Minustako yrittäjä?

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Susanna Kallama

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

On selvää, että korona näkyy notkahduksena yritysten perustamismäärissä. Yrityksiä kuitenkin perustetaan edelleen. Tilastot tulevat aina hieman jäljessä, mutta Uusyrityskeskusten ja Patentti- ja rekisterihallituksen näppituntuma on, että maaliskuun alusta alkaen yritysten perustamisluvuissa on notkahdusta 15 prosenttia alkuvuoteen verrattuna.

Moni ehkä miettii, mikä saa tuhannet suomalaiset ryhtymään yrittäjäksi näin epävarmoina aikoina. Historia on kuitenkin opettanut, että lomautukset näkyvät yritysten perustamisintona.

Takaraivossa hautuneet yrittäjyysajatukset saavat uutta pontta, kun palkkatyö ei yhtäkkiä olekaan niin varma tulonlähde kuin ennen. Yrittäjyys on myös yksi tapa työllistää itsensä, jos vanha työ menee alta.

Yrittäjäksi ryhtyminen antaa mahdollisuuden tehdä omien arvojen mukaista työtä ja johtaa itse omaa työskentelyään. Nämä syyt ovat saaneet erityisesti nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä, kuten vuoden 2019 Nuorisobarometrista selviää.

Yrityksen perustaminen on teknisesti nopea toimenpide, mutta sitä edeltää yleensä kuukausien prosessi. On ymmärrettävä, mitä haluaa ja miten tavoitteet on mahdollista saavuttaa.

Uusyrityskeskukset auttavat tällä hetkellä sekä uusia että vanhoja yrittäjiä. On ensiarvoisen tärkeää, että yrittäjät ja yrittäjyyttä suunnittelevat saavat apua ja tietoa siitä, mitä nykytilanteessa voi ja kannattaa tehdä.

Uutta yrittäjyyttä tuetaan koronakriisin aikanakin. Yksi oikeansuuntainen koronakriisiin ja yrittäjyyteen liittyvä toimenpide on, että starttirahaa saavalle yrittäjälle voidaan maksaa starttirahaa myös niiltä päiviltä, joina yrittäjä ei voi koronavirusepidemian takia työskennellä yrityksessään.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on antanut eduskunnalle esityksen starttirahan enimmäiskeston pidentämisestä. Koronavirusepidemian vuoksi starttirahan enimmäiskestoa on tarkoitus pidentää 12 kuukaudesta 18 kuukauteen.

Tällaiset konkreettiset kädenojennukset ovat tärkeitä. Yrittäjyys on keskeisin raaka-aine, kun yhteiskuntaa lähdetään käynnistämään uudelleen kriisin jälkeen.

Yrittäjyyteen kuuluu olennaisena ainesosana optimismi. Reseptiin sisältyy myös toiveikkuutta, rohkeutta ja vastuunkantoa. Vaikka koronatilanne on outo ja uusi, omia haaveita yrittäjyydestä ei kannata kuopata.

Yrittäjyydestä haaveilevan on hyvä muistaa, että oman yrityksen perustaminen ei aina vaadi nollasta aloittamista. Useat toiminnassa olevat, elinkelpoiset yritykset etsivät nyt jatkajia, sillä korona tuo monelle yrittäjälle sysäyksen siirtyä eläkkeelle.

Korona on käynnistänyt uuden aikakauden yrittäjyydessä ja ihmisten kulutustottumuksissa, mutta se ei ole vienyt pohjaa yrittäjyydeltä. Kun pitää katseen horisontissa, on mahdollista nähdä koronakriisin yli ja havaita, että tuotteille, palveluille ja työlle on silloinkin kysyntää.

Vinkit korona-aikana yrittäjyyttä pohtivalle:

Suunnittele. Hyvä liiketoimintasuunnitelma ja kirkas ansaintalogiikka ovat aina menestyvät yritystoiminnan ydin.

Varaudu. Muista varautua riskeihin – YEL ei ole vain eläke.

Muista digi. Pohdi myös, miten liikeideasi toimii digitaalisesti: ota huomioon markkinointi verkossa, sosiaalinen media, verkkokauppa ja muut mahdollisuudet.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle. Toiminimen valitsi myös esitysdesigniin erikoistunut Pauliina Ullner.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Liiketoimintasuunnitelma yrittäjän kielellä – katso animaatio

Liiketoimintasuunnitelma auttaa yrittäjää tarkastelemaan liikeideaansa analyyttisesti. Animaatiomme tiivistää suunnitelmasta kolme tärkeintä pointtia alle 2 minuuttiin.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Pullonkaulana pullot – Juomafirman piti tilata ja maksaa 250 000 lasipulloa, jotka tuotiin pihaan kolmessa merikontissa

Kuuden kaveruksen perustama Good Guys pyörii intohimosta teehen. Oleellista yritystoiminnassa on puhua kaikesta avoimesti.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Kutsumus ajaa eteenpäin: Meri Saarinen rakentaa haaveidensa hoivakotia

Tuoreen hoivakotiyrittäjän filosofiaan kuuluu, että asiakkaan tarpeita kunnioitetaan ja että hoitajat keskittyvät hoitotyöhön. Kipinä hoitotyöhön roihahti jo vuosia sitten.

Insinööri halusi palavasti yrittäjäksi – Ruumiskylmiö vaihtui salaatiksi

Kuukauden yrittäjä Samuli Laurikainen viljelee salaattia espoolaisessa teollisuushallissa. Menestys on vaatinut positiivista elämänasennetta ja epämukavuusalueella viihtymistä.

Lataa lisää