Laskelmat

Myyntilaskelma kertoo, mitä myydään ja millä hinnalla

Myyntilaskelma kertoo, mitä myydään ja millä hinnalla

Myyntilaskelma on tarpeellinen yritystä perustettaessa mutta myös myöhemmin. Se ohjaa taloudellisesti kohti kannattavaa yritystoimintaa.

| |

Yritystä perustava törmää heti alkuvaiheessa myyntilaskelmaan. Se on edellytys esimerkiksi starttirahan myöntämiselle ja lainan saamiselle yritystoimintaan aivan siinä missä rahoituslaskelmakin.

Myöhemmin myyntilaskelma on loistava seurannan väline, jolla nähdään, pysyykö yrityksen myynti esimerkiksi kuukausi- ja vuositasolla tavoitteissa. Se kertoo myös, kuinka kannattavuuslaskelman tavoitteet toteutuvat, joten ne kulkevat käsi kädessä.

Yksinkertaistettuna myyntilaskelma kertoo, mitä yritys myy, millä hinnalla ja kenelle. Toisin sanoen se osoittaa, mistä rahaa tulee sisään ja kuinka paljon.

Toimitusjohtaja Tarja Pöyhönen Kuopion seudun Uusyrityskeskuksesta toteaa, että heidän asiakkaistaan valtaosa, yli 80 prosenttia myy palveluita. Loput ovat muun muassa kaupan alan yrityksiä.

Palveluita myyvän pitää olla realisti. Esimerkiksi hierojan on hyvä miettiä, paljonko hänen on laskutettava tunnista, jotta hän pystyy muun muassa hankkimaan työvälineet, maksamaan vuokran ja lisäksi elämään työllään – ja mahdollisesti elättämään muitakin. Omasta jaksamisestakin täytyy pitää huolta.

– Hieroja tekee fyysistä työtä, jota tuskin jaksaa tehdä päivässä kuutta tuntia enempää. Lisäksi kannattaa laskea mukaan tauot, aina ruokatunnista kahvitunteihin ja vessakäynteihin, sanoo Pöyhönen.

Myyntilaskelman muoto on vapaa

Teknisesti myyntilaskelman tekeminen on melko vapaata. Yksinkertaisuudessaan se voi olla vaikka A4:lle kirjoitettu laskelma, kuinka monta tuntia aikoo myydä palveluaan viikossa ja millä hinnalla.

Perusteelliset laskelmat  tarvitsee esimerkiksi teollinen yritys tai sekatavarakauppias, jolla on tarjolla kaikkea mahdollista tikkareista moottorikelkkoihin. Hänellä on muuttujia enemmän kuin omaa työtään myyvällä.

Hyvässä myyntilaskelmassa on realistinen ennuste myytävien tuotteiden kappalemääristä ja hinnoista. Myös myyntikate pitää olla selvillä. Kannattavuus selviää, kun myyntituotosta vähennetään kustannukset.

Laskelman voi tehdä vaikka Excelillä, ja netissä on tarjolla runsaasti valmiita laskelmapohjia ja kaavakkeita.

– Sisältö on tärkein ja ohjaa muotoa, jonka voi valita vapaasti, Pöyhönen toteaa.

Uusyrityskeskusten Aloittavan yrittäjän perustamisoppaassa 2019 käytetään esimerkkiä siivousalan yrittäjästä.

Useimmat  osaavat – tai ainakin osaisivat tehdä – myyntilaskelman itse, mutta Pöyhösen mukaan monet pähkäilevät, mitä siinä pitäisi olla mukana. Asiantuntijaa pyydetään tavallisesti vielä varmistamaan, että kaikki on otettu huomioon.

– Monilla on käsitys omista palkkatavoitteesta ja kuluista, mutta he tarvitsevat apua kokonaisuuden hahmottamiseen, kertoo Pöyhönen.

Hän lisää, että laskelman tulisi olla riittävän yksinkertainen ja selkeä, jotta yrittäjä pystyy tulkitsemaan sitä helposti. Hyvä kirjanpitäjä on erinomainen kumppani haastavimpienkin myyntilaskelmien suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan.

Myyntilaskelmaan vaikuttaa kilpailutilanne

Hyvässä myyntilaskelmassa on otettu huomioon kannattavuuteen vaikuttavat liiketoiminnan kulut. Hieroja myy omaa vain työtään, mutta parturi joutuu investoimaan myös erilaisiin kemikaaleihin. Lisäksi pitää miettiä, kuinka kilpailtu oma toimiala on. Ehkä markkinoilla on jokin iso tekijä, joka pystyy polkemaan hintoja ja saamaan pienyrittäjän elämän tukalaksi?

Keskeistä on myös, kuinka paljon asiakkaita on tarjolla – ja pystyykö asiakkaita sitouttamaan vai vaihtuuko asiakaskunta tiuhaan. Muodollisesti pätevä myyntilaskelma kumisee tyhjyyttään, jos se ei nojaa todellisuuteen.

– Kulut ja markkinatilanne ohjaavat tuotteen ja palvelun hinnoittelua. Toisinaan yrittäjä kuvittelee myyvänsä priimaa premium-hintaan, vaikka todellisuudessa hän myy normitavaraa ylihinnalla.

Pöyhösen mukaan myyntilaskelmaa ei kannata unohtaa senkään jälkeen, kun starttiraha tai laina on myönnetty.

– Hieroja voi katsoa, että vielä kolme asiakasta, niin kuukauden myynti on täynnä. Toivottavaa tietenkin on, että kaikki yritykset seuraisivat tavoitteellista myyntiä myöhemminkin. Mitä suurempi firma, sitä tärkeämpää seuranta on.

Fakta

Älä unohda näitä!

Tarja Pöyhösen vinkit hyvään myyntilaskelmaan.

Muista ALV. Osa unohtaa, että useimpiin tuotteisiin ja palveluihin pitää laskea mukaan arvonlisävero.

Älä yliarvioi jaksamistasi. Harva yrittäjä voi laskea työskentelevänsä tehokkaasti kahdeksan tuntia päivässä. Myyntityö ja tauot eivät näy tuloksessa, ja tarvitseehan yrittäjä myös kesäloman.

Näe kokonaisuus. Pätevä laskelma nojaa todellisuuteen. Onko markkinoita ja asiakkaita? Onko tuotteen hinta kohdallaan?

Vastavirtaan kulkija: Kaiutinyritys vie tuotteitaan yli sataan maahan, mutta tuotanto pysyy Suomessa

Genelecin maailmanmenestys perustuu innovaatioihin, musiikin kuluttamisen murrokseen sekä poikkeukselliseen yritysfilosofiaan.

Mieti loppukäyttäjän tarpeita – Näin pitkäikäinen lankakauppa sai verkosta piristysruiskeen myyntiinsä

Novitan Markus Haakana kertoo, miten digitaalisia yhteisöjä luodaan perinteisellä liiketoiminta-alalla.

Verkkokauppa syntyi kaljapuheiden jälkeen – Nyt tähtäimessä ovat ulkomaat ja miljoonaliikevaihto

Valco myy vain muutamaa tuotetta kerrallaan. Yritys aikoo laajentaa toimintaansa elektroniikkavalmistukseen.

Myyntisaatavien kierron polku: Sillä on väliä, kuinka nopeasti rahat kotiutuvat

Kun yrittäjä laskuttaa asiakasta tekemästään työstä, käynnistyy polku myyntisaatavien kotiuttamiseksi. Yrittäjä voi vaikuttaa sen sujuvuuteen ja kierron nopeuteen.

Näin hyödynnät somea markkinoinnissa – pari tuntia päivässä riittää

Somessa roikkumisen pitäisi kuulua jokaisen yrittäjän työpäivään, kirjoittaa Cuitun some-ekspertti Vilma Piironen.

Yrityksen teineinä perustaneet näyttävät asennetta: Puhelin käteen ja soita

Kangaskassien myyminen omalle koululle oli Palsin lähtölaukaus. Kaksi nuorta kaveria pyörittää nyt yritystä, jonka liikevaihto on reilut 300 000 euroa.

Pieni limutehdas Ahvenanmaalla kasvaa 256 omistajan voimin

Amalias Limonadfabrik lisäsi kapasiteettiaan joukkorahoituksen avulla. Myynnin kasvattaminen vaatisi isoja investointeja markkinointiin.

Yrittäjä, hallitsetko hissipuheen? Neljä neuvoa auttaa alkuun

Hyvä hissipuhe on yrittäjälle tärkeä työkalu myyntiin. Valmentaja Elsa Ervasti tietää, kuinka kuulija saadaan innostumaan.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Lataa lisää