Minustako yrittäjä?

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta
Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.
On selvää, että korona näkyy notkahduksena yritysten perustamismäärissä. Yrityksiä kuitenkin perustetaan edelleen. Tilastot tulevat aina hieman jäljessä, mutta Uusyrityskeskusten ja Patentti- ja rekisterihallituksen näppituntuma on, että maaliskuun alusta alkaen yritysten perustamisluvuissa on notkahdusta 15 prosenttia alkuvuoteen verrattuna.
Moni ehkä miettii, mikä saa tuhannet suomalaiset ryhtymään yrittäjäksi näin epävarmoina aikoina. Historia on kuitenkin opettanut, että lomautukset näkyvät yritysten perustamisintona.
Takaraivossa hautuneet yrittäjyysajatukset saavat uutta pontta, kun palkkatyö ei yhtäkkiä olekaan niin varma tulonlähde kuin ennen. Yrittäjyys on myös yksi tapa työllistää itsensä, jos vanha työ menee alta.
Yrittäjäksi ryhtyminen antaa mahdollisuuden tehdä omien arvojen mukaista työtä ja johtaa itse omaa työskentelyään. Nämä syyt ovat saaneet erityisesti nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä, kuten vuoden 2019 Nuorisobarometrista selviää.
Yrityksen perustaminen on teknisesti nopea toimenpide, mutta sitä edeltää yleensä kuukausien prosessi. On ymmärrettävä, mitä haluaa ja miten tavoitteet on mahdollista saavuttaa.
Uusyrityskeskukset auttavat tällä hetkellä sekä uusia että vanhoja yrittäjiä. On ensiarvoisen tärkeää, että yrittäjät ja yrittäjyyttä suunnittelevat saavat apua ja tietoa siitä, mitä nykytilanteessa voi ja kannattaa tehdä.
Uutta yrittäjyyttä tuetaan koronakriisin aikanakin. Yksi oikeansuuntainen koronakriisiin ja yrittäjyyteen liittyvä toimenpide on, että starttirahaa saavalle yrittäjälle voidaan maksaa starttirahaa myös niiltä päiviltä, joina yrittäjä ei voi koronavirusepidemian takia työskennellä yrityksessään.
Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on antanut eduskunnalle esityksen starttirahan enimmäiskeston pidentämisestä. Koronavirusepidemian vuoksi starttirahan enimmäiskestoa on tarkoitus pidentää 12 kuukaudesta 18 kuukauteen.
Tällaiset konkreettiset kädenojennukset ovat tärkeitä. Yrittäjyys on keskeisin raaka-aine, kun yhteiskuntaa lähdetään käynnistämään uudelleen kriisin jälkeen.
Yrittäjyyteen kuuluu olennaisena ainesosana optimismi. Reseptiin sisältyy myös toiveikkuutta, rohkeutta ja vastuunkantoa. Vaikka koronatilanne on outo ja uusi, omia haaveita yrittäjyydestä ei kannata kuopata.
Yrittäjyydestä haaveilevan on hyvä muistaa, että oman yrityksen perustaminen ei aina vaadi nollasta aloittamista. Useat toiminnassa olevat, elinkelpoiset yritykset etsivät nyt jatkajia, sillä korona tuo monelle yrittäjälle sysäyksen siirtyä eläkkeelle.
Korona on käynnistänyt uuden aikakauden yrittäjyydessä ja ihmisten kulutustottumuksissa, mutta se ei ole vienyt pohjaa yrittäjyydeltä. Kun pitää katseen horisontissa, on mahdollista nähdä koronakriisin yli ja havaita, että tuotteille, palveluille ja työlle on silloinkin kysyntää.
Vinkit korona-aikana yrittäjyyttä pohtivalle:
Suunnittele. Hyvä liiketoimintasuunnitelma ja kirkas ansaintalogiikka ovat aina menestyvät yritystoiminnan ydin.
Varaudu. Muista varautua riskeihin – YEL ei ole vain eläke.
Muista digi. Pohdi myös, miten liikeideasi toimii digitaalisesti: ota huomioon markkinointi verkossa, sosiaalinen media, verkkokauppa ja muut mahdollisuudet.