Laskelmat

Myyntilaskelma kertoo, mitä myydään ja millä hinnalla

Myyntilaskelma kertoo, mitä myydään ja millä hinnalla

Myyntilaskelma on tarpeellinen yritystä perustettaessa mutta myös myöhemmin. Se ohjaa taloudellisesti kohti kannattavaa yritystoimintaa.

| |

Yritystä perustava törmää heti alkuvaiheessa myyntilaskelmaan. Myyntilaskelma on edellytys esimerkiksi starttirahan myöntämiselle ja lainan saamiselle yritystoimintaan aivan siinä missä rahoituslaskelmakin.

Myöhemmin myyntilaskelma on loistava seurannan väline, jolla nähdään, pysyykö yrityksen myynti esimerkiksi kuukausi- ja vuositasolla tavoitteissa. Se kertoo myös, kuinka kannattavuuslaskelman tavoitteet toteutuvat, joten ne kulkevat käsi kädessä.

Yksinkertaistettuna myyntilaskelma kertoo, mitä yritys myy, millä hinnalla ja kenelle. Toisin sanoen se osoittaa, mistä rahaa tulee sisään ja kuinka paljon.

Toimitusjohtaja Tarja Pöyhönen Kuopion seudun Uusyrityskeskuksesta toteaa, että heidän asiakkaistaan valtaosa, yli 80 prosenttia myy palveluita. Loput ovat muun muassa kaupan alan yrityksiä.

Palveluita myyvän pitää olla realisti. Esimerkiksi hierojan on hyvä miettiä, paljonko hänen on laskutettava tunnista, jotta hän pystyy muun muassa hankkimaan työvälineet, maksamaan vuokran ja lisäksi elämään työllään – ja mahdollisesti elättämään muitakin. Omasta jaksamisestakin täytyy pitää huolta.

– Hieroja tekee fyysistä työtä, jota tuskin jaksaa tehdä päivässä kuutta tuntia enempää. Lisäksi kannattaa laskea mukaan tauot, aina ruokatunnista kahvitunteihin ja vessakäynteihin, sanoo Pöyhönen.

Myyntilaskelman muoto on vapaa

Teknisesti myyntilaskelman tekeminen on melko vapaata. Yksinkertaisuudessaan se voi olla vaikka A4:lle kirjoitettu laskelma, kuinka monta tuntia aikoo myydä palveluaan viikossa ja millä hinnalla.

Perusteelliset laskelmat  tarvitsee esimerkiksi teollinen yritys tai sekatavarakauppias, jolla on tarjolla kaikkea mahdollista tikkareista moottorikelkkoihin. Hänellä on muuttujia enemmän kuin omaa työtään myyvällä.

Hyvässä myyntilaskelmassa on realistinen ennuste myytävien tuotteiden kappalemääristä ja hinnoista. Myös myyntikate pitää olla selvillä. Kannattavuus selviää, kun myyntituotosta vähennetään kustannukset.

Laskelman voi tehdä vaikka Excelillä, ja netissä on tarjolla runsaasti valmiita laskelmapohjia ja kaavakkeita.

– Sisältö on tärkein ja ohjaa muotoa, jonka voi valita vapaasti, Pöyhönen toteaa.

Uusyrityskeskusten Aloittavan yrittäjän perustamisoppaassa 2019 käytetään esimerkkiä siivousalan yrittäjästä.

Useimmat  osaavat – tai ainakin osaisivat tehdä – myyntilaskelman itse, mutta Pöyhösen mukaan monet pähkäilevät, mitä siinä pitäisi olla mukana. Asiantuntijaa pyydetään tavallisesti vielä varmistamaan, että kaikki on otettu huomioon.

– Monilla on käsitys omista palkkatavoitteesta ja kuluista, mutta he tarvitsevat apua kokonaisuuden hahmottamiseen, kertoo Pöyhönen.

Hän lisää, että laskelman tulisi olla riittävän yksinkertainen ja selkeä, jotta yrittäjä pystyy tulkitsemaan sitä helposti. Hyvä kirjanpitäjä on erinomainen kumppani haastavimpienkin myyntilaskelmien suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan.

Myyntilaskelmaan vaikuttaa kilpailutilanne

Hyvässä myyntilaskelmassa on otettu huomioon kannattavuuteen vaikuttavat liiketoiminnan kulut. Hieroja myy omaa vain työtään, mutta parturi joutuu investoimaan myös erilaisiin kemikaaleihin. Lisäksi pitää miettiä, kuinka kilpailtu oma toimiala on. Ehkä markkinoilla on jokin iso tekijä, joka pystyy polkemaan hintoja ja saamaan pienyrittäjän elämän tukalaksi?

Keskeistä on myös, kuinka paljon asiakkaita on tarjolla – ja pystyykö asiakkaita sitouttamaan vai vaihtuuko asiakaskunta tiuhaan. Muodollisesti pätevä myyntilaskelma kumisee tyhjyyttään, jos se ei nojaa todellisuuteen.

– Kulut ja markkinatilanne ohjaavat tuotteen ja palvelun hinnoittelua. Toisinaan yrittäjä kuvittelee myyvänsä priimaa premium-hintaan, vaikka todellisuudessa hän myy normitavaraa ylihinnalla.

Pöyhösen mukaan myyntilaskelmaa ei kannata unohtaa senkään jälkeen, kun starttiraha tai laina on myönnetty.

– Hieroja voi katsoa, että vielä kolme asiakasta, niin kuukauden myynti on täynnä. Toivottavaa tietenkin on, että kaikki yritykset seuraisivat tavoitteellista myyntiä myöhemminkin. Mitä suurempi firma, sitä tärkeämpää seuranta on.

Fakta

Älä unohda näitä!

Tarja Pöyhösen vinkit hyvään myyntilaskelmaan.

Muista ALV. Osa unohtaa, että useimpiin tuotteisiin ja palveluihin pitää laskea mukaan arvonlisävero.

Älä yliarvioi jaksamistasi. Harva yrittäjä voi laskea työskentelevänsä tehokkaasti kahdeksan tuntia päivässä. Myyntityö ja tauot eivät näy tuloksessa, ja tarvitseehan yrittäjä myös kesäloman.

Näe kokonaisuus. Pätevä laskelma nojaa todellisuuteen. Onko markkinoita ja asiakkaita? Onko tuotteen hinta kohdallaan?

Menestyvän yksinyrittäjän opit: Kuinka hioa yritystoiminta huippuunsa?

Juho Toivola on saavuttanut nopeasti kovan laskutustason. Keskeisiä onnistumisen elementtejä ovat olleet hyvin tehdyt pohjatyöt, tarkkaan mietitty hinnoittelu ja näkyminen somessa.

Kalakauppiaan oivaltama 95 prosentin sääntö luo pohjan hyvälle työilmapiirille ja erottuvalle asiakaspalvelulle

Turkulainen kalaliike syntyi vuonna 2007 yllytyshulluuden ja järjen äänen yhdistelmästä. Yrittäjät välttelivät velkarahaa ja tekivät ensimmäiset kaksi vuotta kaiken kahdestaan.

Kilpaillulla alalla menestyy, jos tekee toisin kuin muut – Tähän luottaa Neliöt Liikkuu

Neliöt Liikkuu LKV syntyi halusta tuulettaa kiinteistönvälitysalaa. Yrityksessä välittäjä saa luoda itsestään brändin.

Vaasalaisyritys takoo listahittejä Japanissa: Musiikkivienti vaatii taustatietoa ja riskinottoa

Musiikkikustantamo Sugar House Publishing tehtailee listahittejä pääosin Aasian-markkinoille. Sen käsialaa on peräti 50 listaykköstä Japanissa.

Asiakaspalvelun ulkoistaminen ei kannattanutkaan – Kokemus kirkasti yrityksen kilpailuvaltin

Kun korona-aika kiihdytti Weekendbee-verkkokaupan myyntilukuja, yrittäjien oli aika hankkia auttavia käsiä. Asiakaspalvelun ulkoistus ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti.

21-vuotias yrittäjä tavoittelee kovaa kasvua – Miljoonan liikevaihto ylittyi jo

Lukiolaispoikien perustama firma on muutamassa vuodessa kasvanut yli miljoonan liikevaihtoa pyörittäväksi ohjelmistotaloksi, ja suunta on edelleen ylöspäin.

Palkata vai ei? Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso askel

Pekka Syvänen pohti tarkkaan, palkkaako hän ensimmäisen työntekijän. Nyt sopiva työntekijä on löytynyt.

Medkit Finland täräytti läpi hurjan kasvutavoitteen: Nyt horisontissa siintää 30 miljoonan raja

Kuinka menestyä yhdellä maailman kilpailluimmista toimialoista? Ensihoitotuotteisiin erikoistunut oululainen yritys on onnistunut siinä.

Ämpärikokeiluista menestykseen: Lehtikuohun kasvu sai vauhtia lähiruokabuumista

Kontiolahdelta kotoisin oleva lehtikuohu on innostuneen tuotekehityksen tulos, jonka alkumetreihin liittyy ripaus sattumaa.

Lataa lisää