Minustako yrittäjä?

Minustako yrittäjä? Kysy itseltäsi neljä kysymystä

Jari Jokilampi

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.

Minustako yrittäjä? Kysy itseltäsi neljä kysymystä

Osaamista voi aina ostaa, mutta yrittäjähenkeä pitää olla omasta takaa, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

|

Yrittäjyys on kymmenottelu, jonka välissä on vielä kolmen tonnin esteet. Yhden lajin osaaja ei välttämättä pärjää. Ei ole yhtä ominaisuutta, joka takaa sen, onko minusta yrittäjäksi vai ei.

Kun tällä hetkellä kaikkia houkutellaan yrittäjiksi, yrittäjyydestä annetaan joskus vähän ruusuinenkin kuva. Kun esimerkiksi taksiala vapautui, lehdissä oli ohjeita, kuinka jokainen voi alkaa ajaa omalla autollaan taksia. Trafinkin ohjeissa yrittäjyys kuitataan yhdellä lauseella: perusta yritys. Yrittäjyys vaatii kuitenkin paljon enemmän.

Ensinnäkin pitää olla ammattitaitoa tai osaamista. Erilaisilla yritysideoilla vaaditaan vähän eri valmiuksia. Suomalaisten liikeideat perustuvat yleensä koulutuksen, harrastuksen tai työelämän kautta saatuun osaamiseen. Jos osaamista ei ole itsellä, sitä voi toki ostaa. Periaatteessa kuka tahansa voi perustaa vaikka lääkäriaseman, jos ostaa osaamisen ulkoa ja keksii ideaan jotain ainutlaatuista.

Toiseksi vaaditaan yrittäjätaitoja. Käytännön taidot ovat opittavissa: taloushallinto, myynti, markkinointi, johtaminen. Tätäkin osaamista voi myös ostaa ulkopuolelta ja niin usein tehdäänkin.

Kolmas ja tärkein on yrittäjähenki. Sitä ei voi ostaa keltään, vaan se täytyy olla itsellä. Yrittäjyys vaatii pitkäjänteisyyttä, sitkeää puurtamista, riskinottokykyä ja epävarmuuden sietämistä. Yrittäjyyttä kuvaa aika hyvin voimakas suoritustarve: halu toteuttaa ja saada aikaan tuloksia.

Ennen kuin ryhdyt yrittäjäksi, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

  • Mikä elämäntilanteeni on?
  • Onko minulla sellainen luonne ja ominaisuuksia, että yrittäjyys sopii minulle?
  • Onko yritysideani riittävän hyvä?
  • Mistä löydän asiakkaita?

Uusyrityskeskusten maksuttomassa yritysneuvonnassa mietitään näitä yhdessä yrittäjävalmiuksista lähtien. Yritysneuvojien lisäksi keskustelukumppanina ovat verkostomme eri alojen asiantuntijat. Suurin osa heistä on itsekin yrittäjiä, joten heillä on käytännön kokemusta yrityksen pyörittämisestä.

Yritysneuvonta ei ole suinkaan vain sen läpikäymistä, miten yritys perustetaan ja mikä yritysmuoto valitaan. Sen tarkoituksena on myös auttaa henkilöä päättämään, onko hänestä yrittäjäksi. Emme voi kannustaa asiakasta yrittäjyyteen, jos menestymiselle ei vaikuta olevan edellytyksiä.

Kaikista ei ole yrittäjäksi, ja se voi olla kiinni monesta eri asiasta. Yrittäjäksi ryhtyminen on aina perustavaa laatua oleva elämänmuutos. Se vaikuttaa oman elämän lisäksi ainakin perhe- ja ystävyyssuhteisiin sekä elintasoon. Siksi kannattaa miettiä etukäteen, voisinko tehdä tätä vaikkapa seuraavat viisi tai kymmenen vuotta.

Controllerista kaupalliseksi taiteilijaksi: Laura Huhtakallio vaihtoi palkkatyön taiteeseen, mutta excelistä hän ei luovu

Nurkissa lojuvat taulut muuttivat Laura Huhtakallion elämän suunnan. Hänestä tuli taiteilija, jonka maalaukset liikkuvat somessa uudelle omistajalle vain minuuteissa.

Nälkä oppia vei yrittäjäkaksikon täysin uudelle alalle

Tiivis yhteys asiakkaisiin on ohjannut vertikaaliviljelyyn erikoistuneen Pinoa Foodsin toimintaa alusta pitäen. Asiakaspalaute ja data ovat tärkeitä kehityksen moottoreita.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Lataa lisää