Yrittäjyys

Puuseppä hyppää isojen poikien kenkiin – tavoitteena olla maailman paras
Puuartistin perustaja Miikka Kotilainen haluaa valmistaa puusta laadukkaita tuotteita ja ratkaisuja, jotka ovat myös kunnostettavissa myöhemmin.

Puuseppä hyppää isojen poikien kenkiin – tavoitteena olla maailman paras

Työnantajaksi ryhtyminen oli luonnollinen ratkaisu Miikka Kotilaiselle. Hän ei voi saavuttaa kovia tavoitteitaan yksin.

| |

Kontiolahtelainen Miikka Kotilainen syttyy uuden keksimisestä ja suunnittelemisesta. Kokeilunhalu kävi varsin selväksi jo lapsuudessa. Niinpä on luontevaa, että hänestä tuli uniikkiutta arvostava puuseppäyrittäjä.

Kotilainen luotsaa perustamaansa Puuartisti-nimistä puusepänverstasta, joka suunnittelee ja valmistaa yksilöllisiä kalusteita ja sisustuskokonaisuuksia.

Ainutlaatuisuuden lisäksi hän vaalii laadukkuutta. Siksi materiaalina on pääasiassa massiivipuu.

– Tavoitteena on, että kalusteemme ovat tulevaisuudessa antiikkia, Kotilainen kertoo.

Ei sataa samanlaista

Jatkuva kehitys ohjaa Kotilaista ja hänen tiimiään. Ei ole mielekästä tehdä sataa samanlaista tuotetta tai omaa versiota jonkin mallin mukaan. He haluavat suunnitella toteutukset nollasta asti.

Yrityksen käsissä on syntynyt muun muassa prototyyppejä puisista teleoperaattorimastoista ja puisia pakkauksia.

– En keksi, missä muualla pystyisin samalla tavalla kehittämään, saati tekemään asioita näin monipuolisesti kuin teemme.

Kuka: Miikka Kotilainen
Ikä: 29
Kotipaikka: Kontiolahti
Tavoite yrittäjänä: Olla maailman paras puusepänverstas

Yritys: Puuartisti Oy
Toimiala: Kalusteiden ja sisustuskokonaisuuksien valmistaminen puusta
Liikevaihto: 201 000 (2017)
Liiketulos: 0 (2017)
Henkilöstö: 5

Kotilainen huomauttaa, ettei kaikkea ole edes järkevää tehdä. On valikoitava, mitä kannattaa tehdä käsityönä ja omalla konekannalla.

– Tämä ei ole kylmää sähköpostilla tehtävää kauppaa. Haluan saada vahvan henkilökontaktin ja yhteyden asiakkaaseen, koska tuote räätälöidään hänen toiveidensa mukaiseksi.

Omaa yritystä kohti

Sysäys yrittäjäksi tuli sen jälkeen, kun Kotilainen jäi vuonna 2013 työttömäksi. Ajatus toiselle työskentelemisestä ei innostanut. Hän päätyi työvoimakoulutuksen kautta paikalliseen yrityshautomoon, ja aloitti puuseppänä työskentelyn osuuskunnan kautta.

Kotilaisella oli jo kokemusta saunojen sisustusten uusimisesta ja remontoinnista, mutta pian tutuksi tulivat myös ravintolan kalusteiden valmistaminen.

Oma yritys Puuartisti Oy sai alkunsa vuoden 2014 lopulla. Kontiorannan vanhalta varuskunta-alueelta löytyi kiinteistö, josta Kotilainen jätti tarjouksen perustettavan osakeyhtiön lukuun. Tarjous meni läpi.

Suunnitelmissa oli työskennellä pari vuotta yksin. Ravintolapuolen kalustusprojekteja alkoi kuitenkin tulla sellaista vauhtia, ettei kaikkea ehtinyt tehdä itse.

– Se potkaisi vähän pakolla työnantajaksi, Kotilainen kuvailee.

Lisää käsiä avuksi

Ensimmäinen työntekijä aloitti, kun yrityksen perustamisesta oli yhdeksän kuukautta. Se oli iso askel: käsitöitä tekevän yrittäjän piti yhtäkkiä uskaltaa luottaa toiseen tekijään.

”Tavoitteena on, että kalusteemme ovat tulevaisuudessa antiikkia.”

Kotilainen mietti, mitä esimerkiksi asiakas ajattelee siitä, että joku toinen valmistaakin uniikin tuotteen.

– Yritys henkilöityy edelleen vahvasti minuun. Mietin myös, miten voin seisoa ratkaisun takana, kun se ei ole minun toteuttamani. Tuotteeseen tulee aina väistämättä tekijän leima.

Toisaalta uusi työntekijä toi heti yritykseen monipuolisuutta omalla osaamisellaan ja taustallaan, joka oli hyvin erilainen kuin Kotilaisella.

Sittemmin Puuartistiin on tullut uusia työntekijöitä keskimäärin yksi vuodessa.

Iso investointi tiloihin

Kolmen ensimmäisen vuoden jälkeen Puuartistin 300 neliön verstastilat kävivät liian pieniksi. Edessä oli tärkeä päätös: vähennetäänkö henkilöstöä vai lähdetäänkö laajentamaan? Jälkimmäinen voitti.

Verstaan laajennus oli suuri ponnistus niin taloudellisesti kuin ajankäytöllisesti. Kotilainen arvioi investoinnin olleen 250 000 euron luokkaa, mikä oli enemmän kuin yrityksen liikevaihto.

Kustannuksia alensi se, että laajennustyöt toteutettiin kokonaan omin voimin. Lisäksi suurin osa rakennusmateriaaleista oli uusiokäytettyjä.

Tilat yli kolminkertaistuivat 950 neliöön.

– Minulla oli visio, minkä tyyppisiä projekteja haluamme tehdä. Se ei ollut mahdollista ilman laajentamista.

Miikka Kotilainen
Miikka Kotilainen näkee itsensä samalla viivalla työntekijöidensä kanssa. Jokaisella on intohimo puun työstämiseen ja uusien ratkaisujen ideointiin.

Rutiinit eivät innosta

Kotilainen omistaa Puuartistista 80 prosenttia. Yhtiökumppanina on hänen veljensä ja Markkinointitoimisto Tovarin toinen perustaja Joona Kotilainen, jolla on loput 20 prosenttia.

Omistajien työnjako on selvä: Joona-veljen vastuulla on Puuartistin markkinointi ja sosiaalisen median päivitykset.

– Hänellä ei ole asiaa verstaalle, eikä minulla somepäivityksiin, Miikka Kotilainen vitsailee.

Vuodet yrittäjänä ovat opettaneet Kotilaiselle, missä hän on itse hyvä ja missä ei.

– En ole tilastoihminen vaan Pelle Peloton, joka on aina keksimässä ratkaisua ongelmaan. Rutiininomainen toiminta ei kiinnosta verstaalla, en nauti siitä niin paljon. Onneksi henkilökunnassa on niitä, jotka nauttivat.

Tasapainottelua rahan kanssa

Työnantajaksi tuleminen on vaikuttanut siihen, miten Kotilainen ajattelee yrittäjyydestä ylipäänsä.

– Alussa vapaus oli isossa roolissa. Nyt työnantajana on vastuun jälkeinen vapaus.

”En ole tilastoihminen vaan Pelle Peloton, joka on aina keksimässä ratkaisua ongelmaan.”

Muiden palkkaaminen on tarkoittanut, ettei yrittäjä nosta aina itselleen palkkaa. Sen ratkaisun hän on ollut valmis tekemään.

– Tavoitteena on olla maailman paras puusepänsepänverstas. Se ei onnistu yksin. Palkkaaminen on välttämätöntä jo omien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Jos joku stressaa yrittäjää, niin yleensä se on raha. Kotilaista ei hirvitä lainojen määrä vaan pikemminkin se, maksavatko asiakkaat ajallaan. Yritys on lähtenyt etsimään ratkaisuja siihen, miten kassa kestää paremmin ja riskit olisivat pienemmät.

– Mittatilauskalusteiden tekeminen ei ole helpointa toimintaa. Ei tarvitse tehdä kaksista suunnitteluvirhettä, kun projektista häviää kate. Tähän mennessä ei kuitenkaan ole ollut projektia, jota emme olisi onnistuneet tekemään.

Uusia aluevaltauksia

Kotilainen korostaa, että toimialalta on turha hakea nopeaa kasvua ja exitiä. Tekemiseen on pakko sitoutua jo pelkästään sen vuoksi, että esimerkiksi puutavaran kuivausprosessit ovat hitaita.

Yrityksen liikevaihto on kohonnut 200 000 euron tuntumaan. Kuluvana vuonna tavoitteena on nostaa se 350 000–400 000 euroon.

Seuraavaksi yritys lähtee tavoittelemaan jalansijaa kansainvälisillä markkinoilla. Sinne se aikoo muun muassa Tarinapuu-konseptillaan. Ajatuksena on hyödyntää tuotesarjan valmistamisessa puumateriaalia, jolla on jokin kiinnostava menneisyys – joka on esimerkiksi kasvanut merkittävällä paikalla.

”Tavoitteena on olla maailman paras puusepänsepänverstas. Se ei onnistu yksin.”

Toinen merkittävä, uusi aluevaltaus on meriteollisuus, jonne Puuartisti on ryhtynyt tarjoamaan suunnittelu- ja toteutusosaamistaan. Tarkemmin sanoen kohteena ovat laivojen ravintolat ja baarit.

– Siirrymme vähän kuin isojen poikien kenkiin, Kotilainen kuvailee.

Ensimmäiset askeleet on jo otettu. Kotilaiselle on ollut tärkeää neuvotella ehdot kuitenkin niin, ettei yrityksen kaikkia resursseja myydä kerralla vuodeksi. Pienempiä projekteja, kuten yksittäisiä ruokapöytiä, on tarkoitus tehdä myös jatkossa.

Kotilainen sanoo yrittäjyyden olevan jossain määrin myös omien pelkojen voittamista.

– Olen jäänyt jopa koukkuun epämukavuusalueella olemiseen. Se ruokkii ja kehittää koko tiimiä, kun pitää pähkäillä toteutuksia. Joskus mennään perse edellä puuhun, mutta näiden prosessien kautta on löytynyt myös uusia innovaatioita, Kotilainen sanoo.

Aiempi Kuukauden yrittäjämme Anne Vuotari keskittyy kilpailemisen sijaan hyvään palveluun.

Fakta

Miikka Kotilaisen tärkeimmät opit

Ole valmis kysymään – on kyse sitten asiakkuuksien saamisesta tai vaikkapa verstaan laajennukseen tarvittavista materiaaleista. Sitä, mitä haluat yritysmaailmassa tehdä, ei välttämättä löydy valmiina.

Rohkeus kannattaa. Pitää uskaltaa tavoitella niitä asioita, joita haluaa. Jos haaveilee meriteollisuuden projekteista, kannattaa soittaa ja kysyä tarpeista: pystyisikö tarjoamaan ratkaisuja?

Pyydä apua. Ihmiset yleensä auttavat, jos pystyvät, kunhan itsekin osaa antaa hyvää eteenpäin. Puskaradio myös toimii. Yllättävätkin kontaktit voivat viedä asiaa eteenpäin. Oma ajatus on aika paljon vahvempi ja rikkaampi yhdessä muiden kanssa.

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

Yrittäjyys ei päättynyt yrityskauppaan: Uusi suunta löytyi yrittäjyyden edistäjänä ja enkelinä

Matias Mäenpää kertoo, että yrityskauppa toi ison muutoksen omaan identiteettiin. Uusi suunta löytyi kuitenkin pian.

Kunnia-asia: Sukuyhtiön konkurssi ajoi Mika Väyrysen perustamaan oman leipomon

Pöly ei ehtinyt kunnolla laskeutua perheyritys Primulan konkurssin jäljiltä, kun leipomosuvussa lähdettiin jo käynnistelemään uutta yritystoimintaa.

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.

Lataa lisää