Minustako yrittäjä?

Controllerista kaupalliseksi taiteilijaksi: Laura Huhtakallio vaihtoi palkkatyön taiteeseen, mutta excelistä hän ei luovu

Controllerista kaupalliseksi taiteilijaksi: Laura Huhtakallio vaihtoi palkkatyön taiteeseen, mutta excelistä hän ei luovu

Nurkissa lojuvat taulut muuttivat Laura Huhtakallion elämän suunnan. Hänestä tuli taiteilija, jonka maalaukset liikkuvat somessa uudelle omistajalle vain minuuteissa.

|

Kun Laura Huhtakallio jäi ensimmäisen lapsensa syntymän jälkeen kotiin, hän alkoi tehdä läjäpäin käsitöitä. Käsityöt eivät olleet pelkästään lapsia tai kotia varten, vaan niillä oli toinenkin tarkoitus.

– Laskin jokaiselle työlle katteen ja mietin, olisiko tästä tuotteeksi.

Huhtakallio oli tehnyt uraa komponenttitoimittaja Perloksen controllerina, mutta kotona vietettyjen vuosien aikana hänen työpaikkansa katosi yt-neuvotteluissa. Siksi hän valjasti Excel-taitonsa bisnesidean kehittelyyn.

Syksyllä 2017 Huhtakallio päätti perustaa yrityksen sellaisella idealla, että hän voisi kenties tehdä sisustussuunnittelua. Sitä hän oli ehtinyt opiskella lastenhoidon ohessa.

Kun yritys nimeltä Laura H. Design oli ollut olemassa kaksi viikkoa, Huhtakallio katseli nurkissaan lojuvia tauluja, joita hän oli omaksi huvikseen maalannut. Kuvataide oli ollut hänelle aina rakas harrastus, vaikka hän ei sitä ollut ikinä opiskellutkaan.

Huhtakallio laittoi Facebookissa pystyyn arvonnan, jonka palkintoina taulut olivat. Sitten alkoi tapahtua rytinällä: arvontaan osallistui noin 22 000 ihmistä.

Yrityksen tuote oli löytynyt, ja nyt hän on viettänyt kaksi vuotta maalaustelineen ääressä.

– Taide oli ainoa käsillä tekemäni asia, jolle en ollut laskenut katteita. Mutta niin siinä vain kävi, että taiteilija minusta tuli, Huhtakallio kertoo.

Bisneslähtöisesti ajatteleva taiteilija

Ensimmäiset puoli vuotta kuluivat Huhtakalliolta kuin sumussa, sillä kysyntää oli sen verran kuin yrittäjä juuri ja juuri ehti maalata. Vuoden 2018 hellekesä aiheutti toisenlaista stressiä, sillä taulut eivät menneetkään kaupaksi.

– Silloin ahdisti, että mikä pyörä minun pitää keksiä uudelleen, jotta taulut alkavat liikkua. Mutta kyllä myynti alkoi taas vetää. Parhaimmillaan myyn taulun kolmessa minuutissa.

Kuka: Laura Huhtakallio
Ikä: 41 vuotta
Kotipaikka: Hyvinkää
Tavoite yrittäjänä: Rakentaa Laura H.:sta oikeasti kannattava yritys. Tällä hetkellä pystyn nostamaan palkkaa, mutta se on vielä minimipalkkaa.

Huhtakalliolle on luontevaa kutsua itseään kaupalliseksi taiteilijaksi, sillä yrityksen alkutahdit on soitettu Excelillä.

– Ajattelen bisneslähtöisesti. Voisinhan minä maalata omaksi ilokseni vaikka sata taulua perusväreillä, mutta jos ei niitä kukaan ostaisi, siinä ei olisi bisneksen kannalta järkeä.

Huhtakallion filosofiana on maalata pohjoismaiseen sisustukseen sopivia tauluja, jollaisia hän itsekin haluaisi ostaa. Teosten ostajista valtaosa on 30–50-vuotiaita, työssäkäyviä naisia.

Markkinoinnissa ja myynnissä sosiaalinen media on kaikki kaikessa.

– Tai no, sanotaan, että some on 99 prosenttia. Joitain näyttelyitä minulla on ollut, Huhtakallio tarkentaa.

Henkilöbrändi auttaa tulevaisuuteen

Yrittäjyys on muuttanut Huhtakallion elämän monelta osin. Yrittäjänä hän tekee saman määrän – tai jopa enemmän – työtä kuin palkkatöissä, mutta palkka on puolet aiemmasta.

Maalaaminen on Huhtakalliolle intohimo, ja hauskalta se tuntuu edelleen, mutta samasta syystä työn ja vapaa-ajan rajojen asettaminen on hankalaa. Työ syö helposti illat ja viikonloput, ja maalaamiseen liittyy paljon oheistyötä, kuten taulujen pakkaamista ja lähettämistä ja viesteihin vastaamista.

Yksinyrittäminen on myös muuttanut Huhtakallion sosiaalisia piirejä, sillä hän työskentelee kotona.

– Lapsille on tietenkin sekä etu että haitta että äiti on kotona. Onneksi meillä on koiranpentu, joka tuo rytmiä työpäiviini, sillä kun ruokin koiran, muistan itsekin syödä. Toisaalta pidän siitä, että minulla on optio lähteä vaikka keskellä päivää Helsinkiin shoppailemaan, vaikka en ikinä niin teekään.

Yrittäjä Huhtakallio pitää siitä, että yritys on kokonaan hänen käsissään. Hänellä on sataprosenttinen valta päättää, mihin suuntaan luotsaa yritystään.

Huhtakallio on pohtinut tarkkaan, mitä hänen kannattaa tehdä itse ja mitä ulkoistaa. Hän ei esimerkiksi tee itse verkkosivujaan tai kirjanpitoaan.

Tulevaisuutta varten taiteilijalla on viisivuotissuunnitelma: hänen tavoitteenaan on viiden vuoden päästä maalata 50 prosenttia ajasta.

– Olen maalannut vajaassa 2,5 vuodessa 250 taulua, enkä usko, että se draivi riittää tai kroppa kestää loputtomiin.

Huhtakallio ei vielä tiedä, mitä hän voisi maalaamisen lisäksi tehdä. Esimerkiksi kurssien pitäminen on pyörinyt mielessä.

– Uskon, että Laura H. on sen verran hyvä henkilöbrändi, että se mahdollistaa tulevaisuudessa asioita, jotka eivät vielä pari vuotta sitten olleet minulle mahdollisia, Huhtakallio tiivistää.

Fakta

Laura Huhtakallion vinkit palkkatyöstä yrittäjäksi hyppäävälle

1. Säästä rahaa. Kun yrityksen tilillä on pohjakassa valmiina, pystyy tekemään jo alussa investointeja ja esimerkiksi laittamaan verkkosivut kuntoon.

2. Älä tee niin kuin minä tein. Minulla kävi tuuri, sillä sain 2 000 seuraajaa Facebookiin kertarysäyksellä. Onneen ei silti kannata luottaa, vaan kartuttaa asiakaskuntaa jo ennen yritystä.

3. Älä rakastu omaan tekemiseesi. Mieti, missä ideoissa on jatkojalostamisen aihetta ja mitkä kannattaa hylätä. Etenkin luovalla alalla on tärkeää muistaa vanha ohje ”kill your darlings”.

4. Tunne arvosi. Markkinointimielessä voi olla valmis tekemään myös ilmaistyötä, sillä joskus sen vaikutus näkyy vasta myöhemmin. Mutta älä alihinnoittele tuotteitasi alkuun vain, koska olet aloittelija, sillä hintojen nostaminen rankalla kädellä myöhemmin on haastavaa, ellei mahdotonta.

 

Nälkä oppia vei yrittäjäkaksikon täysin uudelle alalle

Tiivis yhteys asiakkaisiin on ohjannut vertikaaliviljelyyn erikoistuneen Pinoa Foodsin toimintaa alusta pitäen. Asiakaspalaute ja data ovat tärkeitä kehityksen moottoreita.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Lataa lisää