Minustako yrittäjä?

Hanna Viertiö-Oja vaihtoi tutkijan uran kuntosaliyrittäjyyteen
Harrastuksena alkaneet valmentajaopinnot sytyttivät kipinän alanvaihtoon. Yrittäjäksi hän lähti ostamalla yrityksen.
Äkkiseltään saattaa vaikuttaa erikoiselta, että parikymmentä vuotta terveysteknologian tutkimuksen ja kehityksen parissa työskennellyt tekniikan tohtori loikkaa kuntosaliyrittäjäksi. Vantaalaisen Move4Life-kuntosalin Hanna Viertiö-Oja kuitenkin löytää entisestä ja nykyisestä urastaan tärkeän liitoskohdan.
– Jatkan edelleen ihmisten fysiologian parissa, mutta sairaalalaitteiden kehittämisen sijaan yritän vaikuttaa ihmisten terveyteen ja toimintakykyyn varhaisemmassa vaiheessa.
Yrittäjänä häntä motivoi erityisesti se, miten liikunta pystyy ylläpitämään ja parantamaan ihmisten toimintakykyä ja samalla tuomaan heille iloa ja energiaa. Samat syyt ovat saaneet hänet itsensä aina harrastamaan liikuntaa.
Juoksemisen, kuntosalitreenin ja muun liikunnan lisäksi Viertiö-Oja alkoi vähitellen harrastusmielessä opiskella ensin kuntosalivalmentajaksi, sitten personal traineriksi.
Valtaosa kurssikavereista tähtäsi alan yrittäjiksi ja pikkuhiljaa sama ajatus alkoi itää Viertiö-Ojankin mielessä.
– Voin sanoa, että lähtökohtani yrittäjyyteen olivat olemattomat. Minulla ei ollut minkäänlaista koulutusta yrittäjyyteen, joten joka ikinen tiedonjyvä piti hankkia ja niitä oli paljon.
Tiedetaustasta oli suuresti apua, kun Viertiö-Oja lähti analyyttisesti perehtymään yrittäjyyteen. Hän päätteli, että paikasta toiseen liikkuvan personal trainer -yrittäjyyden sijaan hänelle sopisi parhaiten oman kuntosalin pyörittäminen. Se mahdollistaisi omannäköisen tekemisen ja samalla tukikohdan työskentelylle.
Seuraavaksi Viertiö-Oja pohti, että hänen kannattaisi ostaa olemassa oleva yritys, jotta hänen ei tarvitsisi rakentaa kaikkea alusta asti itse. Salin pitäisi kuitenkin olla tolkullisen kokoinen, jotta hän jaksaisi pyörittää toimintaa yksin.
Vuoden 2020 kesällä Viertiö-Oja laittoi ilmoituksen firmakauppa.fi-verkkosivulle. Moneen kuukauteen ei tapahtunut mitään, kunnes syksyllä hän sai yhteydenoton Vantaanlaaksossa sijaitsevalta kuntosalilta.
Palaset loksahtivat heti kohdalleen: sali oli hyvässä kunnossa ja tyylikkäästi sisustettu, numeroiden valossa salin toiminta näytti hyvältä ja sijaintikin oli polkupyörämatkan päässä Viertiö-Ojan kotoa. Kaupat syntyivät nopeasti.
Kodikkuus etu korona-aikaan
Viertiö-Oja on kiitollinen kuntosalin edelliselle yrittäjälle, joka tuki uutta yrittäjää sekä ennen nimien laittamista paperiin että sen jälkeen.
Asiakkaatkin ovat ottaneet uuden yrittäjän lämpimästi vastaan.
– Valtaosa asiakkaista asuu lähellä, ja monet ovat kiitelleet, että lähisalin toiminta jatkui. Meille on myös siirtynyt asiakkailta isommilta saleilta, sillä he kokevat tämän rauhalliseksi ja turvalliseksi paikaksi näin korona-aikaan.
nimi: Move4Life Oy
toimiala: liikuntapalvelut
perustettu: 2020
liikevaihto: tavoitteena noin 80 000 euroa
liiketulos: tavoitteena plussatulos
henkilöstö: yrittäjä (ja yksi laskuttava yrittäjä)
Niin, korona. Viertiö-Oja ryhtyi yrittäjäksi keskellä koronaa, joten epidemia oli jo ehtinyt vaikuttaa yrityksen toimintaan. Esimerkiksi iäkkäät asiakkaat eivät ole käyneet salilla yhtä paljon kuin vielä vuonna 2019. Viertiö-Oja myös tiedosti, että yrityksen liikevaihto tuskin yltää korona-aikana edeltävien vuosien lukemiin.
Asiakkaat ovat ymmärtäneet korona-ajan käytännöt erinomaisesti, Viertiö-Oja kiittelee. Esimerkiksi laitteiden desinfiointi käytön jälkeen on rutiini, joka on iskostunut kaikille selkärankaan.
– Kaikki ottavat säännöt vakavasti, sillä kaikki haluavat pysyä terveenä, yrittäjä tiivistää.
Jaksamisen rajat selvillä
Uutena yrittäjänä Viertiö-Oja tuntee oman jaksamisensa rajat. Hän ei esimerkiksi ole palkannut yritykselle työntekijää, sillä hän tietää, että työnantajavelvoitteet toisivat hänelle tällä hetkellä liikaa murehdittavaa.
Kuntosalilla palvelujaan tarjoava personal trainer toimii oman yrityksensä kautta ja laskuttaa Viertiö-Ojaa.
Kuntosaliyrittäjää naurattaa, kun hän muistelee vuoden takaisia ajatuksiaan. Hän ei olisi osannut kuvitella, millaisessa verkostossa jokainen yritys toimii.
– Ajatuksissani yritys oli jonkinlainen irrallinen saareke, mutta oikeasti kumppaniyrityksiä on parikymmentä alkaen ihan siitä, että salin ovet aukeavat oikeaan aikaan aamulla.
Yrittäjänä hän pitää itseään vielä noviisina, joka oppii uutta joka päivä. Tässäkin tiedetausta on hyödyksi.
Tutkimustiimin esimiehenä hän tottui siihen, että hoidettavien asioiden listalla on aina kymmeniä asioita, jotka piti hoitaa. Samalla lista piteni loppupäästä samaa tahtia, kun sitä sai lyhennettyä alkupäästä.
– Silloin, kuten nytkin, tärkeintä on priorisointi. Ei pidä stressaantua hoidettavien asioiden määrästä, vaan setviä niitä tärkeysjärjestyksessä.
Kun yrittäjyyteen alkaa muodostua rutiineja, Viertiö-Oja toivoo, että häneltä vapautuu aikaa valmentamiseen. Hänellä on myös ajatuksia, jotka ulottuvat kuntosalin ulkopuolelle.
– Ei siitä vielä sen enempää, mutta haluaisin kehittää tälle alueelle uusia, liikuntaan liittyviä konsepteja, jotka toimisivat salin ulkopuolella.
Kaikkiaan Viertiö-Oja suhtautuu tulevaisuuteen valoisasti.
– Koronarokotteet valavat uskoa siihen, että normaalimmat ajat siintävät horisontissa.
Fakta
3 x vinkit yrityksen ostamista pohtivalle
1. Tekemällä oppii. Yrityksen ostaminen saattaa pelottaa, sillä harva on sellaista ostosta tehnyt. Murehtiminen on kuitenkin turhaa, sillä ihminen oppii tekemällä vaikka mitä. Itse ajattelen yrittäjyyttäni tällä hetkellä elämäntapana, ja minun oli jo ennen paperien allekirjoittamista helppo kuvitella itseni juuri tähän yritykseen.
2. Älä osta uppoavaa laivaa. Kannattaa oikeasti opetella lukemaan tilinpäätöksiä, jotta ymmärtää, kuinka toimivaa yritystä on ostamassa. Itse totesin, että numeroiden valossa tämä yritys kyllä pysyy jatkossakin pystyssä.
3. Yrityksen ostaminen kiihdyttää yrittäjäuraa. Olemassa olevalla yrityksellä on olemassa paljon muutakin kuin nimi. Jos olisin luonut kuntosalin tyhjästä, se olisi vaatinut tilojen, laitteiden, asiakkaiden, kumppanien ja joka ikisen systeemin hankkimista itse. Valmiin yrityksen ostaminen säästi aikaa, vaivaa ja hermoja, mikä taas vapauttaa energiaa varsinaiseen työhön.
Vinkit antoi Move4Lifen yrittäjä Hanna Viertiö-Oja