Yrittäjyys

Pienyrittäjät saman katon alle – etuina verkostoituminen ja edullinen vuokra
Kynsisalonkia pitävä Paula Björn kuuli liiketiloista tätinsä kautta.

Pienyrittäjät saman katon alle – etuina verkostoituminen ja edullinen vuokra

Kuopiolaisille pienyrittäjille avautui mahdollisuus päästä remontoituihin liiketiloihin, joissa verkostoituminen on helppoa.

|

Perinteikäs, 151-vuotias yrittäjäyhdistys Kuopion käsityö- ja tehdasseuruus päätti hiljattain ryhtyä entistä voimallisemmin tukemaan paikallisia pien- ja yksinyrittäjiä tarjoamalla heille remontoituja tiloja. Yhtenä ajatuksena on tehdä yrittäjän verkostoituminen aiempaa helpommaksi.

Yksi uusiin tiloihin vuokralle tulleista on Paula’s Design -kynsisalonkia pyörittävä yksinyrittäjä Paula Björn. Hänen tätinsä kysyi keväällä, tietäisikö Björn ketään uusista vuokratiloista mahdollisesti kiinnostunutta yrittäjää. Lopulta Björn meni katsomaan huoneita itse, innostui ja teki vuokrasopimuksen yhdistyksen kanssa.

Aiemmin hän työskenteli vuokratuolilla toisen yrityksen tiloissa. Nyt hän saa pyörittää liiketoimintaa omassa rauhassaan.

Björnia houkutteli muun muassa edullinen vuokra sekä toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus. Näistä syistä yksinyrittäjällä oli matala kynnys lähteä vuokralle omaan liiketilaan.

– Minulla on jo monen vuoden kokemus yrittäjyydestä, mutta varsinkin uusille ja aloittaville yrityksille voi olla ihannetilanne päästä toimimaan itsenäisesti mutta muiden yritysten kanssa.

Yhdistys palasi juurilleen

Kuopion keskustan tuntumassa sijaitseva Kiltatalo palasi yrittäjien käyttöön, kun edellisen vuokralaisen vuokrasopimus päättyi viime vuonna. Käsityö- ja tehdasseuruus alkoi miettiä syvällisemmin, mitä yrittäjäyhdistysaate tänä päivänä tarkoittaa. Yhdistyksen puheenjohtaja, Helinin Konepajan yrittäjä Eero Helin, luki 150 vuoden takaisia pöytäkirjoja, joissa puhuttiin käsityöläisten ammattitaidon kehittämisestä.

Pohdinnan pohjalta yhdistys sai ajatuksen remontoida omistamiensa tilat niin, että niitä voisi hyödyntää entistä useampi yrittäjä.

Kesän alussa valmistuneen putkiremontin yhteydessä tiloihin tehtiin pieniä toimistohuoneita yksin- ja pienyrittäjien tarpeisiin. Keittiö- ja wc-tilat ovat vuokralaisille yhteiset. Vuokrat ovat tarkoituksella markkinahintoja edullisemmat.

– Se on pienyrittäjille järkevä malli päästä verkostoitumaan muiden kanssa. On parempi pohja ponnistaa eteenpäin, kun on mukava yhteisö ympärillä, Helin kertoo.

Kiltataloon on tullut yrittäjiä laajasti hyvin eri aloilta, mikä osoittaa kivijalkaliikkeille olevan yhä kysyntää. Helinin mukaan yhdistyksen vuokralaisiksi on tullut kynsistudion lisäksi mainostoimisto, rakennusliike, kultasepänliike sekä terveysalan yrittäjä.

Vaikka tiloja on markkinoitu pienimuotoisesti lähinnä Facebookin ja puskaradion kautta, kysyntää on riittänyt.

Tukea toisista yrittäjistä

Björn on tehnyt kynsihoitoja yrittäjänä vuodesta 2013 lähtien aluksi Tampereella, sitten kotikunnassaan Kaavilla ja viime vuosina Kuopiossa. Kuopion käsityö- ja tehdasseuruus on ollut Björnin elämässä aina läsnä. Hänen ukkinsa ja tätinsä ovat toimineet yhdistyksen puheenjohtajina ja hänen isänsä hallituksen jäsenenä.

Kun Björn muutti Kiltataloon työskentelemään, myös hän itse liittyi yhdistykseen. Hän pitää mukavana ennen kaikkea sitä, että yhdistyksen kautta pääsee seurustelemaan muidenkin kuin vain oman alan yrittäjien kanssa.

– On tärkeää päästä vaihtamaan kuulumisia yritystoiminnasta samassa veneessä olevien ihmisten kanssa, Björn sanoo.

Yhdistyksen puheenjohtaja Helin sanoo, että muuttuva lainsäädäntö esimerkiksi verotuksen ja työehtosopimusten saralla asettaa yrittäjille haasteita. Monelle pienyrittäjälle iso haaste on myös ensimmäisen työntekijän palkkaaminen. Näihin ja moniin muihin tärkeisiin asioihin yhdistyksen jäsenille tarjotaan tietoa ja koulutusta.

Yhdistys järjestää lisäksi yritysvierailuja ja kulttuuririentoja, joissa yrittäjät tutustuvat ja pystyvät luomaan verkostoja.

– Kun mukana on samanhenkistä vertaistukea, pystyy aina kysymään, jos jokin asia askarruttaa. Olen monesti lähtenyt tapahtumiin väsyneenä, mutta tullut takaisin aiempaa virkeämpänä, Helin sanoo.

 

Kutsumus ajaa eteenpäin: Meri Saarinen rakentaa haaveidensa hoivakotia

Tuoreen hoivakotiyrittäjän filosofiaan kuuluu, että asiakkaan tarpeita kunnioitetaan ja että hoitajat keskittyvät hoitotyöhön. Kipinä hoitotyöhön roihahti jo vuosia sitten.

Kannattaako työhuone? Puntarissa painavat raha ja uskottavuus

Yrittäjän työhuoneen valinnassa ratkaisevia tekijöitä ovat tilan sijainti, käyttömahdollisuudet ja elämän sujuvuutta tukevat asiat.

Miten onnistuu liiketoiminnan laajentaminen uudelle paikkakunnalle?

Liiketoiminnan laajentaminen on aina iso päätös pienelle yritykselle.

Tulipalo lopetti yrittäjän työt kuin seinään – tunnistatko sietämättömät riskit?

Toiminnan keskeytyminen voi jopa kaataa yrityksen. Riskienhallinta on syytä ottaa tosissaan.

Nuorten yrittäminen täytyy tehdä helpommaksi

Parasta yrittäjyydessä on onnistuminen ja uusien asioiden oppiminen, kirjoittaa KoruMies Arvin yrittäjä Arvi Martikainen.

Työelämä muuttuu: Uusille tiloille kysyntää

Jaettu tila sopii varsinkin freelancereille ja pienille asiantuntijayrityksille.

Kiinnitä huomiota – vuokrasopimukset yrittäjien riesana

Vuokrasopimuksessa voi sopia esimerkiksi vuokranalennuksesta julkisivuremontin varalle.

Lataa lisää