Minustako yrittäjä?

Olenko yrittäjänä yksin? Verkostot antavat valtavan voiman

Olenko yrittäjänä yksin? Verkostot antavat valtavan voiman

Design-alan yrittäjä Heidi Valkola jännitti irtisanoutumista palkkatöistä.

| |

Ajatus yrittäjyydestä heräsi, kun olin palkkatyössä ja jouduin lomautetuksi. Halusin keksiä jotain tekemistä lomautusten ajaksi, ja tein pitkään omia projektejani palkkatyön ohessa. Päädyin tekemään ensin omia projektejani verokortilla, mutta se osoittautui haastavaksi ratkaisuksi asiakkaideni kannalta.

Hankin Y-tunnuksen vuonna 2016, kun olin palannut äitiyslomalta ja halusin kokeilla palkkatöiden sijaan jotain muuta. Perustin toiminimen, sillä se oli helppoa. Tuolloin osakeyhtiön perustamiseen olisi tarvinnut vielä alkupääomaa, ja ajattelin, että voin toki muuttaa toiminimen osakeyhtiöksi myöhemmin, jos siltä tuntuu.

Ajatus yrittäjäksi lähtemisestä oli syntynyt pikku hiljaa, mutta irtisanoutuminen oli silti jännittävää, koska kaikki palkkatyöhön liittyvä varmuus poistui. Päätöstä helpotti se, että olin jo nähnyt, että yritysideani toimi sivutoimisena. Päivätyössä olin vastannut projektipäällikkönä projekteista alusta loppuun, nyt vastasin niistä vain itselleni. Tiesin myös, että sivutoimisena yrittäjänä en pystyisi koskaan kasvattamaan omaa yritystäni sellaiseksi, mitä haluan.

Aika on rahaa

Toiminimiyrittäjyys tuntui ja tuntuu edelleen helpolta. Etenkin päätösten tekeminen on toiminimellä ketterää – voin toimia halutessani hyvinkin nopeasti, kaikki on vain itsestäni ja omasta päätöksestäni kiinni. Monet asiat ovat toiminimiyrittäjälle melko edullisia: esimerkiksi kirjanpidon ulkoistamisesta syntyvät kulut ovat toiminimiyrittäjälle pienemmät kuin osakeyhtiölle.

Lomautetuksi tuleminen herätti Heidi Valkolassa yrittäjyyden kipinän.

Hyvä kirjanpitäjä on muutenkin tärkeä aloittelevalle yrittäjälle. Tein kirjanpitoa aluksi itse, mutta siihen meni hirveän paljon aikaa. Olen sittemmin oppinut, että yrittäjälle aika on rahaa. Kirjanpitäjän avulla pystyn myös seuraamaan myyntilukuja tarkasti, ja tarvittaessa voin kysyä vinkkejä häneltä sen sijaan, että joutuisin ratkaisemaan asiat aivan yksin.

Koen olevani yksinyrittäjä, ja varsinkin alussa yrittäminen tuntui hyvinkin yksinäiseltä. Sittemmin olen rakentanut yhteistyökuvioita muiden yrittäjien kanssa, ja julkistin hiljattain ensimmäisen isomman yhteistyökuvion, Doggy-lastensängyn, yhdessä Sanna Ruokolan RUOKO-designin kanssa.

Muiden yrittäjien kanssa yhdessä tekeminen on palkitsevaa. Verkostossa ideoita voi pallotella yhdessä muiden kanssa, ja omia tuntemuksiaan voi muutenkin peilata helpommin. Yhteistyöprojekteissa voi myös haastaa itseään ihan eri tavalla kuin silloin, jos työskentelen täysin yksin. Siksi yhdessä yrittäminen voi olla paljon hedelmällisempää kuin täysin yksin yrittäminen. Näen muut yrittäjät ennen kaikkea kollegoina, en niinkään kilpailijoina.

Yksinyrittäjän verkostot kasvun luojana

Jatkossa tavoitteenani on kasvattaa yrityksen liikevaihtoa, luoda uusia mallistoja ja myös uusia yhteistyömallistoja. Teen nyt suunnittelua pääasiassa oman merkkini Heidi Valkola Tmi:n alle, mutta toivon, että jatkossa voin suunnitella enemmän muillekin.

Kasvuun tarvitaan ennen kaikkea verkostoja ja näkyvyyttä. Verkostoista on muutakin hyötyä, sillä tehty työ poikii yleensä lisää muita töitä. Näkyvyyttä pyrin lisäämään ennen kaikkea verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Varsinkin Instagram on minulle tärkeä kanava.

Parhaimmillaan verkossa saavutettu näkyvyys poikii uusia verkostoja ja yhteistyökuvioita, ja positiivinen kierre on valmis. Olen mielelläni avoin uusille ehdotuksille ja tartun yleensä ehdotukseen, jos joku ottaa yhteyttä. Moni yhteistyökuvio on syntynyt myös täysin sattumalta. RUOKO-designin kanssa tehty yhteistyö sai alkunsa, kun satuimme olemaan samoille designmarkkinoilla pari vuotta sitten.

Toistaiseksi strategiani on toiminut hyvin, sillä myynti on syntynyt kuin itsestään. Se käy mainiosti, sillä kalenterissani ei ole ollut myynnille juuri tilaa. Tähän pisteeseen pääseminen ei ole kuitenkaan syntynyt hetkessä. Minulla oli jo valmiiksi hyvät verkostot ja tuntemus alasta, sillä työskentelin palkkatyössänikin designin parissa.

Verkostojen merkitys on kasvanut yrittäjänä, mutta olen oppinut myös sen, että yrittäjän täytyy osata laskea katteensa oikein. Omaa työtä täytyy arvostaa, sillä hinnan nostaminen myöhemmin muuttuu aina vain vaikeammaksi. Jos itselleen laskee vain 20 euron tuntipalkan, ei palkasta pysty maksamaan edes YEL-maksuja, puhumattakaan muista yrittäjän kuluista.”

Fakta

3 x Heidi Valkolan vinkit verkoston rakentamiseen

Älä kilpaile. Omat kontaktit kannattaa nähdä kumppaneina, ei kilpailijoina. Parhaimmillaan yhteistyökumppani täydentää omaa yritystä ja yritysideaa.

Liiku alan tapahtumissa. Erilaiset messut ja markkinat ovat hyviä paikkoja tehdä myyntiä. Katso myös ympärillesi ja tutustu samalla muihin markkinoilla oleviin myyjiin ja messukävijöihin. Verkosto voi kasvaa huomaamatta.

Muista some. Sosiaalisen median kanavissa kannattaa seurata samanhenkisiä toimijoita. Itse vaihdan kuulumisia ja viestejä usein ensin Instagramissa, ja jos keskustelu syventyy, voimme jatkaa sitä muissa kanavissa. Sosiaalisessa mediassa on myös helppo kysyä vinkkejä muilta yrittäjiltä. Kysyessä ei menetä mitään.

5 sekunnin sääntö: Vakuuttaako verkkokauppasi markkinointi asiakkaat?

Verkkokaupan markkinointi on keino hankkia uusia asiakkaita ja pitää kauppa käynnissä. Menestys lähtee aina asiakkaan tarkasta tuntemisesta.

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat

Pitkän tuotekehittelyn jälkeen Jävla Sås Bolag tekee tomaattikastiketta Närpiön Vihanneksen hävikkitomaateista.

Pakko muuttui mahdollisuudeksi – kolme irtisanottua työntekijää yhdisti voimansa ja alkunsa sai menestyvä yritys

Sopivan markkinaraon löytäminen oli Metsäpalvelu FourForestin yrittäjille helppoa. Päätös yrittäjäksi lähtemisestä vaati enemmän pohdintaa.

Pienyrittäjät saman katon alle – etuina verkostoituminen ja edullinen vuokra

Kuopiolaisille pienyrittäjille avautui mahdollisuus päästä remontoituihin liiketiloihin, joissa verkostoituminen on helppoa.

Yhteistyö on voimaa – 7 pienyrittäjää perusti kivijalkakaupan

Yhteinen myymälä säästää aikaa ja rahaa. Kuopiolaisille yrittäjille jää entistä enemmän aikaa oman brändin ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Verkosto laittaa hyvän kiertämään – ja se palaa takaisin

Kollegoiden verkostossa ei ole tarpeen olla kateellisia tai mustasukkaisia, kirjoittaa Fysio MU:n Mikko Utecht.

Mökkitie avasi pelin – musamiehet metsästävät seuraavaa isoa hittiä

Tuotanto- ja levy-yhtiö Mökkitie Records syntyi Arttu Wiskarin uran tueksi. Musiikkibisneksen murros pakottaa miettimään yrityksen ansaintalogiikkaa.

Yksinkertainen sopimus on tyhjää parempi

Sopimusten merkitys on kasvanut, ja niiden kanssa pitää olla todella tarkkana, kirjoittaa LVI-Trion Martti Saarnio.

Tulipalo tuhosi hotellin – kuinka yrittäjä selviää kriisistä?

Pudasjärvellä Hotelli Iso-Syötettä yli 20 vuotta pyörittänyt Juha Kuukasjärvi ei ole tuntenut vihaa tapahtuneesta. Katse on jo tulevassa.

Lataa lisää