Yrittäjyys

Yrittäjyyden opetus: Aseta tavoitteet riittävän korkealle

Arvi Martikainen

Kirjoittaja on 14-vuotias yrittäjä, joka luennoi, valmentautuu hevosellaan Sessalla ja kertoo elämästään kymmenilletuhansille seuraajille sosiaalisessa mediassa

Yrittäjyyden opetus: Aseta tavoitteet riittävän korkealle

Yrittäjyydessä kiehtoo se, että tekemällä yhden asian hyvin voi päätyä tekemään vaikka mitä, kirjoittaa KoruMies Arvi Martikainen.

|

Perustin yritykseni KoruMies Arvi Tmi:n 11-vuotiaana, ja sain pian kunnian olla Suomen nuorin yrittäjä. Myin itse tekemiäni koruja, ja tavoitteenani oli tienata tarpeeksi rahaa omaan hevoseen. Tavoite täyttyi 12-vuotiaana, ja ostin ensimmäisen oman hevoseni Valkon.

Korujen myynti jäi hiljalleen sivuun, mutta yrittäjyys ei. Koulu on minulle ykkösprioriteetti, mutta teen yritykseni kautta paljon erilaisia puhujakeikkoja aina silloin, kun kalenteriin vain mahtuu.

Yrittäjyys on mahdollistanut myös sen, että ostin hiljattain minulle paremmin sopivan hevosen. Maksan itse valmennukseni ja harrastamiseni.

Kasvattaisin yritystäni ja tekisin töitä varmasti nykyistä enemmänkin, mutta ensin on käytävä koulut loppuun. Saattaa hyvin olla, että päädyn aikuisenakin yrittäjäksi. Erilaisia vaihtoehtoja on paljon. Juuri nyt minua kiinnostaisi oman eläinlääkäriklinikan perustaminen.

Yrittäjyydessä kiehtoo se, että tekemällä yhden asian hyvin voi päätyä tekemään vaikka mitä. Olen esimerkiksi päässyt mukaan järjestämään ratsastusmatkoja ulkomaille.

Viime talvena tehdyn Irlannin-reissun myötä sain ensimmäisen kesätyöpaikkani ja palasin kesäksi Irlantiin tekemään tallitöitä. Töitä vastaan taas korvasin valmennukset. Kokemus oli todella antoisa. Tiedän nyt, että paiskimalla riittävästi töitä voin periaatteessa päätyä lähes mihin vain.

Yrittäjyyden ansiosta olen oppinut paljon niin markkinoinnista kuin verkostoitumisestakin, ja tiedän jo, miten soveltaa näitä taitoja omassa yrityksessäni. Ulkomaanmatkat ovat opettaneet englantia, mistä on takuuvarmasti paljon hyötyä tulevaisuudessa, päädyin sitten tekemään mitä hyvänsä.

Luennointi ja puhujakeikat ovat antaneet paljon. Pidän esiintymisestä, ja koska olen ollut aina sosiaalinen luonne, se on minulle helppoa. Äitini kouluttaa esiintymistaitoja, joten olen saanut paljon hyviä vinkkejä kotoa.

Luennointi innostaa myös siksi, että käyn puhumassa paljon muille nuorille, ja yritän buustata heitäkin yrittäjyyteen. Toivon, että he oppivat, ettei yrittäjyyden tarvitse olla vaikeaa tai pelottavaa. Innostamista tarvitaan, koska yhä useampi nuori päätyy tulevaisuudessa yrittäjäksi.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yritysmuodot vertailussa: Kenelle sopii toiminimi? Entä osakeyhtiö tai kevytyrittäjyys?

Yrittäjän tavoitteet vaikuttavat yritysmuodon valintaan: toiminimi on hyvä valinta yksinyrittäjälle ja osakeyhtiö kasvuun tähtäävälle. Ota haltuun eri yhtiömuodot.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Palkittu live-kuvittaja elää unelmaansa: ”Hauska nähdä kuuden äijän firmoja, joilla on sama liikevaihto kuin itselläni”

Linda Saukko-Rauta on menestynyt yksinyrittäjä, joka teki heti tämän haastattelun jälkeen päätöksen ensimmäisen työntekijänsä palkkaamisesta.

Toiminimestä osakeyhtiö – Toimi näin, niin vältät virheet

Toiminimen vaihto osakeyhtiöksi on teknisesti helppoa. Varaa aikaa suunnitteluun ja jälkitöihin.

Kevytyrittäjänä liikkeelle – milloin kannattaa perustaa oma yritys?

Kevytyrittäjyys on tapa kokeilla siipiään yrittäjänä. Yrityksen perustaminen kannattaa kuitenkin viimeistään, kun toiminta vakiintuu ja kasvaa.

Toiminimen verotus: Mätkyt uhkaavat, jos et ole hereillä

Toiminimen verotuksessa yrittäjän yksi suuri kompastuskivi liittyy ennakkoverojen maksuun.

Hoitolayrittäjä ei kilpaile vaan palvelee: ”En osaa olla mustasukkainen asiakkaista”

Anne Vuotari on yksinyrittäjä, joka on kerännyt ympärilleen muiden yrittäjien muodostaman yhteisön.

Lataa lisää