Minustako yrittäjä?

Nettivideoista tuotantoyhtiöksi – Justimus Filmsin tähdet päätyivät yrittäjiksi puolivahingossa
Sami Harmaalan (vas), Juho Nummelan ja Joose Kääriäisen mukaan luovan alan yrittäjän täytyy jaksaa pitää kiinni omista periaatteistaan.

Nettivideoista tuotantoyhtiöksi – Justimus Filmsin tähdet päätyivät yrittäjiksi puolivahingossa

YouTubesta ja tv:stä tutun Justimus Filmsin yrittäjät pyörittivät toimintaa vuosia verokortilla. Lopulta yrityksen perustaminen oli järkiratkaisu.

|

Justimus Films syntyi puolivahingossa. Oli vuosi 2009, ja Haapavedellä asuvilla kaveruksilla Sami Harmaalalla ja Juho Nummelalla oli tylsää. Pienellä paikkakunnalla ei juuri ollut ohjattua toimintaa, joten kaikki mahdollinen ajanviete piti keksiä itse. Harmaala löysi kotoaan kameran, ja kaksikko päätti kokeilla videon tekemistä omaksi huvikseen.

Videoista syntyi nopeasti hauska harrastus, ja Harmaala ja Nummela latasivat viikoittain videoita YouTubeen. Pian mukaan liittyi myös Joose Kääriäinen. Pari vuotta myöhemmin Justimusfilms-nimeä kantavalla kanavalla oli jo miljoona katsojaa, ja kuvaaminen, käsikirjoittaminen sekä näytteleminen kävivät jo täydestä työstä.

– Yksi videoista vaan lähti leviämään. Ei meillä ollut sen kummempia tavoitteita tai haaveita silloin. Emmekä ollenkaan ajatelleet, että me olisimme jonain päivänä yrittäjiä, Harmaala kertoo.

Oma yritys toi konkreettisia hyötyjä

Lopulta Harmaala, Nummela ja Kääriäinen päätyivät myös yrittäjiksi.

– Viitisen vuotta sitten joku suositteli meille, että meidän kannattaisi perustaa oma firma. Jälkikäteen ajateltuna se olisi varmasti kannattanut perustaa aiemminkin, mutta me olimme aika nuoria ja olimme jo tottuneet nostamaan palkkaa verokortilla, Harmaala muistelee.

Yrityksen perustaminen osoittautui Justimusfilmsin kannalta järkiratkaisuksi. Yrityksen perustamisvaiheen yksi kulmakivistä on hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma.

Nyt Justimus Films Oy:n liikevaihto on lähes 240 000 euroa, ja YouTube-kanavalla on yli 570 000 tilaajaa. Justimusfilmsin tuotantoja on nähty vuosien varrella niin Yle TV2:ssa, Yle Areenassa kuin TV5:lläkin.  Lisäksi toimintaan on kuulunut omaa musiikkia, livekeikkoja ja kiertueita.

– Olisimme toki voineet jatkaa toimintaa verokortillakin, mutta yrittäjyys toi meille nopeasti konkreettisia hyötyjä. Pystyimme muun muassa kerryttämään kassaa, mikä tuo meille taloudellista turvaa, Harmaala sanoo.

Koska toiminta oli muuttunut muutenkin ammattimaisemmaksi, tuotantoyhtiöllä oli jo käytössään iso liuta ammattimaista kuvauskalustoa.

– Kaluston hankkiminen on paljon helpompaa yrittäjänä, samoin erilaisten vähennysten tekeminen. Liikumme edelleen paljon Helsingin ja Oulun välillä, joten meille kertyy paljon matkakuluja. Matkakulujenkin vähentäminen on yrittäjänä helpompaa.

Suunnitelmallisuutta ja lisää vastuuta

Yrittäjäksi ryhtyminen on opettanut Harmaalan mukaan ennen kaikkea suunnitelmallisuutta.

– Lisäksi vastuun määrä on kasvanut. Emme voi tehdä mitä vain, koska meillä on nyt osakeyhtiö. Riskienhallintaa ja johtajuuttakin täytyy pohtia ihan eri tavalla kuin ennen, koska meillä on nykyisin työntekijöitä, emmekä ole vastuussa enää pelkästään itsestämme, Harmaala sanoo.

Yrittäjyys ei kuitenkaan ole tuntunut Harmaalan mukaan pakkopullalta.

– Olen muutenkin tosi yrittäjähenkinen, ja se on tällaiselle tekemiselle elinehto. Toki ensisijaisesti koemme olevamme taiteilijoita, koomikoita ja käsikirjoittajia. Yrittäjyys tavallaan sinetöi sen, että jatkamme tekemistä ja olemme tällä samalla tiellä varmasti vielä seuraavan viidenkin vuoden päästä, hän sanoo.

Yritys: Justimus Films Oy
Toimiala: tuotantoyhtiö
Perustettu: 2015
Liikevaihto: 237 000 euroa (2019)
Liiketulos: 31 000 euroa (2019)
Henkilöstö: 3.

Palkkatöihin Harmaala ei uskoisi enää voivansa siirtyä.

– Yrittäjyydessä on ehdottomasti parasta se, että saa tehdä juuri sitä, mitä haluaa. Käytännössä yrittäjinä saamme itse päättää kaikesta tekemisestä. Tällaista vapautta olisi hyvin vaikea vaihtaa pois.

Jos Harmaalasta, Nummelasta ja Kääriäisestä on kiinni, Justimus Films Oy on voimissaan vielä pitkään. Tekemisen pohja on edelleen YouTubessa, jonne yleisö on vuosien varrella kertynyt luonnostaan. YouTuben suhteen on Harmaalan mukaan vaikeaa tehdä kovin isoja suunnitelmia, sillä iso kansainvälinen yhtiö saattaa muuttaa pelisääntöjään milloin vain.

– Juuri nyt keskitymme tekemään Yle Areenaan Duo 2:sta. Me olemme nojanneet muutenkin tekemisessä siihen, että meidän ammattitaitomme näyttelijöinä ja käsikirjoittajina riittää. Toki meidän on oltava ajan hermoilla, jotta yleisö löytää meidät oikeasta paikasta ja oikealta alustalta jatkossakin.

Justimus Films etenee taiteen ehdoilla

Vaikka Justimusfilms on vuosien varrella kasvattanut suosiotaan ja pokannut palkintoja tekemisestään, yrittäjyyteen on mahtunut myös haastavia hetkiä.

– Hetkittäin olemme tosissamme joutuneet miettimään, mistä seuraavat palkat rakennetaan. Jokin keino on kuitenkin löytynyt aina.

Tekemistä on helpottanut se, ettei kolmikko ole asettanut yritystoiminnalle suuria tulostavoitteita. Jokaisessa yrityksessä on kuitenkin syytä tehdä jatkuvaa kannattavuuslaskentaa.

– Tärkeintä on, että saamme tehdä omaa juttuamme. Isoin haaste on ollut se, miten paljon kompromisseja taiteen tekemisen suhteen joutuu tekemään, jotta toiminnalla voi kuitenkin elättää itsensä. Kaikki tulos on toki plussaa, mutta me menemme aina tekemisessä taide edellä.

Yrityksen matkassa on ollut myös ripaus hyvää tuuria.

– Korona-aikakaan ei ole varsinaisesti vaikuttanut tekemiseen. Olimme joka tapauksessa sopineet, että käytämme koko vuoden ensimmäisen puolen käsikirjoittamiseen. Töitä on voinut tehdä varsin hyvin pandemiankin aikana, Harmaala kertoo.

Fakta

3 x Tärkeimmät opit yrittäjyydestä

Suunnittele kunnolla. Laske realistisesti, mitä omalla kädenjäljellä voi myydä ja päätä, miten suuria uhrauksia olet valmis tekemään. Luovalla alalla raha ei ole aina siellä, missä omat tavoitteet ja ambitiot ovat. Yrittäjän on tärkeää löytää sopiva linja.

Tartu toimeen. Jos palkkatyössä käyminen ei innosta ja yrittäjyys kiinnostaa, älä jahkaile, vaan ala tehdä töitä unelmien eteen. Yrittäjäksi lähtemistä saattaa miettiä loputtomasti, mutta jos hyvää ideaa hautoo liian pitkään, joku toinen saattaa ehtiä yritysideaan kiinni.

Ole valmis oppimaan. Kun yritys kasvaa, yrittäjän täytyy olla valmis opettelemaan uutta. Luovallakin alalla tarvitaan esimerkiksi johtajuustaitoja ja pitkän tähtäimen suunnitelmia.

 

Uteliaisuus voitti: Jollaksen kartanon yrittäjä painaa pitkää päivää palkkatyön ohella

Antti Tuomola yhdisti yrittäjyyden ja palkkatyön, koska halusi oppia uutta.

Yrittäjäksi muuttotappiopaikkakunnalle – Yksityinen lääkäriketju pyrkii tuomaan Kainuuseen hyvää

Erikoislääkäri Marjo Pantti toivoo vastaperustetun MediEllenin tuovan helpotusta syrjäseutujen lääkäripulaan.

Korona pakotti nopeisiin toimiin: Yrittäjä vei yritystreffit verkkoon kuukaudessa

Anneli Komi myöntää, että epävarmuus nousi keväällä uusiin sfääreihin.

Pohjoismaista startup-osaamista Afrikkaan: ”Haluamme auttaa nuoria johtamaan muutosta”

Nuorilla on ratkaiseva rooli Afrikan tulevaisuuden muovaamisessa. Pohjoismainen projekti haluaa luoda kontakteja Afrikan 54 maahan ja auttaa uuden bisneskulttuurin rakentamisessa.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Entä jos menetän työkykyni? 4 kysymystä pysyvästä työkyvyttömyydestä

Yritys voi joutua tiukkaan tilanteeseen, jos yrittäjä menettää työkykynsä esimerkiksi onnettomuuden takia. Vakuuttamisen asiantuntija vastaa pysyvään työkyvyttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle. Toiminimen valitsi myös esitysdesigniin erikoistunut Pauliina Ullner.

Lataa lisää