Minustako yrittäjä?

Jo yli 100 000 kevytyrittäjää: Suosio kasvaa räjähdysmäisesti

Jo yli 100 000 kevytyrittäjää: Suosio kasvaa räjähdysmäisesti

Sivutoimiset yrittäjät testaavat liikeidean kantavuutta kevytyrittäjyyden avulla.

|

Laskutuspalveluita tarjoavien yritysten yhdistys Uusi työ ry arvioi, että Suomessa oli alkuvuodesta 2020 noin 150 000 kevytyrittäjää. Kevytyrittäjyys kiinnostaa eri-ikäisiä suomalaisia, ja kevytyrittäjien määrä on kasvanut tasaista vauhtia.

Syksyllä 2020 Ukko.fi-laskutuspalveluun rekisteröityi 100 000. käyttäjä yrityksen historian aikana.

Ukko-konsernin toimitusjohtajan Aleksi Rautavuoren mukaan syy kevytyrittäjyyden suosion kasvuun johtuu työelämässä tapahtuneista muutoksista.

– Yhä useampi hankkii tuloja samanaikaisesti monesta lähteestä, ja freelancerina toimiminen on yleistynyt eri ammattiryhmissä. Oman yrityksen perustaminen on edelleen monelle hyvä vaihtoehto, mutta laskutuspalveluiden käyttö on nykyisin niin helppoa, että aiempaa useampi päätyy käyttämään niitä.

Rautavuori uskoo kevytyrittäjyyden kasvattaneen suosiotaan myös vuoden 2018 alussa tapahtuneen työttömyysturvalain seurauksena. Laki sallii yrittämisen neljän kuukauden ajan ilman, että työttömyysturva vaarantuu.

Liikeidean testi

Kevytyrittäjänä toimii niin täysipäiväisesti itsensä työllistäviä freelancereita kuin vain yhden tai kaksi kertaa palvelun kautta laskuttavia henkilöitä.

– Suurin osa kevytyrittäjistä toimii päivätyön ohessa sivutoimisesti. Sen takia keskimääräinen laskutus ei ole juuri muuttunut tai muuttumassa, Rautavuori sanoo.

Kevytyrittäjä hankkii itse asiakkaansa ja sopii heidän kanssaan työn hinnasta. Laskutuspalvelu hoitaa henkilön puolesta laskutuksen, verot, eläkemaksut, työnantajamaksut ja perii oman palkkionsa.

Rautavuoren mukaan kevytyrittäjyys on monelle hyvä tapa testata omaa liikeideaa ennen varsinaisen yrityksen perustamista.

– Toiminimi perustetaan yleensä vasta sitten, kun oma toiminta vetää. Kevytyrittäjyydellä voi ottaa sopivan kokoisia askeleita sitä kohti. Olemme todella ylpeitä jokaisesta uudesta yrityksestä, jonka käyttäjämme perustavat, Rautavuori sanoo.

Rautavuori toivoo, että jatkossa Ukko.fi voisi myötävaikuttaa jopa kymmeneen prosenttiin uusista suomalaisyrityksistä.

– Pitkällä tähtäimellä meidän tavoitteenamme on kuitenkin auttaa ihmisiä menestymään, luoda Suomeen enemmän töitä, hyvinvointia ja uusia yrityksiä. Uusien, palvelumme kautta perustettujen yritysten määrä on tälle hyvä mittari.

Iso muutos asennoitumisessa

Rautavuoren mukaan Suomessa on viime vuosina tapahtunut iso henkinen murros.

– Kaikenikäiset suomalaiset ovat entistä valmiimpia sivutoimiseen yrittäjyyteen.

Yhä useampi nuori kokee, että yrittäjyys voisi olla vaihtoehto itselle. Moni jatkaa mielellään työntekoa sivutoimisesti myös eläköitymisen jälkeen.

Suosittuja aloja ovat esimerkiksi taide, viihde, rakentaminen, kauneudenhoito ja konsultointi.

Myös yritykset suhtautuvat entistä avoimemmin työntekijöidensä sivutoimiseen työhön, ja nykyään löytyy monia palveluntarjoajia, jotka auttavat alkuun. Joku saattaa esimerkiksi tehdä palkkatöitä asiantuntijana, mutta sen ohella järjestää koulutuksia tai konsultointia.

– Kevytyrittäjyys on helpoin vaihtoehto pienimuotoiseen ja sivutoimiseen toimintaan. Sen voi aloittaa ja lopettaa milloin tahansa. Ainoa mistä maksetaan, on prosenttiperusteinen palvelumaksu, Rautavuori sanoo.

Korona-aika ei ole näennäisesti lisännyt intoa kevytyrittäjyyteen.

– Sen sijaan sillä on ollut vaikutusta saatavien työkeikkojen määrään. On isoja eroja eri alojen välillä, Rautavuori sanoo.

Fakta

5 x Kevytyrittäjäksi?

Kokeile rohkeasti. Ukko.fi:n Aleksi Rautavuori vinkkaa, että kevytyrittäjyyttä harkitsevan kannattaa ryhtyä rohkeasti kokeilemaan. Kevytyrittäjyys on melko riskitön ja vaivaton tapa testata, toimiiko oma liikeidea käytännössä. Laskutuspalveluihin rekisteröityminen ei maksa mitään, ja se käy muutamassa minuutissa.

Mieti perusasiat kuntoon. Kevytyrittäjyyttä suunnittelevan on hyvä pohtia, kenelle omaa työtään voi myydä ja markkinoida. Myös hinnoitteluun ja mahdollisten työvälineiden hankintaan on syytä kiinnittää huomiota.

Huomioi toimiala. Kevytyrittäjyys ei sovi kaikille toimialoille. Esimerkiksi tavaran vähittäis- ja tukkumyyntiä tai elintarvikkeiden myyntiä ei voi tehdä kevytyrittäjänä. Ukko.fi:n suurimpia asiakasryhmiä ovat näyttöpäätetyötä tekevät henkilöt, kuten kuten graafikot, toimittajat, muut kirjoittajat, kouluttajat ja konsultit.

Muista sosiaaliturva. Kevytyrittäjä katsotaan työttömyysturvan osalta yrittäjäksi. Jos yrittäjyys on kuitenkin sivutoimista, kevytyrittäjäkin voi olla oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

Toimi kuin yrittäjä. Kevytyrittäjä toimii kuin yrittäjä: hän hankkii itse asiakkaansa ja sopii heidän kanssaan työn hinnasta. Laskutuspalvelun tehtävänä on hoitaa ainoastaan laskutus, verot, eläkemaksut, työnantajamaksut ja periä oma palkkionsa.

Nuoruus on valttia – ja joskus myös rasite

Haaveeni on elättää itseni drag-artistina. Tällä hetkellä siihen pystyy Suomessa vain yksi, kirjoittaa peruskoulunsa juuri päättänyt, 16-vuotias Luka Tienhaara.

Kevytyrittäjiä jo kymmeniä tuhansia – milloin syytä perustaa oikea firma?

Valinta kevytyrittäjyyden ja oman yrityksen välillä on useiden tekijöiden summa.