Minustako yrittäjä?

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

|

Viime vuonna Tea Hakola perusti pääkaupunkiseudun ensimmäisen eläintuhkaamon. Tuhkaamon tarinan siemen kylvettiin kuitenkin jo 1990-luvun alun Kreikasta.

Tuolloin Hakola löysi hylätyn koiranpennun, jonka mahdollisuudet selvitä olivat erittäin heikot. Hellällä huolenpidolla Doris-niminen pentu kuitenkin selvisi, ja siitä tuli Hakolan uskollinen ystävä 16 vuodeksi.

Kun Hakolan tuli aika jättää hyvästit rakkaalle lemmikilleen, häntä kohtasi yllätys: koko pääkaupunkisedulla ei ollut eläintuhkaamoa. Hän alkoi kartoittaa, mitä oman yrityksen perustaminen vaatisi. Hanke jäi kuitenkin hyllylle vuosikymmeneksi, kunnes Hakolan elämäntilanne muuttui.

– Mietin, etten ole enää viisikymppisenä työmarkkinoiden halutuin henkilö. Voisin siis yhtä hyvin tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja alkaa kehittää ideaani tuhkaamosta. Samalla saisin itselleni työpaikan.

Lupia lupien perään

Hakola teki pohjatyönsä tarkkaan. Hän selvitti, kuinka paljon pääkaupunkiseudulla on lemmikkejä ja vertaili eri tuhkausuuneja.

Hakolalle kävi nopeasti selväksi, että eläintuhkaamon perustaminen vaatii sitkeyttä. Lupaprosesseissa riitti setvimistä kahdeksi vuodeksi.

Esimerkiksi tuhkausuunien oli oltava tiedossa, ennen kuin niille saattoi hakea ympäristölupaa. Sama koski tonttia: ensin oli löydettävä paikka tuhkaamolle, ja vasta sitten toiminnalle saattoi hakea lupaa. Kaikessa oli huomioitava muun muassa naapurien kuulemiset ja valitusajat.

Hakola halusi, että tuhkaamoon on helppo päästä joka puolelta pääkaupunkiseutua, ja sopiva paikka löytyi Helsingin Viikistä. Sattumaa on se, että tuhkaamon naapurissa sijaitsee Ruokavirasto, Yliopistollinen eläinsairaala ja löytöeläintalo.

Naapurin toimijoista tuhkaamon kanssa yhteistyötä tekee toistaiseksi vain Ruokavirasto eli entinen Evira. Sen tehtäviä on muun muassa tuotantoeläinten ja kotieläinten kuolinsyiden tutkiminen tarvittaessa.

Hakola toivoo, että tuhkaamo saa pian lisää yhteistyökumppaneita. Hän on käynyt paikan päällä esimerkiksi pääkaupunkiseudun eläinlääkäriasemilla viemässä tarjouksia.

– Lähipalveluista ja ympäristöystävällisyydestä kyllä puhutaan, mutta minusta on erikoista, että eläimiä kuljetetaan tuhkattavaksi jopa satoja kilometrejä suuntaansa. Lisäksi omistajalle on ikävää, että tuhkia joutuu odottamaan pahimmillaan viikkoja.

yritys: Pääkaupunkiseudun Eläintuhkaamo PET Oy
toimiala: hautaustoimisto
perustettu: 2018 (toiminnassa vuodesta 2019)
liikevaihto: ensimmäinen tilikausi ei vielä päättynyt, arvio 200 000 euroa
liiketulos: ensimmäinen tilikausi ei vielä päättynyt
henkilöstö: 1 (yrittäjä)

Pääkaupunkiseudun ensimmäinen eläintuhkaamo on herättänyt kiinnostusta monissa medioissa Yleä, MTV:tä ja Helsingin Sanomia myöten. Mediahuomio on ollut avuksi siinä, että asiakkaat ovat löytäneet tuhkaamon. Aiemmin pääkaupunkiseudun asukkaiden lähimmät eläintuhkaamot sijaitsivat Mäntsälässä ja Myrskylässä.

Hakola korostaa, että tuhkaaminen on ekologinen ja samalla antibakteerinen vaihtoehto saatella eläin viimeiselle matkalle. Brittiläisen toimittajan tuhkausuunien piipusta tulee pelkkää vesihöyryä, eikä tuhkassa ole jäljellä taudinaiheuttajia. Jokaisesta polttokerrasta kirjataan tiedot ylös, ja valvonta on kaikkiaan tarkkaa.

Huippumodernit uunit olivat yritystä perustettaessa valtava kuluerä. Hakola pääsi yrityksessään alkuun valtion erikoisrahoitusyhtiön Finnveran tarjoaman lainan turvin.

Vahvuutena empatia

Eläintuhkaamo on Hakolan ensimmäinen oma yritys, mutta hän tottui yrittäjämäiseen asenteeseen entisen miesystävänsä verhoomoyrityksessä.

Eläinrakas Hakola kokee, että yrittäjänä hänen ensisijainen tavoitteensa on tarjota lemmikkien omistajille mahdollisuus antaa eläimelle arvokas loppu rauhallisessa ympäristössä.

– Lemmikin omistaja on todennäköisesti käyttänyt jo ison summan eläinlääkärikuluihin, joten eläimen koosta riippuva kymppien tai satasten tuhkausmaksu ei ole suurimpia lemmikkiin liittyviä kuluja.

Tuhkaamon kautta saa tarvittaessa eläimelle myös eutanasian kiertävältä eläinlääkäriltä. Yrityksen tiloissa on lemmikkinsä menettäneille muistohuone, jossa on aina valmiina vettä ja nenäliinoja.

Tea Hakola

Hakola on saanut asiakkailta kiitosta empatiakyvystään. Rakkaan lemmikin menetys nostaa tunteet pintaan, eikä yrittäjä itsekään välty kyyneliltä.

Osana asiakaspalvelua Hakola on tavoitettavissa ympäri vuorokauden.

– Ei surussa ole mitään hävettävää. Raavas mies saattaa soittaa ja saa juuri ja juuri itkultaan kerrottua, että kissa kuoli yöllä. Samaistun siihen suruun täysin.

Muutaman kuukauden toiminnan aikana Viikissä on tuhkattu monien nisäkkäiden lisäksi esimerkiksi käärme ja kilpikonna. Hakola painottaa, että mikä tahansa lemmikki voi olla omistajalleen äärettömän rakas. Pienin tuhkattu eläin on ollut 84-grammainen, kuolleena syntynyt kissanpentu.

Hakola kokee, että hän jaksaa henkisesti kuormittavaa työtä asiakkailta saamiensa kiitosten – ja usein myös halausten – avulla.

Hakola harmittelee vain yhtä asiaa: sitä, ettei hän perustanut eläintuhkaamoa jo kymmenen vuotta sitten, kun hän ensimmäistä kertaa huomasi palveluntarpeen.

– Olin oppinut ajattelemaan, että empatiakykyni ja herkkyyteni ovat heikkouksia, mutta tässä työssä ne ovatkin ehdottomia vahvuuksiani. Nyt olen oikealla alalla.

Fakta

4 X mitä tehdä, kun huomaa, että uudelle palvelulle olisi tarvetta

1. Vedä henkeä ja ala etsiä tietoa. Jos havaitset vastaavan markkinaraon, varaudu siihen, että pohjatyöhön ja lupaprosesseihin menee aikaa.

2. Etsi vielä lisää tietoa. Jos yritystoimintaa haluaa harrastaa, ylimieliseksi ei pidä ryhtyä. Esimerkiksi te-toimistolta ja Uusyrityskeskukselta saa arvokkaita neuvoja.

3. Sitten vasta alkaa varsinainen työ. Itselleni oli helpottavaa päästä vuosien suunnittelun jälkeen kiinni varsinaiseen työhön.

4. Pelkät laitteet eivät takaa menestystä. Jos aiot luoda muotifarkut, ei riitä, että ostat ompelukoneen. Asiakaspalvelu on yrityksen kivijalka.

Vinkit perustuvat Tea Hakolan haastatteluun

Miksi rakas muisto ei voisi kulkea aina mukana? Anna Koskimäen oivalluksesta syntyi moderni käsityötuote

Huttaroon yrittäjien käsissä käsityö kohtaa teknologian. Koruiksi ja avaimenperiksi taipuvat niin piirrokset kuin äänetkin.

5 faktaa IPR-oikeuksista – Älä tee ilmaista työtä kilpailijalle, vaan suojaa yksinoikeutesi

Yrittäjä, kiinnostaako tuotteesi tai brändisi muitakin kuin itseäsi? Jos kyllä, toivottavasti IPR-asiasi ovat ajan tasalla. Huolehdi ainakin nämä asiat kuntoon.

Yrittäjä muutti oman nimensä, jotta firman nimi jäisi vessaa tarvitsevan mieleen

PasiKuikka Oy:n toimitusjohtaja Tomi Kuikka painottaa, että firman nimi ei johda mihinkään, jos asenne, palvelu ja kalusto eivät ole kunnossa.

Koiranruokayhtiö iski tehokkaasti markkinarakoon: Vuodessa ideasta kaupan hyllyille

Dagsmark sai sopimukset Suomen suurimpien päivittäistavarakauppojen kanssa jo ennen kuin tuotteet olivat valmiina.

Nälkä oppia vei yrittäjäkaksikon täysin uudelle alalle

Tiivis yhteys asiakkaisiin on ohjannut vertikaaliviljelyyn erikoistuneen Pinoa Foodsin toimintaa alusta pitäen. Asiakaspalaute ja data ovat tärkeitä kehityksen moottoreita.

Miten korjata vaatteet ilman neulaa, lankaa, silitysrautaa ja liimapurkkia? – Äidit kehittivät ratkaisun ja ryhtyivät yrittäjiksi

Jetta Liukkosen ja Anne Jurvelin-Pummilan yritys syntyi palkkatöiden ohessa. Tavoitteena on kokopäiväinen yrittäjyys ja vahva kansainvälistyminen.

Yritys ratkaisi käytettyjen kalusteiden myynnin mahdottomuuden

Kalustepalvelu Mjukin perustajat tajusivat, että käytettyjen kalusteiden markkinat ovat valtavat. Nyt he haluavat pienentää myyjän ja ostajan välistä kitkaa.

Yrittäjyys on ajanhallinnan korkeakoulu

Yrittäjyyttä kannattaa kokeilla siksi, että silloin saa ottaa vastuun omasta tekemisestä, kertoo Vihdin lukion opiskelija Kaarlo Kauriinvaha.

Tiedätkö yrityksesi käyttöpääoman tarpeen? Laskukaava auttaa arvioinnissa

Käyttöpääoman tarve vaihtelee yrityksen toiminnan luonteen mukaan. Hahmotatko, kuinka paljon rahaa tarvitset pitämään yrityksen toimintakuntoisena läpi vuoden?

Lataa lisää