Minustako yrittäjä?

Pitsaketjun huippuunsa hiominen otti aikaa – kuinka oma paikka vallataan?

Pitsaketjun huippuunsa hiominen otti aikaa – kuinka oma paikka vallataan?

Splizzerian konseptia on monistettu franchising-mallilla. Nyt ketjun tavoitteena on tuplata ravintoloiden määrä vuodessa.

|

Uuden toimijan ei ole aina helppoa löytää paikkaansa, varsinkaan, jos toimintaympäristönä on kovasti kilpailtu ravintola-ala. Sen tietää pitsaketju Splizzerian perustaja Saku Hautala.

Moni ravintola-alan ketju toimii franchising-mallilla. Niin myös Splizzeria.

Hautalan tavoitteena on ollut alusta asti luoda franchising-pohjalla toimiva ketju, joka voisi laajentua vähintään koko Suomeen. Se ei ole ollut hänen mukaansa helppo tie. Pelkästään ensimmäiset 1,5 vuotta yrityksen perustamisen jälkeen kuluivat tuotekehityksen ja konseptoinnin parissa.

– Halusimme alusta saakka, että ravintola on helposti monistettava. Laajeneminen yhdestä kuudeksi ei kuitenkaan ollut niin helppoa kuin kuvittelemme. Tarkoituksena oli laajentua nopeammin kuin mihin lopulta olemme pystyneet, Hautala kertoo.

Liikeidea hautui vuosia

Splizzerian toiminta-ajatus on yksinkertainen. Yritys tarjoaa pitsaa kahdessa osassa, jolloin asiakas voi valita lautaselleen useamman eri vaihtoehdon.

Liikeidea syntyi Hautalan ja tämän ystävysten Lapin-reissulla jo vuosia sitten – missä muuallakaan kuin pitsapöydän ääressä.

– Tilasimme pitsat, mutta ystäväni eivät osanneet päättää mitä he haluavat syödä. Päädyimme jakamaan paloja toistemme kesken ja pohdimme ääneen, miksi mikään yritys ei tarjoa pitsoja osissa, Hautala kertoo.

Samaan aikaan maailmalla puhuttiin fast casual -ilmiöstä. Fast casual tarkoittaa rentoja ravintoloita, joista saa ruokaa nopeasti ja kohtuulliseen hintaan. Annosten hinta on tyypillisesti pikaruoan ja perinteisen ravintolaillallisen välimaastossa. Ruoka myös yleensä tilataan tiskiltä.

Ajatus jäi kytemään it-alalla pitkään työskennelleen Hautalan mieleen. Hän oli perustanut ensimmäisen yrityksensä jo vuosia aiemmin ja toiminut monen yrityksen hallituksessa. Splizzerian hän päätti perustaa lopulta vuonna 2012.

Pitkällistä kehitystyötä

Laajenemissuunnitelmia hidasti Hautalan mukaan alkuun muun muassa se, että hän halusi ruoasta laadukasta ja oikeasti maistuvaa. Se vaati aikaa.

– Huippukokki Marko Laine auttoi kehittämään reseptejä, hioi konseptia ja tarkisti, että ruokalistan maut sopivat yhteen. Tavoitteena on, että pitsanpuolikkaat ovat yhdessä parempia kuin kumpikaan puolikas olisi yksin.

Hautala halusi rakentaa palvelumallista sellaisen, että se houkuttelee monenlaisia asiakkaita. Ravintoloissa on tarjolla myös terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten salaatteja.

– Käytimme tietoisesti tosi paljon rahaa kehitystyöhön ja siihen, että saimme kaiken toimimaan käytännössä.

Ensimmäinen ravintola avattiin Salossa keväällä 2014. Vielä samaisen vuoden lopussa ketju laajensi Turkuun ja Helsinkiin.

Pois Helsingistä

Hautalan mukaan konsepti on toiminut alusta saakka. Seuraavina vuosina tuli kuitenkin myös takapakkeja. Esimerkiksi Helsingin keskustassa sijainnut ravintola jouduttiin sulkemaan.

– Se oli sääli, koska ravintola oli todella suosittu ja ehdimme toimia samassa paikassa 2,5 vuoden ajan, Hautala sanoo.

Hänen mukaansa päätös tehtiin, koska liikepaikka tuli liian kalliiksi eikä se ollut sopivin, kun kaikki Splizzerian ravintolat päätettiin siirtää franchising-yrittäjille.

– Ympäristö kyllä sopi ketjulle ja keskeinen sijainti paikkasi kallista vuokratasoa markkinoinnillisesti. Kyseinen liikepaikka ei olisi kuitenkaan sopinut franchising-malliin.

Naiset yllättivät

Nyt Splizzerioita on kuusi, ja osa niistä toimii Neste-liikenneasemien yhteydessä. Koko ketjun liikevaihto lähentelee noin 1,2 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä ketjuun haetaan uusia yrittäjiä eri paikkakunnille.

– Tarkoituksena on vähintään tuplata ravintoloiden määrä seuraavan vuoden aikana, Hautala kertoo.

Hän uskoo Splizzerian palaavan tulevaisuudessa myös pääkaupunkiin. Etsinnässä on edullisempi ja franchising-malliin paremmin sopiva liiketila.

Hautala on ottanut kokemuksista opiksi. Hän myöntää, ettei alussa edes tiennyt, keitä yrityksen asiakkaat todella ovat.

– Meidän tekemien tutkimusten mukaan suurin osa asiakkaistamme on naisia. Se oli yllätys, sillä yleensä naiset eivät ole pitserioiden suurimpia asiakasryhmiä.

Fakta

3 x Uudelle alalle lähteminen

Saku Hautalan vinkit:

Uskalla kokeilla. Menestystä ei synny ilman uskallusta. Saku Hautalan mielestä hyvä idea pitää siis uskaltaa toteuttaa. Esimerkiksi ravintola-alan kilpailu on kovaa, mutta ala on samalla todella mielenkiintoinen.

Hio konsepti. Konsepti on syytä suunnitella ja valmistella huolella. Se tekee toteutuksesta helpompaa. Hyvästä suunnitelmasta kannattaa myös pitää kiinni.

Valmistaudu yllätyksiin. Tee laskelmat realistisesti ja varaudu huonoihin kuukausiin. Uudella alalla yllätyksiä tulee vastaan vääjäämättä. Esimerkiksi ravintola-alalla pärjäämiseen vaikuttavat monet asiat: niin liikepaikan sijainti, yleinen taloustilanne kuin säätilakin näkyvät suoraan asiakkaiden määrässä.

Miljoonan pizzan mies hamuaa edelleen kasvua: ”Tyytyväisyys on taantumisen merkki”

Vesa Säkkinen pyörittää Rovaniemellä Suomen suurinta Kotipizzaa. Franchising sopii hänelle, mutta ei tarkoita automaattista menestystä.

Pariskunta myi talonsa perustaakseen ketjuravintolan – ja laittoi sitten paukut kasvuun

Franchising-yrittäjyys vei Tarja ja Tomi Salon mennessään. Nyt heillä on neljä ravintolaa sekä liikenneasema.

Mikä tekee Suomen tyytyväisimmän yrittäjän?

Minulla on ihanat asiakkaat, mahtava tiimi ja työ, josta nautin, kirjoittaa Musti ja Mirri -yrittäjä Heidi Rantanen.

Konkurssi muutti Rollsin strategian: Elintila löytyi huoltoasemilta

Hampurilaisketju kilpailee ennemmin pikkupaikkakuntien grillien kanssa kuin pikaruokajättien puristuksessa.

Hävittäjälentäjä löysi uuden uran yllättävältä taholta

Mikko Römpötti päätyi tilitoimistoyrittäjäksi ystävänsä houkuttelemana.

Mitä ravintolaketjun rakentaminen vaatii? ”Riski kulminoituu liikepaikkaan”

Teerenpeli on laajentanut harkiten. Tavoitteena on aina kannattavuuden parantaminen.

Muutoksen vuosi osoitti: Välillä on pakko pysähtyä ja ottaa opiksi

Yönsä nukkuu paljon paremmin, kun yrityksen suunta on selvä, kirjoittaa M Roomin Markku Kosonen.

Menestyjissä yhdistyy nöyryys ja ylpeys

Hyvä yrittäjä ymmärtää, että hänen yrityksensä on olemassa asiakkaita varten, kirjoittaa Kotipizzan Tommi Tervanen.

Yhden naisen yrityksestä tuli kasvava franchising-ketju

Emmi Salon oli aluksi tarkoitus työllistää vain itsensä. Pian hänen yrityksensä Fitverstas toimii jo 18 paikkakunnalla.

Lataa lisää