Minustako yrittäjä?

Voiko yrittäjyys tuntemattomien kanssa toimia? Voi, jos roolit ovat kunnossa
Hanna ja Aapo Nylén (vas.) sekä Petra ja Marko Lampinen omistavat mikkeliläisen Kuntokeskus Otteen.

Voiko yrittäjyys tuntemattomien kanssa toimia? Voi, jos roolit ovat kunnossa

Osakkaiden roolit pitää olla tarkasti mietittynä. Markkinoiden koko sinetöi päätöksen.

|

Osakkaiden roolit, luottamuksen rakentaminen ja osakassopimus ovat kriittisiä tekijöitä, kun uudessa yrityksessä on enemmän kuin yksi yrittäjä. Erityisen tärkeää se on silloin, jos osakkaat eivät ole tunteneet toisiaan.

Kesällä 2014 Mikkelissä oli kaksi pariskuntaa, jotka haaveilivat perustavansa kaupunkiin uuden kuntokeskuksen.

Sattumalta molemmat ottivat samoihin aikoihin yhteyttä paikalliseen Uusyrityskeskukseen. Kun yritysneuvoja havaitsi tilanteen, hän ehdotti pariskunnille yhteistä tapaamista. Oli melko selvää, että kahdelle uudelle alan yritykselle ei olisi kaupungissa tilaa.

Niin alkoi Kuntokeskus Otteen taival. Petra ja Marko Lampinen sekä Hanna ja Aapo Nylén tiesivät jo ensitapaamisella, että he lähtevät viemään ideaansa yhdessä eteenpäin.

– Ei meillä oikein ollut muuta mahdollisuuttakaan, yrityksen toimitusjohtajana toimiva Petra Lampinen sanoo.

Lampiset ja Nylénit eivät tunteneet toisiaan etukäteen, mutta he tutustuivat paremmin ryhdyttyään suunnittelemaan uuden yrityksen liiketoimintaa. Aluksi he tapasivat lähinnä viikonloppuisin. Kävi nopeasti ilmi, että heidän kemiansa kohtasivat.

– Vahvuutemme ovat erilaisia ja kaikki neljä täydennämme palettia älyttömän hyvin, kertoo äitiyslomalla oleva Hanna Nylén, joka vastaa yrityksen markkinoinnista.

Kaikilla neljällä oli ensinnäkin kokemusta perusvalmentajan työstä. Tällä hetkellä miehet ovat kokopäivätöissä muualla, mutta tekevät säännöllisesti valmennusta ja hoitavat muita yrityksen juoksevia hommia.

Kokopäiväisesti yrityksessä työskentelevien naisten roolit olivat selvät. Petra Lampisella oli taustaa erilaisista projektitöistä ja taloushallinnosta, joten hän otti vastuulleen hallinnolliset asiat. Hanna Nylénillä taas oli entuudestaan kokemusta markkinoinnista.

– Me olemme tosi erilaiset persoonat. Petra on tarkka ja viihtyy papereiden kanssa. Minulle sellainen taas on myrkkyä, Nylén perustelee.

Kaikkien mielipide merkitsee

Vaikka yrittäjät ovat persoonina erilaisia, päätöksenteko ei ole ollut missään vaiheessa vaikeaa. Erilaiset mielipiteet synnyttävät Nylénin mukaan tervettä pohdintaa siitä, mihin suuntaan yritystä pitäisi viedä.

Nelikko sopii asioista arkisten kohtaamisten lisäksi esimerkiksi yhteisillä lounailla tai WhatsApp-ryhmässä.

– Kaikki neljä omistajaa haluavat olla asioissa mukana, joten on reilua kysyä kaikkien mielipidettä, Lampinen sanoo.

Ainoa isompi kysymys alussa oli yrityksen toimintamuoto. Lampiset olivat ajatelleet sataprosenttisesti oman salin perustamista, Nylénien tähtäimessä taas oli liittyä jo olemassa olevaan kuntosaliketjuun.

Pariskunnat päättivät pitää ketjun itsenäisenä, ja jälkikäteen ajateltuna se on kannattanut.

– Nyt on ollut mahdollisuus toteuttaa itsensä näköistä juttua sillä tavalla kuin haluaa, Nylén sanoo.

Juridisesti he sopivat asioista alkuhässäkän jälkeen osakassopimuksella.

Toiminta laajeni nopeasti

Kuntokeskus Ote on löytänyt paikkansa Mikkelin kuntokeskustarjonnassa. Jo parin vuoden toiminnan jälkeen yritystä laajennettiin, ja nyt henkilökuntaa on palkkalistoilla  kymmenkunta. Myös liikevaihto on kasvanut tasaisesti, ja viimeiset pari vuotta yritys on tehnyt voittoa.

Lampinen uskoo pärjäämisen johtuvan ennen kaikkea paikallisuudesta, hyvästä asiakaspalvelusta ja siitä, että yrittäjät pystyvät olemaan läsnä asiakkailleen.

– Yksityisenä keskuksena meillä on mahdollisuus tehdä nopeitakin suunnitelmia ja muutoksia esimerkiksi markkinoinnissa, Lampinen sanoo.

Hänen mukaansa yritys ei ole kohdannut isoja haasteita, vaikka talous on välillä mietityttänyt.

Sen Lampinen on huomannut, että yrittäjänä on osattava määrittää omat rajansa työnteolle ja vapaa-ajalle. Hän sanoo tehneensä varsinkin alussa liikaa töitä, kun ulkopuolisiin työntekijöihin ei vielä ollut varaa ja moni eteen tullut asia oli uutta.

Paljon opeteltavaa on ollut myös erilaisissa laeissa ja asetuksissa, jotka säätelevät esimerkiksi kuntokeskuksen markkinointia ja hinnoittelua.

Jälkikäteen ajateltuna on ollut kuitenkin onnenpotku, että yrittäjävastuuta jakamaan löytyi toinenkin pariskunta. Lampisen mukaan se on helpottanut tekemistä monin tavoin.

– Ei tarvitse olla yksin kaikesta vastuussa, vaan on kolme muutakin ihmistä samassa veneessä jakamassa vastuuta, hän tiivistää.

Fakta

3 x Luottamus

Innostu liikeideasta. Jos yrityksen perustamisvaiheessa pitää tehdä kompromisseja, täytyy siitä huolimatta varmistua, että liikeidea edelleen sytyttää ja innostaa. Jos ei itse ole innoissaan, on vaikea saada muitakaan innostumaan, muistuttaa Hanna Nylén.

Tutustu ja selvitä taustat. Tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa ennen kuin yritys perustetaan virallisesti ja nimet laitetaan osakassopimukseen. Miten asioista sopiminen sujuu? Toimivatko henkilökemiat? Liikekumppanien taustat pitää myös selvittää.

Sovi asioista etukäteen. Sooloilu ei kannata. Petra Lampisen mukaan on tärkeää sopia asioista ennakkoon. Kaikista keskusteluista ei tarvitse tehdä pöytäkirjoja, mutta on hyvä käydä asioita yksityiskohtaisesti läpi niin, että niihin voidaan palata myöhemmin. Kannattaa keskustella esimerkiksi siitä, millaisen työpanoksen osakkaat antavat yritykselle ja miten yrityksestä irtaantuminen tapahtuu.

Tästäkö seuraava hittituote? Papujäätelö syntyi vahingossa

Kipinä oman yrityksen perustamiseen lähti tuotekehityskurssilla ideoidusta härkäpapupohjaisesta jäätelöstä.

Unelma omasta yrityksestä toteutui: Pariskunta osti hotellin ja uudisti sen lattiasta kattoon

Hotelli Gustavelundia jo vuosia johtanut Antti Ropponen ryhtyi yrittäjäksi vaimonsa kanssa. Riskin otto on tuottanut tulosta.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrityksen liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mistä tunnistaa hyvän yrittäjän? Bisnesenkeli katsoo kolmea H:ta

Ihanneyrittäjä on yhtä aikaa nöyrä, nälkäinen ja inspiroiva, listaa enkelisijoittajien yhdistyksen Fibanin vetäjä Reidar Wasenius.

Tilitoimiston vaihtaminen on harvinaista

Tietyissä tilanteissa tilitoimiston vaihtaminen on välttämätöntä, kirjoittaa Taloushallintoliiton Eeva Lyytinen.

Miten uusi yritys löytää paikkansa? Markkinarako pitää etsiä tarkkaan

Astialiisan perustaja Tiina Westerlund tekee asiakkailleen salapoliisityötä haluttujen astioiden löytämiseksi.

Nämä ovat yrityksen perustajan yleisimmät sudenkuopat

Yrityksen perustamiseen liittyy aina riskejä. Yllätyksiin on syytä varautua.

Lataa lisää