Laskelmat

Rahoituslaskelma paljastaa paljonko tarvitset euroja
Rahoituslaskelma on yksi yrityksen perustamisen kulmakivistä.

Rahoituslaskelma paljastaa paljonko tarvitset euroja

Rahoituslaskelmasta on apua yrittäjälle itselleen, mutta sitä tarvitaan erityisesti ulkopuolista rahoitusta haettaessa.

| |

Rahoituslaskelma auttaa aloittavaa yrittäjää selvittämään itselleen, paljonko yrityksen perustamiseen tarvitaan rahaa. Käytännössä yritystoiminnan käynnistäminen vaatii aina jonkin verran rahaa, joten laskelman tekeminen on suositeltavaa kaikille yrittäjille.

Rahoituslaskelmassa listataan perustamista varten tarvittavat investoinnit sekä muutaman kuukauden käyttömenot. Lisäksi selvitetään, mistä tarvittava rahoitus tulee.

– Mitä paremmin nämä asiat hoitaa alussa, sitä paremmin toiminta lähtee käyntiin, sanoo YritysEspoon yritysasiantuntija Ville Tolvanen.

1. Tee rahoituslaskelma hyvissä ajoin

Rahoituslaskelma liittyy oleellisesti yhteen liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelman kanssa. Siksi rahoituslaskelma kannattaa laatia jo hyvissä ajoin ennen yritystoiminnan aloittamista.

– Yritystoiminnan alussa menot ylittävät usein tulot. Rahoituslaskelman laatiminen on tärkeää, jotta yrittäjä osaa varautua rahoituksen hankkimiseen, tiivistää Tolvanen.

Rahoituslaskelma on ensisijaisesti yrittäjän omana tukena, mutta sitä voi tarvita esimerkiksi haettaessa starttirahaa TE-toimistosta. Jos yritys tarvitsee vierasta pääomaa eli lainaa, tarkkaa rahoituslaskelmaa saatetaan kysyä muun muassa pankissa tai Finnverassa.

2. Kaikki kulut paperille

Hyvässä rahoituslaskelmassa otetaan huomioon kaikki yrityksen perustamiseen tarvittavat investoinnit, kuten työvälineisiin, autoon ja toimistotarvikkeisiin liittyvät menot. Lisäksi on arvioitava muutaman kuukauden käyttömenot eli esimerkiksi vuokrat, markkinointikulut ja palkat sekä alkuvarasto ja kassa.

Rahan tarpeen lisäksi rahoituslaskelmassa arvioidaan rahan lähteet. Paljonko yrittäjällä on jo ennestään omia työvälineitä ja omaa pääomaa? Entä tarvitaanko pankkilainaa tai muita sijoituksia?

Uusyrityskeskusten Aloittavan yrittäjän perustamisoppaassa 2019 käytetään esimerkkiä siivousalan yrittäjästä, jonka rahan tarve on alussa reilut 10 000 euroa. Tuotantovälineisiin ja mobiililaitteisiin menee helposti joitakin tuhansia euroja, ja lisäksi on paljon pienempiä kuluja.

Myös käyttöpääomaa eli yrityksen päivittäiseen toimintaan vaadittavaa rahaa pitää olla jonkin verran ennen kuin yritys saa tuloja asiakkailta.

Apua rahoituslaskelman tekemiseen saa esimerkiksi Uusyrityskeskuksista ympäri Suomen. Laskelman voi laatia vaikka Oma Yritys-Suomi -palvelussa, ja myös YritysEspoon sivuilla on Excel-laskelmapohjia laskelmien tekemiseen.

3. Tee laskelmat realistisesti

Rahoituslaskelmassa on oleellista olla realisti, ja lukujen on perustuttava oikeaan tarpeeseen.

Ville Tolvasen mukaan tyypillinen virhe on, että rahoituslaskelmaan ei ole muistettu laittaa jotain yrittäjän työn kannalta merkittävää investointia, kuten tietokoneen, verkkosivujen tai pakettiauton hankintaa.

Yrittäjän pitäisi tietää alkuvaiheessa konkreettisesti, mitä koneita ja laitteita hän tarvitsee yritystoiminnan käynnistämiseksi ja mikä niiden hinta on. Moni voi esimerkiksi hyödyntää yrityksessään omaa, olemassa olevaa puhelintaan ja tietokonettaan.

Jos vaikka hierontayritystä perustava tarvitsee yritystoimintaa varten sähköisen hierontapöydän, se on tärkeää merkitä rahoituslaskelmaan.

Toisaalta rahan tarpeessa ei kannata ampua yli.

– Arvioissa kannattaa olla aina mahdollisimman realistinen, niin rahoitus on helpompi järjestää ja se riittää paremmin, Tolvanen neuvoo.

4. Seuraa ja päivitä laskelmia

Tolvanen muistuttaa, että erilaiset laskelmat ovat arvioita tulevasta. Siksi niitä on mietittävä huolella. Laskelmia on syytä tehdä vaiheittain ja päivittää sitä mukaa, kun suunnitelmat toteutuvat.

Liiketoimintasuunnitelma, rahoituslaskelma ja kannattavuuslaskelma ovat kokonaisuus, joiden osat vaikuttavat toisiinsa. Jos siis esimerkiksi yrityksen perustamiseen vaadittavien investointien määrä muuttuu, se vaikuttaa kaikkiin laskelmiin.

– Rahoituksen ja kannattavuuden seuranta on tosi tärkeää. Kannattaa katsoa, ovatko suunnitelmat toteutuneet ja mikä vaikutus niillä on rahoitukseen.

Tolvanen arvioi, että riittävä rahoitus on aina tärkeä selkänoja yrityksen liiketoiminnan aloittamiseen ja kehittämiseen. Myös tuotteiden ja palveluiden hinnoittelun on oltava kohdallaan.

– Yrittäjän kannattaa itse olla kiinnostunut ottamaan selvää, mitä hyvä rahoitus, riittävä myynti ja tasainen kassavirta merkitsevät. Vaikka yrittäjä ostaisi kirjanpitopalvelunsa tilitoimistolta, hän on itse vastuussa kirjanpidon oikeellisuudesta, Tolvanen korostaa.