Minustako yrittäjä?

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

|

Viime vuonna Tea Hakola perusti pääkaupunkiseudun ensimmäisen eläintuhkaamon. Tuhkaamon tarinan siemen kylvettiin kuitenkin jo 1990-luvun alun Kreikasta.

Tuolloin Hakola löysi hylätyn koiranpennun, jonka mahdollisuudet selvitä olivat erittäin heikot. Hellällä huolenpidolla Doris-niminen pentu kuitenkin selvisi, ja siitä tuli Hakolan uskollinen ystävä 16 vuodeksi.

Kun Hakolan tuli aika jättää hyvästit rakkaalle lemmikilleen, häntä kohtasi yllätys: koko pääkaupunkisedulla ei ollut eläintuhkaamoa. Hän alkoi kartoittaa, mitä oman yrityksen perustaminen vaatisi. Hanke jäi kuitenkin hyllylle vuosikymmeneksi, kunnes Hakolan elämäntilanne muuttui.

– Mietin, etten ole enää viisikymppisenä työmarkkinoiden halutuin henkilö. Voisin siis yhtä hyvin tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja alkaa kehittää ideaani tuhkaamosta. Samalla saisin itselleni työpaikan.

Lupia lupien perään

Hakola teki pohjatyönsä tarkkaan. Hän selvitti, kuinka paljon pääkaupunkiseudulla on lemmikkejä ja vertaili eri tuhkausuuneja.

Hakolalle kävi nopeasti selväksi, että eläintuhkaamon perustaminen vaatii sitkeyttä. Lupaprosesseissa riitti setvimistä kahdeksi vuodeksi.

Esimerkiksi tuhkausuunien oli oltava tiedossa, ennen kuin niille saattoi hakea ympäristölupaa. Sama koski tonttia: ensin oli löydettävä paikka tuhkaamolle, ja vasta sitten toiminnalle saattoi hakea lupaa. Kaikessa oli huomioitava muun muassa naapurien kuulemiset ja valitusajat.

Hakola halusi, että tuhkaamoon on helppo päästä joka puolelta pääkaupunkiseutua, ja sopiva paikka löytyi Helsingin Viikistä. Sattumaa on se, että tuhkaamon naapurissa sijaitsee Ruokavirasto, Yliopistollinen eläinsairaala ja löytöeläintalo.

Naapurin toimijoista tuhkaamon kanssa yhteistyötä tekee toistaiseksi vain Ruokavirasto eli entinen Evira. Sen tehtäviä on muun muassa tuotantoeläinten ja kotieläinten kuolinsyiden tutkiminen tarvittaessa.

Hakola toivoo, että tuhkaamo saa pian lisää yhteistyökumppaneita. Hän on käynyt paikan päällä esimerkiksi pääkaupunkiseudun eläinlääkäriasemilla viemässä tarjouksia.

– Lähipalveluista ja ympäristöystävällisyydestä kyllä puhutaan, mutta minusta on erikoista, että eläimiä kuljetetaan tuhkattavaksi jopa satoja kilometrejä suuntaansa. Lisäksi omistajalle on ikävää, että tuhkia joutuu odottamaan pahimmillaan viikkoja.

yritys: Pääkaupunkiseudun Eläintuhkaamo PET Oy
toimiala: hautaustoimisto
perustettu: 2018 (toiminnassa vuodesta 2019)
liikevaihto: ensimmäinen tilikausi ei vielä päättynyt, arvio 200 000 euroa
liiketulos: ensimmäinen tilikausi ei vielä päättynyt
henkilöstö: 1 (yrittäjä)

Pääkaupunkiseudun ensimmäinen eläintuhkaamo on herättänyt kiinnostusta monissa medioissa Yleä, MTV:tä ja Helsingin Sanomia myöten. Mediahuomio on ollut avuksi siinä, että asiakkaat ovat löytäneet tuhkaamon. Aiemmin pääkaupunkiseudun asukkaiden lähimmät eläintuhkaamot sijaitsivat Mäntsälässä ja Myrskylässä.

Hakola korostaa, että tuhkaaminen on ekologinen ja samalla antibakteerinen vaihtoehto saatella eläin viimeiselle matkalle. Brittiläisen toimittajan tuhkausuunien piipusta tulee pelkkää vesihöyryä, eikä tuhkassa ole jäljellä taudinaiheuttajia. Jokaisesta polttokerrasta kirjataan tiedot ylös, ja valvonta on kaikkiaan tarkkaa.

Huippumodernit uunit olivat yritystä perustettaessa valtava kuluerä. Hakola pääsi yrityksessään alkuun valtion erikoisrahoitusyhtiön Finnveran tarjoaman lainan turvin.

Vahvuutena empatia

Eläintuhkaamo on Hakolan ensimmäinen oma yritys, mutta hän tottui yrittäjämäiseen asenteeseen entisen miesystävänsä verhoomoyrityksessä.

Eläinrakas Hakola kokee, että yrittäjänä hänen ensisijainen tavoitteensa on tarjota lemmikkien omistajille mahdollisuus antaa eläimelle arvokas loppu rauhallisessa ympäristössä.

– Lemmikin omistaja on todennäköisesti käyttänyt jo ison summan eläinlääkärikuluihin, joten eläimen koosta riippuva kymppien tai satasten tuhkausmaksu ei ole suurimpia lemmikkiin liittyviä kuluja.

Tuhkaamon kautta saa tarvittaessa eläimelle myös eutanasian kiertävältä eläinlääkäriltä. Yrityksen tiloissa on lemmikkinsä menettäneille muistohuone, jossa on aina valmiina vettä ja nenäliinoja.

Tea Hakola

Hakola on saanut asiakkailta kiitosta empatiakyvystään. Rakkaan lemmikin menetys nostaa tunteet pintaan, eikä yrittäjä itsekään välty kyyneliltä.

Osana asiakaspalvelua Hakola on tavoitettavissa ympäri vuorokauden.

– Ei surussa ole mitään hävettävää. Raavas mies saattaa soittaa ja saa juuri ja juuri itkultaan kerrottua, että kissa kuoli yöllä. Samaistun siihen suruun täysin.

Muutaman kuukauden toiminnan aikana Viikissä on tuhkattu monien nisäkkäiden lisäksi esimerkiksi käärme ja kilpikonna. Hakola painottaa, että mikä tahansa lemmikki voi olla omistajalleen äärettömän rakas. Pienin tuhkattu eläin on ollut 84-grammainen, kuolleena syntynyt kissanpentu.

Hakola kokee, että hän jaksaa henkisesti kuormittavaa työtä asiakkailta saamiensa kiitosten – ja usein myös halausten – avulla.

Hakola harmittelee vain yhtä asiaa: sitä, ettei hän perustanut eläintuhkaamoa jo kymmenen vuotta sitten, kun hän ensimmäistä kertaa huomasi palveluntarpeen.

– Olin oppinut ajattelemaan, että empatiakykyni ja herkkyyteni ovat heikkouksia, mutta tässä työssä ne ovatkin ehdottomia vahvuuksiani. Nyt olen oikealla alalla.

Fakta

4 X mitä tehdä, kun huomaa, että uudelle palvelulle olisi tarvetta

1. Vedä henkeä ja ala etsiä tietoa. Jos havaitset vastaavan markkinaraon, varaudu siihen, että pohjatyöhön ja lupaprosesseihin menee aikaa.

2. Etsi vielä lisää tietoa. Jos yritystoimintaa haluaa harrastaa, ylimieliseksi ei pidä ryhtyä. Esimerkiksi te-toimistolta ja Uusyrityskeskukselta saa arvokkaita neuvoja.

3. Sitten vasta alkaa varsinainen työ. Itselleni oli helpottavaa päästä vuosien suunnittelun jälkeen kiinni varsinaiseen työhön.

4. Pelkät laitteet eivät takaa menestystä. Jos aiot luoda muotifarkut, ei riitä, että ostat ompelukoneen. Asiakaspalvelu on yrityksen kivijalka.

Vinkit perustuvat Tea Hakolan haastatteluun

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Entä jos menetän työkykyni? 4 kysymystä pysyvästä työkyvyttömyydestä

Yritys voi joutua tiukkaan tilanteeseen, jos yrittäjä menettää työkykynsä esimerkiksi onnettomuuden takia. Vakuuttamisen asiantuntija vastaa pysyvään työkyvyttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle. Toiminimen valitsi myös esitysdesigniin erikoistunut Pauliina Ullner.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Liiketoimintasuunnitelma yrittäjän kielellä – katso animaatio

Liiketoimintasuunnitelma auttaa yrittäjää tarkastelemaan liikeideaansa analyyttisesti. Animaatiomme tiivistää suunnitelmasta kolme tärkeintä pointtia alle 2 minuuttiin.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Pullonkaulana pullot – Juomafirman piti tilata ja maksaa 250 000 lasipulloa, jotka tuotiin pihaan kolmessa merikontissa

Kuuden kaveruksen perustama Good Guys pyörii intohimosta teehen. Oleellista yritystoiminnassa on puhua kaikesta avoimesti.

Lataa lisää