Yrittäjyys

Konepajayrittäjä osti 8 yritystä 14 vuodessa – ”Aika äkkiä näkee, onko yritystä stailattu”

Konepajayrittäjä osti 8 yritystä 14 vuodessa – ”Aika äkkiä näkee, onko yritystä stailattu”

Tampereen Konepajojen toimitusjohtaja jätti johtajan uran matkapuhelinyhtiö Nokiassa. Nyt hän pyörittää kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa tekevää yritysrypästä.

|

8 yrityskauppaa 14 vuodessa.

Sen jälkeen kun Juhani Lehti karisti pöhöttyneen Nokian pölyt jaloistaan, alkoi tapahtua. Lehti vaihtoi Nokian johtajan työt yrittäjyyteen vuonna 2006 ostamalla kaksi pientä sorvaamoa.

Se oli tavallaan paluu juurille, sillä Lehti on aikanaan kouluttautunut diplomi-insinööriksi. Eikä hän muutenkaan pitänyt yrittäjyyttä raskaana tai stressaavana uravalintana.

– Halusin kuitenkin valmistavia yrityksiä enkä osto- ja myyntiliikkeitä, Lehti toteaa.

Konkreettisen tekemiseen perustuva yrittäjyys taitaa sopia sähäkälle miehelle. Vuosien mittaan Tampereen Konepajat on kasvanut 40 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi konserniksi, joka työllistää yli 200 ihmistä.

Merkittävä osa kasvusta on peräisin yrityskaupoista, vaikka Lehti on omistajana ja yrittäjänä myös onnistunut parantamaan hankkimiensa yritysten myyntiä ja kannattavuutta. Tehostettavaa riittää usein varsinkin silloin, jos ostettavassa yrityksessä on odoteltu sukupolvenvaihdosta.

– Jos yrityksen myyntiä on harkittu useampi vuosi, usein yrityksen kehitystoiminta on myös pysähtynyt, Lehti kuvailee.

– Uusia asiakkaita ei välttämättä ole hankittu eikä vanhoille asiakkaille ole tarjottu uusia palveluita.

Talous ja synergiat haltuun

Kun harkinnassa on uuden yrityksen ostaminen konserniin, Lehti kiinnittää huomiota muutamaan olennaiseen seikkaan.

Ensinnäkin ostettavan yrityksen pitää jollakin tavalla sopia konsernin muiden yhtiöiden tekemiseen. Uuden yrityksen ei tarvitse tehdä täysin samaa tuotetta kuin muut, mutta jonkinlaisia synergiaetuja on oltava.

Nimi: Juhani Lehti
Ikä: 43
Kotipaikka: Kuru
Tavoite yrittäjänä: Nauttia matkanteosta.

Toisekseen ostettavan yrityksen yrittäjän pitäisi mielellään olla jo siirtynyt pois operatiivisesta tekemisestä esimerkiksi hallituksen puheenjohtajaksi. Lehti sanoo, ettei edes harkitse sellaisten yritysten ostamista, jossa kaikkia lankoja käsissään pitelevä yrittäjä hyppäisi ruorista pois heti yrityskaupan jälkeen.

Kolmanneksi ostettavan yrityksen on oltava taloudellisesti hyvässä tai vähintään kohtuullisessa kunnossa. Käytännössä tämä selviää yleensä liikevoitosta ja käyttökatteesta. Lisäksi Lehti tarkastelee nettovelkaa ja -varoja.

– Hyvin tuottava yhtiö voi velkaantua paljonkin ja se on ihan ok, mutta huonosti menevä yritys ei saisi olla yhtään velkaantunut.

Konepajoille olennaista on myös se, onko ostettava yritys vuokratiloissa vai omistaako se hallinsa. Hallin eriyttäminen kaupan jälkeen saattaisi syödä yrityksen tulosta liikaa.

Lehti tarkastelee myös yrityksen työntekijöiden ja tuotantokaluston ikärakennetta. Sillä perusteella voi päätellä, millaisia investointeja esimerkiksi kalustoon yrityksessä pitäisi lähivuosina tehdä.

– Mieluummin maksan enemmän hyväkuntoisesta yhtiöstä kuin ostan halvalla huonoa, Lehti tiivistää taustatyön merkityksen.

Yrityksiä tarjotaan koko ajan

Lehti on tehnyt niin paljon liiketoimintakauppoja, että alan yrittäjät ja konsultit tuntevat hänet. Hänelle tarjotaan nykyään kuukausittain uusia yrityksiä ostettavaksi.

Lehti sanoo, että arviolta puolet hänelle tarjotuista yrityksistä on hylättävä heti kättelyssä, koska niiden toiminta ei sovi konserniin. Toiseen puoleen ja erityisesti yritysten talouslukuihin hän perehtyy usein tarkemmin.

Yrityksen ostaminen on Lehden mukaan verrattavissa asuntokauppaan: kohteeseen tarkemmin tutustumalla näkee yleensä nopeasti, pitävätkö myyntiesitteen lupaukset paikkaansa.

– Aika äkkiä näkee, onko yritystä stailattu vai ei.

Vuosien mittaan Lehti on rakentanut yrityskauppoihin rahoitusprosessin, jossa Tampereen Konepajojen kumppaneina ovat vaihtelevasti pankki, Finnvera ja eläkeyhtiöitä. Toimivan rahoitusprosessin ansiosta kaupanteko voi käydä joskus nopeastikin, lyhimmillään jopa muutamassa viikossa.

– Mutta jos sijoitus osakkuuteen otetaan suoraan kassasta, se päätetään päivässä, Lehti toteaa.

Juhani Lehti yrityksen ostaminen

Konsernin näkökulmasta ideaalitilanne on se, että ostettavan yrityksen toimiva johto sitoutetaan yritykseen omistusosuudella. Käytännössä uuden yrityksen integrointi Tampereen Konepajoihin tarkoittaa lähinnä yhtenäiseen taloushallintajärjestelmään siirtymistä. Juuri muuhun Lehti ei edes halua puuttua.

– Emme käske yrityksiä tekemään asioita yhdellä tavalla, vaan ne saavat toimia itsenäisesti.

Liki 15 vuoden yrittäjäura maistuu Lehdelle edelleen ihan yhtä hyvälle kuin ensimmäisenäkin päivänä. Tai itse asiassa ehkä jopa vähän paremmalle. Hän sanoo, että konsernin kasvaessa yrittäjällekin on tullut enemmän liikkumavapautta.

– Lainoja on edelleen, mutta resursseja kehittää ja tehdä uusia juttuja on enemmän kuin aluksi.

Fakta

4 x Yrityskauppojen tekeminen

Selvitä ostettavan yrityksen taustat. Tampereen Konepajat hankkii konserniinsa vain yrityksiä, joiden toiminta tuo synergiaa nykyiseen tekemiseen ja jotka ovat taloudellisesti hyvässä kunnossa. Oleellista on myös se, että kaikkia lankoja käsissään pitelevä pitkäaikainen yrittäjä ei ole aikeissa hypätä pois yrityksen toiminnasta heti yrityskaupan jälkeen.

Ole aavistuksen pessimisti. Tampereen Konepajojen toimitusjohtaja Juhani Lehti sanoo, että ostajan kannattaa olla ostettavan yrityksen suhteen aina aavistuksen pessimisti. Hänen oman kokemuksensa mukaan konserniin integroitavan uuden yrityksen myyntikäyrään tulee 1–2 vuodessa aina pieni kuoppa. Kun on ”lievällä pessimistisellä twistillä varustettu realisti”, selviää henkisesti paremmin yrityskaupoista.

Varmista kassan riittävyys. Edellisen kohdan opetukseen liittyy myös se, että notkahdus otetaan huomioon kassan riittävyydessä. Lehden mielestä kamalin tilanne on, jos ylioptimistinen yrittäjä luottaa saavansa homman nopeasti toimimaan ja virittää kassan niin, että homma kulkee raiteillaan eteenpäin. ”Silloin seinään ajon riski on lähes 100-prosenttinen”, Lehti sanoo.

Heittäydy ja opettele. Kun yrityskauppa on tehty, yrittäjän on tärkeää sukeltaa uuden yrityksen maailmaan eli perehtyä, heittäytyä, kysellä ja opetella. Jos tätä ei tee päivästä yksi alkaen, on Lehden mukaan iso riski siihen, että syvällisempi tutustuminen jää kokonaan tekemättä.

Parikymppinen Sofia Lundqvist otti ison haasteen vastaan – Yrittäjä jatkaa isovanhempiensa elämäntyötä

Lundqvist perusti miestenvaateliikkeen tueksi heti verkkokaupan. Hän kannustaa kokeilemaan uusia asioita matalalla kynnyksellä.

Kuukauden yrittäjä toi it-alan opit perinteikkääseen vaatetehtaaseen: ”Jos yritys ei muutu maailman mukana, se kuolee hiljalleen”

Tuomo Saarni uudisti yli 90-vuotiaan Tam-Silkin toimintatavat ja markkinoinnin. Nyt kasvu-uralle kiihdyttänyt yritys on entistä useammalle tuttu tekijä, joka haastaa rohkeasti myös alan suuria yrityksiä.

Toimitusjohtajasta yrittäjäksi: Olen tuntenut itseni yrittäjäksi koko työurani ajan

Ennen Tony Saarinen oli toimitusjohtaja isossa firmassa, nykyään hän on yrittäjä. Saarisella on kaksi periaatetta: pitää tuntea oma bisnes ja rakentaa hyvä tiimi.

Yrityskaupalla yrittäjäksi? Harjoittelu tai palkkatyö on hyvä pohja

Ostamalla olemassa olevan yrityksen ei tarvitse aloittaa kaikkea nollasta, huomauttaa Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy:n yrittäjä ja Vuoden kuntoutusyrittäjäksi valittu Kirsi Miss.

Pariskunta rakensi veneyrityksestä kasvumenestyksen – myyntiopit autokaupasta

Nylunds Boathouse myy kalliita veneitä hienojen videoiden avulla. Liikevaihto kasvaa myös yrityskauppojen kautta.

Yrittäjäksi lähes tuntemattoman kanssa – ”Kaverilta ei kehtaisi vaatia”

Mika Kultti ja Sakari Rahtu eivät juuri tunteneet toisiaan ennen yhteistä yritystä – eivätkä sen jälkeenkään. Silti heillä on menestyvä siivousalan tukku.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Lataa lisää