Minustako yrittäjä?

Suoraan kansainvälisille vesille: Suomalaisyrittäjät luotsaavat siideriä maailmalle Keski-Euroopasta käsin
Selvä markkinarako ajoi Antti Laukkasen, Ilkka Soinin ja Michael Nordblomin perustamaan Cider Supply Companyn.
Ruotsiin rekisteröity yritys, Ranskassa valmistettu tuote ja suomalais-ruotsalaiset yrittäjät, jotka asuvat Amsterdamissa ja Barcelonassa: siinä tiivistetysti Galipette Cidre -nimisen siiderin takaa löytyvän yrityksen tarina.
Siideriä valmistava Cider Supply Company on startup, josta on muotoutunut nopeasti Amsterdamissa asuvien Antti Laukkasen ja Ilkka Soinin päivätyö.
Aiemmin Tukholmassa asunut kaksikko perusti yrityksen ystävänsä Michael Nordblomin kanssa muutama vuosi sitten, ja yritys rekisteröitiin Ruotsiin. Sittemmin niin Laukkanen, Soini kuin Nordblomkin ovat kukin vuorollaan muuttaneet pois Ruotsista.
– Meillä on ollut täysin virtuaalinen tiimi ilman koronaakin. Paletti voi kuulostaa sekavalta, mutta yrityksen pyörittäminen on sujunut varsin helposti monesta eri maasta käsin, Ilkka Soini nauraa.
Cider Supply Companyn varsinainen tuote, Galipette Cidre, lanseerattiin Ranskassa vuonna 2017. Nyt tuotetta myydään 16 eri markkinalla ympäri maailmaa. Suurimmat markkinat löytyvät Soinin mukaan Euroopasta ja Yhdysvalloista, mutta siideriä on saatavilla aina Kiinaa myöten.
Taustalla vuosien ajatustyö
Matka maailmanvalloitukseen on vaatinut Ilkka Soinin mukaan vuosien ajatustyön.
– Olemme kaikki laadukkaan siiderin ystäviä. Vaikka käsityöläisyys on ollut juomateollisuudessa ilmiö jo pitkään, on markkinalta puuttunut aito, luonnonmukaisista raaka-aineista tehty puhdas omenasiideri, johon yhdistyy moderni, urbaani brändimaailma, Soini kertoo.
Soini, Laukkanen ja Nordblom olivat työskennelleet pitkään kansainvälisissä pörssiyhtiöissä, joten hyppy kansainväliseen yritysmaailmaan ei ollut vieras. Sekä Soinilla että Laukkasella oli lisäksi taustaa juomateollisuudessa.
– Kansainväliset jätit dominoivat siiderimarkkinoita, mutta tuotteet olivat teollisesti valmistettuja ja täynnä erilaisia lisä- ja väriaineita. Siiderien brändimaailmat tuntuivat tunkkaisilta ja kategorian innovointi oli jäänyt keinotekoisten makuvarianttiuutuuksien lanseeraamiseen, Soini jatkaa.
Siiderifaneista siideriyrittäjiksi
Lopulta Soini, Laukkanen ja Nordblom tulivat siihen tulokseen, että aidon siiderin aika on nyt, kun mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi oli käsillä.
Kolmikko irtisanoutui töistään, perusti yrityksen ja alkoi painaa pitkää päivää. Alkuajan työskentelyä helpotti se, että tuoreet yrittäjät olivat ehtineet paneutua asiaan myös harrastuneisuuden kautta.
– Siiderin valmistus on Pohjois-Ranskassa hyvin perinteinen, jopa vanhoillinen ala. Olimme tutustuneet siiderialueisiin, omenalajikkeisiin, valmistustapoihin ja alueen osaajiin. Kyseessä on edelleen hyvin perinteinen ja tarkasti käsin tehtävä prosessi, jossa raaka-aineen laatu ja lopputuotteen puhtaus ovat pyhiä asioita.
Kumppaniosuuskunnan ansiosta Galipette Cidre voi ammentaa satojen omenanviljelijöiden uniikeista siideriomenalajikkeista ja valmistukseen liittyvästä erikoisosaamisesta. Raaka-aineen saatavuus takaa yhtiölle mahdollisuuden kansainvälistyä ja ohjata resurssit valmistuslaiteinvestointien sijaan myynninedistämiseen ja brändin rakentamiseen kohdemarkkinoilla.
Yrityksen toimintamalli perustuu vahvasti strategisiin kumppanuuksiin, mikä luo edellytykset toiminnan skaalaamisen ja antaa Cider Supply Companylle mahdollisuuden viedä ranskalaista siideriosaamista myös Euroopan ulkopuolelle.
– Riskit ovat aina osa yritystoimintaa, mutta kumppanuuksien kautta emme ainoastaan jaa näitä riskejä vaan tuomme yhteen myös toisiaan täydentävää osaamista, Soini kertoo.
Selkeä visio auttoi alkuun
Yrittäjyys on vaatinut pitkiä työpäiviä, mutta työtahti ei Soinin mukaan tullut yllätyksenä.
– Meillä on ollut selkeä visio siitä mihin pyrimme: haluamme tehdä Galipette Cidrestä maailmanlaajuisesti tunnetun, arvostetun käsityöläissiiderin. Kovaan työtahtiin olimme ehtineet tottua jo pörssiyhtiömaailmassa ennen yrittäjäksi ryhtymistä, Soini sanoo.
Koronakriisi ei ole varsinaisesti helpottanut yrityksen kasvusuunnitelmia, mutta haasteista huolimatta Galipette Cidre on kasvanut ja pystynyt myös laajentamaan markkina-aluettaan. Tärkeimmät markkina-alueet ovat Ranska, Iso-Britannia ja Yhdysvallat, mutta myös Pohjoismaat.
– Pohjoismaissa on vakiintunut, iso siiderimarkkina, ja kuluttajat ymmärtävät hyvin teollisen ja laadukkaan, käsin valmistetun siiderin eron. On hienoa, että laatua osataan kasvavassa määrin arvostaa. Muuallakin indikaatiot näyttävät lupaavilta, Soini sanoo.
Seuraavaksi yrityksen tavoitteena on skaalautua olemassa olevilla markkina-alueilla.
– Emme juokse niinkään tietyn euromäärän perässä vaan haluamme viedä ranskalaista siiderinvalmistusosaamista maailmalle. Teemme sen tehokkaimmin tuomalla laadukkaan tuoteperheen ja mielenkiintoisen brändin tähän kategoriaan. Uskomme, että käsityöläissiideri on kypsä vastaavanlaiseen ilmiöön, jonka olemme nähneet oluiden osalta.
Soinin mukaan tavoitteisiin päästään jatkossakin vahvojen verkostojen ja kumppanuuksien avulla.
Jo olemassa olevista kontakteista on ollut iso hyöty, sillä niiden pohjalta verkostojen kasvattaminen ja sopivien kumppanuuksien kartoittaminen on ollut helpompaa.
– Virheitä on toki tehty, mutta tiimin kokemus, toisiaan täydentävä osaaminen ja uskallus pyytää apua sitä tarvittaessa on luonut alustan, jolta potentiaaliset sudenkuopat ja toisaalta myös mahdollisuudet on toivottavasti osattu havaita, hän tiivistää.
Fakta
3 x Ilkka Soinin vinkit kansainväliselle startup-uralle
Tunne toimiala. Tutustu mahdollisimman kattavasti toimialaan ja sen toimijoihin. Varmista tuotteesi ’’oikeus voittaa’’, eli miten se ratkaisee asiakkaan ongelman paremmin kuin olemassa olevat vaihtoehdot. Iso osa ajatus- ja strategiatyöstä – jopa tuotekehityksestä – voidaan tehdä valmiiksi ennen varsinaisen yrityksen perustamista.
Kokoa verkostot. Verkostot ja kumppanuudet ovat tulevaisuus. Valjasta olemassa olevat verkostot käyttöön, ja jatka uusien rakentamista. Kaikkea ei tarvitse osata itse, älä epäröi pyytää apua. Ja tarjota sitä kysyttäessä.
Älä pelkää kansainvälisyyttä. Uskon, että olemme hyvä esimerkki virtuaalisesta toimintamallista ja sen hyödyistä. Kansainvälistyminen ei ole itsetarkoitus, mutta jos tuotteesi tai palvelusi kestää kansainvälisen vertailun ei ole mitään syytä olla nostamatta katsetta kotimarkkinan ulkopuolelle.