Minustako yrittäjä?

Arvi Martikainen

Kirjoittaja on 12-vuotias KoruMies Arvi Tmi:n yrittäjä. Hän perusti yrityksensä kymmenvuotiaana.

Nuorten yrittäminen täytyy tehdä helpommaksi

Parasta yrittäjyydessä on onnistuminen ja uusien asioiden oppiminen, kirjoittaa KoruMies Arvin yrittäjä Arvi Martikainen.

Suomeen tarvitaan uusia yrittäjiä. Se on fakta, josta ei voi kiistellä. Uudessa opetussuunnitelmassakin huomioidaan yrittäjyyskasvatus, mikä on totta kai todella hyvä asia.

Omien kokemuksieni mukaan yrittäjyyden opettamisessa on vielä petrattavaa. Opettajat eivät välttämättä tunnu ymmärtävän yrittäjyydestä ja yrityskasvatuksen sisällöstä tarpeeksi. Nuorten on kuitenkin tosi tärkeää oppia arvostamaan rahaa, tienaamaan itse elantonsa sekä oppia suhtautumaan eri asioihin yrittäjyysmielisesti. Yrityskasvatuksessa ei ole tarkoitus opettaa ekonomeja vaan opettaa nuoria suhtatumaan maailmaan yrittäjyys mielessä.

Yrittäjyydessä on omat haasteensa, mutta se on ihan mahtavaa hommaa ja lapsellekin helppoa työtä. Suosittelen yrittäjyyttä lämpimästi kaikille nuorille, jotka haluavat tienata vähän omaa rahaa.

Parasta yrittäjyydessä on onnistuminen, uusien asioiden oppiminen ja se, kun omat unelmansa saa yrittäjyyden avulla toteutettua. Itse olen myynyt koruja ja tehnyt puhujakeikkoja toiminimeni kautta. Tienaamillani rahoilla olen pystynyt ostamaan muun muassa oman hevosen.

Yrittäjyys on myös opettanut monia asioita. Olen oppinut puhumaan paremmin englantia, laskemaan matematiikan tehtäviä, tekemään kotitalouteen liittyviä töitä ja kirjoittamaan sähköposteja. Suurin osa ihmisistä on tosi kannustavia nuorta yrittäjää kohtaan.

Aina yrittäjyys ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Itse jouduin byrokratian hampaisiin loppukeväällä, kun halusin Y-tunnuksen. Tarvitsin tunnuksen, jotta voisin halutessani vuokrata liiketilan yritykselleni ja suojata nimeni. Nykyisin toiminimen voi rekisteröidä verkossa, mutta alaikäiseltä se ei onnistunut edes äitini tukemana.

Vuosi sitten en saanut rekisteröidä nimeäni, koska olin alle 12 vuotta. Nyt, kun täytin 12, PRH halusi vielä täydennyksen hakemukseeni, vaikka olin täyttänyt hakemuksen täysin oikein. Minusta tilanne tuntui epäreilulta. Onneksi asia kuitenkin korjattiin nopeasti, mutta hinta oli kalliimpi kuin aikuisille. Jos olisin ollut täysi-ikäinen, olisin voinut tehdä hakemuksen verkossa paljon halvemmalla.

Valitin Patentti- ja rekisterihallituksen toimintatavasta sekä julkisesti että heille suoraan, ja sen jälkeen alkoi tapahtua nopeasti. Paperini olivatkin yhtäkkiä heillä valmiina parissa tunnissa. Uskon, että nopeaan käsittelyyn vaikutti se, kun olin puinut asiaa julkisesti Facebookissa yli 20 000 tykkääjän edessä. Jäin miettimään, miten olisi käynyt, jos olisin ollut tuntemattomampi. Toivon, etteivät muut nuoret yrittäjät lannistu tällaisesta byrokratian määrästä.

Itse sain kutsun PRH:lle tapaamaan johtoa. Tapaaminen sujui hyvin ja ymmärtääkseni tähän asiaan on nyt tulossa muutoksia. Vastoinkäymisistä huolimatta tykkään verrata yrittäjyyttä esteratsastukseen: esteet on tehty ylitettäväksi, ja yrittäjän täytyy luottaa omiin unelmiinsa.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Mikä mietityttää, aloittava yrittäjä?

Yrityksen perustamista miettivä tai yritystoimintaa käynnistävä henkikö on uuden taipaleen alussa. Millaiset asiat mietityttävät aloittavaa yrittäjää? Uusyrityskeskus Ensimetrin asiantuntija Anu Lehtola kertoo.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Mikä liiketoimintasuunnitelma? Ota nämä asiat huomioon

Liiketoimintasuunnitelma on ennen kaikkea työkalu yrittäjälle itselleen, ja siksi on olennaista olla realisti.

Kuinka startup-yritys saa rahoituksen kuntoon?

Helsinkiläinen Bankify vakuutti kansainvälisen riskisijoittajan. Sitä varten piti olla jo liikevaihtoa ja asiakkaita.

Tästäkö seuraava hittituote? Papujäätelö syntyi vahingossa

Kipinä oman yrityksen perustamiseen lähti tuotekehityskurssilla ideoidusta härkäpapupohjaisesta jäätelöstä.

Unelma omasta yrityksestä toteutui: Pariskunta osti hotellin ja uudisti sen lattiasta kattoon

Hotelli Gustavelundia jo vuosia johtanut Antti Ropponen ryhtyi yrittäjäksi vaimonsa kanssa. Riskin otto on tuottanut tulosta.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Lataa lisää