Minustako yrittäjä?

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Susanna Kallama

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

On selvää, että korona näkyy notkahduksena yritysten perustamismäärissä. Yrityksiä kuitenkin perustetaan edelleen. Tilastot tulevat aina hieman jäljessä, mutta Uusyrityskeskusten ja Patentti- ja rekisterihallituksen näppituntuma on, että maaliskuun alusta alkaen yritysten perustamisluvuissa on notkahdusta 15 prosenttia alkuvuoteen verrattuna.

Moni ehkä miettii, mikä saa tuhannet suomalaiset ryhtymään yrittäjäksi näin epävarmoina aikoina. Historia on kuitenkin opettanut, että lomautukset näkyvät yritysten perustamisintona.

Takaraivossa hautuneet yrittäjyysajatukset saavat uutta pontta, kun palkkatyö ei yhtäkkiä olekaan niin varma tulonlähde kuin ennen. Yrittäjyys on myös yksi tapa työllistää itsensä, jos vanha työ menee alta.

Yrittäjäksi ryhtyminen antaa mahdollisuuden tehdä omien arvojen mukaista työtä ja johtaa itse omaa työskentelyään. Nämä syyt ovat saaneet erityisesti nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä, kuten vuoden 2019 Nuorisobarometrista selviää.

Yrityksen perustaminen on teknisesti nopea toimenpide, mutta sitä edeltää yleensä kuukausien prosessi. On ymmärrettävä, mitä haluaa ja miten tavoitteet on mahdollista saavuttaa.

Uusyrityskeskukset auttavat tällä hetkellä sekä uusia että vanhoja yrittäjiä. On ensiarvoisen tärkeää, että yrittäjät ja yrittäjyyttä suunnittelevat saavat apua ja tietoa siitä, mitä nykytilanteessa voi ja kannattaa tehdä.

Uutta yrittäjyyttä tuetaan koronakriisin aikanakin. Yksi oikeansuuntainen koronakriisiin ja yrittäjyyteen liittyvä toimenpide on, että starttirahaa saavalle yrittäjälle voidaan maksaa starttirahaa myös niiltä päiviltä, joina yrittäjä ei voi koronavirusepidemian takia työskennellä yrityksessään.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on antanut eduskunnalle esityksen starttirahan enimmäiskeston pidentämisestä. Koronavirusepidemian vuoksi starttirahan enimmäiskestoa on tarkoitus pidentää 12 kuukaudesta 18 kuukauteen.

Tällaiset konkreettiset kädenojennukset ovat tärkeitä. Yrittäjyys on keskeisin raaka-aine, kun yhteiskuntaa lähdetään käynnistämään uudelleen kriisin jälkeen.

Yrittäjyyteen kuuluu olennaisena ainesosana optimismi. Reseptiin sisältyy myös toiveikkuutta, rohkeutta ja vastuunkantoa. Vaikka koronatilanne on outo ja uusi, omia haaveita yrittäjyydestä ei kannata kuopata.

Yrittäjyydestä haaveilevan on hyvä muistaa, että oman yrityksen perustaminen ei aina vaadi nollasta aloittamista. Useat toiminnassa olevat, elinkelpoiset yritykset etsivät nyt jatkajia, sillä korona tuo monelle yrittäjälle sysäyksen siirtyä eläkkeelle.

Korona on käynnistänyt uuden aikakauden yrittäjyydessä ja ihmisten kulutustottumuksissa, mutta se ei ole vienyt pohjaa yrittäjyydeltä. Kun pitää katseen horisontissa, on mahdollista nähdä koronakriisin yli ja havaita, että tuotteille, palveluille ja työlle on silloinkin kysyntää.

Vinkit korona-aikana yrittäjyyttä pohtivalle:

Suunnittele. Hyvä liiketoimintasuunnitelma ja kirkas ansaintalogiikka ovat aina menestyvät yritystoiminnan ydin.

Varaudu. Muista varautua riskeihin – YEL ei ole vain eläke.

Muista digi. Pohdi myös, miten liikeideasi toimii digitaalisesti: ota huomioon markkinointi verkossa, sosiaalinen media, verkkokauppa ja muut mahdollisuudet.

Hanna Viertiö-Oja vaihtoi tutkijan uran kuntosaliyrittäjyyteen

Harrastuksena alkaneet valmentajaopinnot sytyttivät kipinän alanvaihtoon. Yrittäjäksi hän lähti ostamalla yrityksen.

Suoraan kansainvälisille vesille: Suomalaisyrittäjät luotsaavat siideriä maailmalle Keski-Euroopasta käsin

Selvä markkinarako ajoi Antti Laukkasen, Ilkka Soinin ja Michael Nordblomin perustamaan Cider Supply Companyn.

Oivallus vei yrittäjäksi – Ajatus hyvästä heijastimesta johdatti kasvun tielle

Ovelia-heijastinolkavyö syntyi, kun tytär nolosteli heijastinliiviä käyttänyttä äitiään. Nyt sivutoimisella yrityksellä on niin paljon kasvun mahdollisuuksia, että yrittäjää hirvittää.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Kun sopivaa palvelua ei löytynyt, Siiri Jokinen päätti perustaa oman yrityksen

Espoolainen abi oivalsi liikeidean, joka ratkaisee monelle lukiolaiselle tutun ongelman. Nyt vanhojentansseissa käytettävät mekot eivät jää kaappiin roikkumaan.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Olisiko minusta yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku yrittäjyyteen

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä nopealla aikataululla, kun laskutettavaa työtä syntyy. Kevytyrittäjyys on myös hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä.

Oivallus teki Antti Sipilästä yrittäjän – Kahteen kertaan

OneMinStoryn ja Honey Foodsin yrittäjä Antti Sipilä tietää, että arki kahden yrityksen kanssa sujuu, kun opettelee delegoimaan.

Lataa lisää