Yrittäjyys

Palkkasin puolisoni ja se pelasti paljon

Ville Sainio

Kirjoittaja on maanrakennusliike VJ Maa-aines Oy:n perustaja ja omistaja.

Palkkasin puolisoni ja se pelasti paljon

Kun ulkopuolisen palkkaaminen on riski, oma puoliso voi olla juuri tarvittava luottopelaaja, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

|

Kolme vuotta sitten minusta tuntui siltä, että aika loppuu kesken. Sitä riitti ainoastaan työlle. Yritin hoitaa kaikki yritykseni paperityöt ja tehdä samalla tuottavaa työtä. Pikkuhiljaa kiteytyi ajatus, että tarvitsen jonkun avuksi.
Olen kasvanut työmiehestä toimitusjohtajaksi. Kerroin jo aiemmin siitä, miten poltin itseni loppuun kymmenen vuotta sitten. En halunnut päätyä uudelleen samaan.

Vaimoni Hanna rupesi auttamaan siellä sun täällä. Hän aloitti osa-aikaisena ja jatkoi vielä omassa työssään hoitoalalla. Puoli vuotta katsottiin tilannetta ja laskettiin, kuinka paljon paperitöitä on tekemättä. Lopulta hän irtisanoutui ja tuli kokonaan minulle töihin.

Sovimme heti selkeät rajat, kuka hoitaa ja mitä. Puolisoni huolehtii paperiasioista ja HR:stä, minä taas yrityksen kehittämisestä ja kenttätyöstä. Yrityksen tehokkuus parani, kun laskutuksen viive loppui kokonaan. Myös henkilöstön tyytyväisyys nousi, kun minun ja heidän väliinsä löytyi ikään kuin väliporras, joka ottaa heidät vielä paremmin huomioon.

Myönnän: alkuun minua huolestutti. Pelotti se, ettei itse vedäkään kaikkia naruja. Varsinkin kun on perustanut yrityksen itse, on vahva mielipide siitä, mitä se on ja miten se toimii. Yritys on hyvin pitkälti kuin oma lapsi ja sitä yrittää suojella kaikin tavoin.

Olisi ollut liian iso hyppy palkata tehtävään joku ulkopuolinen. Puoliso oli jo nähnyt vierestä, millaista yrityksen pyörittäminen on. Häntä parempaa luottopelaajaa ei voi olla vierellä. Kaikista asioista voi puhua täysin avoimesti ja vielä uskoen siihen, etteivät ne lähde leviämään.

Yllätyksenä tuli se, että yrittäjän puolisolla on heikennetyt etuudet esimerkiksi työttömyysturvan osalta. En näe sitä kovin radikaalina riskinä mutta tuntuuhan se periaatteellisesti typerältä. On vaikea ymmärtää, miksi niin on.

Kerran kysyin vaimoltani, haluaako hän siivun yrityksestä mutta hän sanoi, että on ennemmin työntekijä. Ajattelen silti usein, että olemme tässä yhdessä. Hanna on tuonut turvaa ja pohjaa, että yrityksen paperit ovat aina kunnossa. Itsellä palo on ollut enemmän yrittämiseen ja varsinaisen työn tekemiseen.

Joskus olen sitä mieltä, ettei yritystä enää olisi, ellei puolisoni olisi tullut töihin. Väitän, että puolet viime vuosien liikevaihdon kasvusta on tullut sitä kautta, kun vieressä on henkilö, johon voin luottaa ja jolta voi varmistaa mielipiteitä. Ja mikä parasta, yrityksen tuloskin on parantunut.

Ei ole itsestäänselvyys, että puoliso luopuu omasta työstään, jotta minulla olisi enemmän aikaa ja jotta sitä jäisi enemmän myös yhdessäoloon. Se on suorastaan kunnianosoitus. Meille ratkaisu on ollut oikea.

 

Palkata vai ei? Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso askel

Pekka Syvänen pohti tarkkaan, palkkaako hän ensimmäisen työntekijän. Nyt sopiva työntekijä on löytynyt.

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Hahmotatko palkan sivukulut? Älä putoa palkkaamisen sudenkuoppaan

Työntekijän palkkaamista harkitsevan yrittäjän pitää osata laskea palkan sivukulut. Animaatiomme tiivistää palkkauksen kokonaiskustannuksista olennaisen.

Oppisopimuskoulutus on yksi tapa saada yritykselle työntekijä kohtuullisin kustannuksin

Oppisopimuskoulutus vaatii niin yrittäjiltä kuin opiskelijoilta oma-aloitteisuutta, kertoo Meri-Lapin aluepäällikkö Kari Lilleberg Oulun Kuivaustekniikka Oy:stä.

Onko työsopimus rekrytoinnin päätepiste? ”Se on vaarallista ajattelua yrittäjiltä”

Rekrytointi ja palkkaus pitää erotella toinen toisestaan. Muuten syntyy kalliita virheitä, ja laskun maksaa aina yrittäjä.

Koska on järkevää tehdä määräaikainen työsopimus?

Määräaikainen työsopimus sitoo molempia osapuolia, eikä sitä voi irtisanoa.

Työsopimuksen ABC – Kiinnitä huomiota, mitä kirjoitat työtehtäviin

Työsopimus on syytä tehdä aina kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen myös koeaika.

Joskus on pakko luopua työntekijästä – Tee irtisanomisilmoitus oikein

Irtisanominen voidaan tehdä joko henkilöön liittyvillä tai tuotannollis-taloudellisilla syillä.

Kasvu koettelee kassaa – myyntifirma opetteli hinnoittelemaan oikein

Liian halvalla myyminen uhkasi Nordic Sales Crew’n toimintaa. Yrityksen on ollut pakko saada rekrytointiin tehoa.

Lataa lisää