Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Minustako yrittäjä?

Siivousfirma erottuu räväkkyydellään – yrittäjällä jo exit-suunnitelma

Siivousfirma erottuu räväkkyydellään – yrittäjällä jo exit-suunnitelma

Jenni Parpalan liikeideana on tavoitella vain harvoja ja valittuja.

|

Yrittäjä Jenni Parpalan silmissä siintää Espoon Westend. Sinne hän haluaa avata siivousalan yritykselleen Kiffelille toimipisteen vuoteen 2019 mennessä.

Parpala on lähtenyt uudistamaan perinteistä toimialaa. Kiffel tarjoaa palveluja vain harvoille ja valituille, ja yritys erottuu räväkällä tyylillään. Yritys julistaa nettisivuillaan ”puolittavansa perheen riidat”.

Siivouspaketteja on kolmenlaisia: Keskilattiasutasu, Purana-paketti ja Pirttihirmu. Hinnoista näkee, että palveluita ei ole tarkoitettu pienituloisille.

Parpalaa ovat neuvoneet asiakaskunnan segmentoinnissa erityisesti markkinoinnin ja myynnin kouluttajat Pasi Rautio ja Jari Parantainen.

– Kun tuollaiset herrat antavat neuvoja, niin kyllä niitä noudatan. Ja se on kannattanut, Parpala sanoo.

Ei lupaa epäonnistua

Parpalan yrittäjäesikuva on ollut oma äiti, joka pyöritti pitopalveluyritystä Saariselällä. Äiti osoitti, että liikkeelle voi lähteä myös tosi pienestä.

– Ehkä tärkein oppi äidiltä on ollut se, että työnteko voi olla oikeasti kivaa, ei välttämätön paha tai pakkopullaa.

Parpala sanoo oppineensa perheyrityksestä ainakin sen, että on pitänyt tuloksen tekemistä tärkeänä päivästä yksi alkaen.

– En koskaan voisi olla taiteilija, joka maalaa taulun, pistää kädet ristiin ja toivoo, että joku ostaa. Olen yrittäjä, joka pystyy helposti näkemään, myykö jokin vai eikö myy.

Startup-yrityksissä on ehkä tavallisesti lupa epäonnistua, mutta Parpalalle se ei ole ollut vaihtoehto.

– Minulla oli perhe ja asuntolaina. Tilanne pakotti siihen, että yrityksen piti tuottaa heti hilloa. Ei voinut tehdä hyväntekeväisyyttä.

Jo kahdeksan työntekijää

Parikymppinen Parpala muutti Vaasaan miehensä ja tyttärensä kanssa vuonna 2013 suorittamaan merkonomiopintojaan loppuun. Vuorotöiden tekeminen opiskelujen ohella oli kuitenkin pienen lapsen äidille vaikeaa.

Parpala päätti ottaa osaa Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Hänet palkittiin sekä parhaana myyjänä että parhaasta palvelusta.

Toiminimiyrityksen hän perusti heti vuoden 2014 alussa. Alussa oli vain reppu ja siivousvälineitä. Parpala suhasi bussilla kaupunginosan toiseen päähän, siivosi kolme kotia ja haki sitten Lilli-tyttärensä hoidosta.

Ensimmäinen oma auto oli Opel Corsa vuodelta 1998.

– Elintaso kohosi, Parpala sanoo.

Puoli vuotta yrityksen aloittamisesta alv-rajat alkoivat paukkua, ja hän palkkasi ensimmäiset työntekijänsä. Nyt työntekijöitä on jo kahdeksan, ja Parpala väittää maksavansa heille alan kovinta palkkaa, 15 euroa tunnilta.

– Se on aiheuttanut sen, että olen saanut palkattua vieläkin parempia työntekijöitä. Missioni on mahdollistaa parempi huominen sekä työntekijöille että asiakkaille.

Yksi iso askel yritykselle on loppukesästä julkaistava Kiffelin älypuhelinsovellus. Sen avulla asiakkaat pystyvät tilaamaan palvelun ja antamaan palvelusta palautetta aiempaa helpommin. Lisäksi syksyllä avautuu yrityksen sivupiste Saariselälle. Siellä Kiffel siivoaa edustusmajoja.

Exit seitsemän vuoden päästä

Parpala ei jaksanut istua kauan koulun penkillä, joten hän pitää Kiffeliä omana koulunaan. Hänen mielestään omassa yrityksessä oppii paljon paremmin kuin koulussa.

– Uskon, että tulevaisuudessa on paljon nuoria, joilla ei ole mielenkiintoa tai halua istua koulun penkillä kuutta vuotta. Yrittäjyys on tosi mielenkiintoinen oppimisympäristö.

Yritys on vaatinut rohkeutta panna itsensä likoon.

– Mitä enemmän oksettaa, sen parempi. Se on merkki siitä, että on ainakin kaksi askelta kilpailijoita edellä.

Tulevaisuudestaan Parpalalla on selvät sävelet.

– Olen sanonut, että seitsemän vuoden päästä, kun olen 32, haluan tehdä exitin ja ruveta tekemään jotain muuta.

Yrittäjyydestä luopumisen jälkeen Parpala haluaisi käyttää saamiaan oppeja tulevissa töissään. Ennen exitiä hän kuitenkin haluaisi käydä oman yrittäjyytensä ohessa työharjoittelussa erilaisissa yrityksissä opettelemassa esimerkiksi sisällöntuotantoa ja varastonhallintaa.

Fakta

Vinkit aloittelevalle yrittäjälle

Verkostoidu. Apua kannattaa kysyä rohkeasti. Jenni Parpala kertoo, ettei kukaan kehdannut sanoa hänelle ei.

Ole rohkea. Kilpailija voi mennä ohitse hetkenä minä hyvänsä. Siksi on tärkeää nähdä useita mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen. Parpalan mielestä on hyvä ajatella, että vain taivas on rajana. Haaveista kannattaa myös puhua ääneen.

Nosta palkkaa alusta asti. Ilmaiseksi ei kannata ryhtyä edes yrittäjäksi, Parpala sanoo. Tee laskelmat niin, että toiminta on kannattavaa jo alussa.

Ole rehellinen itsellesi. Parpala tietää, ettei ole hyvä henkilöjohtaja. Siksi hän palkkaa yritykseen ihmisiä, jotka jaksavat opettaa muita. Yrittäjän ei kannata myöskään ajatella, että voi hoitaa itse kaiken kirjanpidosta, markkinoinnista ja palkkojen laskemista lähtien.

Uupuuko liikeidea? Ehkä voisit ostaa toimivan yrityksen

Yrityksen ostaminen tarjoaa hyvän reitin yrittäjäksi, kunhan tunnistaa myös sen riskit, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskus ry:n Jari Jokilampi.

Sankari, suorasuu tai itsekäs pamppu – millaisina yrittäjät nähdään?

Yritystutkijan mukaan yrittäjät esitetään mediassa usein sankareina. Stereotyyppinen kuva on kuitenkin muuttumassa.

Mistä tunnistaa hyvän yrittäjän? Bisnesenkeli katsoo kolmea H:ta

Ihanneyrittäjä on yhtä aikaa nöyrä, nälkäinen ja inspiroiva, listaa enkelisijoittajien yhdistyksen Fibanin vetäjä Reidar Wasenius.

Miten uusi yritys löytää paikkansa? Markkinarako pitää etsiä tarkkaan

Astialiisan perustaja Tiina Westerlund tekee asiakkailleen salapoliisityötä haluttujen astioiden löytämiseksi.

Yrittäjyydestä aukesi uusi ura loukkaantumisen jälkeen: “Koko elämä uusiksi”

Onnettomuus tai työssä syntynyt vamma voi laittaa urasuunnitelmat uusiksi.

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta

Vapaus Bikes Finlandin Mikko Ampujan liikeidea on mullistaa suomalainen työmatkapyöräily.

Nämä ovat yrityksen perustajan yleisimmät sudenkuopat

Yrityksen perustamiseen liittyy aina riskejä. Yllätyksiin on syytä varautua.

Missiona maailman pelastaminen – liikeidea syntyi halusta vaikuttaa

Minna Vidgrénin yritys sai alkunsa, kun hän havahtui ilmastomuutoksen haittoihin.

Yrittäjyys on opettanut enemmän kuin kaikki kouluvuodet yhteensä

Yrittäjyyskurssi muutti ajatteluani. Olen tyytyväinen, että niin kävi, kirjoittaa Puro Cafén Marisa Moilanen.

Lataa lisää