Yrittäjyys

Kasvuyritys ei tingi tavoitteestaan: Liikevaihto on tarkoitus tuplata muutamassa vuodessa

Kasvuyritys ei tingi tavoitteestaan: Liikevaihto on tarkoitus tuplata muutamassa vuodessa

Tamperelainen lasifirma Ritalasi saa vauhtia kasvutavoitteidensa toteuttamiseen pk-takauksesta.

|

Joka kymmenes yritys hakee jatkuvasti vahvaa kasvua, tilanteessa kuin tilanteessa.

Tamperelainen Ritalasi on viime vuosina kasvanut systemaattisesti. Vielä joitakin vuosia sitten yritys oli toimitusjohtaja Jorma Nenosen mukaan 800 000 euron liikevaihtoa pyörittävä lasiliike. Nyt se on jo 3,3 miljoonan euron liikevaihdolla operoiva lasitehdas.

Yrityksellä on tarkat kasvusuunnitelmat, mutta koronapandemia heijastuu myös Ritalasin liiketoimintaan. Rajojen sulkemisen vuoksi tavaravirrat väistämättä heikkenevät, ja toisaalta osa työntekijöistä joutunee syystä tai toisesta jäämään kotiin, mikä vaikeuttaa lasitehtaan tuotantoprosessia.

Myös käyttöpääoman määrä heikkenee, jos ja kun yrityksen asiakkaat eivät pysty entiseen malliin maksamaan laskujaan. Kyse on siis ketjureaktiosta, johon yritys ei voi yksin vaikuttaa.

Yrityksen jo toteutunut kasvu on peruja viisi vuotta sitten tehdystä kolmivaiheisesta suunnitelmasta, jonka myötä Ritalasi on tehnyt tulevaisuuden kannalta tärkeitä investointeja.

Yritys on panostanut paitsi omien tuotteidensa kehittämiseen ja myyntiin myös niiden asennuksiin. Ensin investoitiin karkaisulinjaan, sitten lasien esikäsittelylaitteistoon ja lopuksi laminointilinjastoon, jonka ansiosta yritys kykenee valmistamaan tuotteensa alusta loppuun itse.

YRITYS: RITALASI OY
TOIMIALA: LASITUSLIIKE
PERUSTETTU: 2008
LIIKEVAIHTO: 3,3 MILJ. EUROA (12 / 2019 PÄÄTTYNEELLÄ TILIKAUDELLA)
LIIKETULOS: 42 000
HENKILÖSTÖ: 25

Nenosen mukaan kasvu ei tietenkään ole ollut helppoa. Esimerkiksi kasvustrategian alkuvaiheessa erään yhteistyökumppanin tehdas paloi kesken parhaan sesongin. Vaikka tilanne oli raju, Ritalasi ei luovuttanut, vaan etsi uuden toimittajan ja yllätysten varalle vielä varatoimittajankin.

– Kaikkihan olisivat yrittäjiä, jos se olisi maailman helpointa ja riskittömintä hommaa, mutta valitettavasti kaikkea voi sattua ilman, että aiheuttaa sitä omalla toiminnallaan, Nenonen sanoo.

Pk-takaus tukee kasvua

Kasvuyritykset hakevat rahoitusta erityisesti kasvun ja viennin vaatimaksi pääomaksi sekä investointeihin.

Myös Ritalasin kasvun apuna on ollut toimiva rahoitus. Kun sen kasvusuunnitelman kolmas ja viimeinen vaihe käynnistyi vuodenvaihteen tienoilla, mukaan tuli uusi vauhdittaja, Finnveran pk-takaus.

Se on kasvuhakuisille pk-yrityksille suunnattu tuote, jonka ansiosta Finnvera voi taata 80 prosenttia yrityksen tarvitsemasta pankkilainasta 150 000 euroon asti.

Nenosen mukaan yrityksen näkökulmasta pk-takaus oli äärettömän helppo. Hän oli ensin yhteydessä Fenniaan ja varmisti sitten Finnverasta, että pk-takaus sopii Ritalasin tilanteeseen. Sen jälkeen yritys laittoi rahoitushakemuksen Fenniaan, joka puolestaan hoiti pk-takaukseen liittyvät paperityöt suoraan Finnveran kanssa.

– Meille ei jäänyt juuri muuta tehtävää kuin allekirjoittaa paperit, Nenonen sanoo.

Pk-takausta ei myönnetä automaattisesti, vaan yrityksen taustalla ja suunnitelmallisuudella on merkitystä. Arvioinnin tekee ensisijaisesti rahoituslaitos. Esimerkiksi Ritalasilla oli viime vuosilta näyttöä jo kahdesta vastaavankaltaisesta hankkeesta ja selkeä suunnitelma vuosiksi eteenpäin.

Muutaman kuukauden prosessi

Ritalasin investointisuunnitelman kolmannessa vaiheessa yritys osti ja asentaa uuden laminointilinjan, jonka ansiosta se pystyy jatkossa tekemään itse karkaistua, laminoitua lasia. Noin 150 000 euron investointirahoituksesta osa käytettiin käyttöpääomana myyjän palkkaamiseen.

Finnvera siis takasi lainasta 80 prosenttia pk-takauksen ehtojen mukaisesti ja loput 20 prosenttia taattiin yrityskiinnityksillä.

Prosessi oli nopea, sillä Nenonen oli ensimmäisen kerran yhteydessä Fenniaan vuodenvaihteessa ja rahoituspäätös oli kasassa jo helmikuussa. Itse linjasto on toiminnassa näillä näkymin huhtikuussa.

Nenonen arvioi, että ilman pk-takausta paperitöitä olisi ollut paljon enemmän ja ylimääräistä aikaa olisi saattanut tuhrautua jopa kuukauden päivät.

Korona hidastaa kasvua

Yrityksen tavoite on tuplata liikevaihto lähivuosina 6–7 miljoonan euron paikkeille.

Vaikka lopullisia koronapandemian vaikutuksia on vielä mahdoton ennustaa, Nenonen arvioi, että tilanne syö kokonaan yrityksen tämän vuoden kasvun ja saattaa jopa johtaa liikevaihdon putoamiseen viime vuodesta. Vielä tässä vaiheessa hän ei kuitenkaan tingi yrityksen lähivuosien tavoitteesta tuplata liikevaihto.

– Sitten pitää vain laittaa rattaisiin enemmän vauhtia, kun tilanne on ohi, jos ei vallan hirvittävää jälkeä ole aiheutunut, Nenonen sanoo.

Vaikka viimeaikaiset investoinnit olisi todennäköisesti ollut mahdollista toteuttaa myös yhdessä osassa, Nenonen on silti halunnut olla varovainen.

– Mieluummin katson pala kerrallaan, miten ne saadaan hyötykäytettyä. Jotenkin sitä nukkuu yönsä paremmin ja rauhallisemmin näin.

– Itselleni tämä malli on ollut hyvä, ja niin varmaan myös rahoittajille.

Fakta

Pk-takaus nopeuttaa yritysten kasvua


Pk-takaus on Finnveran myöntämä pankkilainan takaus yli kolme vuotta toimineiden pk-yritysten kasvun tukemiseksi. Pk-takaus otettiin käyttöön syksyllä 2019, ja sen on tarkoitus auttaa yrityksiä saamaan pankkilainaa investointeihin, käyttöpääomaksi ja tuotekehitykseen.

Koronavirustilanteen takia pk-takauksia myönnetään tällä hetkellä aiempaa väljemmin kriteerein.

Finnveran takausosuus on 80 prosenttia kokonaisrahoituksesta. Yrityksen on itse järjestettävä takaus loppuosalle lainasta. Finnveran pk-takauksen vähimmäismäärä on 10 000 euroa ja maksimimäärä 120 000 euroa yhdelle yritykselle.

Pk-takausta hakee yrityksen puolesta pankki tai muu rahoituslaitos.

Fennian rahoituspäällikkö Antti Sormunen sanoo, että pk-takauksen keskeisin hyöty on vakuuspuutteiden kattaminen tilanteissa, joissa yrityksillä on hyviä mahdollisuuksia kasvuun.

Pk-takaus tuo myös yhden lisäoption vakuuksien suunnitteluun ja samalla yrittäjille mahdollisuuden puntaroida, kannattaisiko esimerkiksi oman asunnon sijaan miettiä muita vakuusvaihtoehtoja.

– Yleensä nopea kasvu sitoo käyttöpääomaa ja tulot tulevat vasta myöhemmin. Siksi tämä on kasvuhakuisille yrityksille erinomainen tuote, Sormunen toteaa.

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Porilainen perheyritys kasvoi kellarista miljoonaluokkaan: ”Kannattava kasvu on yksi yrityksen perusarvoista”

Fiblon on kokenut 40 vuoden aikana lukuisia muutoksia. Vaikka maailma muuttuu, vahva yrityskulttuuri ja yhteinen suunta ovat vankka perusta kasvulle.

Milla Tarnanen luotsaa kovassa kasvussa olevaa konevuokraamo Vatupassia – ”Päätimme, ettemme halua kulkea pörssiyhtiöiden vanavedessä”

Kuukauden yrittäjä Milla Tarnanen pitää perheyrityksen valttina joustavuutta. Yritys on sopivan pieni ja ketterä, mutta samalla riittävän iso ja uskottava.

Iso investointi vaatii juustoyrittäjältä lisää myyntiä ja nuukuutta – ”Luiden päällä ei ole paljon mitään”

Herkkujuustola suunnitteli historiansa suurinta investointia yli kymmenen vuotta. Tilinpäätöksillä oli merkittävä rooli pankkilainan saamisessa.

Juustoportti teki miljoonien investoinnin – Uusi brändi vauhdittaa Euroopan valloitusta

Viennin käynnistäminen on vaatinut tarkkaa tutkimustyötä, tuotantokapasiteetin laajentamista ja toimivan brändin kehittämistä.

Jättimäinen hyppy uudelle tasolle – Kalanviljely-yritys on 30-kertaistanut viljelymääränsä

Suuret investoinnit kalanviljelylupiin ovat auttaneet Brändö Laxin kasvamaan. Tiukennetut säännökset tekevät kalanviljelystä ympäristöystävällisempää, mutta myös vaikeampaa.

Kuukauden yrittäjä: Riski oli valtava, mutta miljoonan euron investointi kannatti

Kouvolalainen Marko Hartama pyörittää yritystä kolmella alalla – ja takoo samalla hyvää tulosta.

Yrittäjä teki ensin yli miljoonan investoinnin, ja heti perään 2,3 miljoonaa lisää: ”Karkasi vähän käsistä”

Entinen liikunnanopettaja suunnittelee Lappiin jo lähemmäs kymmenen miljoonan euron hanketta.

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

Lataa lisää