Minustako yrittäjä?

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

|

Keniasta Suomeen opiskelemaan muuttanut Faisa Egge perusti oman yrityksensä Amanihoiva Kotihoidon vuonna 2012.

Egge oli valmistunut aiemmin samana vuonna terveydenhoitajaksi, eikä yrityksen perustaminen tuntunut vielä silloin lainkaan kiinnostavalta saati ajankohtaiselta. Jatkuvat määräaikaiset työpaikat ja hoitoalalla vallinnut kiire saivat kuitenkin Eggen valitsemaan toisin.

– Viihdyin työssäni ja minulla oli mukava työpaikka sairaanhoitajana, mutta julkiselle puolelle oli vaikeaa saada vakituista työsopimusta. Aloin ensin miettiä yrittäjyyttä eräänlaisena pelinä ja pelkkänä kokeiluna. Ystäväni vinkkasi kuitenkin, että minun kannattaisi käydä uusyrityskeskuksessa juttelemassa, Egge kertoo.

Kokkolassa asuva Egge tarttui tuumasta toimeen.

Häntä kuitenkin pyydettiin kehittämään liikeideaa vielä eteenpäin ja palaamaan takaisin, kun hän olisi tehnyt tarkemmat suunnitelmat yrityksestä ja sen toimintamallista.

Viikkoja ja yhtä yrittäjyyskurssia myöhemmin oma yritysidea alkoi olla paperilla valmis ja TE-toimisto toimitti päätöksen hyväksytystä starttirahasta. Uusi alku oli kuitenkin pieni shokki.

– Starttirahan ehtona on se, ettei ole työsuhteessa. Jouduin lopettamaan työni, mikä oli tosi vaikeaa. Sekä asiakkaana olleet vanhukset että työnantajani, joka oli koko ajan yrittänyt saada minulle vakituista työpaikkaa, olivat todella pahoillaan, Egge kertoo.

Samalla omien asiakkaiden hankinta osoittautui uudelle yrittäjälle yllättävän haastavaksi.

– Kävin keskustelemassa vaikka missä, miksi juuri minut pitäisi valita palveluntuottajaksi. Alku oli taloudellisesti todella tiukkaa, koska minulla ei ollut sukulaisia tai tuttavia, joilta lainata rahaa, eikä pankistakaan saanut ulkomaalaisena helposti lainaa.

Hiljalleen asiakkaita alkoi löytyä, ensin yksi, sitten toinen. Asiakashankintaa helpotti se, että Egge lupasi ensimmäisen käynnin ilmaiseksi. Strategia tuotti sekä asiakkaita että tappiota.

– Monessa paikassa kävin kerran ilmaiseksi, eikä toista soittoa enää sitten kuulunut, Egge sanoo.

Yrittäjän vapaus kannustaa

Lopulta Faisa Egge sai asiakkaan Pietarsaaren kaupungista. Julkiselle puolelle vaadittava byrokratia yllätti, mutta vuoden 2013 lopulla Amanihoiva Kotihoidolla oli suosittelun ja positiivisen palautteen ansiosta jo useita asiakkaita.

Yritys: Amanihoiva Kotihoito Oy
Toimiala
: Kokkolan seudulla toimiva kotipalveluyritys
Perustettu: 2012
Liikevaihto: 217 000 euroa
Liiketulos: 10 000 euroa
Henkilöstö: 9 henkilöä

Nyt Amanihoiva Kotihoito työllistää jo yhdeksän henkilöä, ja Eggen kalenteri on täynnä koronasta huolimatta. Yrittäjyys on ollut toimiva keino omien tavoitteiden toteuttamiseen.

Faisa Egge

– Halusin työskennellä kotihoidon parissa ja haluan tehdä samaa työtä edelleen. Minulle on tärkeää, että ihan oikeasti tunnen kaikki asiakkaani ja heidän tarpeensa, ja että minulla on heille myös riittävästi aikaa.

Vaikka yrittäjyys Eggen mukaan palkitsee, se vaatii myös valtavasti työtä. Lisähaasteita on riittänyt uuden kielen ja kulttuurin opettelussa. Asiakkailta saatu positiivinen palaute ja toisaalta yrittäjän vapaus ovat kuitenkin kannustaneet jatkamaan.

– Mikään ei ole tullut ilmaiseksi, mutta olen toisaalta kiitollinen siitä, että saan tehdä omien arvojeni mukaista työtä. Voin olla sellainen hoitaja, joka haluan olla, ja työskennellä aidosti lähellä asiakkaitani. Näen myös oman työn tulokset ja parasta onkin, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä ja kiitollisia saamastaan palvelusta.

Toiminimi muuttui osakeyhtiöksi

Amanihoiva Kotihoito muuttui osakeyhtiöksi vuonna 2015, ja yritys on sittemmin jatkanut hallittua kasvuaan. Jatkuva kasvu ei kuitenkaan ole yrityksen itsetarkoitus.

– Tällä alalla ei voi toimia vain rahan kiilto silmissä. Yrittäjänä tuntuu hassulta sanoa näin, mutta jos oikeasti hoitaa vanhuksia, heitä täytyy olla oikeasti lähellä. Moni on kysellyt pitäisikö yritystä kasvattaa, mutta olen itse tyytyväinen nykytilaan ja pelkään, että laatu alkaa kärsiä, jos yritys kasvaa kovin isoksi, Faisa Egge kertoo.

Päätös osakeyhtiön perustamisestakin syntyi, koska kirjanpitäjä niin suositteli.

– Olen ensisijaisesti hoitaja, en yrittäjä. Jaan samat arvot muiden Amanihoivan työntekijöiden kanssa. Meillä ei ole tapana sanoa, että jokin asia ei kuulu meidän työhön.

Työtahti ja omalle työlle omistautuminen ovat laittaneet Eggen myös koville. Työntekijöiden palkkaaminen on helpottanut työtahtia.

– Ennen saatoin tehdä tosi pitkiä päiviä, nyt pystyn tekemään sekä hoitotyötä että toimistohommia. Nyt voin pitää itsekin joskus vapaata.

Fakta

3 x Faisa Eggen vinkit yrittäjäksi ryhtymiseen

Selvitä. Ota mahdollisimman paljon selvää yrittäjyydestä ja esimerkiksi starttirahan hakemisesta. Varaudu byrokratiaan ja siihen, että päätöksiä voi joutua odottamaan.

Kerro ideasta. Puhu yritysideasta mahdollisimman monelle. Ystävillä ja tuttavilla voi olla yllättäviä vinkkejä, joista on paljon apua yrityksen perustamisessa.

Keskity olennaiseen. Tee käytännön työ mahdollisimman hyvin ja panosta laatuun. Kun laatu on kohdallaan, asiakkaat alkavat suositella yritystä ennemmin tai myöhemmin.

Hanna Viertiö-Oja vaihtoi tutkijan uran kuntosaliyrittäjyyteen

Harrastuksena alkaneet valmentajaopinnot sytyttivät kipinän alanvaihtoon. Yrittäjäksi hän lähti ostamalla yrityksen.

Suoraan kansainvälisille vesille: Suomalaisyrittäjät luotsaavat siideriä maailmalle Keski-Euroopasta käsin

Selvä markkinarako ajoi Antti Laukkasen, Ilkka Soinin ja Michael Nordblomin perustamaan Cider Supply Companyn.

Oivallus vei yrittäjäksi – Ajatus hyvästä heijastimesta johdatti kasvun tielle

Ovelia-heijastinolkavyö syntyi, kun tytär nolosteli heijastinliiviä käyttänyttä äitiään. Nyt sivutoimisella yrityksellä on niin paljon kasvun mahdollisuuksia, että yrittäjää hirvittää.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Kun sopivaa palvelua ei löytynyt, Siiri Jokinen päätti perustaa oman yrityksen

Espoolainen abi oivalsi liikeidean, joka ratkaisee monelle lukiolaiselle tutun ongelman. Nyt vanhojentansseissa käytettävät mekot eivät jää kaappiin roikkumaan.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Olisiko minusta yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku yrittäjyyteen

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä nopealla aikataululla, kun laskutettavaa työtä syntyy. Kevytyrittäjyys on myös hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä.

Oivallus teki Antti Sipilästä yrittäjän – Kahteen kertaan

OneMinStoryn ja Honey Foodsin yrittäjä Antti Sipilä tietää, että arki kahden yrityksen kanssa sujuu, kun opettelee delegoimaan.

Lataa lisää