Minustako yrittäjä?

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja
Jalo NY:n yrittäjät tutustuivat lukion yrittäjyyslinjalla. Kuvassa vasemmalta Veikka Kukko, Anselmi Koivunen, Milana Itäpää ja Elmo Pyykkö.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

|

Joskus hyvä liikeidea syntyy puolivahingossa yllättävällä hetkellä. Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalla opiskeleva Veikka Kukko vietti vuosi sitten isosiskonsa ylioppilasjuhlia, kun perheen isän käyttämä rusetti hajosi toistamiseen. Kukko joutui korjaamaan rusettia useampaan otteeseen.

– Tutkin samalla rusetin saumoja ja ajattelin, että hyvän rusetin valmistaminen ei varmastikaan ole kovin vaikeaa, Kukko kertoo.

Kukko ompeli juhlien jälkeen muutaman rusetin kokeeksi. Yrittäjyyslinjalla oli tarkoitus perustaa syksyn aikana oma yritys, ja Kukko ajatteli työllistävänsä itsensä rusetteja ompelemalla.

Syksyn koittaessa samalla linjalla opiskeleva Anselmi Koivunen sattui kysymään, oliko Kukolla jo yritysideaa.

– Kerroin tästä ja vähän aikaa pohdittuaan hän lähti mukaan.

Selkeä vastuunjako siivitti eteenpäin

Yrityksen perustaminen on iso päätös, johon on syytä valmistautua huolella.

Kukon ja Koivusen opettajat painottivat, että yksin yrittäminen voi käydä raskaaksi. Pian yhden miehen rusettiprojektista käynnistynyt idea alkoi kasvaa lumipalloefektin lailla, ja Jalo NY:ksi nimetty yritys syntyi. Kukon ja Koivusen lisäksi mukaan lähtivät Milana Itäpää ja Elmo Pyykkö.

YRITYS: Jalo NY
Toimiala
: Rusettien valmistaminen
Perustettu: 2019
Henkilöstö: 4  henkilöä

Jokaisella nuorella on yrityksessä oma erityisvastuualueensa.

– Veikka vastaa tuotannosta ja tuotannonsuunnittelusta, Anselmi pr-työstä, myynnistä ja laskutuksesta, Elmo toimii graafikkona ja itse vastaan markkinoinnista ja sosiaalisesta mediasta, Milana Itäpää kertoo.

Selkeän suunnitelman toteuttamisesta ja vastuun jakamisesta on ollut hyötyä, sillä Jalo NY palkittiin kevään aikana Nuori yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla yrittää -kilpailussa. Tuomaristokin kiitteli paitsi yrityksen arvoja ja käytännön toimintaa myös selkeää osaamiseen perustuvaa roolitusta.

Lisäksi voittoon vaikutti se, että nuoret yrittäjät olivat seuranneet tarkkaan megatrendejä: rusetit valmistetaan kierrätysmateriaalista, ja vastuullisuus kuuluu muutenkin yrityksen perusarvoihin. Yrittäjyys on ollut nuorille yksi keino vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin.

– Minulle oli selvää, että jos perustan yrityksen, sen täytyy toimia kestävällä pohjalla ja vastuullisesti, Veikka Kukko sanoo.

Seuraavaksi nelikko edustaa Suomea perus- ja toisen asteen ”JA Company of the Year” -EM-kilpailussa heinäkuussa. Kiirettä on pitänyt muutenkin, ja kevään aikana Jalo NY:n verkkokauppakin joutui myymään pelkkää eioota.

Yrittäjyys kiinnostaa nuoria

Jalo NY:n yrittäjät eivät ole suinkaan ainoita nuoria, jotka ovat innostuneet yrittäjyydestä. Vuoden 2019 Nuorisobarometrin mukaan entistä useampi nuori sanoo haluavansa kokeilla yritystoimintaa jossain työuransa vaiheessa. Yrittäjyys koetaan vapaudeksi toteuttaa omia unelmia.

Jalo NY:n yrittäjien mukaan yrittäjyys opettaa myös tärkeitä työelämätaitoja.

– Toki yrittäjyys kiinnosti ennakkoon, mutta itse hain yrittäjyyslinjalle ennen kaikkea siksi, että yrittäjyyden kautta voisin oppia tärkeitä tiimityöskentelytaitoja ja verkostoitumistaitoja, Milana Itäpää kertoo.

Sittemmin yrittäjyys on paljastunut muutenkin yllättävän opettavaiseksi.

– On ollut hienoa, että yrittäjänä saa itse päättää tekemisistään. Kun itsensä laittaa likoon, erilaiset mahdollisuudet tuntuvat lähes rajattomilta. Lisäksi tämä on opettanut vastuun kantamista, Veikka Kukko sanoo.

Milana Itäpään mukaan yrittäjyyteen on mahtunut paljon hyviä hetkiä, mutta täysin haasteitta se ei ole sujunut.

– Alussa teimme rusetit kokonaan itse. Olimme ensin päivät lukiolla ja iltaisin ompelimme rusetteja. Tilauksia alkoi tulla yllättävää vauhtia, ja iski pieni paniikki, miten ehdimme tehdä rusetteja riittävään tahtiin.

Lukion yrittäjyyskoordinaattori kertoi nuorille Nokian Väliasemasta, joka työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Pian Jalo NY pystyi ulkoistamaan tuotannon kokonaan Nokian Väliasemalle.

– Suosio yllätti, vaikka ajattelimmekin, että jos hyvin käy, voi olla, ettei meidän neljän työpanos enää riitä. Lisäksi yrittäjyydessä on yllättänyt se, miten paljon erilaista aikatauluttamista ja vuorovaikutustaitoja tässä tarvitaankaan, Itäpää kertoo.

Yrittäjänä kesätöihin

Koronakevät on laittanut monen nuoren kesätyösuunnitelmat uusiksi. Jalo NY:n yrittäjille kesätöitä riittää, sillä yritys toimii myös kesällä.

– Julkaisemme juuri uuden malliston kesäksi. Toki jatkossa tekemistä tulevat hidastamaan muun muassa jatko-opinnot, mutta yritämme löytää jonkin ratkaisun, jotta voisimme pyörittää toimintaa tulevaisuudessakin, Milana Itäpää kertoo.

Anselmi Koivusella ja Veikka Kukolla on kesäksi Jalon lisäksi muitakin suunnitelmia – nekin yrittäjyyteen liittyviä.

– Perustimme kolmannen kaverin kanssa kesäksi 4H:n kautta maalausyrityksen. Ajatuksena on työllistää itsemme sitä kautta, ja hoidamme näitä Jalon asioita sitten siinä ohessa, Kukko kertoo.

Nelikko suosittelee yrittäjyyttä mielellään myös muille nuorille.

– Toki tähän tarvitaan päättäväisyyttä, yhteistyöhalua, paineensietokykyä ja rohkeutta. Täytyy jaksaa painaa töitä, vaikka eteen sattuisi yllättäviäkin tilanteita, Itäpää pohtii.

– Tukiverkosta on ollut meille iso apu. Meitä on auttanut eteenpäin valtavasti se, että oman koulun yrittäjyysopettajat ovat olleet tässä niin isolla intohimolla mukana. Heidän kannustuksensa avulla olemme päässeet näin pitkälle, Kukko lisää.

Fakta

3 x Jalo NY:n yrittäjien vinkit oman yritysidean löytämiseen

Seuraa megatrendejä. Tutustu siihen, mitä maailmassa tapahtuu nyt, ja millaisia yrityksiä tulevaisuudessa tarvitaan. Esimerkiksi ekologisuus ja vastuullisuus ovat nousussa, joten selvitä, miten voisit hyödyntää trendejä omassa yritystoiminnassasi. Yritysideakin voi löytyä megatrendien kautta.

Hyödynnä arkiset pulmat. Yritysideaa voi kehittää myös ongelmanratkaisun kautta. Pohdi, mikä toimii huonosti, mikä keksintö kaipaisi kehittämistä? Arkinen pulma voi poikia yritysidean.

Hanki tukiverkko. Kysy muiden mielipiteitä ja keskustele ideoista avoimesti. Voit löytää paitsi uusia ideoita, myös hyviä yhteistyö- tai jopa yhtiökumppaneita.

Hanna Viertiö-Oja vaihtoi tutkijan uran kuntosaliyrittäjyyteen

Harrastuksena alkaneet valmentajaopinnot sytyttivät kipinän alanvaihtoon. Yrittäjäksi hän lähti ostamalla yrityksen.

Suoraan kansainvälisille vesille: Suomalaisyrittäjät luotsaavat siideriä maailmalle Keski-Euroopasta käsin

Selvä markkinarako ajoi Antti Laukkasen, Ilkka Soinin ja Michael Nordblomin perustamaan Cider Supply Companyn.

Oivallus vei yrittäjäksi – Ajatus hyvästä heijastimesta johdatti kasvun tielle

Ovelia-heijastinolkavyö syntyi, kun tytär nolosteli heijastinliiviä käyttänyttä äitiään. Nyt sivutoimisella yrityksellä on niin paljon kasvun mahdollisuuksia, että yrittäjää hirvittää.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Kun sopivaa palvelua ei löytynyt, Siiri Jokinen päätti perustaa oman yrityksen

Espoolainen abi oivalsi liikeidean, joka ratkaisee monelle lukiolaiselle tutun ongelman. Nyt vanhojentansseissa käytettävät mekot eivät jää kaappiin roikkumaan.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Olisiko minusta yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku yrittäjyyteen

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä nopealla aikataululla, kun laskutettavaa työtä syntyy. Kevytyrittäjyys on myös hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä.

Oivallus teki Antti Sipilästä yrittäjän – Kahteen kertaan

OneMinStoryn ja Honey Foodsin yrittäjä Antti Sipilä tietää, että arki kahden yrityksen kanssa sujuu, kun opettelee delegoimaan.

Lataa lisää