Minustako yrittäjä?

Aki Välimäki

Henkilöitymisestä ei pääse eroon hetkessä

Naruja on uskallettava höllentää, jos haluaa yrityksen kehittyvän, kirjoittaa LVIS- ja rakennusalan yrittäjä Aki Välimäki.

|

Yrityksen henkilöityminen yrittäjään on aluksi ainoastaan hyvä asia. Luottamus ja vakiasiakkaat tulevat sitä kautta. Kun yritys kasvaa ja saa lisää henkilökuntaa, henkilöitymisestä voi kuitenkin tulla ongelma.

Olen päässyt jo aikoja sitten eroon siitä, etteivät asiakkaat odota työpanoksen tulevan minulta. Silti määrätyt asiakkaat yrittävät edelleen saada nimenomaan minut kiinni, kun he haluavat jonkun paikalle. Olen yrittänyt opettaa, että yrityksellä on työnjohto, joka liikuttelee työntekijöitä.

Marraskuussa tuli kaksi vuotta siitä, kun viimeksi vedin haalarit jalkaan. Se oli minulle psykologinen juttu, kun lähdinkin töihin farkuissa. Silloin en mene työmaalle vaan hoidan asioita puhelimessa. Vaihdoin myös pakettiauton henkilöautoon. Jos käyn katsomassa keikkoja, pystyn vetoamaan siihen, että olen siviiliautolla liikenteessä eikä mukana ole työkaluja. Asiakkaat oppivat pikkuhiljaa, että vaikka minä otan keikan vastaan, joku muu tulee tekemään sen.

Toisaalta olen vaikuttanut itsekin siihen, miksi toiminta henkilöityy edelleen jossain määrin minuun. Asiakkaat ovat tottuneet siihen, että minut saa aina kiinni. Minulla on myös muistikapasiteettia keskimääräistä enemmän. Muistan asiakkaiden nimet ja osoitteet vuosikymmenten takaa, mikä nopeuttaa palvelua.

Ajattelin myös pitkään, että moni homma hoituu paljon nopeammin, kun menen tekemään sen itse kuin että selitän sen asentajalle. Hyppäsin autoon monet kerrat. Kun työntekijöitä alkoi olla yli kymmenen, fysiikan lait tulivat vastaan. Vuorokauden tunnit eivät enää riittäneet. Stoppi tuli loppuunpalamisen sanelemana. Ei ollut oikeastaan vaihtoehtoa kuin lyödä jarru pohjaan.

Työntekijät vaikuttavat itse siihen, saavatko he luottamuksen vai eivät. Joitakin vuosia sitten teetätin kaikille asentajille omat käyntikortit. Kehitin myös bonusjärjestelmän. Jos asiakas soittaa seuraavalla kerralla suoraan asentajalle ja tämä ottaa keikan vastaan, merkitsee sen kalenteriin, tekee sen pois ja vielä laittaa laskutuksen kuntoon, se ei vie muiden työpanosta ollenkaan. Silloin työntekijä saa bonuksen, joka on merkittävä summa palkan päälle.

Hyvä ohjenuora yrittäjille on, että tee päätökset hyvissä ajoin ja pysy niissä. Henkilöitymistä voi välttää antamalla vastuuta ja nostamalla yrityksestä esiin muita kuin itseään. Myönnän, etten ole toiminut täysin neuvoni mukaan. Koen silti, ettei minulle ei ole ollut ongelma päästää naruista irti. Nyt pyrin antamaan langat puoli vuotta sitten taloon palkatulle toimitusjohtajalle kokonaan.

Kirjoittaja Aki Välimäki on lvi-alan yritys UV-Putki Oy:n ja rakennusliike Remontti ARTE Oy:n omistaja.

Kuinka paljon pitäisi nukkua? Uni vaikuttaa lähes kaikkeen

Ihminen tarvitsee vähintään 7–8 tunnin yöunet. Myös unen laatu ratkaisee palautumisen.

Kiinnostaako pääomasijoittaja? Tällainen on sijoituksen polku

Pääomasijoituksen polku rakentuu karkeasti neljästä osasta. Tavoitteena on aina exit.

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Mitä arvot kertovat yrityksestäsi? Vältä näitä sanoja

Yleisimpien fraasien julistaminen ja ”pakkovastuullisuus” ovat epäuskottavia.

Mikä on unelmasi ja miten sen voi saavuttaa?

Visio ja strategia täytyy miettiä huolella ja välttää turhia latteuksia.

Ovatko arvot ja vastuullisuus vain sanahelinää? Yrittäjä nostaa esille tärkeät hyödyt

Arvot tukevat Efimaa päätöksentekotilanteissa, vastuullisuus auttaa yrittäjää nukkumaan yönsä hyvin.

Ensivaikutelma ratkaisee työhaastattelussa – ammattiylpeys ja halu kehittyä tärkeintä

Hyvä työntekijä on hyvä annos intoa ja nöyryyttä, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

Yrittäjä joutui kovan paikan eteen luottomiehen kuoltua traagisesti

Matti Kuosmanen on aina osannut tarttua tilaisuuksiin. Onneton sattuma sai hänet palaamaan yhtiön johtoon 20 vuoden tauon jälkeen.

Lataa lisää