Minustako yrittäjä?

Alanvaihto 30 vuoden jälkeen: Virkamiesura vaihtui osteopatiaan

Alanvaihto 30 vuoden jälkeen: Virkamiesura vaihtui osteopatiaan

Kari Kangas kyllästyi työhönsä ja vaihtoi alalle, joka kiinnosti häntä jo nuorena.

|

Alanvaihto ja yrittäjäksi ryhtyminen eivät katso ikää. Yhä useampi perustaa yrityksen jopa vasta eläkkeelle jäätyään.

Kari Kangas, 62, ryhtyi kymmenisen vuotta sitten hierojaksi ja sittemmin osteopaatiksi. Kolme vuosikymmentä kestänyt virkamiesura Viestintävirastossa päättyi heinäkuussa, kun Kangas siirtyi kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

Kankaalla on oma osteopaatin vastaanotto Kielorinteen Hyvinvointipalvelut Espoossa. Yrittäjyyttä on takana jo lähes vuosikymmen, ja oma toimitilakin on jo kolmatta vuotta.

Kangas nauttii yrittäjän vapaudesta. Nyt, kun palkkatyötä ei enää ole, hän voi ottaa asiakkaita vastaan silloin kuin haluaa. Vuosien ajan potilaille oli aikaa vain iltaisin työpäivien jälkeen.

– On antoisaa työskennellä alalla, jossa on tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Kun työ on hoitamista, kohtaamiset ovat poikkeuksetta positiivisia. Se antaa valtavan paljon, Kangas sanoo.

Hän nautti muiden auttamisesta ja siitä, että saa välitöntä palautetta asiakkailta.

Osteopatialla hoidetaan erilaisia kehon toiminnallisia häiriö- ja kiputiloja manuaalisen terapian keinoin, kuten painelemalla ja venyttämällä kehon osia. Tyypillisiä ongelmia ovat selkäkivut ja päänsärky.

– Ehkä miellyttävin hetki on ollut se, kun henkilö sanoi, ettei hänellä ole ensimmäistä kertaa 20 vuoteen kipuja hoidon jälkeen.

Kaksi työtä ja opinnot

Kangas aloitti vuonna 1989 Viestintävirastossa työt paikallisradioiden taajuussuunnitellun parissa. Työ muuttui paljon vuosien varrella.

– Pikkuhiljaa ala muuttui niin, että radioyhtiöt yhdistyivät ja muuttuivat kansainvälisiksi suuryrityksiksi. Silloin koko työni muuttui enemmän paperinmakuiseksi. Myös byrokratiaa on tullut vuosien aikana lisää. Aloin leipääntyä siihen.

Kangas alkoi miettiä alan vaihtamista. Häntä oli aina kiinnostanut terveysala. Niinpä hän opiskeli työn ohessa ensin hierojaksi, jotta pääsi sen jälkeen opiskelemaan osteopaatiksi.

Ensimmäiset opinnot aloittaessaan vuonna 2007 Kangas oli 52-vuotias. Hänen suunnitelmissaan oli valmistua osteopaatiksi kuuden vuoden sisällä, mutta tämä viivästyi muutaman odottamattoman tapahtuman vuoksi.

– Minun piti valmistua keväällä 2014, mutta tammikuussa heräsin sairaalassa. Minua oli kuulemma pidetty silloin jo viikon koomassa. Verisuoni oli puhjennut päässä. Siitä meni jonkin aikaa toipua, Kangas kertoo.

Lopulta hän kuitenkin sai myös osteopaatin paperit.

Asiakaskuntaa kasvattamassa

Kankaalle oli selvää, että hän opiskelee uuden alan työn ohessa.

– Minulla oli kymmenen vuoden ajan kaksi työtä ja suurimman osan aikaa opiskelu päälle. Se kävi voimille. Jos haluaa vaihtaa uraa, suosittelisin, että vähän nuorempana, Kangas naurahtaa.

– Välillä ihmetyttää itsekin, miten jaksoin.

Kangas sai ensimmäiset hieronta-asiakkaansa itse tekemiensä ja jakamiensa mainoslehtisten avulla. Myöhemmin hän hyödynsi alennuskuponkeja kaupannutta Grouponia.

– Sitä kautta tuli asiakkaita, jotka myös jäivät. Se oli tavallaan kallista markkinointia, mutta oli nolla riski, kun yritykselle maksettiin provisio vain saaduista asiakkaista.

Kankaan on pitänyt arvioida tarkkaan, milloin asiakkaita on riittävästi, jotta yrittäjyydellä tulee toimeen. Alan hinnoittelu ei ole hänen mukaansa kovin vapaata kilpailun vuoksi.

– Jos kaikki olisi mennyt putkeen ja olisin saanut enemmän asiakkaita, olisin vaihtanut alaa jo aikaa sitten. Pikkuhiljaa asiakkaita on kertynyt niin, että uskalsin jättää päivätyön.

Kangas ei vähättele rahan merkitystä. Hänen mielestään alanvaihtoa harkitsevan ei kannata silti miettiä pelkästään rahapuolta.

– Jos kokee jonkin alan todella kiehtovaksi tai esimerkiksi kaipaa työstään välitöntä palautetta, ne kannattaa kaikki panna vaakakuppiin.

Fakta

4 x Alaa vaihtamassa

Alanvaihtoa kannatta Kari Kankaan mielestä pohtia, jos on leipääntynyt omaan työhönsä. Mieti, mistä olet kiinnostunut? Onko jokin ala tai työ niin kiinnostava, että olet valmis tekemään uhrauksen? Kankaalle uhraus tarkoitti yhteensä noin viiden vuoden opintoja työn ohessa.

Jos alanvaihto vaatii opiskelua työn ohessa, mieti, jaksatko sellaista arkea? Riittääkö aika, entä voimat? Onko sinulla perheen tuki? Pystytkö esimerkiksi jättämään päivätyösi tai tekemään töitä vähemmän? Kangas muistuttaa, että uutta ammattia kannattaa monesti alkaa harjoittaa opintojen ohessa.

Pohdi, mitä alanvaihto tarkoittaa taloutesi kannalta? Onko sinulla jonkinlaista taloudellista turvaa? Kangas koki turvakseen esimerkiksi sen, että oli säästänyt vapaaehtoista eläkettä.

Ole rohkea. Ikä ei ole este alanvaihdolle. Uraa voi vaihtaa vaikkapa senkin jälkeen kun on saavuttanut eläkeiän.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Lumilautailu teki Eero Ettalasta yrittäjän jo parikymppisenä – kova paine yhdistää

Urheilu-ura on antanut lumilautailijalle hyvät eväät yrittäjyyteen. Kummassakin roolissa on tartuttava rohkeasti uusiin tilaisuuksiin.

4 asiaa, jotka yrittäjät tekisivät nyt toisin – ”Menin pylly edellä puuhun”

Katja Lindholmin mielestä yrittäjien harteille ladataan liikaa odotuksia. Kerttu Jaatinen opettelee levon merkitystä.

Oikea ajoitus ratkaisi: Kaisa Miettisen bisneksestä tuli jättipotti silmänräpäyksessä

Alanvaihto teki Kaisa Miettisestä ripsiteknikon. Nyt hänellä on oma tuotemerkki ja yli tuhat alan ammattilaista kouluttanut yritys.

Lataa lisää