Minustako yrittäjä?

Käykö aika pitkäksi? Somevaari ryhtyi yrittäjäksi eläkkeellä

Käykö aika pitkäksi? Somevaari ryhtyi yrittäjäksi eläkkeellä

Aku Erosesta tuli Somevaari puolivahingossa. Yrittäjyys oli keino työllistyä.

|

Somevaari-nimellä Twitterissä esiintyvällä Aku Erosella on yli 45 000 seuraajaa. Sosiaalinen media on tehnyt 63-vuotiaasta Erosesta yrittäjän.

Perustin Aku News-nimisen yritykseni, kun Twitter-ilmiö alkoi kasvaa suureksi. Seuraavaksi tavoitteenani on kasvattaa yritystä ja rikkoa arvonlisäverovelvollisen tuloraja. Toivon, että jonain päivänä yritykseni on sivutulon sijaan pääasiallinen tulonlähteeni, Eronen kertoo.

Yhä useampi eläkeläinen ryhtyy yrittäjäksi, ja moni valitsee sivutoimisen yrittäjyyden. Mielekäs tekeminen ja lisätienestit ovat yleisiä syitä yrityksen perustamiselle.

Yrittäjyys on sytyttänyt Erosen elämään uuden kipinän.

– Haluan tehdä jotain hyödyllistä, vaikka olenkin eläkeläinen. Toisaalta tuntuu, että yrittäjyys tämän ikäisenä on ainoa mahdollisuus tehdä töitä. Kukaan ei ota tämän ikäistä töihin. Yrittäjäelämä on imaissut minut totaalisesti pauloihinsa.

Eronen kertoo seuraavansa päivittäin noin 80 eri mediaa. Sieltä Somevaari löytää puheenaiheensa.

– Juuri nyt yritän kehittyä bloggaajana niin kiinnostavaksi, että saisin mainostajia. Twiittaan jonkin verran myös maksusta, sillä yrityksillä tuntuu olevan vaikeuksia löytää seuraajia sosiaalisessa mediassa.

Sairaspediltä yrittäjäksi

Järvenpääläinen Eronen ei alun perin suunnitellut ryhtyvänsä eläkkeellä ahkeraksi twiittaajaksi, yrittäjyydestä puhumattakaan. Hän oli joutunut jäämään sairauseläkkeelle it-alalta vuonna 2008 terveysongelmien vuoksi.

Kuntouduttuaan hän alkoi jo olla lähes eläkeiässä, mutta töitä ei tuntunut löytyvän. Lisääntyneellä vapaa-ajalla Eronen teki vapaaehtoistöitä ja käytti ahkerasti Facebookia.

– Halusin käydä yhteiskunnallista keskustelua, mutta en saanut Facebookista kaipaamaani vastakaikua. Minulle suositeltiin Twitteriä, joten perustin tilin ja aloin twiitata.

Erosen twiitit herättivät nopeasti kiinnostusta. Yhteiskunnallisen keskustelun lisäksi Eronen jakoi sivullaan myös muiden ottamia luontokuvia. Seuraajamäärä alkoi kasvaa.

Tekijänoikeussyistä Eronen alkoi jakaa vain itse ottamiaan valokuvia. Niitä harrastajakuvaajalle oli kertynyt ja kertyy edelleen melkoinen määrä.

Erosta seurannut Twitter-käyttäjä ehdotti, että miehen kannattaisi perustaa oma yritys, olihan seuraajamäärä kasvanut suureksi.

– Ajatus jäi itämään mieleen ja otin pian selvää, mitä yrityksen perustaminen maksaa.

Eronen perusti toiminimen vuonna 2013. Tie yrittäjyyteen ei ole sujunut aivan kivuttomasti. Eronen kertoo, ettei ole edelleenkään aivan varma, mitä yrityksellä kannattaisi tehdä.

– Olen kohtalaisen hyvä rakentamaan verkostoja, mutta en ole vielä riittävän hyvin keksinyt, miten hyödynnän verkoston yrittäjänä.

– Sanotaan, että raha on verkossa, mutta vielä pitäisi keksiä, miten sen sieltä saa. On kuitenkin mahtavaa, että voi tienata itse ja ideoida omaa toimintaansa, Eronen jatkaa.

Suosion kasvaessa Somevaari on kutsuttu luennoimaan, kouluttamaan ja esiintymään. Erosen mukaan kohteena on ollut varsinkin ikäihmisiä, jotka haluavat ottaa netin käytön haltuun.

Iso kynnys

Erosen mielestä moni ajattelee yrittäjyyttä liian vaikean kautta.

– Yrittäjyys kiinnosti minua jo silloin, kun olin työelämässä, mutta ajattelin, että enhän minä osaa mitään erikoista. Yrityksen perustaminen tuntui liian suurelta kynnykseltä. En osannut ajatella, että it-alan ihminenkin voi perustaa toiminimen ja yrittää pienimuotoisesti, vaikka olihan minulla kertynyt monenlaista osaamista alalla.

Yrittäjyys on Erosen mielestä eläkeläiselle loistava tapa tienata pientä lisätuloa ja saada elämään sisältöä.

– Tällainen pienimuotoinen toiminta ei vaadi suuria investointeja tai riskejä. Eläkeläisillä on usein hyvin monenlaista kokemusta ja osaamista, mitä voisi hyödyntää pienellä panoksella.

Parasta yrittäjyydessä on Erosen mukaan vapaus.

– Ison osan tästä työstä pystyy tekemään kotona aamutakki päällä reinot jalasa. Konttorini on siellä, missä netti toimii.

Uteliaisuus voitti: Jollaksen kartanon yrittäjä painaa pitkää päivää palkkatyön ohella

Antti Tuomola yhdisti yrittäjyyden ja palkkatyön, koska halusi oppia uutta.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Yrittäjyys sopii opiskelijalle, joka saa asioita aikaan

Yrittäjyyden ja opinnot yhdistävän täytyy osata aikatauluttaa arkeaan, kirjoittaa Agipointin Veera Niemi.

Yrittäjäksi ryhtyminen opetti rohkeutta

Yrittäjä tarvitsee sitoutumiskykyä ja mielikuvitusta. Pettymyksiä on myös siedettävä, kirjoittaa Fitbeastin Anni Meriläinen.

Näin sujuu toiminimen perustaminen – helppo reitti yrittäjyyteen

Toiminimi sopii yksinyrittäjälle, jonka riskit ja liikevaihto ovat pieniä. Sillä voi myös kokeilla yrittäjyyttä.

Jo yli 100 000 kevytyrittäjää: Suosio kasvaa räjähdysmäisesti

Sivutoimiset yrittäjät testaavat liikeidean kantavuutta kevytyrittäjyyden avulla.

Vuosi täyteen yrittäjinä: Kolmikko ei tiennyt yrittäjyydestä mitään

Bugman´s Best on saanut lyhyessä ajassa paljon huomiota ja se on palkittu kansainvälisesti.

Myyminen on hienointa mutta vaikeinta ikinä

Itsevarmuudella ja omalla uskottavuudella voi saada toisenkin uskomaan ideaansa, kirjoittaa Citylaturin Claudia Hirvonen.

Oma yritys palkkatyön oheen: Miten ajan saa riittämään?

Kodista kotiin -yrityksen perustaja Ville Mäkipää tietää kokemuksesta, että ajanhallinta on iso haaste sivutoimiselle yrittäjälle.

Lataa lisää