Minustako yrittäjä?
Nuorten yrittäminen täytyy tehdä helpommaksi
Parasta yrittäjyydessä on onnistuminen ja uusien asioiden oppiminen, kirjoittaa KoruMies Arvin yrittäjä Arvi Martikainen.
Suomeen tarvitaan uusia yrittäjiä. Se on fakta, josta ei voi kiistellä. Uudessa opetussuunnitelmassakin huomioidaan yrittäjyyskasvatus, mikä on totta kai todella hyvä asia.
Omien kokemuksieni mukaan yrittäjyyden opettamisessa on vielä petrattavaa. Opettajat eivät välttämättä tunnu ymmärtävän yrittäjyydestä ja yrityskasvatuksen sisällöstä tarpeeksi. Nuorten on kuitenkin tosi tärkeää oppia arvostamaan rahaa, tienaamaan itse elantonsa sekä oppia suhtautumaan eri asioihin yrittäjyysmielisesti. Yrityskasvatuksessa ei ole tarkoitus opettaa ekonomeja vaan opettaa nuoria suhtatumaan maailmaan yrittäjyys mielessä.
Yrittäjyydessä on omat haasteensa, mutta se on ihan mahtavaa hommaa ja lapsellekin helppoa työtä. Suosittelen yrittäjyyttä lämpimästi kaikille nuorille, jotka haluavat tienata vähän omaa rahaa.
Parasta yrittäjyydessä on onnistuminen, uusien asioiden oppiminen ja se, kun omat unelmansa saa yrittäjyyden avulla toteutettua. Itse olen myynyt koruja ja tehnyt puhujakeikkoja toiminimeni kautta. Tienaamillani rahoilla olen pystynyt ostamaan muun muassa oman hevosen.
Yrittäjyys on myös opettanut monia asioita. Olen oppinut puhumaan paremmin englantia, laskemaan matematiikan tehtäviä, tekemään kotitalouteen liittyviä töitä ja kirjoittamaan sähköposteja. Suurin osa ihmisistä on tosi kannustavia nuorta yrittäjää kohtaan.
Aina yrittäjyys ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Itse jouduin byrokratian hampaisiin loppukeväällä, kun halusin Y-tunnuksen. Tarvitsin tunnuksen, jotta voisin halutessani vuokrata liiketilan yritykselleni ja suojata nimeni. Nykyisin toiminimen voi rekisteröidä verkossa, mutta alaikäiseltä se ei onnistunut edes äitini tukemana.
Vuosi sitten en saanut rekisteröidä nimeäni, koska olin alle 12 vuotta. Nyt, kun täytin 12, PRH halusi vielä täydennyksen hakemukseeni, vaikka olin täyttänyt hakemuksen täysin oikein. Minusta tilanne tuntui epäreilulta. Onneksi asia kuitenkin korjattiin nopeasti, mutta hinta oli kalliimpi kuin aikuisille. Jos olisin ollut täysi-ikäinen, olisin voinut tehdä hakemuksen verkossa paljon halvemmalla.
Valitin Patentti- ja rekisterihallituksen toimintatavasta sekä julkisesti että heille suoraan, ja sen jälkeen alkoi tapahtua nopeasti. Paperini olivatkin yhtäkkiä heillä valmiina parissa tunnissa. Uskon, että nopeaan käsittelyyn vaikutti se, kun olin puinut asiaa julkisesti Facebookissa yli 20 000 tykkääjän edessä. Jäin miettimään, miten olisi käynyt, jos olisin ollut tuntemattomampi. Toivon, etteivät muut nuoret yrittäjät lannistu tällaisesta byrokratian määrästä.
Itse sain kutsun PRH:lle tapaamaan johtoa. Tapaaminen sujui hyvin ja ymmärtääkseni tähän asiaan on nyt tulossa muutoksia. Vastoinkäymisistä huolimatta tykkään verrata yrittäjyyttä esteratsastukseen: esteet on tehty ylitettäväksi, ja yrittäjän täytyy luottaa omiin unelmiinsa.