Minustako yrittäjä?

Kauneusyrittäjä löysi toimivan reseptin: Ei enää omia työntekijöitä
Loihtimon perustaja Maiju Qju sanoo, ettei olisi pystynyt jäämään hoitovapaalle, jos hänen yrityksessään olisi itsenäisten yrittäjien sijaan työntekijöitä tavallisessa palkkatyössä. Kuva: Emmi Virtanen

Kauneusyrittäjä löysi toimivan reseptin: Ei enää omia työntekijöitä

Maiju Qjun perustama Loihtimo työllistää vuokratuoli- ja sopimusyrittäjiä. Se on hänelle turvallinen valinta.

|

Työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle aina iso askel. Niinpä osa hankkii lisäkäsiä muulla tavoin, kuten vuokratyövoimalla tai ostamalla työpanoksen toiselta yritykseltä.

Kauneusalalla ratkaisuna on monesti toisten yrittäjien palkkaaminen vuokratuoli- tai sopimusyrittäjänä. Jyväskyläläisen kampaamo-, kauneus- ja pukeutumispalveluita tarjoavan Loihtimon perustajalla Maiju Qjulla on tästä pääsääntöisesti vain hyvää sanottavaa.

Qju työllistää kaksi vuokratuoliyrittäjää ja yhden sopimusyrittäjän. Hänen mukaansa yhteistyömalli toimii niin hyvin, ettei hän ole enää palkkaamassa omia työntekijöitä.

– Vuokratuoliyrittäjyys on minulle turvallisin vaihtoehto työllistää osaajia. Kyseessä on käsityöammatti, ja jos työntekijä joutuu sairauslomalle, häntä on vaikea korvata. Vuokratuoliyrittäjä maksaa kiinteää vuokraa, oli hän sitten lomalla, töissä tai sairauslomalla.

Vuokratuoli- ja sopimusyrittäjät ovat nimensä mukaisesti itsenäisiä yrittäjiä. Qju kokee eduksi sen, että he ovat työntekijöinä usein yrittäjähenkisiä, niin kuin sopii odottaa. Kaikki osaavat myös toimia omatoimisesti.

– Vuokratuoliyrittäjyyteen sisältyy vähemmän hierarkiaa, eikä minun tarvitse profiloitua niin vahvasti johtajaksi kuin silloin, jos palkkaisin työntekijän. Jokainen Loihtimossa työskentelevä vuokratuoli- tai sopimusyrittäjä on myös oman yrityksensä johtaja.

Välttämätön valinta

Vuokratuolilla toimiva yrittäjä maksaa kiinteää vuokraa työtilastaan ja vastaa itse tuotteiden myynnistä ja markkinoinnista.

Kauneusalalla toimii paljon myös sopimusyrittäjiä. He maksavat myyntiinsä perustuvaa prosenttivuokraa valmiissa liikepaikassa työskentelystä, ja saavat sitä vastaan käyttöönsä esimerkiksi emoyrityksen tuotteet, ajanvarausjärjestelmän ja yleiset tilat.

Qju on sekoittanut kummankin mallin hyviä puolia. Loihtimon vuokratuolilaisten ei ole esimerkiksi tarvinnut hankkia omia työvälineitä.

Qjun mukaan yrittäjyys on kauneusalalla monelle välttämätön valinta, ja palkkatöitä on jopa vaikeaa löytää. Moni aloittelee uraansa sopimusyrittäjänä. Qju pitää sitä matalampana kynnyksenä ja vuokratuoliyrittäjyyttä riskittömämpänä tapana aloittaa yrittäjyystaival. Myöhemmin voi vaihtaa toiseen.

– Kun töitä kertyy enemmän, on usein edullisempaa työskennellä vuokratuolilla, vaikka se tarkoittaakin tekijälle isompia riskejä.

Qju on itsekin aloittanut sopimusyrittäjänä. Loihtimon hän perusti vuonna 2011. Hän oli pohtinut oman yrityksen perustamista jo jonkin aikaa. Kun hänen tuttunsa luottokampaaja oli jäämässä eläkkeelle ja etsi tiloihinsa jatkajaa, oli päätös helppo.

– Aloittelin toimintaa yksin, mutta mursin pian käteni ja tarvitsin tuuraajan. Tuuraaja aloitti palkallisena, mutta jatkoi puolen vuoden jälkeen vuokratuoliyrittäjänä.

Selkeät sopimukset

Parin viime vuoden ajan Qju on ollut äitiyslomalla ja hoitovapaalla. Hänen poissaolonsa on opettanut sopimus- ja vuokratuoliyrittäjät ottamaan lisää vastuuta.

– En usko, että olisin edes voinut jäädä pois töistä, jos Loihtimo ei pyörisi heidän voimin. He ovat oppineet toimimaan hyvin itsenäisesti.

Vaikka työntekijät ovat myös yrittäjiä, iso kokonaisuus on pääyrittäjän vastuulla.

– Langat täytyy pitää käsissä. Päätän yleensä suuremmista asioista itse, mutta pieniin päätöksiin ja yleisiin liikkeen toimintaan liittyviin asioihin kysyn mielelläni myös muiden kantaa.

Selkeät sopimukset auttavat mahdollisissa ongelmatilanteissa.

– Yrittäjät tietävät, että tämä on minun yritykseni, eikä heidän yritystoimintansa saa tehdä emoyritykselle pahaa. Meillä on kirjalliset sopimukset kaikille yrittäjille, sillä näissä asioissa on hyvä olla mustaa valkoisella.

Itsensä saa brändätä

Qju uskoo, että vuokratuoliyrittäjyys auttaa sitouttamaan osaavan työvoiman yritykseen.

– Meillä yrittäjät saavat itse päättää omat työvuoronsa ja työaikansa, joten he voivat tehdä töitä juuri niin vähän tai paljon kuin haluavat. He saavat tietyn prosentin provisiota tuotemyynnistä, joten myyntityö on kaikille osapuolille kannattavaa.

Yrittäjillä on muutoinkin vapaammat kädet kuin tavallisilla työntekijöillä.

– Meillä työskentelevät yrittäjät voivat tehdä juuri sitä työtä, johon heillä on suurin intohimo. Jos jotain palvelua ei koe omaksi, sen voi rajata pois. Jokainen saa tehdä itsestään brändin, ja henkilöbrändi saa kasvaa suuremmaksi kuin yrityksen brändi.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrittäjän liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mistä tunnistaa hyvän yrittäjän? Bisnesenkeli katsoo kolmea H:ta

Ihanneyrittäjä on yhtä aikaa nöyrä, nälkäinen ja inspiroiva, listaa enkelisijoittajien yhdistyksen Fibanin vetäjä Reidar Wasenius.

Tilitoimiston vaihtaminen on harvinaista

Tietyissä tilanteissa tilitoimiston vaihtaminen on välttämätöntä, kirjoittaa Taloushallintoliiton Eeva Lyytinen.

Miten uusi yritys löytää paikkansa? Markkinarako pitää etsiä tarkkaan

Astialiisan perustaja Tiina Westerlund tekee asiakkailleen salapoliisityötä haluttujen astioiden löytämiseksi.

Nämä ovat yrityksen perustajan yleisimmät sudenkuopat

Yrityksen perustamiseen liittyy aina riskejä. Yllätyksiin on syytä varautua.

Voiko yrittäjyys tuntemattomien kanssa toimia? Voi, jos roolit ovat kunnossa

Osakkaiden roolit pitää olla tarkasti mietittynä. Markkinoiden koko sinetöi päätöksen.

Onko puskuri kunnossa? Minimoi bisneksen riskejä

Hyvä suunnitelma pelastaa yrittäjän monelta alkuvaiheen karikolta, kirjoittaa Helsingin Uusyrityskeskuksen Valentin Babitzin.

Lataa lisää