Minustako yrittäjä?

Miksi ryhtyä yrittäjäksi? ”Halusin ottaa tulevaisuuden omiin käsiini”

Miksi ryhtyä yrittäjäksi? ”Halusin ottaa tulevaisuuden omiin käsiini”

Kolme yrittäjää kertoo omat syynsä, miksi he ryhtyivät yrittäjäksi.

| |

Suomeen syntyy vuosittain yli 30 000 uutta yritystä. Toiminimiyritykset ottivat taas etumatkaa osakeyhtiöihin, sillä elinkeinonharjoittajien määrä kasvoi viime vuonna peräti 3 300:lla edellisvuoteen verrattuna.

Mutta miksi tuhannet suomalaiset ryhtyvät yrittäjiksi? Syitä on monia. Joka tapauksessa talouskasvu piristää aina uusien yritysten perustamista.

Y-Studion soittokierroksella selvisi, että yksi päätyy yrittäjäksi, koska oma ura on taitekohdassa. Toinen puolestaan haluaa perustaa yrityksen, jossa henkilökunnan hyvinvointiin kiinnitetään huomiota. Ja kolmas halusi toteuttaa unelmansa.

Uusi vaihe uralla

Konsulttiverkko.fi:n yrittäjä Jussi Järvinen kertoo, että suurin syy lähteä yrittäjäksi oli halu kehittyä omalla uralla.

– Olin saavuttanut työelämässä tietynlaisen vaiheen, johon olisi ollut helppo tuudittautua. Halusin ottaa tulevaisuuden omiin käsiini ja koin, että minulla olisi enemmän annettavaa asiakkailleni freelancerina, Järvinen sanoo.

Hän perusti yrityksensä vajaat kaksi vuotta sitten. Suotuisat talousnäkymät avittivat päätöstä.

– Lisäksi huomasin, että asiantuntijapalvelutyössä asiakkaiden ostokäyttäytyminen oli muuttunut. Moni ostaa työtä mielellään suoraan tekijöiltä, eivätkä ostettavat kokonaisuudet ole välttämättä kovin suuria. Tiesin, että pystyn freelancerina vastaamaan kysyntään.

Yrittäjyys merkitsee Järviselle ennen kaikkea vapautta.

– Vaikka työtunteja kertyy paljon, saan päättää itse tekemisistäni. Työkuorma on silloin helpompi hyväksyä.

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ole toistaiseksi kaduttanut. Päinvastoin.

– Olen saanut odotuksia paremman alun. Tässä on koko ajan vahvistunut, että olen oikealla tiellä. Paluu palkkatöihin ei tunnu tällä hetkellä ajankohtaiselta.

Järvisen tavoitteena on kasvattaa yritystään kymmenien ellei jopa satojen freelancereiden verkostoksi. Lisäksi toiveena on saavuttaa jonkinasteinen taloudellinen riippumattomuus.

– Olen näin alussa painanut todella paljon töitä. En usko, että tällaisesta työstä pystyy tekemään täydellistä exitiä, mutta toivon, että pystyn työskentelemään jatkossa hieman rauhallisempaan tahtiin.

Hyvää henkilöstölle

Monelle syy yrittäjäksi lähtemiseen liittyy haluun rakentaa mahdollisimman mukava työpaikka. Näin kävi myös valaisimia myyvän ja maahantuovan Trio Lightning Scadinavia Oy:n toimitusjohtajalle ja yrittäjälle Jaana Ravantille.

Ravantti työskenteli vuosikymmeniä johtotehtävissä suurissa pörssiyrityksissä. Yt-neuvottelukierre ja henkilöstön heikko asema alkoivat hiljalleen häiritä.

– Halusin luoda sellaisen yritysilmapiirin, jossa kaikilla on hyvä olla töissä. Isossa pörssiyrityksessä ihmiset nähdään usein kulueränä, joten kun minulle tarjottiin mahdollisuutta perustaa yritys samalle alalle, en voinut olla tarttumatta tilaisuuteen.

Ravantti on pyörittänyt yritystään nyt muutaman vuoden ajan. Siinä ajassa yrittäjyys on muotoutunut kokonaisvaltaiseksi elämäntavaksi.

­– En erottele työtä tai vapaa-aikaa, vaan olen positiivisella tavalla koko ajan töissä. Uskon, että se vaikuttaa hyvällä tavalla koko firman yleiseen ilmapiiriin.

Ravantin yritys työllistää tällä hetkellä yhdeksän työntekijää. Aluksi yrittäjyys oli yksinäisempää.

– Aloitin yksin, ja oli aika hurja tunne, kun en voinutkaan yhtäkkiä siirtää jotain asiaa yrityksen markkinointiosastolle. Ne hetket, kun olen katunut yrittäjyyttä, ovat kuitenkin olleet ohikiitäviä.

Myös yrittäjyyden vaatima työmäärä yllätti.

– Olin tottunut siihen, että pörssiyrityksissä tuntui olevan pohjaton kassa. Varsinkin alussa jouduin laskemaan tarkkaan, mihin yrityksellä on varaa, jotta kassa riittää.

Takaisin vanhaan Ravantti ei silti vaihtaisi. Hän haaveilee löytävänsä yritykselle jatkajan lähivuosina.

– On ollut hienoa päästä hyödyntämään se osaaminen, minkä olin ehtinyt oppia muiden työnantajien palveluksessa. Ennen eläkeikää haluaisin kuitenkin saada yritystä vielä hieman suuremmaksi, jotta se menestyy jatkossakin.

Unelmista totta

Suurelle osalle yrittäjiä isoin motivaattori yrittäjäksi ryhtymiseen on omien unelmien toteuttaminen. Sen tietää Äkäslompolossa 7 Fells Hostel -hostellia pyörittävä Tinja Tamminen.

– Oman hostellin perustaminen oli ehkä ainoa mahdollisuus toteuttaa unelmani. Halusin perustaa nimenomaan tietynlaisen hostellin, eikä paikalla ollut niin väliä.

Tamminen päätyi Ylläksen kupeessa sijaitsevaan Äkäslompoloon, josta vastaavaa yritystä ei vielä löytynyt. 7 Fells Hostelin hän perusti vuonna 2014.

– Olin reppureissannut vuosia ja matkustellut muutenkin paljon. Työskentelin hostelleissa sekä Skotlannissa että Tampereella ja aloin haaveilla siitä, että voisin toteuttaa oman hostellin vähän eri tavalla.

Unelmien kuunteleminen on kannattanut, sillä 7 Fells Hostel on valittu muutamilla matkailusivustoilla yhdeksi Euroopan parhaista hostelleista. Yrittäjyys ei ole Tammista kaduttanut.

– Olen tosin miettinyt useasti, onko tässä järkeä, sillä työ on todella stressaavaa. Hostelliyrittäjän harteilla on paitsi kaikista työntekijöistä ja hostellivieraista huolehtiminen, myös erilaiset kiinteistönhoitoon liittyvät asiat. Rankkuus yllätti aluksi. Lähdin pienellä budjetilla liikkeelle ja tein varsinkin alussa todella paljon itse.

Tamminen iloitsee kuitenkin siitä, että haaveista on tullut totta.

– Olen ainakin näyttänyt itselleni, että pystyn tähän. Yrittäjyys merkitsee paitsi paljon töitä, myös vapautta ja onnistumisia. Lisäksi on aina tosi hienoa kuulla, kun asiakkaat kertovat hostellista tuttavilleen ja parin vuoden päästä saamme tästä tuttavasta asiakkaan.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

Lataa lisää