Minustako yrittäjä?

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Susanna Kallama

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

|

”Ystävien kanssa ei kannata alkaa yrittäjäksi, ei ainakaan tasaosuuksin.” Tässä virkkeessä voi olla perää, mutta omat kokemukseni ovat hyvät. Omistimme yrittäjäkumppanieni kanssa osakeyhtiötä viisi vuotta tasaosuuksin. Meistä tuli ystäviä ja olemme sellaisia edelleen.

Olimme varmasti onnekkaita. Tarinamme myös opetti paljon:

1. Kimpassa on helpompi kasvaa

Olimme kaikki aloittaneet tahoillamme viestintäalan yksinyrittäjinä. Yhteen meidät ajoi halu kasvaa. Ensin toimimme verkostossa yhteisellä markkinointinimellä, ja kun tuli hetki palkata ensimmäinen työntekijä, perustimme yhteisen osakeyhtiön.

Viidessä vuodessa kasvoimme viiden yrittäjän verkostosta viisitoista henkeä työllistäväksi yritykseksi. Kasvu ei ollut helppoa, mutta epäilen, olisiko sitä tapahtunut kenellekään meistä yksin.

2. Erilaisuus on vahvuus

Löysimme toisemme vähän sattumalta ja toisaalta tarpeeseen. Olimme eri ikäisiä, erilaisissa elämäntilanteissa, myös osaamisemme ja kokemuksemme oli erilaista, vaikkakin samalta toimialalta. Muodostimme jotenkin passelin paketin, täydensimme toisiamme.

Jos nyt kokoaisin yrittäjätiimiä, varmistaisin, että siinä on diversiteettiä eli monimuotoisuutta.

3. Ole avoin ja luota

Ehdoton edellytys yhdessä yrittämiselle on täydellinen luottamus. Ja luottamus syntyy vain yhteisen ymmärryksen kautta. Se taas vaatii kertomista, kuuntelemista ja kuulemista. Yhteinen yritys ei ole kokoelma unelmia, vaan yksi yhteinen unelma.

4. Perhekin kiittää

Konkreettinen hyöty naisyrittäjille – olimme siis kaikki naisia – on perheen ja yrittäjyyden helpompi yhteensovittaminen. Osa yrittäjistämme sai mahdollisuuden pitää tavanomaisen äitiysloman. Yksinyrittäjänä se olisi ollut vaikeaa, ellei mahdotonta.

Tämä yritys on edelleen olemassa ja voi hyvin. Alkuperäisistä osakkaista on jäljellä kolme ja nyt yksi heistä omistaa enemmistön. Yksi siirtyi sukupolvenvaihdoksen jälkeen jatkamaan vanhempiensa yritystä täysin eri toimialalle. Ja minä päädyin yrittäjyyden lobbariksi.

Hetkeäkään yhdessä yrittämisestä en antaisi pois. Yritys on viides lapseni, jonka itsenäistä elämää seuraan ylpeydellä.

Nälkä oppia vei yrittäjäkaksikon täysin uudelle alalle

Tiivis yhteys asiakkaisiin on ohjannut vertikaaliviljelyyn erikoistuneen Pinoa Foodsin toimintaa alusta pitäen. Asiakaspalaute ja data ovat tärkeitä kehityksen moottoreita.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Lataa lisää