Minustako yrittäjä?

Olisiko minusta yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku yrittäjyyteen

Olisiko minusta yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku yrittäjyyteen

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä nopealla aikataululla, kun laskutettavaa työtä syntyy. Kevytyrittäjyys on myös hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä.

| |

Kevytyrittäjyys on helppo ja nopea tie yrittäjyyteen. Tästä kokemusta on Katja Blomqvistilla. Ensimmäisen kerran hänelle tuli äkillinen tarve laskuttaa sisustussuunnittelusta vuonna 2017.

– Piti keksiä, miten saan laskun lähetettyä. Käytin Ukko.fi:tä ja ajattelin, että tämähän voisi toimia, hän kertoo.

Siinä vaiheessa oman yrityksen perustaminen tuntui liian suurelta askeleelta.

– En kokenut olevani valmis perustamaan yritystä. Kevytyrittäjyys on helppo tapa kokeilla, millainen vaihtoehto yrittäjyys olisi.

Kolme vuotta myöhemmin Blomqvist on edelleen kevytyrittäjä. Kevytyrittäjänä hän tekee sisustussuunnittelijan töitä, mutta myös palkkatöitä muulla alalla noin 20 tuntia viikossa.

– Tämä vuosi on ollut aika erikoinen. Alkuvuodesta ei oikein ollut mitään töitä ja jouduin miettimään ratkaisuja. Se on osasyy siihen, miksi olen palkkatöissä, Blomqvist kertoo.

Hyvä vaihtoehto satunnaiseen laskuttamiseen

Blomqvistille kevytyrittäjäpalvelun kautta laskuttaminen on toiminut niin hyvin, ettei hän vieläkään ole perustanut omaa yritystä, vaikka se suunnitelmissa onkin. Yksi osasyy kevytyrittäjänä jatkamiseen on, ettei laskutettavaa työtä ole vielä tarpeeksi.

– Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto satunnaiseen laskuttamiseen. Siihen ei kuulu kirjanpidon kaltaisia kuukausittaisia kuluja, joita tulisi yrittäjänä toimiessa. Nyt kaikki hoituu laskutuspalvelun kautta ja on helppoa.

Blomqvist on tehnyt töitä sekä yrityksille että yksityishenkilöille, eikä kukaan ole reagoinut laskutusmuotoon.

– Tarjouksessa on aina maininta, että käytän laskutuspalvelua. Kukaan ei ole huomauttanut mitään.

Vaikka hallinnolliset asiat sujuvat kätevästi kevytyrittäjäpalvelussa, kuuluu kevytyrittäjyyteen kuitenkin paljon yrittäjämäisiä piirteitä. Jokainen on itse vastuussa omista tekemisistään.

– Kevytyrittäjänä pitää itse löytää työt. Tavallaan markkinoit itseäsi kuin tavallinen yrittäjä markkinoisi itseään. Palkansaajana tehdään annettua työtä, mutta kevytyrittäjänä on vapaus luoda omaa, Blomqvist sanoo.

Kevytyrittäjyys kannattavaa tiettyyn pisteeseen asti

Laskutuksen kasvaessa kevytyrittäjyydestä voi kuitenkin tulla kalliimpaa kuin oman yrityksen pyörittämisestä.

– Jossain vaiheessa tulee raja vastaan, jolloin kannattaa miettiä, olisiko oma yritys kannattavampi, Blomqvist sanoo.

Hän ei osaa sanoa mitään tarkkaa laskutusmäärää, jolloin oman y-tunnuksen hankkiminen olisi järkevää, mutta veikkaa, että noin 10 000 euron vuosilaskutus olisi jo kannattavampaa oman yrityksen kautta.

– Kevytyrittäjyys sopii hyvin henkilöille, jotka haluavat sivutoimisesti tehdä jotain omaa juttua. Tai sellaisille henkilöille, jotka miettivät, voisiko yrittäjyys olla toimiva ratkaisu heille.

Blomqvistin työmäärä on vuosien varrella pysynyt melko samana. Uudet asiakkaat tulevat usein entisten asiakkaiden suositusten kautta.

– Asiakasmäärät olisivat voineet kehittyä enemmänkin. En ehkä ole niin täysipainoisesti markkinoinut itseäni, Blomqvist miettii.

Asiakaskuntaa voi pyrkiä laajentamaan esimerkiksi somemarkkinoinnin ja hyvän hakukoneoptimoinnin avulla.

Tavoitteena y-tunnus

Katja Blomqvistilla on kuitenkin selkeä tavoite: tulevaisuudessa hänellä on oma y-tunnus. Mutta varsinkin koronan iskiessä hän on ollut tyytyväinen, ettei ollut hypännyt täysillä yrittäjyyteen.

– Kevytyrittäjänä on mahdollista pysyä työttömyysetuuksien piirissä, se on yksi plussa. Yrittäjänä olisi ollut haasteellisempaa päästä siihen takaisin, Blomqvist sanoo.

Haaveissa on, että jo ensi vuoden puolella hänellä olisi oma yritys pystyssä. Tavoitteena on saada riittävästi töitä, jotta Blomqvist voisi elättää itsensä ja myöhemmin jopa palkata lisää väkeä yritykseen.

– Sisustussuunnittelu alana toimii pitkälti suosittelujen kautta. Se vaatii pitkän tien, että asiakaspohjaa olisi niin paljon, että suosituksia tulisi tarpeeksi.

Kevytyrittäjyyden helppous on myös yksi syy, miksi Blomqvist edelleen laskuttaa laskutuspalvelun kautta.

– Se on ollut niin mutkatonta ja vaivatonta.

Fakta

Kevytyrittäjyyden avulla kohti omaa yritystä

Viime vuosien aikana kevytyrittäjien määrä on kasvanut Suomessa tasaista vauhtia. Syksyn aikana Ukko.fi sai 100 000. rekisteröityneen käyttäjän yrityksen historian aikana.

Ukko-konsernin toimitusjohtaja Aleksi Rautavuoren mukaan Suomessa on tapahtunut iso henkinen murros.

– Kaikenikäiset suomalaiset ovat entistä valmiimpia sivutoimiseen yrittäjyyteen.

Suosittuja aloja ovat esimerkiksi taide, viihde, rakentaminen, kauneudenhoito ja konsultointi. Moni yhdistää kevytyrittäjyyden palkkatöihin.

Esimerkiksi joku voi tehdä palkkatöitä asiantuntijana, mutta sen ohella koulutuksia tai konsultointia. Myös yritykset suhtautuvat entistä avoimemmin työntekijöidensä sivutoimiseen työhön, ja nykyään löytyy monia palveluntarjoajia, jotka auttavat alkuun.

Korona-aika ei ole näennäisesti lisännyt intoa kevytyrittäjyyteen.

– Sen sijaan sillä on ollut vaikutusta saatavien työkeikkojen määrään. On isoja eroja eri alojen välillä, Rautavuori sanoo.

Pitää osata markkinoida itseään

Yhä useampi nuori kokee, että yrittäjyys voisi olla vaihtoehto itselle. Moni jatkaa mielellään työntekoa sivutoimisesti myös eläköitymisen jälkeen.

– Kevytyrittäjyys on helpoin vaihtoehto pienimuotoiseen ja sivutoimiseen toimintaan. Sen voi aloittaa ja lopettaa milloin tahansa. Ainoa mistä maksetaan, on prosenttiperusteinen palvelumaksu, Rautavuori sanoo.

Hän muistuttaa, että kevytyrittäjyyskin on yrittäjyyttä. Pitää itse markkinoida itseään, mutta esimerkiksi vakuutukset, kirjanpito ja veroasiat hoituvat Ukko.fi:n kautta.

– Toiminimi perustetaan yleensä vasta sitten, kun oma toiminta vetää. Kevytyrittäjyydellä voi ottaa sopivan kokoisia askeleita sitä kohti. Olemme todella ylpeitä jokaisesta uudesta yrityksestä, jonka käyttäjämme perustavat, Rautavuori sanoo.

Jo yli 100 000 kevytyrittäjää: Suosio kasvaa räjähdysmäisesti

Sivutoimiset yrittäjät testaavat liikeidean kantavuutta kevytyrittäjyyden avulla.

Kevytyrittäjiä jo kymmeniä tuhansia – milloin syytä perustaa oikea firma?

Valinta kevytyrittäjyyden ja oman yrityksen välillä on useiden tekijöiden summa.