Yrittäjyys

Palkkasin puolisoni ja se pelasti paljon

Ville Sainio

Kirjoittaja on maanrakennusliike VJ Maa-aines Oy:n perustaja ja omistaja.

Palkkasin puolisoni ja se pelasti paljon

Kun ulkopuolisen palkkaaminen on riski, oma puoliso voi olla juuri tarvittava luottopelaaja, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

|

Kolme vuotta sitten minusta tuntui siltä, että aika loppuu kesken. Sitä riitti ainoastaan työlle. Yritin hoitaa kaikki yritykseni paperityöt ja tehdä samalla tuottavaa työtä. Pikkuhiljaa kiteytyi ajatus, että tarvitsen jonkun avuksi.
Olen kasvanut työmiehestä toimitusjohtajaksi. Kerroin jo aiemmin siitä, miten poltin itseni loppuun kymmenen vuotta sitten. En halunnut päätyä uudelleen samaan.

Vaimoni Hanna rupesi auttamaan siellä sun täällä. Hän aloitti osa-aikaisena ja jatkoi vielä omassa työssään hoitoalalla. Puoli vuotta katsottiin tilannetta ja laskettiin, kuinka paljon paperitöitä on tekemättä. Lopulta hän irtisanoutui ja tuli kokonaan minulle töihin.

Sovimme heti selkeät rajat, kuka hoitaa ja mitä. Puolisoni huolehtii paperiasioista ja HR:stä, minä taas yrityksen kehittämisestä ja kenttätyöstä. Yrityksen tehokkuus parani, kun laskutuksen viive loppui kokonaan. Myös henkilöstön tyytyväisyys nousi, kun minun ja heidän väliinsä löytyi ikään kuin väliporras, joka ottaa heidät vielä paremmin huomioon.

Myönnän: alkuun minua huolestutti. Pelotti se, ettei itse vedäkään kaikkia naruja. Varsinkin kun on perustanut yrityksen itse, on vahva mielipide siitä, mitä se on ja miten se toimii. Yritys on hyvin pitkälti kuin oma lapsi ja sitä yrittää suojella kaikin tavoin.

Olisi ollut liian iso hyppy palkata tehtävään joku ulkopuolinen. Puoliso oli jo nähnyt vierestä, millaista yrityksen pyörittäminen on. Häntä parempaa luottopelaajaa ei voi olla vierellä. Kaikista asioista voi puhua täysin avoimesti ja vielä uskoen siihen, etteivät ne lähde leviämään.

Yllätyksenä tuli se, että yrittäjän puolisolla on heikennetyt etuudet esimerkiksi työttömyysturvan osalta. En näe sitä kovin radikaalina riskinä mutta tuntuuhan se periaatteellisesti typerältä. On vaikea ymmärtää, miksi niin on.

Kerran kysyin vaimoltani, haluaako hän siivun yrityksestä mutta hän sanoi, että on ennemmin työntekijä. Ajattelen silti usein, että olemme tässä yhdessä. Hanna on tuonut turvaa ja pohjaa, että yrityksen paperit ovat aina kunnossa. Itsellä palo on ollut enemmän yrittämiseen ja varsinaisen työn tekemiseen.

Joskus olen sitä mieltä, ettei yritystä enää olisi, ellei puolisoni olisi tullut töihin. Väitän, että puolet viime vuosien liikevaihdon kasvusta on tullut sitä kautta, kun vieressä on henkilö, johon voin luottaa ja jolta voi varmistaa mielipiteitä. Ja mikä parasta, yrityksen tuloskin on parantunut.

Ei ole itsestäänselvyys, että puoliso luopuu omasta työstään, jotta minulla olisi enemmän aikaa ja jotta sitä jäisi enemmän myös yhdessäoloon. Se on suorastaan kunnianosoitus. Meille ratkaisu on ollut oikea.

 

Terveysyritys heitti statukset romukoppaan ja luopui esimiehistä

Helttiä johtavan Timo Lapin johtamisfilosofiassa luottamus tuo luotettavuutta. Hän on riisunut myös omaa valtaansa.

Firma pystyyn lukiossa – nyt tavoitteena on jo miljoonan liikevaihto

Vuonna 2017 perustetun Verticsin perustajat tietävät, että nopea kasvu vaatii onnistuneita rekrytointeja ja vakaan rahoitusmallin.

Rekry päällä? 9 vinkkiä työsopimuksen tekoon

Työsopimus on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Sovi työsuhteen ehdoista mahdollisimman yksiselitteisesti.

Olen ennemmin palkkaamatta kuin palkkaan huonon

Huutava työvoimapula jarruttaa kasvua. Sitä on parempi hakea nyt maltilla, kirjoittaa Maskun Talotekniikkatiimin Mika Nikula.

Luota, kehity, myötäelä ‒ kuka vain voi kasvaa hyväksi johtajaksi

Työyhteisö voi paremmin, kun johtaja asettuu alaisen asemaan, pyytää palautetta ja oppii siitä.

Palkittu bloggaaja ei selviäisi ilman assistenttia: ”Yksin pakertamalla menee mielenterveys”

Osa-aikaisen työntekijän palkkaaminen on auttanut Jenni Häyristä kasvattamaan yrityksensä liikevaihtoa.

Kovin paikka yrittäjänä: Irtisanomiset tuntuvat aina pahalta

Haasteet ja riskit kuuluvat yrittäjyyteen. Timo Saranpää suhtautuu niihin ratkaisuja hakien.

Kuinka paljon uskaltaa investoida? Metallifirma hakee kasvua ja kannattavuutta

Metalliteollisuusyritys Relicomp teki päätöksen historiansa suurimmasta investoinnista.

Palkkaatko työntekijää? Oikeat eväät lisäkäsiin – Katso video

Uusin Y-Koulu pureutuu työntekijöiden palkkaamiseen Eminen Susanna Rantasen johdolla.

Lataa lisää