Minustako yrittäjä?

Tästäkö seuraava hittituote? Papujäätelö syntyi vahingossa
"Kaisa Andersson (alhaalla keskellä) perusti Lipasu Oy:n opiskelutovereidensa kanssa viime kesänä.

Tästäkö seuraava hittituote? Papujäätelö syntyi vahingossa

Kipinä oman yrityksen perustamiseen lähti tuotekehityskurssilla ideoidusta härkäpapupohjaisesta jäätelöstä.

|

Kaisa Andersson ei enää muista, mitä ajatteli, kun ensimmäinen erä Härtelöä pyöri Helsingin yliopiston Viikin kampuksen jäätelökoneessa. Mutta sen jälkeisiä tapahtumia hän ei opiskelutovereineen hevillä unohda.

Elintarviketieteiden opintoihin kuuluvalla tuotekehityksen kurssilla opiskelijaryhmä sai tehtäväkseen valmistaa ruoka-ainerajoitteisille sopivan tuotteen. Se piti valmistaa joko viljasta tai palkokasveista.

Seitsemän hengen ryhmä valitsi pääraaka-aineeksi härkäpavun. Ideoita palloteltiin puolin ja toisin. Ensin tiimi suunnitteli härkäpapumämmiä, mutta lopulta he päättivät kokeilla jäätelön tekemistä.

Opiskelijajoukko arvioi, että härkäpapu tarvitsisi kaverikseen vahvoja makuja, kuten vadelmaa, suklaata, kahvia, limeä, rosmariinia ja passionhedelmää.

Kurssin lopuksi ryhmä esitteli lopputulokset muille. Maistelussa oli vegaaninen, viljaton ja pähkinätön härkäpapupohjainen jäätelö, jonka makuparit vadelma-rosmariini, lime-passion ja mokka-suklaa yllättivät kaikki.

‒ Emme ottaneet paineita onnistumisesta, mutta päätimme kokeilla avoimin mielin uutta. Sehän oli vain yksi kurssi. Yllätyimme iloisesti, kun sattuman kaupalla onnistuimme valitsemaan oikeanlaiset makuparit.

Härkäpapujäätelö nimettiin Härtelöksi. Kuukausi kurssin päättymisen jälkeen opiskelijat päättivät osallistua Ravintolapäivään. Tapahtumaan valmistettu yli 30 kilon jäätelölasti hävisi parempiin suihin alta aikayksikön. Sitä myytiin tuolloin 300 annosta.

Kahden onnistumisen jälkeen Lipasu Oy perustettiin kesäkuussa 2018.

Erilaiset taustat tukevat toimintaa

Yrittäminen oli entuudestaan vierasta Kaisa Anderssonille, 22. Lähipiiriin ei kuulunut yhtäkään yrittäjää. Päällimmäisenä ajatuksena oli pelko, koska loikka syvään päähän tuntui valtavalta. Jos Härtelö olisi ollut vain hänen projektinsa, yritys olisi suurella todennäköisyydellä jäänyt perustamatta.

Ison tiimin vahvuutena on sekä monipuoliset taustat että osaaminen. Joukosta löytyi myös yrittäjäperheissä kasvaneita, jotka pyörittivät tottuneesti perustamispapereita.

‒ Voimme paikata toisiamme ja jakaa osaamistamme vastaavia tehtäviä, Andersson sanoo.

Hän myöntää, että monen osakkaan mallissa on myös haasteensa. Esimerkiksi osakassopimuksen tekeminen on vaatinut paljon aikaa menneenä syksynä. Sopimusta on viilattu juristin avustuksella, mihin on kulunut paljon rahaa.

Lisäksi tuotanto on edelleen niin pienimuotoista, ettei se pysty elättämään ketään täyspäiväisesti.

Anderssonin mukaan Lipasu Oy:n tavoitteena on, että ensi vuonna jokunen osakkaista pystyisi työllistämään itsensä kokoaikaisesti. Tuotekehitystiimissä oleva Andersson aikoo kuitenkin hakea muita töitä ensi kesänä.

Tavoitteena oma tehdas

Yrittäjien haaveissa on oma jäätelötehdas tai sopimusvalmistus, mutta tavoitteeseen pääseminen vaatii vielä paljon työtä. Ensin yrityksen on saatava varma rahoitus, löydettävä sopivat tilat ja solmittava pysyviä asiakassuhteita.

‒ Arvioisin, että suurimmat jarruttajat yrityksellemme on raha ja markkinointi. On saatava talous vakaammaksi sekä brändiä tunnetummaksi, Andersson kuvailee.

Yksi kuitenkin on varma. Enää jäätelöeriä ei tehdä puolen litran jäätelökoneella yliopiston tiloissa. Myös Härtelön brändääminen on kovassa vauhdissa. Syksyllä yrityksen jäätelöitä pääsi maistelemaan Helsinki Design Weekin ruokatapahtumassa, jota varten valmistettiin 4 000 annosta.

Alkuvaiheessa yritys haluaa lisätä tunnettuutta. Brändiä vahvistetaan osallistumalla ruoka-alan tapahtumiin. Toistaiseksi jälleenmyyjiä on kolme.

Oman jäätelötehtaan perustaminen tarkoittaisi tuotantomäärien kasvua ja vakiinnuttamista. Nyt jäätelöä valmistetaan satunnaisesti vuokratiloissa.

Alkujaan lanseeratuista kolmesta mausta jäljellä on enää kaksi. Anderssonin mukaan mokka-suklaan valmistus osoittautui raaka-aineiden puolesta haastavaksi. Ne eivät toimineet isoissa valmistuserissä, joten valikoimaa supistettiin.

‒ Vaikka jännitinkin aluksi yrittämistä, ovat kaikki kokemukseni olleet sen arvoisia. Jos on hyvä idea, jokaisen pitäisi kokeilla, mihin se kantaa. Tukea ja apua saa, kunhan uskaltaa kysyä, Andersson sanoo.

Fakta

4x Yritystä käynnistämässä

Toimi oikeassa järjestyksessä. Etsi ja hae mahdollista rahoitusta ennen toiminnan aloittamista. Tällaisia ovat esimerkiksi starttiraha ja innovaatioseteli. Kaikkea rahoitusta ei voi saada enää perustamisen jälkeen. Esimerkiksi jos päätoiminen yrittäminen on alkanut, ei starttirahaa pääsääntöisesti enää myönnetä.

Osakassopimus on tärkeä. Jos perustat yrityksen useamman henkilön voimin, tee heti osakassopimus. Pyydä apua tarvittaessa lakimiehiltä. Yhteisistä pelisäännöistä on tärkeä sopia kirjallisesti.

Kerro ideastasi mahdollisimman monelle. Suuta ei pidä pitää kiinni, vaan pyytää rohkeasti apua ja ottaa vastaan neuvoja.

Usko omaan tekemiseen. Jos et itse usko ideaasi, niin kuka sitten? Yritystä ei kannata perustaa, jos epäilet omaa keksintöäsi.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Mikä mietityttää, aloittava yrittäjä?

Yrityksen perustamista miettivä tai yritystoimintaa käynnistävä henkikö on uuden taipaleen alussa. Millaiset asiat mietityttävät aloittavaa yrittäjää? Uusyrityskeskus Ensimetrin asiantuntija Anu Lehtola kertoo.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Mikä liiketoimintasuunnitelma? Ota nämä asiat huomioon

Liiketoimintasuunnitelma on ennen kaikkea työkalu yrittäjälle itselleen, ja siksi on olennaista olla realisti.

Kuinka startup-yritys saa rahoituksen kuntoon?

Helsinkiläinen Bankify vakuutti kansainvälisen riskisijoittajan. Sitä varten piti olla jo liikevaihtoa ja asiakkaita.

Unelma omasta yrityksestä toteutui: Pariskunta osti hotellin ja uudisti sen lattiasta kattoon

Hotelli Gustavelundia jo vuosia johtanut Antti Ropponen ryhtyi yrittäjäksi vaimonsa kanssa. Riskin otto on tuottanut tulosta.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Lataa lisää