Minustako yrittäjä?

Mihin syntyy uusia yrityksiä? Palvelut jyräävät

Mihin syntyy uusia yrityksiä? Palvelut jyräävät

Suomessa perustettiin viime vuonna yli 30 000 uutta yritystä.

|

Palveluyritykset korostuvat uusien yritysten määrässä. Palveluyritysten lisäksi kovassa nosteessa ovat vähittäiskauppa ja terveyspalvelut.

Tiedot perustuvat Suomen Uusyrityskeskukset ry:n tilastoihin.

– Erityisesti pelejä tekevät yritysideat sekä erilaisia mobiilipalveluita tarjoavat yritykset ovat nyt pinnalla. Jopa 3D-tulostaminen avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

Jokilammen mukaan noin 70 prosenttia uusista yrityksistä on palveluyrityksiä, 20 prosenttia kaupan alaa ja 10 prosenttia tuotannollisia yrityksiä. Palveluista noin puolet on yrityspalveluja ja puolet kuluttajille suuntautuvia palveluja.

Jokilampi ennustaa, että mobiilipalveluita tarjoavien yritysten buumi jatkuu, sillä laitteet halpenevat. Kynnys oman yrityksen perustamiseen on monella alalla madaltunut.

– Yrityksen perustaminen ei jää enää laitteiden hinnasta kiinni, sillä kotilaitteillakin pystyy hoitamaan monta asiaa. Digitalisaatio on luonut ja luo jatkossakin monia sellaisia mahdollisuuksia, joita ei osata tällä hetkellä edes ajatella.

Varsinkin moni nuori perustaa yrityksen harrastuksen pohjalta.

– Tällaisia yritysideoita ja ansaintamahdollisuuksia, joita ei vielä joku vuosi sitten ollut olemassakaan, ovat esimerkiksi tubettaja ja bloggaaja.

Digitaalisten palvelujen lisäksi terveys- ja hoiva-alan yrityksiä perustetaan nyt entistä enemmän.

– Tekeillä oleva sote-uudistus voi onnistuessaan tuoda mahdollisuuksia monille pienille sote-alan yrityksille.

Trendit liikkuvat alueittain

Ohimenevistä trendeistä huolimatta liikeideat kulkevat eri alueiden elinkeinorakenteen ja asiakaspotentiaalin mukaan. Muun muassa Itä-Suomessa perustetaan perinteisesti paljon metsätalouteen liittyviä yrityksiä ja suurissa kaupungissa paljon digitalisaatioon liittyvää konsultaatiota myyviä yrityksiä.

– Uusissa yrityksissä näkyy isoja alueellisia eroja. Esimerkiksi Helsingissä ei juuri perusteta tuotannollisia yrityksiä, Jokilampi kertoo.

Myös se, mille aloille on liikaa pyrkijöitä, riippuu Jokilammen mielestä alueesta.

– Suomi on yrittäjälle hankala maa, sillä väestö kasautuu maan etelä- ja länsiosiin. Monella alueella yrittämisen mahdollisuudet vähenevät samalla, kun ruuhka-Suomessa lähes millä tahansa idealla saattaa pärjätä.

Yritysidea vanhempainvapaalla

Moni yritys syntyy tarpeesta parantaa jotain jo olemassa olevaa toimintaa. Niin myös tänä keväänä perustettu henkilöstöä, palvelua, koulutusta ja konsultointia välittävä Elämyshenkilöstö.

Elämyshenkilöstön yrittäjä Heikki Häyhä kertoo yritysidean syntyneen vanhempainvapaalla.

– Työskentelin 15 vuotta huvipuistoalalla, ensin Linnanmäellä ja sittemmin muun muassa Helsinki Skywheelin parissa. En ollut koskaan ajatellut alkavani yrittäjäksi, mutta ollessani lasten kanssa kotona sain idean, miten alalla olevien toimijoiden palveluita ja henkilökuntaa voisi kehittää, Häyhä kertoo.

Häyhän yritys erottuu muista henkilövuokrausyrityksistä profiloitumalla nimenomaan elämyspalvelujen yritysten kumppaniksi. Elämyshenkilöstö välittää työntekijöitä elämyksiä tarjoaville yrityksille, joista valtaosa on perinteisesti tottunut palkkaamaan kausityöntekijänsä itse.

– Sesonkipainotteisessa työssä olisi monesti järkevämpää, että henkilökunta olisi muokattavissa tarpeen mukaan. Lisäksi painotamme laatua: isommat yritykset pystyvät varmasti kilpailemaan paremmin hinnalla.

Häyhä uskoo, että Elämyshenkilöstön palveluiden avulla suomalaisten elämyskeskusten asiakaspalvelu ja toiminta paranevat entisestään.

– Elämyskeskusten asiakkaat tulevat niihin nauttimaan ja he maksavat siitä usein hyvän hinnan. Meidän tehtävämme on tarjota sitä varten osaavaa, motivoitunutta ja hyvin koulutettua henkilökuntaa tai vastaavasti kehittää jo olemassa olevan henkilökunnan palveluosaamista.

Asiakaskunnan sitouttaminen vie kuitenkin aikansa. Häyhä kertoo, että toiminta on lähtenyt liikkeelle odotettua maltillisemmin.

– Luulen sen johtuvan siitä, että elämysalalla ei ole totuttu käyttämään palveluita. Lisäksi jo valtaosa tämän kesän henkilöstösuunnitelmista oli organisaatioissa tehty, joten keskitymme nyt enemmän ympärivuotisiin toimijoihin. Uskon, että muutaman vuoden sisällä Elämyshenkilöstön kautta eri elämyskeskuksiin välittyy lähes sata työntekijää. Lähitulevaisuudessa tarkoituksena on työllistää myös toimistoon muutama henkilö.

Fakta

Yleisimmät toimialat

Eniten yrityksiä syntyy palveluiden, vähittäiskaupan, terveyspalveluiden ja ravitsemustoiminnan aloille.

1. Muut henkilökohtaiset palvelut
2. Vähittäiskauppa (pl. moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien kauppa)
3. Terveyspalvelut
4. Ravitsemistoiminta
5. Liikkeenjohdon konsultointi
6. Erikoistunut rakennustoiminta
7. Muut erikoistuneet palvelut liike-elämälle
8. Talonrakentaminen
9. Ohjelmistot, konsultointi ja siihen liittyvä toiminta

Harvinaisimmat toimialat

Näillä aloilla uusia yrityksiä perustetaan vuosittain vain kourallinen, joinain vuosina ei sitäkään.

1. Rahapeli- ja vedonlyöntipalvelut
2. Metallien jalostus
3. Metallimalmien louhinta
4. Ilmaliikenne
5. Kansainvälisten organisaatioiden ja toimielinten toiminta

Lähde: Suomen Uusyrityskeskukset ry.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Lumilautailu teki Eero Ettalasta yrittäjän jo parikymppisenä – kova paine yhdistää

Urheilu-ura on antanut lumilautailijalle hyvät eväät yrittäjyyteen. Kummassakin roolissa on tartuttava rohkeasti uusiin tilaisuuksiin.

4 asiaa, jotka yrittäjät tekisivät nyt toisin – ”Menin pylly edellä puuhun”

Katja Lindholmin mielestä yrittäjien harteille ladataan liikaa odotuksia. Kerttu Jaatinen opettelee levon merkitystä.

Oikea ajoitus ratkaisi: Kaisa Miettisen bisneksestä tuli jättipotti silmänräpäyksessä

Alanvaihto teki Kaisa Miettisestä ripsiteknikon. Nyt hänellä on oma tuotemerkki ja yli tuhat alan ammattilaista kouluttanut yritys.

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?

Vapaus päättää omista töistä, vaihtaa suunnitelmat lennossa ja luoda toimivat verkostot saavat yrittäjät nauttimaan arjestaan.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Lataa lisää