Minustako yrittäjä?

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Susanna Kallama

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

On selvää, että korona näkyy notkahduksena yritysten perustamismäärissä. Yrityksiä kuitenkin perustetaan edelleen. Tilastot tulevat aina hieman jäljessä, mutta Uusyrityskeskusten ja Patentti- ja rekisterihallituksen näppituntuma on, että maaliskuun alusta alkaen yritysten perustamisluvuissa on notkahdusta 15 prosenttia alkuvuoteen verrattuna.

Moni ehkä miettii, mikä saa tuhannet suomalaiset ryhtymään yrittäjäksi näin epävarmoina aikoina. Historia on kuitenkin opettanut, että lomautukset näkyvät yritysten perustamisintona.

Takaraivossa hautuneet yrittäjyysajatukset saavat uutta pontta, kun palkkatyö ei yhtäkkiä olekaan niin varma tulonlähde kuin ennen. Yrittäjyys on myös yksi tapa työllistää itsensä, jos vanha työ menee alta.

Yrittäjäksi ryhtyminen antaa mahdollisuuden tehdä omien arvojen mukaista työtä ja johtaa itse omaa työskentelyään. Nämä syyt ovat saaneet erityisesti nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä, kuten vuoden 2019 Nuorisobarometrista selviää.

Yrityksen perustaminen on teknisesti nopea toimenpide, mutta sitä edeltää yleensä kuukausien prosessi. On ymmärrettävä, mitä haluaa ja miten tavoitteet on mahdollista saavuttaa.

Uusyrityskeskukset auttavat tällä hetkellä sekä uusia että vanhoja yrittäjiä. On ensiarvoisen tärkeää, että yrittäjät ja yrittäjyyttä suunnittelevat saavat apua ja tietoa siitä, mitä nykytilanteessa voi ja kannattaa tehdä.

Uutta yrittäjyyttä tuetaan koronakriisin aikanakin. Yksi oikeansuuntainen koronakriisiin ja yrittäjyyteen liittyvä toimenpide on, että starttirahaa saavalle yrittäjälle voidaan maksaa starttirahaa myös niiltä päiviltä, joina yrittäjä ei voi koronavirusepidemian takia työskennellä yrityksessään.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on antanut eduskunnalle esityksen starttirahan enimmäiskeston pidentämisestä. Koronavirusepidemian vuoksi starttirahan enimmäiskestoa on tarkoitus pidentää 12 kuukaudesta 18 kuukauteen.

Tällaiset konkreettiset kädenojennukset ovat tärkeitä. Yrittäjyys on keskeisin raaka-aine, kun yhteiskuntaa lähdetään käynnistämään uudelleen kriisin jälkeen.

Yrittäjyyteen kuuluu olennaisena ainesosana optimismi. Reseptiin sisältyy myös toiveikkuutta, rohkeutta ja vastuunkantoa. Vaikka koronatilanne on outo ja uusi, omia haaveita yrittäjyydestä ei kannata kuopata.

Yrittäjyydestä haaveilevan on hyvä muistaa, että oman yrityksen perustaminen ei aina vaadi nollasta aloittamista. Useat toiminnassa olevat, elinkelpoiset yritykset etsivät nyt jatkajia, sillä korona tuo monelle yrittäjälle sysäyksen siirtyä eläkkeelle.

Korona on käynnistänyt uuden aikakauden yrittäjyydessä ja ihmisten kulutustottumuksissa, mutta se ei ole vienyt pohjaa yrittäjyydeltä. Kun pitää katseen horisontissa, on mahdollista nähdä koronakriisin yli ja havaita, että tuotteille, palveluille ja työlle on silloinkin kysyntää.

Vinkit korona-aikana yrittäjyyttä pohtivalle:

Suunnittele. Hyvä liiketoimintasuunnitelma ja kirkas ansaintalogiikka ovat aina menestyvät yritystoiminnan ydin.

Varaudu. Muista varautua riskeihin – YEL ei ole vain eläke.

Muista digi. Pohdi myös, miten liikeideasi toimii digitaalisesti: ota huomioon markkinointi verkossa, sosiaalinen media, verkkokauppa ja muut mahdollisuudet.

Uteliaisuus voitti: Jollaksen kartanon yrittäjä painaa pitkää päivää palkkatyön ohella

Antti Tuomola yhdisti yrittäjyyden ja palkkatyön, koska halusi oppia uutta.

Yrittäjäksi muuttotappiopaikkakunnalle – Yksityinen lääkäriketju pyrkii tuomaan Kainuuseen hyvää

Erikoislääkäri Marjo Pantti toivoo vastaperustetun MediEllenin tuovan helpotusta syrjäseutujen lääkäripulaan.

Nettivideoista tuotantoyhtiöksi – Justimus Filmsin tähdet päätyivät yrittäjiksi puolivahingossa

YouTubesta ja tv:stä tutun Justimus Filmsin yrittäjät pyörittivät toimintaa vuosia verokortilla. Lopulta yrityksen perustaminen oli järkiratkaisu.

Korona pakotti nopeisiin toimiin: Yrittäjä vei yritystreffit verkkoon kuukaudessa

Anneli Komi myöntää, että epävarmuus nousi keväällä uusiin sfääreihin.

Pohjoismaista startup-osaamista Afrikkaan: ”Haluamme auttaa nuoria johtamaan muutosta”

Nuorilla on ratkaiseva rooli Afrikan tulevaisuuden muovaamisessa. Pohjoismainen projekti haluaa luoda kontakteja Afrikan 54 maahan ja auttaa uuden bisneskulttuurin rakentamisessa.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Entä jos menetän työkykyni? 4 kysymystä pysyvästä työkyvyttömyydestä

Yritys voi joutua tiukkaan tilanteeseen, jos yrittäjä menettää työkykynsä esimerkiksi onnettomuuden takia. Vakuuttamisen asiantuntija vastaa pysyvään työkyvyttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle. Toiminimen valitsi myös esitysdesigniin erikoistunut Pauliina Ullner.

Lataa lisää