Minustako yrittäjä?

Mitä yrittäjältä vaaditaan? Näillä ominaisuuksilla pärjää

Mitä yrittäjältä vaaditaan? Näillä ominaisuuksilla pärjää

Liikuntakeskus-, ompelimo- ja jäätelöautoyrittäjät kertovat, millaisia ominaisuuksia yrittäjä tarvitsee menestyäkseen.

|

Yrittäjiltä vaaditaan paljon. Moni tekee pitkiä työpäiviä ja pitää vain vähän lomaa. Asiakkaiden ja työntekijöiden käytettävissä on oltava välillä jopa seitsemänä päivänä viikossa. Samaan aikaan pitäisi myydä, palvella, kehittää, innostaa ja huolehtia myös byrokratiasta.

Y-Studio kysyi kolmelta eri alan yrittäjältä, millaisia ominaisuuksia yrittäjällä heidän mielestään pitää olla.

Rohkeus ja ystävällisyys kantavat

Tamperelaisen GoGo Liikuntakeskuksen yrittäjä Taru Vähätalo ajautui yrittäjäksi vähän vahingossa lähes 30 vuotta sitten, kun hänen isänsä ystävä perusti squash-hallin. Mies pyysi muun muassa jumppaohjauksia ja fysioterapeutin töitä tehneen Vähätalon siskoineen mukaan yritykseen.

Ensimmäinen GoGo Liikuntakeskus avattiin Tampereella vuonna 1990. Nyt sillä on Suomessa 11 toimipistettä. Vähätalo on toiminut yrityksen toimitusjohtajana vuodesta 1997 lähtien.

Vähätalon mielestä yrittäjällä pitää olla rohkeuden lisäksi tilannetajua. On nähtävä erilaisissa tilanteissa piileviä mahdollisuuksia. Yrittäjän on oltava myös ystävällinen, sillä koskaan ei voi tietää, milloin jonkun kanssa asioidessa osat vaihtuvat toisin päin.

Joustavuutta puolestaan tarvitaan siksi, että yrittäjyys on usein päällä 24 tuntia vuorokaudessa ja 7 päivää viikossa.

– Ei sitä yrittäjän viittaa voi riisua pois, vaan se on elämäntapa ja oma valinta. On koko ajan oltava valmiina ja käytettävissä, jos tilanne vaatii, Vähätalo sanoo.

Hän on antanut itselleen lempinimen Taru Tarkka, koska on aina ollut luontaisesti vahva rahankäyttäjä. Kun raha-asiat pitää mallillaan, on muun liiketoiminnan rakentaminen ja edistäminen helpompaa.

Vuosien ja vuosikymmenten mittaan Vähätalon on pitänyt opetella ainakin vastuun jakamista, vaikka se ei olekaan ollut helppoa.

– Ja tietysti on pitänyt opetella, että antaa pienten asioiden mennä läpi sormien. Kaikkeen ei ole mahdollista puuttua.

On haluttava onnistua

Kaunis Ommel -ompelimon Maarit Paasimaa valittiin vuoden 2017 yksinyrittäjäksi Pohjois-Pohjanmaalla. Hän on ollut yrittäjä vuodesta 2011, jolloin hän toteutti pitkäaikaisen haaveensa omasta ompelimosta.

Paasimaan mielestä alalla menestyvän yritystoiminnan ensimmäinen edellytys on vahva ammattiosaaminen ja halu menestyä siinä, mitä tekee.

– Se vaatii tietynlaista periksiantamattomuutta ja kunnianhimoa, että haluaa onnistua ja tehdä asiat hyvin. Pitää myös osata hakea apua, jos tulee tilanne, ettei itse osaa, pysty tai ehdi, Paasimaa sanoo.

Apua hän kertoo pyytäneensä esimerkiksi kirjanpitoon liittyvissä asioissa.

Paasimaata on auttanut yksinyrittäjänä myös oman perheen ja suvun tuki. Perheellisenä hänen ei olisi mahdollista työskennellä joustavasti, jos kotoa ei tulisi tukea.

Henkilökohtaisena kehityskohteena Paasimaalle tulee mieleen ennen kaikkea markkinointitaidot. Hän haluaisi oppia, miten näkyä enemmän sosiaalisessa mediassa ja miten tavoittaa enemmän asiakkaita.

– Pienessä yrityksessä markkinointiin on käytössä vain tietty raha, hän huomauttaa.

Yhteistyökyky kompensoi myyntitaitoja

Kuopiolainen Veijo Laitinen työskenteli pitkään Suomen Kotijäätelö Oy:n palveluksessa muun muassa myyntipäällikkönä. Kun yritys lopetti jäätelöautotoiminnan kesällä 2013, Laitinen oli viimeisenä työntekijänä sammuttamassa valoja. Sen jälkeen hän ryhtyi yrittäjäksi samalle alalle ja perusti Suomen Jätskiauto Oy:n.

Laitista on auttanut yrittäjyydessä ennen kaikkea syvä tuntemus alalta sekä jo palkkatyössä karttunut kokemus henkilöstön johtamisesta, taloudesta ja myynnistä. Toisaalta myös yhteistyöverkosto oli pitkälti olemassa, kun hän ryhtyi yrittäjänä luotsaamaan jätskiautoa takaisin Suomen maanteille franchise-bisneksenä.

Omina yrittäjävahvuuksinaan Laitinen pitää ennen kaikkea taloudellista ja laskennallista osaamista. Liiketoiminnan perusasioita on tärkeää ymmärtää.

Laitisen mielestä yrittäjän on oltava luonteeltaan kärsivällinen ja yhteistyökykyinen, ja myös positiivista asennetta on oltava kosolti.

– Jos on yhteistyökykyinen, ei tarvitse olla mikään myyntitykki, hän perustelee.

Yrittäjänä Laitinen on joutunut opettelemaan esimerkiksi uudenlaisten sähköisten järjestelmien käyttämistä. Kehitettävää on vielä kärsivällisyydessä.

– Luonteeni on sellainen, että haluaisin asioiden tapahtuvan nopeasti. Aina ne eivät itsestä riippumattomista syistä tapahdu.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Lumilautailu teki Eero Ettalasta yrittäjän jo parikymppisenä – kova paine yhdistää

Urheilu-ura on antanut lumilautailijalle hyvät eväät yrittäjyyteen. Kummassakin roolissa on tartuttava rohkeasti uusiin tilaisuuksiin.

4 asiaa, jotka yrittäjät tekisivät nyt toisin – ”Menin pylly edellä puuhun”

Katja Lindholmin mielestä yrittäjien harteille ladataan liikaa odotuksia. Kerttu Jaatinen opettelee levon merkitystä.

Oikea ajoitus ratkaisi: Kaisa Miettisen bisneksestä tuli jättipotti silmänräpäyksessä

Alanvaihto teki Kaisa Miettisestä ripsiteknikon. Nyt hänellä on oma tuotemerkki ja yli tuhat alan ammattilaista kouluttanut yritys.

Lataa lisää