Minustako yrittäjä?

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?
Sanna Kinanen on paiskinut pr-töitä, perustanut pari verkkokauppaa ja ravintolan. Nyt hän jakaa neuvoja rahasta ja sijoittamisesta.

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?

Vapaus päättää omista töistä, vaihtaa suunnitelmat lennossa ja luoda toimivat verkostot saavat yrittäjät nauttimaan arjestaan.

|

Lähes 70 prosenttia yrittäjistä innostuu ja kokee imua työstään. Tämä selviää Työeläkeyhtiö Elon ja Suomen Yrittäjien Menesty Yrittäjänä 2018 -tutkimuksesta. Verkostoitumistaidot, vahva ammatillinen ja taloudellinen osaaminen sekä kyky uudistua leimaavat yrittäjyydestä innostuneita.

Tutkimuksen mukaan he myös huolehtivat itsestään, ja sitä kautta kokevat voivansa sekä nukkuvansa muita paremmin.

Y-Studio kysyi kolmelta yrittäjältä, mikä yrittämisessä sytyttää.

Muutosten mahdollisuus kiehtoo

Sanna Kinanen, konsultti- ja valmennusyrittäjä, Bisnesnainen

”Yksi yrittäjyyden parhaista puolista on mahdollisuus kehittyä ja muuttaa suuntaa. Pidän yrittäjyyttä matkana, joka on kehittänyt minua valtavasti henkisesti. Olen ollut kuusi ja puoli vuotta yrittäjänä ja työni sekä toimialani ovat vaihdellet.

Aloitin markkinoinnin ja pr-työn parissa, sitten perustin kattoterassille ravintolan ja pari verkkokauppaa. Nykyisin työskentelen valmentajana ja puhun erityisesti rahasta ja sijoittamisesta. Kuka tahansa voi vaurastua halutessaan.

Olen tiedonjanoinen, minkä vuoksi kouluttaudun ahkerasti. Minulle on tärkeää, että saan jakaa tietoa muille ja tehdä sitä omilla ehdoillani.

Pidän itseäni yrittäjänä isolla y:llä. Yrittäjyys on minussa vähän kuin sisäänrakennettuna. Äitini on yrittäjä ja häneltä olen oppinut asenteen, joka siihen kuuluu. Toisaalta näin lapsena myös työmäärän ja pitkät päivät. Minulle ei ollut yllätys, mitä yrittäjyys on.

Koskaan ei ole väärä aika perustaa yritystä. Menestyminen kuitenkin mahdollistaa vapauden tehdä omia valintoja ja viedä työtä siihen suuntaan, mihin itse tahtoo.

Nuorempana ajatukseni yrittäjyydestä erosivat nykyisestä. Silloin kuvittelin, että saan enemmän rahaa, kun ryhdyn yrittämään. Nyt tärkeintä on vapaus tehdä sitä, mitä huvittaa sekä päättää milloin olen töissä ja milloin lomailen. Tuntuu, että innostunut yrittäjyydessä aivan kaikesta.”

Arki rullaa helpommin

Anna-Carita Alho, käsityöyrittäjä, Ulvilan köysipunomo 

”Ennen yrittäjäksi ryhtymistä mietin kaksi kuukautta, onko se minun juttuni.

Punnitsin yrittämisen vahvuudet ja heikkoudet. Lopulta vapaus ja mahdollisuus tehdä käsillä veivät voiton epävarmuudelta.

Parasta on, että voin luoda ja kokeilla uutta. Tärkeintä taas se, että pidän yllä vanhan perinneammatin taitoja, jotta ne eivät katoaisi kokonaan.

Enää en epäile yhtään, onko yrittäminen juttuni. Vaikka vapaus on kaksiteräinen miekka, se minua innostaa yrittämisessä eniten.

Anna-Carita Alho
Anna-Carita Alho

Minulla on kaksi pientä lasta ja yrittämisen ansiosta voin sovittaa aikatauluni heidän mukaansa. Saatan viedä heidät hammaslääkäriin ja olla aamuisin kotona niin pitkään, että he lähtevät kouluun.

Arkeni on aikamoinen sekametelisoppa, mutta se ei häiritse. Yrittämisen ansiosta voin yhdistää elämäni tärkeimmät asiat helpommin kuin palkkatyössä. Koska pystyn jaksottamaan arkeani, se rullaa. Myös perhe joustaa minun vuokseni.

Eniten on yllättänyt, miten paljon vastuuta oma yritys tuo. Välillä asiat tulevat uniin ‒ kun yritys on oma, se tuntuu. En osaa kuvata sitä, mutta vastuu on iso enkä voi jakaa sitä kenenkään kanssa. Elämä on täynnä haasteita, mutta se on normaalia ja kuuluu yrittäjyyteen.

Olen todella sosiaalinen ihminen ja havahduin yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen, kuinka yksinäinen olin ilman työyhteisöä. Ratkaisin pulman radiokuunnelmien ja äänikirjojen avulla. Välillä huomaan toivovani kotona, että pääsisin jo töihin jatkamaan kuuntelua.”

Verkostot tuovat uusia näkökulmia

Samuli Metsämarttila, kassajärjestelmiin erikoistunut yrittäjä, Metpoint

”Asiakkaiden kohtaaminen, tarinat ja uudet tuttavuudet innostavat minua yrittäjänä eniten. Näistä syntyy välillä uusia ystävyyssuhteita ja verkostoni laajenevat. Haluan kuulla muiden kokemuksia ja tarinoita sekä oppia niistä.

Samuli Metsamarttila
Samuli Metsämarttila

Kun on pienyrittäjä, niin toisen yrittäjän sympatian saa helpommin puolelleen. Sitä kautta syntyy kiinnostavia keskusteluita ja ajatustenvaihtoa. Tarinat inspiroivat minua. Muiden kokemukset rohkaisevat jopa kehittämään yritystäni. 

Olen kartuttanut verkostojani myös Porin nuorkauppakamarissa, jonka puheenjohtajana aloitan ensi vuonna. Yrittäminen, nuorkauppakamari ja ystävät rikastuttavat arkeani sekä kannustavat minua eteenpäin. Nautin yrittäjyyden vaihtelevuudesta sekä joustavuudesta. Pystyn hoitamaan työt oman aikatauluni mukaisesti.

Työskentelen yrittäjänä kassajärjestelmien ja maksupäätelaitteita toimittavassa Metpoint Oy:ssä. Alamme tapahtuu muutoksia hitaasti, toiminta on säänneltyä ja valvottua. Omia ideoita ei välttämättä pääse aina toteuttamaan.

Siispä haaveilen moniyrittäjyydestä. En tykkää puurtaa saman asian kanssa pitkiä aikoja. Yrittämisen vapaus ja mahdollisuudet ovat niitä asioita, jotka vievät minua eteenpäin urallani.”

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

Lataa lisää