Yrittäjyys

Vastuullisuus kärsii, kun hinta täytyy painaa alas

Mikael Sparf

Kirjoittaja on vaasalaisen purkualan perheyhtiön Ab Sparal Oy:n toimitusjohtaja ja toinen perustaja.

Vastuullisuus kärsii, kun hinta täytyy painaa alas

Pyrimme siihen, että jos emme voi tehdä työtä vastuullisesti, se jätetään mieluummin muille, kirjoittaa Sparalin Mikael Sparf.

|

Vastuullisuus on mielestäni tärkeä osa yrittämistä ja toiminnan peruskivi, jos aikoo pyörittää firmaa pidemmän aikaa. Vastuullisuusajatuksen pitää lähteä yrityksen ylimmästä johdosta. Muutoin mennään väistämättä pieleen.

Omassa firmassani vastuukysymyksiä käsitellään esimerkiksi työn suunnittelun, hinnoittelun, aikataulujen ja turvallisuuden näkökulmasta. Vastuullisuus koostuu monesta asiasta:

1. Asiakkaalle on vastuu siitä, että tämä saa mitä tilaa sovitussa ajassa ja budjetissa. Työn laadusta pitää voida olla itse ylpeä.

2. Työntekijälle on vastuu siitä, että hän voi hoitaa työnsä turvallisesti, ”mukavasti” sekä lakeja ja asetuksia noudattaen. Työntekijän tulisi viihtyä työssä.

3. Huomioidaan ympäristö. Se ei ole vain jätteiden lajittelemista ja kierrättämistä. Esimerkiksi kaupunkialueella työskennellessä otetaan huomioon, millaisia haittoja ympärillä olevaan luontoon ja lähiasukkaisiin kohdistuu. Purkutöissä niitä ovat varsinkin melu ja pöly. Vähennetään haittoja parhaalla mahdollisella tavalla.

4. Yhteiskuntavastuu: hoidetaan verot ja ollaan mukana esimerkiksi palkkaamassa tai tukemassa hankalasti työllistyviä.

Olemme pyrkineet pitämään kiinni periaatteesta, että mikäli emme voi suorittaa työtä vastuullisesti, se jätetään mieluummin muille. Silloin tällöin nähdään urakan menevän tekijälle, jonka hinnan voi olettaa muodostuvan sen pohjalta, että yritys luistaa edellä mainituista vastuista jollain tapaa – tai monella tapaa.

Meillä rakennusalalla tilaajavastuu ja hankintalaki ovat mielestäni vähän ristiriidassa toisiinsa nähden. Hankintalaki ajaa kunnat ja kaupungit tilaamaan halvimman mahdolliset. Kun hinta pitää painaa alas, ryhdytään oikomaan ja karsimaan vastuita. Vastuullisuusajatus kaatuu siihen.

Voisimme ottaa mallia Ruotsista. Siellä kilpailutuksissa otetaan huomioon myös yrityksen yhteiskuntavastuu ja ympäristöpuolen huomioiminen. Ne pisteytetään suhteessa hintaan. Urakan voi saada yritys, joka ei välttämättä ole kaikkein halvin mutta saa muusta parhaat pisteet.

 

Työvaateyritys syntyi vastauksena Wahlroosille

Ekologisia arvoja korostava TouchPoint tekee töitä kansainvälistymisen eteen.

Vuokrafirma tuulettaa käytäntöjä – erottuu pehmeillä arvoilla

Värväämö löytää osaajia ja asiakkaita puskaradion avulla. Vuokrafirma kasvaa vauhdilla.

Korjausrakentaja asetti itselleen kovan tavoitteen – aikaa vuosikymmenen loppuun

Lvi-alan yritys Trio tekee töitä sen eteen, että olisi alansa halutuin toimija. Palvelu nousee isoon rooliin.