Minustako yrittäjä?

Haaveiletko yrittäjyydestä? – Kunnollinen markkinakartoitus maksaa itsensä takaisin ja tuo varmuutta tekemiseen

Kari-Matti Markus

Kirjoittaja on henkilöstöpalvelu Linnanväen toimitusjohtaja

Haaveiletko yrittäjyydestä? – Kunnollinen markkinakartoitus maksaa itsensä takaisin ja tuo varmuutta tekemiseen

Markkinakartoituksen tekemiseen on rajattomat mahdollisuudet. Aluksi voi vaikka soittaa mahdolliset asiakkaat läpi, kirjoittaa henkilöstöpalvelu Linnanväen toimitusjohtaja Kari-Matti Markus.

Olen keksinyt vuosien saatossa lukuisia yritysideoita, mutta minulla on ollut tapana ensin kysyä itseltäni, miksi kukaan muu ei ole toteuttanut tätä mukamas-erinomaista liikeideaa aikaisemmin. Yleensä idean voikin kuopata saman tien.

Jos idea edelleen tuntuu toteuttamisen arvoiselta, kannattaa silti laittaa iso jääkuutio hattuun. Jos yritys ei kaadu omaan mahdottomuuteensa, se voi kaatua huonoon pohjatyöhön.

Perustimme vaimoni kanssa henkilöstöpalvelu Linnanväen Savonlinnaan vuonna 2017. Kaikki lähti ajatuksesta, että Savonlinnan kokoiseen kaupunkiin voisi mahtua toinenkin henkilöstöpalveluyritys.

Yritysideasta avajaisiin kului noin puoli vuotta, mutta se oli työntäyteistä aikaa. Aloitimme soittamalla mahdolliset asiakkaat läpi, tilasimme samankokoisten kaupunkien vastaavista yrityksistä tilinpäätökset ja selvitimme, miten koko ala on kehittymässä.

Tein hirveän määrän laskelmia kaikesta mahdollisesta: Paljonko pystymme tekemään kahdestaan? Mikä on palvelun hinta, ja onko realistista saada myytyä sillä hinnalla? Voisiko täällä päästä samanlaisiin liikevaihtoihin kuin vastaavankokoisissa kaupungeissa?

Liiketoimintasuunnitelma on yritystä perustaessa jopa paras työkalu, sillä se pakottaa ajattelemaan yritystä myös itselle epäedullisilta kanteilta. Me esimerkiksi pohdimme, mitä tapahtuisi, jos kaupunkiin tulisi suuri kilpailija.

Mielestäni kaikkien yritystä suunnittelevien kannattaa käydä tapaamassa yritysneuvojaa ja hakea liiketoimintasuunnitelmastaan rehellinen palaute. Mekin haimme vahvistusta ideallemme, vaikka suunnitelmamme olivatkin pitkälle hiotut.

Yrityksen perustaminen oli nopea päätös, kun kaikista suunnista näkyi vihreää valoa. Ei yritys tietenkään pelkällä pohjatyöllä lähde lentoon, mutta kunnon suunnitelmat luovat itsevarmuutta ja luottamusta omaan tekemiseen.

Yrittäjän ei jatkossakaan kannata jättää markkinakartoitusta pöytälaatikkoon, vaan päivittää sitä, kun päivitettävää on. Itse havaitsimme uuden markkinaraon parin toimintavuoden jälkeen, sillä huomasimme, että perinteinen rekrytointipalvelu on moniin tarpeisiin turhan raskas ja kallis.

Siksi olemmekin lähiaikoina laajentamassa ja avaamme valtakunnallisen Fiksurekry-palvelun, joka tarjoaa erilaisia paketteja erilaisiin rekrytointitarpeisiin.

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että kunnollinen, realistis-pessimistinen markkinakartoitus tulee huomattavasti halvemmaksi kuin se, että kylmiltään kokeilemalla lähtee yrittämään.

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

Aluksi liikeideaa pidettiin mahdottomana, mutta äidit osoittivat luulon vääräksi ja tekivät paikkaamisesta bisnestä

Oikiat Design toi Vaatelaastarin markkinoille reilu vuosi sitten. Vuoden aikana asiakaskunta on laajentunut ja megatrendi tuo toimintaan myötätuulta. Haasteilta ei kuitenkaan ole vältytty.

Vahva visio siivitti eteenpäin – Kampaamoyrittäjien ensimmäinen vuosi ei takunnut koronaan

Laura Santasen ja Tiina Junnon perustama matkailuteemainen kampaamo Aroha Helsinki syntyi pikavauhdilla, jotta maailmanmatkaajat ehtivät matkoilleen.

Korona toi tulikasteen heti alkumetreillä: Terapiayritys ehti toimia vain kuukauden ennen koronaa

Kun Winnie Works aloitti toimintansa, näkymät olivat lupaavat. Sitten iski korona. Millä keinolla nuorta yritystä on viety eteenpäin poikkeusoloissa?

Pia Erlundin toinen yritys kasvoi menestystarinaksi: ”Jumankauta, nyt minä olen se musta hevonen”

Entinen parturi-kampaaja tiesi aina, että jotain suurempaa on tulossa. Hänelle on tärkeää todistaa, että muotifirmakin voi olla hyvää bisnestä. Nyt yritys hipoo 2 miljoonan euron tulosta.

Insinööri halusi palavasti yrittäjäksi – Ruumiskylmiö vaihtui salaatiksi

Kuukauden yrittäjä Samuli Laurikainen viljelee salaattia espoolaisessa teollisuushallissa. Menestys on vaatinut positiivista elämänasennetta ja epämukavuusalueella viihtymistä.

Mitä tilinpäätös tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan? Tässä vastaukset

Tilinpäätös koostaa tilikauden tapahtumat yhteen. Yrittäjälle se on tärkeä keino arvioida myös yrityksen tulevaa kehitystä.

5 faktaa konkurssista – pahimmillaan vuosien prosessi

Konkurssin tekeminen ei ole niin suuri leima kuin takavuosina. Konkurssi ei estä yrittäjän työllistymistä tai uuden yrityksen perustamista.

Myyntisaatavien kierron polku: Sillä on väliä, kuinka nopeasti rahat kotiutuvat

Kun yrittäjä laskuttaa asiakasta tekemästään työstä, käynnistyy polku myyntisaatavien kotiuttamiseksi. Yrittäjä voi vaikuttaa sen sujuvuuteen ja kierron nopeuteen.

Lataa lisää