Minustako yrittäjä?

Oivallus teki Antti Sipilästä yrittäjän – Kahteen kertaan

Oivallus teki Antti Sipilästä yrittäjän – Kahteen kertaan

OneMinStoryn ja Honey Foodsin yrittäjä Antti Sipilä tietää, että arki kahden yrityksen kanssa sujuu, kun opettelee delegoimaan.

| |

Joskus yritysidea syntyy hyvästä oivalluksesta. 2000-luvun alussa elokuvatuotantoa opiskellut Antti Sipilä oli harmissaan siitä, millaisia videoita yritykset tekivät verkkoon. Moni yrittäjä jakoi puolen tunnin yritysesittelyvideoita asiakkailleen dvd:llä. Ne, jotka olivat keksineet tehdä videoita verkkosovuilleen, eivät vielä tunteneet verkon lainalaisuuksia.

– Perustin oman yhtiön, koska tuntui, että sille oli tarvetta. Harva teki tuolloin verkossa katsomisen ehdoilla videotuotantoa ja koin, että pystyin tiivistämään viestin, jonka he halusivat esittää.

Antti Sipilä
Kahden yrityksen pyörittäminen sujuu, kun opettelee delegoimaan tarpeeksi. Sen tietää Honey Foodsin ja OneMinStoryn perustaja Antti Sipilä.

Sipilän ensimmäinen itse perustama yritys sai alkunsa 2006, ja vuonna 2011 nimi muuttui OneMinStoryksi. Yrittäjyys oli ollut mielessä jo tovin, sillä Sipilä ei nähnyt itseään pitkien draamaelokuvien tuottajana.

– Ehdin kokeilla kaikenlaista elokuvien parissa, mutta tuottajuus tarkoittaa käytännössä pitkien elokuvaprojektien rahoittamista. Yrittäjyys tuntui houkuttelevalta.

Yrittäjyys itsessään ei ollut Sipilälle kovin tuttua, ja moni asia oli opittava kantapään kautta. Taideteollisessa korkeakoulussa ei yrittäjyyttä opetettu lainkaan, eikä Sipilä tiennyt omien sanojensa mukaan mitään käytännön myynnistä tai markkinoinnista.

– Otin perustajalainan ja ostin miltei koko summalla puhelinmarkkinointia, jotta saisin asiakkaita. Sen avulla sain yhden asiakkaan. Ensimmäisen kaupan arvo oli täsmälleen sama kuin puhelinmarkkinoinnin hinta, hän nauraa.

Yrittäjyysoppia muilta

Myynnin ja markkinoinnin lainalaisuudet on ollut sittemmin pakko opetella. Sipilän mukaan työsarkaa on helpottanut se, että omat asiakkuudet ovat olleet erittäin opettavaisia.

Sipilä on tavannut satoja yrittäjiä uransa aikana. Heiltä hän on oppinut, mitä menestyksen saavuttamiseen tarvitaan.

– Myynnin ja markkinoinnin taitamisen lisäksi yrittäjällä täytyy olla esimerkiksi intohimoinen näkemys siitä, mitä asioita ja miten hän haluaa niitä toteuttaa. Se, toteutuuko näkemys juuri niin, on hyvin toissijaista.

Kuka: Antti Sipilä
Kotipaikka
:  Helsinki
Tavoite yrittäjänä: Tarjota makeita oivalluksia ja uusia hyviä asioita ihmisten elämään.

Sipilä on sittemmin osannut tiivistää näkemyksensä: tänä päivänä OneMinStory työllistää useamman henkilön ja yrityksen liikevaihto on ylittänyt 230 000 euron rajapyykin useana vuonna peräkkäin.

– Yksi syy pienen yrityksen menestykseen piilee varmasti siinä, että tarve tällaiselle yritykselle oli niin polttava.

Uusia oivalluksia

Pari vuotta sitten Sipilä sai toisen oivalluksen, joka syntyi niin ikään polttavasta tarpeesta.

– Olin ollut kymmenisen vuotta ruokavaliolla, joka ei sisällä lainkaan lisättyä sokeria. Ruokavaliolla on ollut iso vaikutus omaan jaksamisen tasoon, mutta harmistuin siitä, ettei tarjolla ollut hyvänmakuista jäätelöä, joka ei sisältäisi sokeria. Käytän kuitenkin hunajaa, joten päätin kokeilla sitä jäätelön makeuttamiseen, Sipilä kertoo.

Sipilä huomasi pian, että hunajalla maustettu jäätelö toimi jopa paremmin kuin perinteinen jäätelö.

– Jäätelön rakenne on korkealaatuinen, ja terveysvaikutusten lisäksi hunajan maku vahvistaa muita aromeita. Hyvinvointipiireissä moni valmistaa tällaisia jäätelöitä kyllä kotonaan, mutta vähittäiskaupoista niitä ei saa, hän jatkaa.

Liikeidean hiominen toimivaksi vaatii idean kriittistä tarkastelua faktojen ja numeroiden kautta.

Mitä enemmän Antti Sipilä tutki asiaa, sen selvemmäksi kävi, että hunajajäätelö tarvitsisi oman yrityksensä. Viime vuonna perustettu Honey Foods Oy pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen

– Tutkin kansainvälistä markkinatilannetta ja totesin, että tälle voisi olla oikeasti kysyntää. Esittelin idean yhdessä matalan kynnyksen startup-tilaisuudessa. Sain paikalle mukaan sekä kokeneen jäätelöntekijän että yhden perustajajäsenen, ja yritys alkoi pian hahmottua.

Delegointia tarvitaan

Sipilän mukaan toisen yrityksen perustaminen oli huomattavasti helpompaa.

– Olin jo ehtinyt kerätä paljon kokemusta yrittäjyydestä sekä saanut muilta oppeja kasvuyrittäjyyteen. Ajattelin, että tähän mahdollisuuteen pitää tarttua jo ihan siksi, että kasvuyrityksillä on mahdollisuus luoda lisää työpaikkoja ja parhaimmillaan muuttaa maailmaa.

Honey Foods on perustettu kansainvälisen kasvuyrityksen mahdollisuus mielessä. OneMinStory taas palvelee asiakkaitaan, usein juuri kasvuyrityksiä, lähinnä paikallisesti Suomessa ja lähialueilla.

Kahden yrityksen pyörittäminen ei käy kuitenkaan kädenkäänteessä. Sipilän mukaan yrittäjyys on pakottanut opettelemaan muun muassa omien rajojen tuntemista. Yrittäjän on pakko oppia kuuntelemaan itseään ja kehoaan.

– Kyse on lopulta melko fyysisistä asioista. Lepoa tarvitaan, jotta työtä jaksaa painaa, mutta samalla tarvitaan motivaatiota sekä halua kehittyä. Etenkin, jos yritys kasvaa, vaatimukset muuttuvat koko ajan ja markkinatilanne elää, hän sanoo.

Kasvuyrityksen arkeen kuuluu usein läheisesti myös muutosjohtaminen.

Tilannetta on helpottanut vahvasti se, että kummassakin yrityksessä Sipilällä on takanaan osaava tiimi, jolle voi delegoida asioita eteenpäin.

– En olisi missään tapauksessa lähtenyt tekemään Honey Foodsia yksinäni. Minulla ei ole elintarviketaustaa, mutta mukana on ihmisiä, joilla on rautainen kokemus alalta.

Kumpaakaan ei voi unohtaa

Myös OneMinStoryyn on löytynyt Sipilän mukaan hyviä tekijöitä. Hyvä tiimi helpottaa työtaakan jakamista.

– Olemme siitä onnellisessa asemassa, ettei meidän tarvitse tällä hetkellä tehdä lainkaan ulospäin suuntautuvaa myyntikontaktointia, Sipilä kertoo. Markkinointia tehdään jonkin verran, myös sen vuoksi, että toimimme markkinointialalla, ja vain tekemällä voi pysyä mukana.

Vakaasta tilanteesta huolimatta Antti Sipilä huomauttaa, että yrittäjän on oltava jatkuvasti tarkkana.

– Kumpaakaan yritystä ei saa huijata, vaan molemmille täytyy löytää aikaa ja keskittymistä, aitoa halua ja innostusta, hän sanoo.

Kahden yrityksen pyörittäminen on opettanut myös sen, ettei yritys ole koskaan valmis.

– Aina tulee uusia, opeteltavia juttuja. Siksi on todella hyvä, että kokeneet kumppanit ovat tarvittaessa apuna, jolloin he ehkä osaavat antaa tietoa muutoksesta etukäteen, Sipilä kertoo.

Fakta

3 x Antti Sipilän opit yrittäjyyteen

Arvosta myyntiä. Yrittäjän täytyy saada myynti toimimaan. Opettele myyntiä ja markkinointia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Keskity näkemykseen. Näkemystä tarvitaan, jotta yritys voi syntyä – ja jotta se voi kasvaa. Myöhemmässä vaiheessa myös tiimillä ja tiiminvetäjän näkemyksellä on iso merkitys.

Rakenna tiimiä. Kun yrittäjällä on tukenaan vahva tiimi, asioiden delegointi on helppoa ja yrittäjä voi keskittyä oleelliseen.

Uteliaisuus voitti: Jollaksen kartanon yrittäjä painaa pitkää päivää palkkatyön ohella

Antti Tuomola yhdisti yrittäjyyden ja palkkatyön, koska halusi oppia uutta.

Yrittäjäksi muuttotappiopaikkakunnalle – Yksityinen lääkäriketju pyrkii tuomaan Kainuuseen hyvää

Erikoislääkäri Marjo Pantti toivoo vastaperustetun MediEllenin tuovan helpotusta syrjäseutujen lääkäripulaan.

Nettivideoista tuotantoyhtiöksi – Justimus Filmsin tähdet päätyivät yrittäjiksi puolivahingossa

YouTubesta ja tv:stä tutun Justimus Filmsin yrittäjät pyörittivät toimintaa vuosia verokortilla. Lopulta yrityksen perustaminen oli järkiratkaisu.

Korona pakotti nopeisiin toimiin: Yrittäjä vei yritystreffit verkkoon kuukaudessa

Anneli Komi myöntää, että epävarmuus nousi keväällä uusiin sfääreihin.

Pohjoismaista startup-osaamista Afrikkaan: ”Haluamme auttaa nuoria johtamaan muutosta”

Nuorilla on ratkaiseva rooli Afrikan tulevaisuuden muovaamisessa. Pohjoismainen projekti haluaa luoda kontakteja Afrikan 54 maahan ja auttaa uuden bisneskulttuurin rakentamisessa.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Entä jos menetän työkykyni? 4 kysymystä pysyvästä työkyvyttömyydestä

Yritys voi joutua tiukkaan tilanteeseen, jos yrittäjä menettää työkykynsä esimerkiksi onnettomuuden takia. Vakuuttamisen asiantuntija vastaa pysyvään työkyvyttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Lataa lisää