Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Minustako yrittäjä?

Haaveissa oma ravintola? Pikavoittoja on turha odottaa

Iris Mäkinen

Kirjoittaja on hotelli- ja ravintolayritys Mäntän Klubin yrittäjä.

Haaveissa oma ravintola? Pikavoittoja on turha odottaa

Suhdanneherkän matkailu- ja ravintola-alan yrittäjällä pitää olla hyvät hermot, kirjoittaa Mäntän Klubin yrittäjä Iris Mäkinen.

|

Moni haaveilee oman kahvilan, ravintolan tai jopa hotellin perustamisesta. Toimialamme on minulle hyvin rakas, ja haluan sen ja palvelujen kehittyvän. Siksi kannustan mielelläni uusia tulokkaita. Se on kuitenkin hyvä ymmärtää, että tällä alalla ei tule mitään pikavoittoja.

Olen ollut matkailu- ja ravintola-alalla 30 vuotta ja kiertänyt ympäri Suomea eri tehtävissä. Olen ollut muun muassa kylpylöissä, hiihtokeskuksessa, ravintolapäällikkönä ja hotellin johtajana. Seitsemän vuotta sitten perustin oman hotellin ja ravintolan Mänttään.

Pitkä kokemuskaan ei suojele haasteilta. Tiedän, että aika monilla tämän alan yrittäjillä on haasteita kannattavuuden kanssa. Ala ei tunnetusti jätä kauhean paljon viivan alle. Olen itsekin huomannut, että puskurin rakentaminen olisi ollut kova juttu. On paljon isoja menoeriä, jotka helposti paukkuvat.

Yrittäjällä täytyy olla hyvät hermot ja pitkä pinna, jotta kestää maksamattomia laskuja. Yritykseni ensimmäiset vuodet olivat taloudellisesti tosi vaikeita ja pahasti tappiolla. Tilanne alkaa tasaantua vasta nyt, mutta ala on suhdanneherkkä ja notkahdus voi tapahtua hetkessä.

Matkailu- ja ravintola-ala on monessa paikassa ja suhteessa sesonkiluonteinen. Rahaa tulee vaikkapa kesällä hyvin, mutta sitten pitää elää hiljaiset kuukaudet. Tiedän monta yritystä, joilla vuokra on sidottu yrityksen liikevaihtoon. Vuokranantajan kanssa kannattaa neuvotella ja tehdä tarkat sopimukset heti alussa.

Oma kysymyksensä on alkuvaiheen rahoitus. Jos ei ole omia pääomia, on hirveän vaikea saada pankista lainaa. Finnveran takaukset ovat tärkeitä, mutta mielestäni vähän liian vähäisiä. Laina pitäisi myös saada riittävän pitkälle ajalle. Jos yrittäjä joutuu turhan tiukoille, yöunet menevät. Tiedän kokemuksesta.

Siihen pitää varautua, että ala on tosi säännelty. On alkoholilaki ja Oiva-tarkastukset. Asiat vain pitää tehdä oikein. Vaikka sääntely välillä turhauttaa, uskon yrittäjänä myös vastuullisuuteen. Lupabyrokratia on silti posketonta. Meillä esimerkiksi meni toista vuotta saada rantasaunalle poikkeuslupa.

Korulauseet sapettavat: halutaan tukea yrittäjyyttä ja työllistämistä, mutta tehdään asiat kuitenkin aika vaikeiksi tai tosi kalliiksi. Valtiovalalle terveiset: esimerkiksi ravintoloiden anniskeluveron alentaminen 14 prosenttiin toisi alalle toivottua piristystä.

Toivon ja uskon tekemiseen myös pienillä paikkakunnilla ja maakunnissa. Toivon ihmisten käyttävän palveluja, jotta ne säilyvät. Joku voi ajatella, että yritykseni kotipaikka Mänttähän on metsän keskellä – ja niin se tietysti onkin. Mutta se on myös ihana paikka. Sijainnilla on tosi tärkeä merkitys mutta olennaista on, että yritys löytää omat vahvuutensa.

Niin ihana kuin toimialamme on, en yhtään ihmettele, jos joku näkee tänne tulemisen hankalaksi. Uskon silti, että jo pelkkä intohimo vie pitkälle ja kun mukaan lisätään alan osaamista, on kaikki mahdollisuudet onnistua.

4 asiaa, jotka yrittäjät tekisivät nyt toisin – ”Menin pylly edellä puuhun”

Katja Lindholmin mielestä yrittäjien harteille ladataan liikaa odotuksia. Kerttu Jaatinen opettelee levon merkitystä.

Oikea ajoitus ratkaisi: Kaisa Miettisen bisneksestä tuli jättipotti silmänräpäyksessä

Alanvaihto teki Kaisa Miettisestä ripsiteknikon. Nyt hänellä on oma tuotemerkki ja yli tuhat alan ammattilaista kouluttanut yritys.

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?

Vapaus päättää omista töistä, vaihtaa suunnitelmat lennossa ja luoda toimivat verkostot saavat yrittäjät nauttimaan arjestaan.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Uusi omistaja käänsi hiipuvan bisneksen kelkan – myyntiä joka mantereelle

Palkkatöistä yrittäjäksi lähtenyt Mika Purhonen uskoo kovaan jalkatyöhön. Matkapäiviä kertyy vuodessa vähintään sata.

Harva valinta on lopullinen – kunhan se tuntuu hyvältä

Palkkatyö ja yrittäjyys eivät sulje toisiaan pois. Voin olla nyt kumpaakin, kirjoittaa Riku Korhonen.

Mikä sai hyppäämään sijoitusalalta kalusteyrittäjiksi?

Sebastian Schauman ja Anssi Jokinen pohtivat yrittäjyyttä vuoden. Kun uskallus voitti, syntyi Ikea-kalusteita räätälöivä A.S.Helsingö.

Bisneksenä sparraus – miten konsulteille riittää töitä?

Konsultti- ja valmennusyrittäjät nojaavat vahvasti verkostoihinsa ja henkilöbrändiinsä.

Yrittäjyys on jopa kansalaisvelvollisuus

Parasta yrittämisessä on vapaus. Sen rinnalla tulee vastuu, kirjoittaa Kutomon Fysioterapian ja Liikuntakeskuksen Minna Penttilä.

Lataa lisää