Minustako yrittäjä?

Kolmen toimialan perheyritys herättää hämmästystä – kaikilla on oma tontti

Kolmen toimialan perheyritys herättää hämmästystä – kaikilla on oma tontti

Padasjokelainen Uudelviisii syntyi, kun Pyyhtiän perheessä oli samoihin aikoihin monta tarvetta omalle yritykselle.

|

Mitä saadaan, kun yhdistetään eläinlääkäri, keramiikka ja elokuvaus? Vastaus on: perheyritys Uudelviisii Oy. Noin kolmentuhannen asukkaan Padasjoella toimiva yritys yhdistää saman nimen alle kolme perheenjäsentä, yrittäjää ja eri toimialaa.

Uudelviisiin perustajiin lukeutuvan Ari-Matti Pyyhtiän mukaan monialainen yritystoiminta on aiheuttanut vuosien varrella ihmettelyä, se kun ei sovi yhteen lokeroon.

Liikeidea on, että jokainen toimii omalla toimialallaan ja työllistää itsensä. Sen suurempaa kuuta ei tavoitella, hän kertoo.

Pyyhtiän perhe päätyi perustamaan yhteisen yrityksen vuonna 2010. Äiti Tiina Pyyhtiä oli päättänyt joitakin vuosia aiemmin seurata nuoruuden haavettaan ja opiskella artesaaniksi. Kun hän oli valmistumassa, oli selvää, että kädentaitajan työ onnistuu helpoiten oman yrityksen kautta.

Samaan aikaan perheen tytär Henna ja poika Hannu opiskelivat taideaineita korkeakoulussa, ja heillä oli tarve saada omaa työtään laskutettua.

Isä Ari-Matti Pyyhtiä oli puolestaan alkanut kypsytellä ajatusta omasta eläinlääkärin vastaanotosta. Hän oli työskennellyt 25 vuotta kunnan viroissa muun muassa eläinlääkärinä ja viimeisimpänä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän eläinlääkintäjohtajana. Yhä enemmän aikaa kului palavereissa, ja työ eläinten parissa oli jäämässä taka-alalle.

Kun lähes jokaisella viisihenkisen perheen jäsenellä oli samantyyppinen tarve, yhteinen yritys tuntui oikealta ratkaisulta.

Entinen pizzeria taipuu moneen

– Monesti on ihmetelty, miten tähän on päädytty. Syy oli se, että halusimme hyötyä toisistamme, Ari-Matti Pyyhtiä kertoo.

Yhteinen perheyritys on mahdollistanut keskinäisen tuen. Jokaisen ei tarvinnut esimerkiksi alkaa pyörittää omaa kirjanpitoa ja hallintoa, vaan ne keskitettiin Tiinan hoidettavaksi.

Elokuvaajana toimivalle Hannulle puolestaan järjestyi hänen yrittäjäuransa alkuvaiheessa videokuvauskalustoa ja pakettiauto Uudelviisiin kautta. Hän työskentelee mainoselokuvien, tv-sarjojen ja elokuvatuotantojen parissa.

Ari-Matilla ja Tiinalla on yhteiset, omat toimitilat Padasjoella. Entisen pizzerian tiloihin on saatu mahtumaan savipaja, koulutustila, toimisto, eläinlääkärin vastaanotto ja myymälä, jossa myydään sekä keramiikkaa että eläinten ruokaa ja tarvikkeita.

Yhteisissä tiloissa on monia hyötyjä: yhdessä on enemmän myytävää ja helppo huolehtia myymälästä. Ari-Matti Pyyhtiä huomauttaa, että pienellä haja-asutusalueella myymälän pitäminen yksin olisi raskasta.

Uudelviisii antaa pariskunnan kummallekin osapuolelle mahdollisuuden työskennellä haluamansa asian parissa. Ari-Matti Pyyhtiän mukaan he olivat yritystä perustettaessa kohtuullisen turvallisessa tilanteessa, sillä hänellä oli jo tuttua, potentiaalista asiakaskuntaa alueella.

– Minulla on ollut eläinlääkinnän töitä sopivasti: en ole joutunut karsimaan niitä, mutta en myöskään tuskailemaan, ettei niitä ole. Jos Tiinalle taas ei olisi toista tukijalkaa, ei hän todennäköisesti pystyisi elättämään itseään kädentaitajayrittäjänä pienellä paikkakunnalla.

Työtä uudella tavalla

Koko perhe on yrityksen osakkaina. Heille oli selvää, että vastuista ja velvollisuuksista sovitaan kirjallisesti, vaikka yhtiökumppanit olivat kuinka tuttuja. Asiantuntija auttoi perustamis- ja osakassopimusten teossa.

Jokainen laskuttaa työnsä Uudelviisiin kautta, ja esimerkiksi palkkojen maksusta on sovittu selkeästi. Liikevaihtoa yritys teki viime tilikaudella 230 000 euroa.

– Raha-asiat pitää olla selvät, ettei tule jupinoita, kuka tuo yritykseen rahaa ja kuka sitä käyttää, Ari-Matti Pyyhtiä sanoo.

Hänellä oli ollut oma toiminimi yli 30 vuoden ajan, joten hänellä oli yritystä perustettaessa jo tietoa ja ymmärrystä esimerkiksi lainsäädännöstä ja verotuksesta.

Niin kuin monet hyvät ideat, yrityksen nimi on keksitty saunan lauteilla. Pyyhtiät halusivat sen olevan suomalainen, ilman ääkkösiä ja sellainen, jolle oli heti verkko-osoite vapaana. Ideointia ei helpottanut se, että toimialoja oli monta. Lopulta isä totesi: ”Silviisii ettei tästä tule yhtään mitään.”

– Ruvettiin pyörittelemään sitä, että molemmat Tiinan kanssa tehdään töitämme nyt uudelviisii, uudella tavalla. Viisi oli vielä sillä tavalla hyvä, että meitä on viisi perheessä ja osakkaina, Ari-Matti Pyyhtiä kertoo.

Fakta

3 x Yrittäjyys perheen kanssa

Luottamus. Kun ryhtyy yrittäjäksi perheensä kanssa, Ari-Matti Pyyhtiän mielestä isoin hyöty on hyvä keskinäinen perusluottamus. Silloin puhalletaan yhteen hiileen ja tuetaan toista. Vahvan luottamuksen voi rakentaa myös vieraamman ihmisen kanssa, mutta se vaatii paljon aikaa.

Sovi työn- ja tulonjako. Perheenjäsentenkin kanssa on syytä sopia yritystä perustettaessa rooleista, vastuista, työnjaosta ja rahasta. Ari-Matti Pyyhtiän mielestä kaikille on oltava selvä, ketkä tuovat yritykseen rahaa sekä ketkä sitä käyttävät ja mihin. Vain sopimalla voi välttyä mahdollisilta riidoilta ja syyttelyltä.

Työ vs. siviilielämä. Kun työskentelee perheenjäsenten kanssa, on hyvä tehdä etukäteen selväksi työn ja vapaa-ajan väliset rajat. Pyyhtiät pyrkivät pitämään kiinni siitä, että työasiat hoidetaan arkena – ei siis viikonloppuna, vaikka asia tulisi mieleen silloin. Tiina ja Ari-Matti huolehtivat myös siitä, että heillä on säännöllisesti irtiottoja työstä. Ovet voi pitää viikon kiinni jopa talvella.

 

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Mikä mietityttää, aloittava yrittäjä?

Yrityksen perustamista miettivä tai yritystoimintaa käynnistävä henkikö on uuden taipaleen alussa. Millaiset asiat mietityttävät aloittavaa yrittäjää? Uusyrityskeskus Ensimetrin asiantuntija Anu Lehtola kertoo.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Mikä liiketoimintasuunnitelma? Ota nämä asiat huomioon

Liiketoimintasuunnitelma on ennen kaikkea työkalu yrittäjälle itselleen, ja siksi on olennaista olla realisti.

Kuinka startup-yritys saa rahoituksen kuntoon?

Helsinkiläinen Bankify vakuutti kansainvälisen riskisijoittajan. Sitä varten piti olla jo liikevaihtoa ja asiakkaita.

Tästäkö seuraava hittituote? Papujäätelö syntyi vahingossa

Kipinä oman yrityksen perustamiseen lähti tuotekehityskurssilla ideoidusta härkäpapupohjaisesta jäätelöstä.

Unelma omasta yrityksestä toteutui: Pariskunta osti hotellin ja uudisti sen lattiasta kattoon

Hotelli Gustavelundia jo vuosia johtanut Antti Ropponen ryhtyi yrittäjäksi vaimonsa kanssa. Riskin otto on tuottanut tulosta.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Lataa lisää