Yrittäjyys

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Kari Jussi Aho

Kirjoittaja on Aho Groupin toisen polven omistaja

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

|

Yrittäjyys on lyönyt läpi suomalaisessa julkisessa keskustelussa, ja hyvä niin. Kuitenkin on tärkeää, että yrittäjyyden rinnalla yhteiskunnassa havahduttaisiin myös yritysten omistajuuden näkökulmaan.

Voi kysyä, eivätkö ne ole sama asia. Eivät välttämättä. Toki esimerkiksi kaltaiseni perheyrittäjät ovat automaattisesti myös yritystensä omistajia. Toisaalta kaikki omistajat – vaikkapa osakesäästäjät, rahastot tai valtio-omistaja – eivät toimi yrittäjinä.

Perheyrittäjän taustallani näen yrittäjyyden ja omistajuuden saman mitalin eri puolina. Yrittäjän pääfokus liittyy firmansa operatiiviseen pyörittämiseen ja bisneksen onnistumiseen. Sen sijaan omistajan hattu päässä katson samaa liiketoimintaa isommassa perspektiivissä ja kauaskantoisemmin.

Omistajan aikaperspektiiviin liittyvät esimerkiksi seuraavat kysymykset: Miten huolehdin siitä, että yrityksen arvo kasvaa pitkällä aikajänteellä? Mitä tavoitteita minulla on yritykselle sen rinnalla, että bisnes kehittyy vuositasolla mahdollisimman onnistuneesti?

Kasvetaanko nykyisellä toimialalla, laajennutaanko uusiin vai sijoitetaanko muihin omaisuuslajeihin? Miten hallitsen riskejä ja kuinka kannan vastuuta niin henkilöstön, asiakkaiden kuin lähiyhteisöjen näkökulmasta?

Miten pystyn hyödyttämään laajemmin yhteiskuntaa? Millaisen yrityksen haluan jättää seuraavalle sukupolvelle?

Yksilön ohella myös kansankunta ja kansantalous tarvitsevat omistajuusajattelua. Se on tärkeää saada talous- ja työllisyyspolitiikan ytimeen, kun haetaan eväitä hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen.

Jokaisen uuden, yksityisen sektorin työpaikan edellytyksenä on, että omistaja haluaa kasvaa ja toimintaympäristö kannustaa siihen. Lisäksi jokainen veroeuro täytyy ensin luoda yritystoiminnassa, jota luotsaa yrityksen omistaja.

Oma omistajuusajatteluni on kypsynyt ajan ja kokemuksen myötä, kun olen ollut monessa roolissa perheemme Aho Group -yrityskokonaisuudessa. Lopullisen sysäyksen antoi toimiminen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajana vuodesta 2017. Tänä aikana olemme julkaisseet ja myöhemmin päivittäneet Suomalaisen omistajuuden toimintaohjelmaa.

Myös monet muut tahot ovat olleet aktiivisia, kuten Pörssisäätiö, Yrittäjästä omistajaksi -hanke ja Tero Luoman kaltaiset näkemykselliset vaikuttajat. Myös meidänkin perheemme osaksi tulleet palkinnot ovat tuoneet huomiota tärkeälle omistajuuden ja perheyrittäjyyden asialle.

Suomen hallituksen merkittävää avausta vasta odotetaan: hallitusohjelmassa on sitouduttu käynnistämään kotimaisen omistajuuden ohjelma.

Siltä on syytä odottaa paljon – ennen kaikkea kunnianhimoista sisältöä sekä tehokasta ja ripeää toimeenpanoa. Kannustavan omistajuuspolitiikan hyödyt heijastuisivat koko yhteiskuntaan.

Aho Groupin yritysryhmään kuuluvat Rukan ja Pyhätunturi hiihtokeskukset sekä terveyspalveluita tarjoavat Aava, Pikkujätti, Uudenmaan Seniorikodit ja osakkuusyhtiö Docrates.

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

Yrittäjyys ei päättynyt yrityskauppaan: Uusi suunta löytyi yrittäjyyden edistäjänä ja enkelinä

Matias Mäenpää kertoo, että yrityskauppa toi ison muutoksen omaan identiteettiin. Uusi suunta löytyi kuitenkin pian.

Kunnia-asia: Sukuyhtiön konkurssi ajoi Mika Väyrysen perustamaan oman leipomon

Pöly ei ehtinyt kunnolla laskeutua perheyritys Primulan konkurssin jäljiltä, kun leipomosuvussa lähdettiin jo käynnistelemään uutta yritystoimintaa.

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.

Sarjayrittäjän 5 oppia: Näin yritys välttää karikot ja seilaa myötätuulessa

Entinen huippu-urheilija Jussi Forsman näkee purjehduksessa ja yritystoiminnassa paljon samaa. Virheitä tulee, mutta ne on pyrittävä minimoimaan.

Lataa lisää