Minustako yrittäjä?

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

|

Keniasta Suomeen opiskelemaan muuttanut Faisa Egge perusti oman yrityksensä Amanihoiva Kotihoidon vuonna 2012.

Egge oli valmistunut aiemmin samana vuonna terveydenhoitajaksi, eikä yrityksen perustaminen tuntunut vielä silloin lainkaan kiinnostavalta saati ajankohtaiselta. Jatkuvat määräaikaiset työpaikat ja hoitoalalla vallinnut kiire saivat kuitenkin Eggen valitsemaan toisin.

– Viihdyin työssäni ja minulla oli mukava työpaikka sairaanhoitajana, mutta julkiselle puolelle oli vaikeaa saada vakituista työsopimusta. Aloin ensin miettiä yrittäjyyttä eräänlaisena pelinä ja pelkkänä kokeiluna. Ystäväni vinkkasi kuitenkin, että minun kannattaisi käydä uusyrityskeskuksessa juttelemassa, Egge kertoo.

Kokkolassa asuva Egge tarttui tuumasta toimeen.

Häntä kuitenkin pyydettiin kehittämään liikeideaa vielä eteenpäin ja palaamaan takaisin, kun hän olisi tehnyt tarkemmat suunnitelmat yrityksestä ja sen toimintamallista.

Viikkoja ja yhtä yrittäjyyskurssia myöhemmin oma yritysidea alkoi olla paperilla valmis ja TE-toimisto toimitti päätöksen hyväksytystä starttirahasta. Uusi alku oli kuitenkin pieni shokki.

– Starttirahan ehtona on se, ettei ole työsuhteessa. Jouduin lopettamaan työni, mikä oli tosi vaikeaa. Sekä asiakkaana olleet vanhukset että työnantajani, joka oli koko ajan yrittänyt saada minulle vakituista työpaikkaa, olivat todella pahoillaan, Egge kertoo.

Samalla omien asiakkaiden hankinta osoittautui uudelle yrittäjälle yllättävän haastavaksi.

– Kävin keskustelemassa vaikka missä, miksi juuri minut pitäisi valita palveluntuottajaksi. Alku oli taloudellisesti todella tiukkaa, koska minulla ei ollut sukulaisia tai tuttavia, joilta lainata rahaa, eikä pankistakaan saanut ulkomaalaisena helposti lainaa.

Hiljalleen asiakkaita alkoi löytyä, ensin yksi, sitten toinen. Asiakashankintaa helpotti se, että Egge lupasi ensimmäisen käynnin ilmaiseksi. Strategia tuotti sekä asiakkaita että tappiota.

– Monessa paikassa kävin kerran ilmaiseksi, eikä toista soittoa enää sitten kuulunut, Egge sanoo.

Yrittäjän vapaus kannustaa

Lopulta Faisa Egge sai asiakkaan Pietarsaaren kaupungista. Julkiselle puolelle vaadittava byrokratia yllätti, mutta vuoden 2013 lopulla Amanihoiva Kotihoidolla oli suosittelun ja positiivisen palautteen ansiosta jo useita asiakkaita.

Yritys: Amanihoiva Kotihoito Oy
Toimiala
: Kokkolan seudulla toimiva kotipalveluyritys
Perustettu: 2012
Liikevaihto: 217 000 euroa
Liiketulos: 10 000 euroa
Henkilöstö: 9 henkilöä

Nyt Amanihoiva Kotihoito työllistää jo yhdeksän henkilöä, ja Eggen kalenteri on täynnä koronasta huolimatta. Yrittäjyys on ollut toimiva keino omien tavoitteiden toteuttamiseen.

Faisa Egge

– Halusin työskennellä kotihoidon parissa ja haluan tehdä samaa työtä edelleen. Minulle on tärkeää, että ihan oikeasti tunnen kaikki asiakkaani ja heidän tarpeensa, ja että minulla on heille myös riittävästi aikaa.

Vaikka yrittäjyys Eggen mukaan palkitsee, se vaatii myös valtavasti työtä. Lisähaasteita on riittänyt uuden kielen ja kulttuurin opettelussa. Asiakkailta saatu positiivinen palaute ja toisaalta yrittäjän vapaus ovat kuitenkin kannustaneet jatkamaan.

– Mikään ei ole tullut ilmaiseksi, mutta olen toisaalta kiitollinen siitä, että saan tehdä omien arvojeni mukaista työtä. Voin olla sellainen hoitaja, joka haluan olla, ja työskennellä aidosti lähellä asiakkaitani. Näen myös oman työn tulokset ja parasta onkin, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä ja kiitollisia saamastaan palvelusta.

Toiminimi muuttui osakeyhtiöksi

Amanihoiva Kotihoito muuttui osakeyhtiöksi vuonna 2015, ja yritys on sittemmin jatkanut hallittua kasvuaan. Jatkuva kasvu ei kuitenkaan ole yrityksen itsetarkoitus.

– Tällä alalla ei voi toimia vain rahan kiilto silmissä. Yrittäjänä tuntuu hassulta sanoa näin, mutta jos oikeasti hoitaa vanhuksia, heitä täytyy olla oikeasti lähellä. Moni on kysellyt pitäisikö yritystä kasvattaa, mutta olen itse tyytyväinen nykytilaan ja pelkään, että laatu alkaa kärsiä, jos yritys kasvaa kovin isoksi, Faisa Egge kertoo.

Päätös osakeyhtiön perustamisestakin syntyi, koska kirjanpitäjä niin suositteli.

– Olen ensisijaisesti hoitaja, en yrittäjä. Jaan samat arvot muiden Amanihoivan työntekijöiden kanssa. Meillä ei ole tapana sanoa, että jokin asia ei kuulu meidän työhön.

Työtahti ja omalle työlle omistautuminen ovat laittaneet Eggen myös koville. Työntekijöiden palkkaaminen on helpottanut työtahtia.

– Ennen saatoin tehdä tosi pitkiä päiviä, nyt pystyn tekemään sekä hoitotyötä että toimistohommia. Nyt voin pitää itsekin joskus vapaata.

Fakta

3 x Faisa Eggen vinkit yrittäjäksi ryhtymiseen

Selvitä. Ota mahdollisimman paljon selvää yrittäjyydestä ja esimerkiksi starttirahan hakemisesta. Varaudu byrokratiaan ja siihen, että päätöksiä voi joutua odottamaan.

Kerro ideasta. Puhu yritysideasta mahdollisimman monelle. Ystävillä ja tuttavilla voi olla yllättäviä vinkkejä, joista on paljon apua yrityksen perustamisessa.

Keskity olennaiseen. Tee käytännön työ mahdollisimman hyvin ja panosta laatuun. Kun laatu on kohdallaan, asiakkaat alkavat suositella yritystä ennemmin tai myöhemmin.

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle. Toiminimen valitsi myös esitysdesigniin erikoistunut Pauliina Ullner.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Liiketoimintasuunnitelma yrittäjän kielellä – katso animaatio

Liiketoimintasuunnitelma auttaa yrittäjää tarkastelemaan liikeideaansa analyyttisesti. Animaatiomme tiivistää suunnitelmasta kolme tärkeintä pointtia alle 2 minuuttiin.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Pullonkaulana pullot – Juomafirman piti tilata ja maksaa 250 000 lasipulloa, jotka tuotiin pihaan kolmessa merikontissa

Kuuden kaveruksen perustama Good Guys pyörii intohimosta teehen. Oleellista yritystoiminnassa on puhua kaikesta avoimesti.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Kutsumus ajaa eteenpäin: Meri Saarinen rakentaa haaveidensa hoivakotia

Tuoreen hoivakotiyrittäjän filosofiaan kuuluu, että asiakkaan tarpeita kunnioitetaan ja että hoitajat keskittyvät hoitotyöhön. Kipinä hoitotyöhön roihahti jo vuosia sitten.

Insinööri halusi palavasti yrittäjäksi – Ruumiskylmiö vaihtui salaatiksi

Kuukauden yrittäjä Samuli Laurikainen viljelee salaattia espoolaisessa teollisuushallissa. Menestys on vaatinut positiivista elämänasennetta ja epämukavuusalueella viihtymistä.

Lataa lisää