Minustako yrittäjä?

Kauneusyrittäjä löysi toimivan reseptin: Ei enää omia työntekijöitä
Loihtimon perustaja Maiju Qju sanoo, ettei olisi pystynyt jäämään hoitovapaalle, jos hänen yrityksessään olisi itsenäisten yrittäjien sijaan työntekijöitä tavallisessa palkkatyössä. Kuva: Emmi Virtanen

Kauneusyrittäjä löysi toimivan reseptin: Ei enää omia työntekijöitä

Maiju Qjun perustama Loihtimo työllistää vuokratuoli- ja sopimusyrittäjiä. Se on hänelle turvallinen valinta.

|

Työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle aina iso askel. Niinpä osa hankkii lisäkäsiä muulla tavoin, kuten vuokratyövoimalla tai ostamalla työpanoksen toiselta yritykseltä.

Kauneusalalla ratkaisuna on monesti toisten yrittäjien palkkaaminen vuokratuoli- tai sopimusyrittäjänä. Jyväskyläläisen kampaamo-, kauneus- ja pukeutumispalveluita tarjoavan Loihtimon perustajalla Maiju Qjulla on tästä pääsääntöisesti vain hyvää sanottavaa.

Qju työllistää kaksi vuokratuoliyrittäjää ja yhden sopimusyrittäjän. Hänen mukaansa yhteistyömalli toimii niin hyvin, ettei hän ole enää palkkaamassa omia työntekijöitä.

– Vuokratuoliyrittäjyys on minulle turvallisin vaihtoehto työllistää osaajia. Kyseessä on käsityöammatti, ja jos työntekijä joutuu sairauslomalle, häntä on vaikea korvata. Vuokratuoliyrittäjä maksaa kiinteää vuokraa, oli hän sitten lomalla, töissä tai sairauslomalla.

Vuokratuoli- ja sopimusyrittäjät ovat nimensä mukaisesti itsenäisiä yrittäjiä. Qju kokee eduksi sen, että he ovat työntekijöinä usein yrittäjähenkisiä, niin kuin sopii odottaa. Kaikki osaavat myös toimia omatoimisesti.

– Vuokratuoliyrittäjyyteen sisältyy vähemmän hierarkiaa, eikä minun tarvitse profiloitua niin vahvasti johtajaksi kuin silloin, jos palkkaisin työntekijän. Jokainen Loihtimossa työskentelevä vuokratuoli- tai sopimusyrittäjä on myös oman yrityksensä johtaja.

Välttämätön valinta

Vuokratuolilla toimiva yrittäjä maksaa kiinteää vuokraa työtilastaan ja vastaa itse tuotteiden myynnistä ja markkinoinnista.

Kauneusalalla toimii paljon myös sopimusyrittäjiä. He maksavat myyntiinsä perustuvaa prosenttivuokraa valmiissa liikepaikassa työskentelystä, ja saavat sitä vastaan käyttöönsä esimerkiksi emoyrityksen tuotteet, ajanvarausjärjestelmän ja yleiset tilat.

Qju on sekoittanut kummankin mallin hyviä puolia. Loihtimon vuokratuolilaisten ei ole esimerkiksi tarvinnut hankkia omia työvälineitä.

Qjun mukaan yrittäjyys on kauneusalalla monelle välttämätön valinta, ja palkkatöitä on jopa vaikeaa löytää. Moni aloittelee uraansa sopimusyrittäjänä. Qju pitää sitä matalampana kynnyksenä ja vuokratuoliyrittäjyyttä riskittömämpänä tapana aloittaa yrittäjyystaival. Myöhemmin voi vaihtaa toiseen.

– Kun töitä kertyy enemmän, on usein edullisempaa työskennellä vuokratuolilla, vaikka se tarkoittaakin tekijälle isompia riskejä.

Qju on itsekin aloittanut sopimusyrittäjänä. Loihtimon hän perusti vuonna 2011. Hän oli pohtinut oman yrityksen perustamista jo jonkin aikaa. Kun hänen tuttunsa luottokampaaja oli jäämässä eläkkeelle ja etsi tiloihinsa jatkajaa, oli päätös helppo.

– Aloittelin toimintaa yksin, mutta mursin pian käteni ja tarvitsin tuuraajan. Tuuraaja aloitti palkallisena, mutta jatkoi puolen vuoden jälkeen vuokratuoliyrittäjänä.

Selkeät sopimukset

Parin viime vuoden ajan Qju on ollut äitiyslomalla ja hoitovapaalla. Hänen poissaolonsa on opettanut sopimus- ja vuokratuoliyrittäjät ottamaan lisää vastuuta.

– En usko, että olisin edes voinut jäädä pois töistä, jos Loihtimo ei pyörisi heidän voimin. He ovat oppineet toimimaan hyvin itsenäisesti.

Vaikka työntekijät ovat myös yrittäjiä, iso kokonaisuus on pääyrittäjän vastuulla.

– Langat täytyy pitää käsissä. Päätän yleensä suuremmista asioista itse, mutta pieniin päätöksiin ja yleisiin liikkeen toimintaan liittyviin asioihin kysyn mielelläni myös muiden kantaa.

Selkeät sopimukset auttavat mahdollisissa ongelmatilanteissa.

– Yrittäjät tietävät, että tämä on minun yritykseni, eikä heidän yritystoimintansa saa tehdä emoyritykselle pahaa. Meillä on kirjalliset sopimukset kaikille yrittäjille, sillä näissä asioissa on hyvä olla mustaa valkoisella.

Itsensä saa brändätä

Qju uskoo, että vuokratuoliyrittäjyys auttaa sitouttamaan osaavan työvoiman yritykseen.

– Meillä yrittäjät saavat itse päättää omat työvuoronsa ja työaikansa, joten he voivat tehdä töitä juuri niin vähän tai paljon kuin haluavat. He saavat tietyn prosentin provisiota tuotemyynnistä, joten myyntityö on kaikille osapuolille kannattavaa.

Yrittäjillä on muutoinkin vapaammat kädet kuin tavallisilla työntekijöillä.

– Meillä työskentelevät yrittäjät voivat tehdä juuri sitä työtä, johon heillä on suurin intohimo. Jos jotain palvelua ei koe omaksi, sen voi rajata pois. Jokainen saa tehdä itsestään brändin, ja henkilöbrändi saa kasvaa suuremmaksi kuin yrityksen brändi.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Mikä mietityttää, aloittava yrittäjä?

Yrityksen perustamista miettivä tai yritystoimintaa käynnistävä henkikö on uuden taipaleen alussa. Millaiset asiat mietityttävät aloittavaa yrittäjää? Uusyrityskeskus Ensimetrin asiantuntija Anu Lehtola kertoo.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Mikä liiketoimintasuunnitelma? Ota nämä asiat huomioon

Liiketoimintasuunnitelma on ennen kaikkea työkalu yrittäjälle itselleen, ja siksi on olennaista olla realisti.

Kuinka startup-yritys saa rahoituksen kuntoon?

Helsinkiläinen Bankify vakuutti kansainvälisen riskisijoittajan. Sitä varten piti olla jo liikevaihtoa ja asiakkaita.

Tästäkö seuraava hittituote? Papujäätelö syntyi vahingossa

Kipinä oman yrityksen perustamiseen lähti tuotekehityskurssilla ideoidusta härkäpapupohjaisesta jäätelöstä.

Unelma omasta yrityksestä toteutui: Pariskunta osti hotellin ja uudisti sen lattiasta kattoon

Hotelli Gustavelundia jo vuosia johtanut Antti Ropponen ryhtyi yrittäjäksi vaimonsa kanssa. Riskin otto on tuottanut tulosta.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Lataa lisää