Minustako yrittäjä?

Franchising-yrittäjä saa ketjulta taustatukea ja uskottavuutta
Franchising-maksut saattavat pelottaa monia, mutta valmiin konseptin voi nähdä myös ajansäästönä, kirjoittaa henkilöstöpalveluja tarjoavan Eezy VMP:n Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Järvenpäässä toimiva yrittäjä Jukka Korhonen.
Franchising-yrittäjäksi on mahdollista päätyä sattumalta, kuten itselleni kävi: minusta tuli aikanaan Makuunin franchising-yrittäjä, koska elokuva-ala kiinnosti. Mutta vuonna 2006, kun lähdin franchising-yrittäjäksi toisen kerran, olin huomattavasti paremmin perillä siitä, mihin olen ryhtymässä.
Henkilöstöpalveluala kuulosti kiinnostavalta ja työnkuva monipuoliselta, mutta enää en ryhtynyt hommaan kylmiltään, vaan keskustelin ketjun johtohenkilöiden kanssa puolen vuoden ajan. Franchisingissa kaksi itsenäistä yritystä, eli franchising-antaja ja franchising-ottaja, tekevät yhteistyösopimuksen tietyksi ajaksi. Mielestäni kunnollisesta pohjatyöstä ja molemminpuolisesta tutustumisesta on hyötyä sekä ketjulle että yrittäjälle.
Franchising-yrittäjyyden perusta on se, että saa käyttöönsä valmiiksi ajatellun ja hiotun konseptin. Tästä tietenkin maksetaan franchising-maksuja kuukausittain, ja maksut saattavat pelottaa monia franchising-yrittäjyyttä harkitsevia. Itse ajattelen ajansäästönä sen, ettei minun ei ole tarvinnut keksiä liiketoiminnassa pyörää uudelleen eikä hankkia kaikkia järjestelmiä ja ohjelmistoja, sillä ketju on jo hoitanut ne. Onnistuessaan franchising-yrittäjyys on win–win-tilanne sekä antajalle että ottajalle.
Pikavoittoja havittelevalle franchising-yrittäjyys ei sovi, sillä tämä vaatii pitkäjänteistä puurtamista ja asiakaskeskeisyyttä. Jos siihen on valmis, seurauksena voi olla hyvinkin pitkiä asiakassuhteita, mikä on konkreettinen osoitus siitä, että on tehnyt asioita oikein.
Koska oma franchising-yritykseni toimii henkilöstöpalvelualalla, iso ketju antaa uskottavuutta kaikelle tekemiselle. Jokainen voi miettiä, laittaisiko työnhakijana hakemuksen mieluummin yhden miehen nyrkkipajalle vai tunnettua nimeä kantavalle yritykselle, jolle vastuullisuus on tärkeä arvo.
Franchising-yrittäjyydessä etuina ovat ketjun tuoma taustatuki ja valmis konsepti sekä ainakin omalla kohdallani myös erinomaiset yrittäjäkollegat. Lisäksi franchising-yrittäjyys sopii kaikille ikään, sukupuoleen ja taustaan katsomatta. Jos siis tuntuu siltä, että pystyy nukkumaan yönsä senkin jälkeen, kun nimet ovat paperissa, kannattaa ottaa jalka pois jarrulta ja antaa mennä.
Suomen Franchising-Yhdistys palkitsi Jukka Korhosen Vuoden franchising-yrittäjänä Franny Awards -tapahtumassa syyskuun lopussa.