Minustako yrittäjä?

Oivallus vei yrittäjäksi – Ajatus hyvästä heijastimesta johdatti kasvun tielle

Oivallus vei yrittäjäksi – Ajatus hyvästä heijastimesta johdatti kasvun tielle

Ovelia-heijastinolkavyö syntyi, kun tytär nolosteli heijastinliiviä käyttänyttä äitiään. Nyt sivutoimisella yrityksellä on niin paljon kasvun mahdollisuuksia, että yrittäjää hirvittää.

| |

Muutamia vuosia sitten Inkamia Viitasta ahdisti. Pimenevissä syysilloissa huomasi hyvin sen, miten lapsia ei millään tahtonut erottaa kaupungin valosaasteen seasta, vaikka näillä oli vaatteissaan heijastimia. Viitanen käytti heijastinliiviä, ja se sai teini-ikäiset tyttäret nolostumaan.

– He eivät kehdanneet tulla kauppaan mukaan, jos pidin heijastinliiviä. Aloin pohtia, että tarvitaan heijastin, joka olisi niin hyvännäköinen, että teinitkin käyttäisivät sitä – ja samaan aikaan yhtä näkyvä kuin perinteinen heijastinliivi, Viitanen kertoo.

Äitiyslomallaan hän käytti vuoden päivät kehitellessään ideaa mielessään: tuotteen pitäisi olla tyylikäs asuste ja tehokas heijastin yhtä aikaa. Sen tulisi olla helppo käyttää ja värivalikoiman laaja. Tasku kännykälle toisi tuotteelle lisää käytettävyyttä, ja tuotteeseen pitäisi voida painaa kuvia ja logoja.

Yrittäjyys sinänsä oli Viitaselle tuttua jo aiemmin: hänellä oli ollut ompelimo jo parikymppisenä, ja myöhemmin hän oli työskennellyt yrittäjänä myös myynnin ja markkinoinnin parissa. Heijastinolkavyö oli varasuunnitelma, jos uutta työpaikkaa ei muuten löytyisi.

Pitkä prosessi

Äitiysloman loputtua ja uudessa työpaikassa aloittamista odotellessa Viitanen kertoi ideasta tuttavalleen, suunnittelija Maija Onnelalle.

Ovelia
Maija Onnela ja Inkamia Viitanen.

Onnelalla oli jo useamman vuoden kokemus yrittäjyydestä oman Onnela Design -merkkinsä laukkujen ja asusteiden parista. Kaksikko päätyi työstämään heijastinvyön prototyyppiä yhdessä ja Onnela ompeli niitä yhden jos toisenkin.

Tuotekehitys oli Viitasen mukaan yllättävän haastava prosessi.

– Halusimme, että tuotetta on saatavilla vain yhdessä koossa ja että se istuu kaiken kokoisille ja kaikenlaisille vartalotyypeille. Lisäksi tuotteen piti olla varioitavissa erilaisille kohderyhmille ja tietysti toimittava sujuvasti sarjatuotannossa. Lopulta saimme kaikki toivotut ominaisuudet toteutumaan ja palaset loksahtivat paikoilleen, Viitanen kertoo.

Yritys: Ovelia Innovation avoin yhtiö
Toimiala: Heijastinolkavyön valmistus
Perustettu: 2014
Kotipaikka: Tampere
Henkilöstö: 2–3.

Viitanen ja Onnela kertoivat ideastaan heti alkuvaiheessa myös Työterveyslaitokselle.

– Meille oli ehdottoman tärkeää, että olemme tyylikkyyden lisäksi tekemässä varmasti tehokasta, sertifioitua heijastintuotetta. Saimme Työterveyslaitokselta apua sekä tuotteen suunnitteluun oikeanlaiseksi, että sertifiointihakemuksen tekemiseen, Viitanen sanoo.

Monta haastetta matkassa

Alkuaika tuntui raskaalta, sillä tarkkaan varjellusta salaisuudesta ei voinut kertoa muille ennen kuin tuote oli suojattu. Välillä kaksikko koki epätoivon hetkiä, mutta niistä päästiin yksi kerrallaan yli. Ovelia heijastinvyö julkaistiin lopulta vuonna 2014 Suomen Kädentaidot -messuilla, jossa tuote valittiin myös mukaan Vuoden uutuustuote -kilpailuun.

– Lopulta oli vain pakko julkaista tuote ja toivoa parasta. Messuilla suosio yllätti. Olimme varanneet mukaan vain muutamia kymmeniä vöitä. Ne vietiin käsistä. Maija ompeli niitä illat ja yöt lisää, jotta saimme niitä lisää myyntiin.

Asiakkaat piti saada myös vakuutettua tuotteesta, sillä alussa etenkin hinta hämmensi heitä.

– Moni ajatteli, ettei heijastimen kuulu maksaa mitään. Tämä on kuitenkin Suomessa valmistuva, laadukas design-tuote ja sille kertyy väkisinkin enemmän hintaa kuin monelle muulle heijastimelle, Viitanen sanoo.

Nykyisin hintaa ei Viitasen mukaan tarvitse enää perustella.

Parhaillaan Ovelian kaksikko etsii työmääriin kestävämpää ratkaisua.

– Ovelia työllistää tällä hetkellä puoli vuotta jo ihan liikaakin. Emme kumpikaan tee tätä päätyöksemme, sijaisvanhempana päätyökseen toimiva Viitanen kertoo.

Yritysoppia lapsillekin

Ovelia
Moona Lymi.

Sivutoimisuudesta johtuen Viitanen ja Onnela eivät alussa tehneet Ovelialle varsinaisia kannattavuuslaskelmia.

– Halusimme testata, onko ideasta mihinkään ja päätimme jo alussa, että Ovelia kasvaa ilman lainarahaa. Kuuden toimintavuoden aikana on toki opittu paljon ja myös viety toimintaa taloudellisesti järkevämpään suuntaan, Viitanen kertoo.

Lapset ovat olleet iso osa Ovelian tarinaa myös myöhemmin. Viitasen tytär Moona Lymi työskenteli aluksi tuotekuvissa mallina ja messuapulaisena, sittemmin hän on toiminut tasavertaisena työntekijänä ja yhteistyökumppanina. Lymi opiskelee parhaillaan yrittäjyyttä Jyväskylän Tiimiakatemiassa. Myös muut lapset ovat innostuneet yrittäjyydestä.

– Heille on ollut kiva näyttää konkreettisesti, miten oma idea voi kasvaa oikeaksi tuotteeksi, ja miten tuote markkinoidaan ja myydään asiakkaalle. Yrittäjyys on välillä tosi kiireistä ja vaatii venymistä koko perheeltä. Joskus yhteinen iltahetki voikin olla tilausten pakkaamista yhdessä, Viitanen sanoo.

Monta mahdollisuutta tulevaan

Viitanen tietää, että yritys voisi kasvaa isommaksi, jos aika ja rahkeet riittäisivät. Tuote myy nyt ympäri vuoden, ja jälleenmyyjiä löytyy myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

– Tätä ei oikein voi enää pitää sivutoimisena työnä. Tarvitsisimme nykyistä isomman porukan mukaan, jotta voisimme kasvaa. Tällä hetkellä teemme tätä pääosin Maijan kanssa kahdestaan hyvien yhteistyökumppanien avulla. Syksy tuntuu olevan joka vuosi kiireisempi.

Tämä syksy on tuonut vielä lisähaasteita matkaan, koska korona perui käytännössä kaikki messut.

– Oman työmäärän oli tarkoitus helpottaa ja Moonan oli tarkoitus ottaa messut vastuulleen. Koronan takia myynti ja messut siirtyivät kokonaan verkkoon, joten en olekaan voinut vähentää työpanostani, Viitanen sanoo.

Hän suhtautuu Ovelian tulevaisuuteen aikapulasta huolimatta positiivisin mielin.

– Enemmänkin meillä on runsaudenpulaa liittyen siihen, mihin suuntaan lähteä. On paljon asiakasryhmiä, joihin emme ole vielä paneutuneet.

Viitanen ja Onnela tekevät kuluttajamyynnin lisäksi tuotteita myös logopainettuna muun muassa harrasteporukoille, yrityksille ja julkiselle sektorille.

– Mahdollinen kasvu täytyy käytännössä toteuttaa esimerkiksi jonkinlaisen yritysyhteistyön avulla. Tarkoitus on, että tämä pysyy ainakin omalta osaltani sivutoimisena myös jatkossa, hän kertoo.

Fakta

4 x Inkamia Viitasen tärkeimmät opit

Rajaa. Yrittäjän täytyy piirtää rajat sille, mitä tämä tekee ja mihin rahkeet riittävät. Omasta ydintoiminnasta ei kannata poukkoilla, jos se ei kuulu suunnitelmiin.

Etsi hyvät yhteistyökumppanit. Kaikkea ei tarvitse osata tai pystyä tekemään itse. Yhteistyö antaa paljon enemmän mahdollisuuksia.

Ole rohkea. Uskallusta tarvitaan. Kokeilematta ei voi tietää, miten pitkälle yritysidea voi kantaa.

Pidä kiinni visiosta. Yrittäjälle tullaan monesti ehdottelemaan mitä moninaisempia ideoita ja yhteistyökuvioita. Omaa visiota kannattaa vaalia ja siihen on hyvä panostaa kunnolla.

Hanna Viertiö-Oja vaihtoi tutkijan uran kuntosaliyrittäjyyteen

Harrastuksena alkaneet valmentajaopinnot sytyttivät kipinän alanvaihtoon. Yrittäjäksi hän lähti ostamalla yrityksen.

Suoraan kansainvälisille vesille: Suomalaisyrittäjät luotsaavat siideriä maailmalle Keski-Euroopasta käsin

Selvä markkinarako ajoi Antti Laukkasen, Ilkka Soinin ja Michael Nordblomin perustamaan Cider Supply Companyn.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Kun sopivaa palvelua ei löytynyt, Siiri Jokinen päätti perustaa oman yrityksen

Espoolainen abi oivalsi liikeidean, joka ratkaisee monelle lukiolaiselle tutun ongelman. Nyt vanhojentansseissa käytettävät mekot eivät jää kaappiin roikkumaan.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Olisiko minusta yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku yrittäjyyteen

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä nopealla aikataululla, kun laskutettavaa työtä syntyy. Kevytyrittäjyys on myös hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä.

Oivallus teki Antti Sipilästä yrittäjän – Kahteen kertaan

OneMinStoryn ja Honey Foodsin yrittäjä Antti Sipilä tietää, että arki kahden yrityksen kanssa sujuu, kun opettelee delegoimaan.

Franchising-yrittäjä saa ketjulta taustatukea ja uskottavuutta

Franchising-maksut saattavat pelottaa monia, mutta valmiin konseptin voi nähdä myös ajansäästönä, kirjoittaa henkilöstöpalveluja tarjoavan Eezy VMP:n Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Järvenpäässä toimiva yrittäjä Jukka Korhonen.

Lataa lisää