Minustako yrittäjä?

Entinen huippu-urheilija patistaa yrittäjät oppimaan taloutta

Entinen huippu-urheilija patistaa yrittäjät oppimaan taloutta

Fysioterapiayrittäjä Päivi Tolppanen käsitti työnantajaksi tultuaan, miten iso merkitys talousosaamisella on.

| |

Yrittäjällä pitää olla vankka ymmärrys taloudesta. Vain se auttaa välttämään karikot. Päivi Tolppanen tajusi tämän uudella tavalla, kun hänestä tuli yrityskaupan seurauksena työnantaja.

– Jos pienessä yrityksessä tekee tyhmiä valintoja, seuraukset kohdistuvat lähinnä omaan itseen. Mutta jos on työntekijöitä, valinnat kohdistuvat heihin. Se on huono juttu ja vastuutontakin, Tolppanen sanoo.

Tolppanen otti vuonna 2012 ison askeleen, kun hän osti työnantajaltaan Hyvinkään Fysioterapia Oy:n. Yrittäjäkokemusta hänellä oli entuudestaan, sillä hän oli jo pyörittänyt äitinsä kanssa ilta- ja sivutöinään lymfaterapiaan keskittynyttä yritystä.

Siirtymä Hyvinkään Fysioterapian vetäjäksi ei silti ollut helppo ja nopea. Tolppasen mukaan yrityksen myyntiä valmisteltiin jopa 1,5 vuotta.

Uudella yrittäjäurallaan Tolppanen huomasi ensimmäisenä, että erityisesti taloudellista osaamista piti olla paljon enemmän kuin ennen. Piti osata esimerkiksi tilinpäätöksen ja taseen analysointia. Niinpä Tolppanen päätti suorittaa yrittäjän ammattitutkinnon.

Kasvu seuraa laatua

Tolppanen on entinen huippu-urheilija, joka on edustanut Suomea useissa paralympialaisissa näkövammaisten judossa ja maalipallossa. Hänelle oli pitkään selvää, että urheilu-uransa jälkeen hän ryhtyy kokopäiväisesti yrittäjäksi.

Tolppanen on kasvattanut ja laajentanut yritystään, joka työllistää nyt yhdeksän työntekijää. Hyvinkään Fysioterapia on avannut toisen toimipisteen, ja liikevaihto on kivunnut yli puoleen miljoonaan euroon.

Kasvu sinällään ei ole ollut Tolppaselle itseisarvo, vaan laadukkaiden palveluiden tarjoaminen. Kasvu on seurannut laatua.

– Me emme voi jatkossakaan kilpailla volyymilla terveysjättejä vastaan, vaan laadulla ja asiakaskohtaamisilla.

Sote-uudistus herättää huolta alan pienyrittäjissä. Tolppanen kuvailee ”soten rysähtäneen niskaan”, kun hän sai tutkintonsa valmiiksi.

– Se on peikko, johon kukaan pienistä sote-alan yrittäjistä ei oikein uskonut.

Moni alan yritys on peloissaan, riittääkö töitä tulevaisuudessa ollenkaan. Hyvinkään Fysioterapia on erikoistunut aikuisten neurologiseen fysioterapiaan. Asiakkaat tulevat pääosin sairaaloiden, vakuutusyhtiöiden ja terveyskeskuksien maksusitoumuksilla.

– Vieläkään ei ole tiedossa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan tälle porukalle, Tolppanen kuvaa tilannetta.

Ketjuuntuminen viimeinen valinta

Kolmas haaste pienelle yritykselle on digitalisaatio. Omakanta-palvelun avautumisen myötä Tolppasen yritykselläkin on velvollisuus liittyä Potilastiedon arkistoon tämän vuoden loppuun mennessä.

– HUS:lle tai muulle isolle toimijalle se on helppoa, kun on it-alan ihmiset omasta takaa. Me teemme omalla rajallisella osaamisellamme, ja voin rehellisesti sanoa, että tavoite ei toteudu aikataulussa.

Osin lopullisesta sote-ratkaisusta riippuu myös se, säilyykö Hyvinkään Fysioterapia jatkossakin itsenäisenä.

– Jos näyttää siltä, että työt vähenevät tai sote-lainsäädäntö vaikeuttaa itsenäisenä jatkamista, ketjuuntumista on pakko harkita. Mutta se on vihonviimeinen ratkaisu, Tolppanen sanoo.

Töitä on helppo haalia

Haasteisiin Tolppanen kertoo suhtautuvansa suuttumalla. Sitä puolestaan seuraa ”helvetillinen kaaos”. Sitten hän ryhtyy opiskelemaan ja etsimään tietoa, ja lopulta ratkaisu löytyy.

Tolppanen sanoo olevansa myös todella huono jakamaan aikaansa. Hän tekee yrittäjänä edelleen 40 tuntia viikossa terapiatyötä, ja sen päälle iltaisin ja viikonloppuisin hallinnolliset työt.

– Kun ei voi olla varma, että huomenna on töitä, niitä tulee haalittua tänään, hän kuvailee.

Toisaalta Tolppanen saa voimaa asiakkaistaan, jotka haluavat vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.

– Se tekee päivistä monipuolisia ja on varmasti syy, miksi en vaihtaisi yrittäjyyttä enää pois.

Tolppanen joutui aikanaan tappelemaan näkövammansa vuoksi siitä, pääseekö tavalliseen peruskouluun. Sittemmin hän ei ole kohdannut ennakkoluuloja asian vuoksi.

– Näkövamma ei ole missään vaiheessa yrittäjäuraa noussut esiin. Toisaalta en itse tuo asiaa erityisesti esille, vaikka se näkyykin päälle päin.

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset Fysi ry valitsi Tolppasen tänä vuonna vuoden fysioterapiayrittäjäksi. Hän arvelee palkitsemisensa yhdeksi syyksi sen, että on pitänyt kovaa mekkalaa juuri pienten yritysten asemasta sote-uudistuksessa.

– Olen yrittänyt tuoda asiakkaiden näkökulmaa esiin. Se ei usein näy päättäjätasolla. Välillä on keskusteltu isoilla kirjaimilla, jopa niin, ettei sote-alueen päällikkö enää vastaa puheluihini, Tolppanen naurahtaa.

Fakta

3 x Päivi Tolppasen opit

Opiskele yrittäjätaitoja. Päivi Tolppanen suosittelee opiskelemaan yrittäjyyttä ennen isojen päätösten tekemistä. Silloin ei tule yllätyksenä esimerkiksi se, mitä kaikkia maksuja yrittäjyyteen liittyy tai miten hinnoitella palvelunsa tai tuotteensa oikein. Liian alhainen hinnoittelu vaikeuttaa oman yrityksen toimintaa ja saattaa myös vääristää kilpailua.

Hae kumppaneita. Yksin ei pärjää kukaan, Tolppanen muistuttaa. Hän suosittelee hakeutumaan yrittäjäyhdistykseen, josta saa ajantasaista tietoa omalla alalla tapahtuvista asioista. Fysioterapiayrityksen on esimerkiksi tärkeää pysyä kärryillä sote-uudistuksen vaiheista. Järjestön kautta on lisäksi mahdollista vaikuttaa yrittäjyyden olosuhteisiin.

Pidä asiakasta kuninkaana. Tolppanen uskoo siihen, että riittää, kun kohtelee asiakkaita kunnioittavasti ja tasavertaisesti. Fysioterapia on palveluammatti, eivätkä asiakkaat halua tulla aliarvioiduiksi terapiatapaamisissa.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Lumilautailu teki Eero Ettalasta yrittäjän jo parikymppisenä – kova paine yhdistää

Urheilu-ura on antanut lumilautailijalle hyvät eväät yrittäjyyteen. Kummassakin roolissa on tartuttava rohkeasti uusiin tilaisuuksiin.

4 asiaa, jotka yrittäjät tekisivät nyt toisin – ”Menin pylly edellä puuhun”

Katja Lindholmin mielestä yrittäjien harteille ladataan liikaa odotuksia. Kerttu Jaatinen opettelee levon merkitystä.

Oikea ajoitus ratkaisi: Kaisa Miettisen bisneksestä tuli jättipotti silmänräpäyksessä

Alanvaihto teki Kaisa Miettisestä ripsiteknikon. Nyt hänellä on oma tuotemerkki ja yli tuhat alan ammattilaista kouluttanut yritys.

Lataa lisää