Minustako yrittäjä?

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja
Jalo NY:n yrittäjät tutustuivat lukion yrittäjyyslinjalla. Kuvassa vasemmalta Veikka Kukko, Anselmi Koivunen, Milana Itäpää ja Elmo Pyykkö.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

|

Joskus hyvä liikeidea syntyy puolivahingossa yllättävällä hetkellä. Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalla opiskeleva Veikka Kukko vietti vuosi sitten isosiskonsa ylioppilasjuhlia, kun perheen isän käyttämä rusetti hajosi toistamiseen. Kukko joutui korjaamaan rusettia useampaan otteeseen.

– Tutkin samalla rusetin saumoja ja ajattelin, että hyvän rusetin valmistaminen ei varmastikaan ole kovin vaikeaa, Kukko kertoo.

Kukko ompeli juhlien jälkeen muutaman rusetin kokeeksi. Yrittäjyyslinjalla oli tarkoitus perustaa syksyn aikana oma yritys, ja Kukko ajatteli työllistävänsä itsensä rusetteja ompelemalla.

Syksyn koittaessa samalla linjalla opiskeleva Anselmi Koivunen sattui kysymään, oliko Kukolla jo yritysideaa.

– Kerroin tästä ja vähän aikaa pohdittuaan hän lähti mukaan.

Selkeä vastuunjako siivitti eteenpäin

Yrityksen perustaminen on iso päätös, johon on syytä valmistautua huolella.

Kukon ja Koivusen opettajat painottivat, että yksin yrittäminen voi käydä raskaaksi. Pian yhden miehen rusettiprojektista käynnistynyt idea alkoi kasvaa lumipalloefektin lailla, ja Jalo NY:ksi nimetty yritys syntyi. Kukon ja Koivusen lisäksi mukaan lähtivät Milana Itäpää ja Elmo Pyykkö.

YRITYS: Jalo NY
Toimiala
: Rusettien valmistaminen
Perustettu: 2019
Henkilöstö: 4  henkilöä

Jokaisella nuorella on yrityksessä oma erityisvastuualueensa.

– Veikka vastaa tuotannosta ja tuotannonsuunnittelusta, Anselmi pr-työstä, myynnistä ja laskutuksesta, Elmo toimii graafikkona ja itse vastaan markkinoinnista ja sosiaalisesta mediasta, Milana Itäpää kertoo.

Selkeän suunnitelman toteuttamisesta ja vastuun jakamisesta on ollut hyötyä, sillä Jalo NY palkittiin kevään aikana Nuori yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla yrittää -kilpailussa. Tuomaristokin kiitteli paitsi yrityksen arvoja ja käytännön toimintaa myös selkeää osaamiseen perustuvaa roolitusta.

Lisäksi voittoon vaikutti se, että nuoret yrittäjät olivat seuranneet tarkkaan megatrendejä: rusetit valmistetaan kierrätysmateriaalista, ja vastuullisuus kuuluu muutenkin yrityksen perusarvoihin. Yrittäjyys on ollut nuorille yksi keino vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin.

– Minulle oli selvää, että jos perustan yrityksen, sen täytyy toimia kestävällä pohjalla ja vastuullisesti, Veikka Kukko sanoo.

Seuraavaksi nelikko edustaa Suomea perus- ja toisen asteen ”JA Company of the Year” -EM-kilpailussa heinäkuussa. Kiirettä on pitänyt muutenkin, ja kevään aikana Jalo NY:n verkkokauppakin joutui myymään pelkkää eioota.

Yrittäjyys kiinnostaa nuoria

Jalo NY:n yrittäjät eivät ole suinkaan ainoita nuoria, jotka ovat innostuneet yrittäjyydestä. Vuoden 2019 Nuorisobarometrin mukaan entistä useampi nuori sanoo haluavansa kokeilla yritystoimintaa jossain työuransa vaiheessa. Yrittäjyys koetaan vapaudeksi toteuttaa omia unelmia.

Jalo NY:n yrittäjien mukaan yrittäjyys opettaa myös tärkeitä työelämätaitoja.

– Toki yrittäjyys kiinnosti ennakkoon, mutta itse hain yrittäjyyslinjalle ennen kaikkea siksi, että yrittäjyyden kautta voisin oppia tärkeitä tiimityöskentelytaitoja ja verkostoitumistaitoja, Milana Itäpää kertoo.

Sittemmin yrittäjyys on paljastunut muutenkin yllättävän opettavaiseksi.

– On ollut hienoa, että yrittäjänä saa itse päättää tekemisistään. Kun itsensä laittaa likoon, erilaiset mahdollisuudet tuntuvat lähes rajattomilta. Lisäksi tämä on opettanut vastuun kantamista, Veikka Kukko sanoo.

Milana Itäpään mukaan yrittäjyyteen on mahtunut paljon hyviä hetkiä, mutta täysin haasteitta se ei ole sujunut.

– Alussa teimme rusetit kokonaan itse. Olimme ensin päivät lukiolla ja iltaisin ompelimme rusetteja. Tilauksia alkoi tulla yllättävää vauhtia, ja iski pieni paniikki, miten ehdimme tehdä rusetteja riittävään tahtiin.

Lukion yrittäjyyskoordinaattori kertoi nuorille Nokian Väliasemasta, joka työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Pian Jalo NY pystyi ulkoistamaan tuotannon kokonaan Nokian Väliasemalle.

– Suosio yllätti, vaikka ajattelimmekin, että jos hyvin käy, voi olla, ettei meidän neljän työpanos enää riitä. Lisäksi yrittäjyydessä on yllättänyt se, miten paljon erilaista aikatauluttamista ja vuorovaikutustaitoja tässä tarvitaankaan, Itäpää kertoo.

Yrittäjänä kesätöihin

Koronakevät on laittanut monen nuoren kesätyösuunnitelmat uusiksi. Jalo NY:n yrittäjille kesätöitä riittää, sillä yritys toimii myös kesällä.

– Julkaisemme juuri uuden malliston kesäksi. Toki jatkossa tekemistä tulevat hidastamaan muun muassa jatko-opinnot, mutta yritämme löytää jonkin ratkaisun, jotta voisimme pyörittää toimintaa tulevaisuudessakin, Milana Itäpää kertoo.

Anselmi Koivusella ja Veikka Kukolla on kesäksi Jalon lisäksi muitakin suunnitelmia – nekin yrittäjyyteen liittyviä.

– Perustimme kolmannen kaverin kanssa kesäksi 4H:n kautta maalausyrityksen. Ajatuksena on työllistää itsemme sitä kautta, ja hoidamme näitä Jalon asioita sitten siinä ohessa, Kukko kertoo.

Nelikko suosittelee yrittäjyyttä mielellään myös muille nuorille.

– Toki tähän tarvitaan päättäväisyyttä, yhteistyöhalua, paineensietokykyä ja rohkeutta. Täytyy jaksaa painaa töitä, vaikka eteen sattuisi yllättäviäkin tilanteita, Itäpää pohtii.

– Tukiverkosta on ollut meille iso apu. Meitä on auttanut eteenpäin valtavasti se, että oman koulun yrittäjyysopettajat ovat olleet tässä niin isolla intohimolla mukana. Heidän kannustuksensa avulla olemme päässeet näin pitkälle, Kukko lisää.

Fakta

3 x Jalo NY:n yrittäjien vinkit oman yritysidean löytämiseen

Seuraa megatrendejä. Tutustu siihen, mitä maailmassa tapahtuu nyt, ja millaisia yrityksiä tulevaisuudessa tarvitaan. Esimerkiksi ekologisuus ja vastuullisuus ovat nousussa, joten selvitä, miten voisit hyödyntää trendejä omassa yritystoiminnassasi. Yritysideakin voi löytyä megatrendien kautta.

Hyödynnä arkiset pulmat. Yritysideaa voi kehittää myös ongelmanratkaisun kautta. Pohdi, mikä toimii huonosti, mikä keksintö kaipaisi kehittämistä? Arkinen pulma voi poikia yritysidean.

Hanki tukiverkko. Kysy muiden mielipiteitä ja keskustele ideoista avoimesti. Voit löytää paitsi uusia ideoita, myös hyviä yhteistyö- tai jopa yhtiökumppaneita.

Entä jos menetän työkykyni? 4 kysymystä pysyvästä työkyvyttömyydestä

Yritys voi joutua tiukkaan tilanteeseen, jos yrittäjä menettää työkykynsä esimerkiksi onnettomuuden takia. Vakuuttamisen asiantuntija vastaa pysyvään työkyvyttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle. Toiminimen valitsi myös esitysdesigniin erikoistunut Pauliina Ullner.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Liiketoimintasuunnitelma yrittäjän kielellä – katso animaatio

Liiketoimintasuunnitelma auttaa yrittäjää tarkastelemaan liikeideaansa analyyttisesti. Animaatiomme tiivistää suunnitelmasta kolme tärkeintä pointtia alle 2 minuuttiin.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Pullonkaulana pullot – Juomafirman piti tilata ja maksaa 250 000 lasipulloa, jotka tuotiin pihaan kolmessa merikontissa

Kuuden kaveruksen perustama Good Guys pyörii intohimosta teehen. Oleellista yritystoiminnassa on puhua kaikesta avoimesti.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Lataa lisää