Minustako yrittäjä?

Kun sopivaa palvelua ei löytynyt, Siiri Jokinen päätti perustaa oman yrityksen

Kun sopivaa palvelua ei löytynyt, Siiri Jokinen päätti perustaa oman yrityksen

Espoolainen abi oivalsi liikeidean, joka ratkaisee monelle lukiolaiselle tutun ongelman. Nyt vanhojentansseissa käytettävät mekot eivät jää kaappiin roikkumaan.

| |

Joskus liikeidea tulee vastaan sattumalta – eikä sitä voi ohittaa. Näin kävi espoolaiselle abille: Siiri Jokinen osallistui alkuvuonna 2020 lukionsa vanhojentansseihin ja päätti hankkia tansseja varten mekon. Nykypäivänä uusi mekko saattaa kustantaa jopa 400–900 euroa.

Jokinen päätti ensimmäiseksi tutustua kierrätettyihin mekkoihin. Niitä myytiin paljon esimerkiksi Facebookin kirpputoreilla ja Tori.fi:ssä.

Ongelmaksi osoittautui kuitenkin niiden sovittaminen. Moni mekko on tehty mittatilaustyönä, ja sovitusta varten olisi pitänyt lähteä Vaasaan tai Turkuun saakka.

Käytettyjä mekkoja myyvää tai vuokraavaa liikettä ei löytynyt.

Niinpä Jokinen päätyi ostamaan uuden mekon helsinkiläisestä liikkeestä. Hintaa sille tuli yli 400 euroa. Tanssien jälkeen mekko jäi vaille käyttöä.

– Olin pettynyt. Kyllähän tähän täytyisi olla jokin järkevä ratkaisu. Melkein jokainen tyttö ostaa uuden mekon joka vuosi vanhojentansseja varten. Käytön jälkeen ne roikkuvat kotona pölyttymässä, eikä niitä käytetä missään muualla.

Mekon kierrättämisellä käyttökertoja saisi helposti lisää. Hän mainitsi huomiostaan omalle perheellensä ja ystävilleen ja sai heiltä kannustusta.

– Huomasin, että tässä on järkevä idea, joka pitää toteuttaa.

Idea eteni omaksi yritykseksi

Yrittäjyys on vahva osa Jokisen omaa perhettä: hänen äitinsä pyörittää kahta yritystä, ja myös hänen mummollaan on yrittäjätausta.

Yrittäjyys ei ollut Jokiselle itselle suuri haave. Idea oli kuitenkin sen verran kiinnostava ja käytännönläheinen, että hän päätti lähteä edistämään sitä liiketoiminnaksi.

– Perheeltäni saaman tiedon ja tuen avulla uskalsin lähteä kokeilemaan.

Suvun muilta yrittäjiltä hän sai käytännön apua. Yhdessä äitinsä kanssa hän alkoi suunnitella tarkemmin yrityksen toimintaa ja verkkosivua sekä logoa VTM Kierrätykselle.

Yhtiömuodoksi valikoitui toiminimi, ja yrityksen nimeksi valittiin Tmi Siiri Jokinen nimenomaan monikäyttöisyyden takia: toimintaa voi halutessaan laajentaa myös muihin suuntiin.

Perhetuttava auttoi puolestaan ratkomaan sopimusteknisiä kysymyksiä.

– Firmani liittyy erittäin vahvasti vuokraamiseen. Kun aloimme lukea lakisäädöksiä tästä asiasta, ymmärsin, että kyseessä on todella vaikea kokonaisuus.

Ammattilaisen avulla vuokrasopimus saatiin kuntoon.

Toiminta käyntiin

Jokinen vuokraa ja myy käytettyjä vanhojentanssimekkoja. Mekon omistajat tuovat tai lähettävät mekon hänelle, ja mekosta laitetaan kuvat Instagramiin VTM Kierrätyksen tilille. Mekkojen sovitukseen varataan aika ajanvarausjärjestelmän kautta.

Siiri Jokinen

Tyypillisesti vuokrat ovat päivää kohdin 100–200 euroa, mikä tulee helposti halvemmaksi kuin uuden mekon ostaminen. Jokinen ottaa vuokrauksesta palkkion itselleen. Suuri osa vuokrahinnasta menee kuitenkin mekon omistajalle.

Yrityksen toiminta käynnistyi elokuun alkupuolella. Heti sen alkutaipaleella yritys sai näkyvyyttä Helsingin Sanomien tekemän artikkelin avulla.

– Kaverini laittoivat kuvia, että juttu pyörii metrojen mainostauluissa ja juttu julkaistiin Helsingin Sanomien Espoo-liitteessä.

Sen jälkeen tieto yrityksestä levisi. Aluksi tavoitteena oli saada kymmenen mekkoa kiertämään. Tämä tavoite on jo ylittynyt kirkkaasti: mekkoja on tullut jo lähes 90. Niitä hän säilyttää isovanhempiensa luona.

Jokisen ajatus on ollut pitää kulut mahdollisimman pienenä.

– Kaiken mahdollisti se, ettei minulle tullut kiinteitä kuluja. Ei olisi tullut mitään, jos alla olisi ollut vuokrakuluja.

Ajanvarausjärjestelmä on myös ilmainen. Kuluja tulee ainoastaan nettisivujen ylläpidosta.

Yritys kulkee mukana

Mekkoja Siiri Jokinen on toistaiseksi vuokrannut ja myynyt kymmenkunta. Suuri kysymysmerkki on, mitä käy ensi vuoden vanhojentansseille. Osa osallistujista saa tietää niiden järjestämisestä vasta tammikuussa.

– Näen, että voin olla osallistujien viimeinen keino, jos he päättävät tammikuussa tanssia. Silloin on liian myöhäistä mennä tilaamaan kauppoihin mittatilaustöitä. Voi olla, että paras sesonkini onkin kuukausi ennen tansseja.

NIMI: Siiri Jokinen
IKÄ: 18
KOTIPAIKKA: Espoo
TAVOITE YRITTÄJÄNÄ: Ei tavoitteita, antaa virran viedä.

Vaikka korona on tuonut epävarmuutta, Jokinen on silti tyytyväinen, että hän käynnisti yritystoiminnan tänä vuonna.

– Jos olisin tehnyt tätä jo viime vuonna, nyt voisi tuntua siltä, että menee todella huonosti. Nyt ei ole mitään odotuksia. Se on myös helpottavaa.

Yritystoimintaa hän on suunnitellut jatkavansa myös tulevina vuosina. Muille yrittämistä pohtiville hän sanoo näin:

– Kannattaa uskaltaa. Ei kukaan suutu, jos yritys ei lähdekään käyntiin. Ei ole sinun häpeäsi, jos se ei toimikaan. Jos ei ole isoja alkukuluja, en näe kokeilemisessa paljoa negatiivista. Se vain on osoitus uskaliaisuudesta ja yrittäjyydestä. Moni arvostaa tätä rohkeutta ja itsevarmuutta.

Fakta

3 vinkkiä aloittelevalle yrittäjälle

Ota vastaan apua. Ystävät ja muut ihmiset ovat valmiita auttamaan sinua. Uskalla pyytää apua ja ottaa sitä vastaan.

Keskity ajanhallintaan. Jokinen yhdistää arjessaan sivutyön, lukion abivuoden ja yrityksen pyörittämisen. Siinä onnistuminen on vaatinut harjoittelua ja keskittymistä yhteen asiaan kerralla: lukiolla opiskellaan ja töitä tehdessä keskitytään vain niihin.

– Iso virhe oli katsoa tunnin välein sähköpostia. Päivässä saattoi tulla 20 sähköpostia ja sähköposti oli aivan tukossa.

Nyt hän avaa sähköpostin kahdesti viikossa ja vastaa viesteihin heti samalla kertaa.

Ei ole mikään pakko jatkaa. On sinun asiasi, kuinka kauan pidät yritystoimintaa yllä ja miten aktiivisesti. Jos yrittäjyys tuntuu omalta jutulta, sitä voi jatkaa tai lopettaa sen, kun lähtee vaikkapa jatko-opiskelemaan.

Hanna Viertiö-Oja vaihtoi tutkijan uran kuntosaliyrittäjyyteen

Harrastuksena alkaneet valmentajaopinnot sytyttivät kipinän alanvaihtoon. Yrittäjäksi hän lähti ostamalla yrityksen.

Suoraan kansainvälisille vesille: Suomalaisyrittäjät luotsaavat siideriä maailmalle Keski-Euroopasta käsin

Selvä markkinarako ajoi Antti Laukkasen, Ilkka Soinin ja Michael Nordblomin perustamaan Cider Supply Companyn.

Oivallus vei yrittäjäksi – Ajatus hyvästä heijastimesta johdatti kasvun tielle

Ovelia-heijastinolkavyö syntyi, kun tytär nolosteli heijastinliiviä käyttänyttä äitiään. Nyt sivutoimisella yrityksellä on niin paljon kasvun mahdollisuuksia, että yrittäjää hirvittää.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Olisiko minusta yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku yrittäjyyteen

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä nopealla aikataululla, kun laskutettavaa työtä syntyy. Kevytyrittäjyys on myös hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä.

Oivallus teki Antti Sipilästä yrittäjän – Kahteen kertaan

OneMinStoryn ja Honey Foodsin yrittäjä Antti Sipilä tietää, että arki kahden yrityksen kanssa sujuu, kun opettelee delegoimaan.

Franchising-yrittäjä saa ketjulta taustatukea ja uskottavuutta

Franchising-maksut saattavat pelottaa monia, mutta valmiin konseptin voi nähdä myös ajansäästönä, kirjoittaa henkilöstöpalveluja tarjoavan Eezy VMP:n Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Järvenpäässä toimiva yrittäjä Jukka Korhonen.

Lataa lisää