Minustako yrittäjä?

Muutoksen vuosi osoitti: Välillä on pakko pysähtyä ja ottaa opiksi

Markku Kosonen

Kirjoittaja on M Room -ketjun toimitusjohtaja ja franchising-yrittäjä. Hän on myös Suomen Franchising-Yhdistyksen hallituksen jäsen.

Muutoksen vuosi osoitti: Välillä on pakko pysähtyä ja ottaa opiksi

Yönsä nukkuu paljon paremmin, kun yrityksen suunta on selvä, kirjoittaa M Roomin Markku Kosonen.

|

Meillä M Roomilla on takana muutosten vuosi. Välillä tarvitaan muutosta, jotta saadaan uutta näkökulmaa. Se on yksi syy, miksi minusta tuli ketjun toimitusjohtaja viime kesänä.

Minulla on vähän niin kuin kaksi hattua, sillä olen myös ollut M Roomin franchise-yrittäjä vuodesta 2010 lähtien. Yritykselläni on kuitenkin oma operatiivinen johtonsa. Päätyöni on huolehtia ketjun hyvinvoinnista ja kansainvälistymisestä. Hyvä puoli on se, että ymmärrän myös ketjun yksittäisen yrittäjän puolen, enkä koskaan unohda sitä.

Yhdessä vaiheessa kasvoimme niin hurjaa vauhtia, että tuli varmaan jopa vähän vauhtisokeutta. Nyt olemme rauhoittuneet hetken ja katsoneet taaksepäin. Olemme löytäneet paljon hyviä juttuja, mutta myös sellaista, mitä pitää parantaa ja korjata. Olemme myös osanneet oppia virheistä.

Minullekin kiteytyy koko ajan se, että virheitä ei pidä pelätä. Etenkin, kun luodaan uutta, mennään uusille markkinoille ja tehdään rohkeasti juttuja, joita ei ole ehkä tehty aiemmin. On selvää, että virheitä tulee, mutta niistä pitää pystyä oppimaan, jottei toista niitä.

Vuoteen mahtuu valtava määrä muutoksia. On perustettu toimisto Helsinkiin, rekrytoitu uusia ihmisiä, kristallisoitu strategiat uusiksi, uudistettu jäsenmallia ja tehty brändiuudistusta. Sitäkin on mietitty, millä franchising-mallilla menemme ulkomaille. Olemme löytäneet useammasta vaihtoehdosta meille sopivimman. Muutostyö on tarkoittanut lukemattoman määrän pitkiä päiviä kokoushuoneessa.

Samalla olemme tehneet isoja harppauksia teknologiapuolella. Vaikka olemme parturibisneksessä, teknologia on vahvasti meidän ytimessä. Se helpottaa ja mahdollistaa asioita, kun toimimme kahdeksassa maassa.

Voisi sanoa, että M Roomin tarinan ensimmäinen etappi on takana ja seuraava käynnissä. Uskon, että meillä on tosi hyvä strategia ja näkemys tulevaisuuteen. Nyt on tarkoitus taas lähteä jatkamaan kasvutarinaa.

Visio on edelleen sama kuin perustamishetkellä: haluamme olla maailman ykkösbrändi miesten parturibisneksessä. Se on todella kunnianhimoinen tavoite, mutta emme tingi siitä yhtään. Meillä on hyvä omistajaporukka, joka uskaltaa haaveilla isosti eikä jarruttele.

Sen olen nähnyt, että välillä on hyvä pysähtyä ja ottaa opiksi menneistä. Jos palaisin yrittäjäurani alkuaikaan, sanoisin omalle nuorelle itselleni: ota rauhassa, mieti, katso taaksepäin ja suunnittele. Yönsä nukkuu aika paljon paremmin, kun tietää, mihin on menossa.

Miljoonan pizzan mies hamuaa edelleen kasvua: ”Tyytyväisyys on taantumisen merkki”

Vesa Säkkinen pyörittää Rovaniemellä Suomen suurinta Kotipizzaa. Franchising sopii hänelle, mutta ei tarkoita automaattista menestystä.

Pariskunta myi talonsa perustaakseen ketjuravintolan – ja laittoi sitten paukut kasvuun

Franchising-yrittäjyys vei Tarja ja Tomi Salon mennessään. Nyt heillä on neljä ravintolaa sekä liikenneasema.

Mikä tekee Suomen tyytyväisimmän yrittäjän?

Minulla on ihanat asiakkaat, mahtava tiimi ja työ, josta nautin, kirjoittaa Musti ja Mirri -yrittäjä Heidi Rantanen.

Konkurssi muutti Rollsin strategian: Elintila löytyi huoltoasemilta

Hampurilaisketju kilpailee ennemmin pikkupaikkakuntien grillien kanssa kuin pikaruokajättien puristuksessa.

Hävittäjälentäjä löysi uuden uran yllättävältä taholta

Mikko Römpötti päätyi tilitoimistoyrittäjäksi ystävänsä houkuttelemana.

Mitä ravintolaketjun rakentaminen vaatii? ”Riski kulminoituu liikepaikkaan”

Teerenpeli on laajentanut harkiten. Tavoitteena on aina kannattavuuden parantaminen.

Pitsaketjun huippuunsa hiominen otti aikaa – kuinka oma paikka vallataan?

Splizzerian konseptia on monistettu franchising-mallilla. Nyt ketjun tavoitteena on tuplata ravintoloiden määrä vuodessa.

Menestyjissä yhdistyy nöyryys ja ylpeys

Hyvä yrittäjä ymmärtää, että hänen yrityksensä on olemassa asiakkaita varten, kirjoittaa Kotipizzan Tommi Tervanen.

Yhden naisen yrityksestä tuli kasvava franchising-ketju

Emmi Salon oli aluksi tarkoitus työllistää vain itsensä. Pian hänen yrityksensä Fitverstas toimii jo 18 paikkakunnalla.

Lataa lisää