Minustako yrittäjä?

Mikä mietityttää, aloittava yrittäjä?

Mikä mietityttää, aloittava yrittäjä?

Yrityksen perustamista miettivä tai yritystoimintaa käynnistävä henkikö on uuden taipaleen alussa. Millaiset asiat mietityttävät aloittavaa yrittäjää? Uusyrityskeskus Ensimetrin asiantuntija Anu Lehtola kertoo.

| |

Yritysneuvoja Anu Lehtola on sparrannut satoja yrittäjiä uransa aikana. Hän on työskennellyt yli seitsemän vuotta yrityksen perustamista harkitsevien kanssa Pirkanmaalla. Millaiset asiat mietityttävät yrittäjyyttä harkitsevia henkilöitä? Entä miten ne ratkaistaan? Tällaisia asioita aloittava yrittäjä saattaa pohtia:

1. Onko ideassani järkeä?

Onko liikeidea toimiva ja voiko sitä jatkokehittää? Nämä ovat tyypillisiä kysymyksiä, joita Uusyrityskeskuksiin yhteyttä ottavilla henkilöillä on mielessä.

Lehtola sanoo, että nykyään tietoa yrittäjäksi lähtemisestä on saatavilla paljon. Voi kuitenkin olla vaikea hahmottaa, miten se linkittyy omaan yritykseen.

Anu Lehtola, Ensimetri

Lehtola kannustaa hyödyntämään olemassa olevia neuvontakanavia, yksin ei pidä jäädä liian pitkäksi aikaa.

– Painava kysymys on myös se, onko idea kannattava? Kaivataan tukea ja neuvoja ja työkaluja, joilla liikeidean kannattavuutta voi arvioida ja kehittää.

Yritysneuvoja pyrkii tarjoamaan niitä liikeidean kriittiseen tarkasteluun. Sparraus auttaa usein eteenpäin.

– Isoin osa henkilöistä on meihin yhteyksissä sillä ajatuksella, onko tässä ideassa mitään järkeä. Kantaako tämä idea?

Yrittäjyyttä pohtivalle henkilölle liiketoimintasuunnitelma on erittäin tärkeä työkalu. Se auttaa kirkastamaan myös liikeideaa: Mitä myyn? Kenelle? Miten? Miksi?

– Liiketoimintasuunnitelman teko avaa usein yrittäjän omia silmiä.

Sen on perustuttava realistisiin laskelmiin. Rahoituslaskelmalla selvitetään rahan tarve ja se, mistä sitä saadaan. Kannattavuuslaskelma kertoo, paljonko tuotetta pitää myydä, jotta yritystoiminta kannattaa.

Myyntilaskelmassa voidaan jakaa kannattavuuslaskelman osoittama minimilaskutustavoite eri asiakasryhmien kesken ja tarkastella myyntivolyymien lisäksi hinnoittelua.

2. Onko minusta yrittäjäksi?

Toinen toistuva kysymys on myös se, onko minusta yrittäjäksi. Yrittäjyys vaatii tiettyjä taitoja, jotka voivat mietityttää aloittelevaa tekijää.

– Se on asia, jota jokainen miettii. Yrittäjyys vaatii kykyä sietää epävarmuutta. Koronakin on osoittanut, ettei kaikkeen voi varautua.

Yrittäjäksi lähteminen vaatii sen pohtimista, ovatko oma elämäntilanne ja yleinen markkinatilanne siihen sopivat.

– Yleinen kysymys on myös se, riittääkö asiakkaita. Uskallanko luopua tutusta ja turvallisesta palkasta tai työttömyyskorvauksesta?

Jos tuotteella tai palvelulla ei kykene vastaamaan asiakkaan tarpeeseen, ei yrittäjällä ole bisnestä. Kohderyhmä on valittava oikein, samoin oman yrityksen toimintatapa.

– Käytetään riittävästi aikaa maksavien asiakkaiden kartoittamiseen.

Yrittäjyys vaatii myös intoa ja kipinää. Osaanko myydä ja priorisoida asioita? Varsinkin myynti koetaan Lehtolan mukaan helposti haastavaksi. Korona-aikaan myös etämyynti ja digitaaliset palvelut ovat vaatineet opettelua.

Lehtola painottaa, että myynnissä kyse on erityisesti neuvottelutaidoista: siitä, että osaa tuoda omat tuotteensa, palvelunsa ja ratkaisunsa esiin ja neuvotella siten, että syntyy kauppa. Samoin hinnoittelu on tärkeä asia, jottei myy osaamistaan liian kalliilla tai halvalla.

– Usein lähdemme pohtimaan sitä, mikä yrityksen kilpailuetu on. Miksi asiakas ostaisi sinulta?

3. Rahoitus: mitä ja mistä sitä voi saada?

Moni aloittava yrittäjä pohtii myös sitä, mitä tukia hänen on mahdollistaa saada. Tärkeää on kartoittaa ylipäänsä rahoituksen tarve. Lehtolan kokemuksen mukaan moni aliarvioi erityisesti ensimmäisten toimintakuukausien käyttöpääomatarpeen.

– Ensimmäiset kuukaudet vievät helposti enemmän rahaa kuin sitä tulee. Siihen on hyvä varautua. Jos omaa rahaa ei ole, tarvitaan ulkopuolista rahoitusta. Pankit, Finnvera, lähipiiri ja sijoittajat ovat mahdollisia keinoja hankkia sitä, Lehtola sanoo ja jatkaa.

– Julkisista rahoituskeinoista starttiraha kiinnostaa: täyttääkö yrittäjä sen kriteerit?

Starttiraha on yrittäjän taloudellista tukea ja suunnitellulla yritystoiminnalla tulee olla kannattavan liiketoiminnan edellytykset.

Huolella tehtyä liiketoimintasuunnitelmaa tarvitaan useimpien rahoitusten hakuun.

4. Millainen on yrittäjän sosiaaliturva?

Lehtola on työssään huomannut, että yrittäjän sosiaaliturva tunnetaan usein melko heikosti.

– Moni miettii, minkä varaan jää, jos jotain sattuu. Olenko yrittäjänä lainsuojaton?

Esimerkiksi Uusyrityskeskusten yritysneuvojat osaavat auttaa näissäkin kysymyksissä.

Yrittäjän on huolehdittava omasta eläkevakuuttamisestaan, jonka perusteella yrittäjälle maksetaan muun muassa eläkettä sekä Kelan päivärahoja. Yrittäjällä on siis samoja oikeuksia kuin palkansaajalla. Yrittäjän rooliin kuuluu kuitenkin vahvempi vastuunotto:

Pienyrittäjät saman katon alle – etuina verkostoituminen ja edullinen vuokra

Kuopiolaisille pienyrittäjille avautui mahdollisuus päästä remontoituihin liiketiloihin, joissa verkostoituminen on helppoa.

Kannattaako työhuone? Puntarissa painavat raha ja uskottavuus

Yrittäjän työhuoneen valinnassa ratkaisevia tekijöitä ovat tilan sijainti, käyttömahdollisuudet ja elämän sujuvuutta tukevat asiat.

Miten onnistuu liiketoiminnan laajentaminen uudelle paikkakunnalle?

Liiketoiminnan laajentaminen on aina iso päätös pienelle yritykselle.

Tulipalo lopetti yrittäjän työt kuin seinään – tunnistatko sietämättömät riskit?

Toiminnan keskeytyminen voi jopa kaataa yrityksen. Riskienhallinta on syytä ottaa tosissaan.

Nuorten yrittäminen täytyy tehdä helpommaksi

Parasta yrittäjyydessä on onnistuminen ja uusien asioiden oppiminen, kirjoittaa KoruMies Arvin yrittäjä Arvi Martikainen.

Työelämä muuttuu: Uusille tiloille kysyntää

Jaettu tila sopii varsinkin freelancereille ja pienille asiantuntijayrityksille.

Kiinnitä huomiota – vuokrasopimukset yrittäjien riesana

Vuokrasopimuksessa voi sopia esimerkiksi vuokranalennuksesta julkisivuremontin varalle.

Lataa lisää