Minustako yrittäjä?

Starttirahaa tuhansille joka vuosi – Vihanneskaivertaja sai apua markkinointiin

Starttirahaa tuhansille joka vuosi – Vihanneskaivertaja sai apua markkinointiin

Starttiraha vauhditti Nittiya Kosan Fruit Garden -yrityksen liiketoimintaa ensimmäisen yrittäjyysvuoden aikana.

|

Starttiraha oli olennaisessa osassa, kun helsinkiläisen Fruit Gardenin yrittäjä Nittiya Kosa pari vuotta sitten käynnisteli yritystoimintaansa.

Kosa on kotoisin Thaimaasta, jossa vihanneksista on perinteisesti kaiverrettu taide-esineitä. Hänkin oli opetellut taitoa kotimaassaan ja ryhtyi miettimään, voisiko vihanneskoristelu tuoda elantoa Suomessa.

Kosa otti yhteyttä TE-keskukseen ja kysyi mahdollisuutta saada starttirahaa yritystoiminnan käynnistämiseen. Hakuprosessi oli hänen mukaansa nopea ja joustava, ja myönteinen päätös tuli helmikuussa 2018.

Starttiraha Kosalle myönnettiin ensin kuuden kuukauden ajaksi. Sinä aikana hän perusti toiminimen sekä teetti yritykselleen esimerkiksi kotisivut ja Facebook-sivut.

– Sitä kautta tuli asiakkaita, Kosa toteaa.

Puolen vuoden kuluttua Kosalle myönnetiin myös toinen kuuden kuukauden starttirahajakso, joten yhteensä hän sai starttirahaa maksimiajan eli vuoden.

Hän sanoo jatkokauden hakemisen olleen muodollisesti helppoa, koska kokemusta hakemisesta oli jo ennestään. Lisäksi piti osoittaa, että yritystoiminta on edistynyt ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Starttirahavuoden aikana Kosa markkinoi palveluitaan esimerkiksi kiertämällä messuilla.

– Markkinointiin pitää panostaa, koska yritykseni toimii uudella toimialalla.

Tuhansille joka vuosi

Starttiraha on tarkoitettu yrittäjän toimeentulon turvaamiseksi päätoimisen yritystoiminnan alkuvaiheessa.

Vuonna 2018 starttirahaa myönnettiin Suomessa noin 6 000 uudelle yrittäjälle yhteensä noin 37 miljoonaa euroa.

Vuodesta 2013 lähtien myönnettyjen starttirahojen määrä on liikkunut 30–40 miljoonan euron välillä ja saajia on ollut 6 000–8 000 vuosittain. Tuen suuruus on noin 700 euroa kuukaudessa.

– Starttirahan kysyntä seuraa yleensä yleisiä suhdannetilanteita, sanoo neuvotteleva virkamies Sirpa Hautala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Heikommassa suhdanteessa työttömiä on enemmän ja starttirahan kysyntäkin on suurempaa.

Lain mukaan starttiraha on kuitenkin harkinnanvarainen tuki eli kenelläkään ei ole siihen automaattisesti oikeutta. Starttirahaa voi hakea työtön, palkkatöitä tekevä, opiskelija tai sivutoiminen yrittäjä, joka laajentaa päätoimiseen yrittäjyyteen.

Yritystoimintaa käynnistelevä saa tietoa starttirahasta usein Uusyrityskeskuksesta tai TE-toimistosta. Starttiraha myönnetään, jos TE-toimisto katsoo myöntämisedellytyksien täyttyvän.

Käytännössä se tarkoittaa, että hakijalla on oltava riittävät valmiudet yritystoiminnan aloittamiseen ja yritystoiminnalla on oltava edellytykset jatkuvaan kannattavuuteen.

Starttiraha ei saa vääristää kilpailua

Aina starttirahaa ei kuitenkaan myönnetä. Starttiraha voidaan torpata esimerkiksi siksi, että sen myöntäminen uudelle yrittäjälle vääristäisi alan yritysten välistä kilpailua.

– Kuluttajapalvelualan yrityksiä, esimerkiksi parturikampaamoita, on paikkakunnalla usein jo ennestään paljon ja kilpailu on kovaa. Tällöin starttirahan myöntäminen voisi vääristää kilpailua, Hautala sanoo.

Starttirahaa ei myönnetä myöskään silloin, jos päätoiminen yritystoiminta on aloitettu ennen kuin starttirahan myöntämisestä on päätetty.

Hautalan mukaan ministeriössä on parhaillaan käynnissä tutkimus, jossa tutkitaan laajasti myös starttirahan vaikuttavuutta. Edellinen tutkimus vuodelta 2012 osoitti, että starttirahaa saaneiden yritysten eloonjäämisaste on parempi kuin yrityksillä keskimäärin.

Uudessa tutkimuksessa on tarkoitus päivittää tiedot ja tutkia erityisesti sitä, mikä on starttirahan merkitys yrityksen perustamiseen, kasvuun ja kehittymiseen.

Fruit Gardenilla monta suuntaa

Nittiya Kosan Fruit Gardenin yritystoiminta on ollut käynnissä pian kahden vuoden ajan, ja asiat ovat edenneet pienin askelin. Vaikka moni asia on vielä auki, sen Kosa voi sanoa varmasti, että starttirahan saaminen on vauhdittanut liiketoimintaa.

Nittiya Kosa starttiraha

Helmikuussa hän aikoo osallistua Saksan Stuttgartissa järjestettäviin kokkiolympialaisiin, jossa on oma sarja myös vihanneskaivertajille. Jos siellä tulee menestystä, se on hyvä piristysruiske ja markkinointia yritykselle.

Kosa etsii myös mahdollisuuksia laajentaa liiketoimintaansa muillekin alueille kuin vihannesten kaivertamiseen juhlatilaisuuksia varten.

Mahdollisia suuntia ovat esimerkiksi taidekaivertamisen opettaminen ja esittely, taidekaiverretut korut sekä tuoksusaippuoiden kaivertaminen kylpyhuoneiden koristeiksi.

– Selvitämme nyt, mitä näistä lähdemme edistämään ja missä järjestyksessä.

Fakta

4 x Starttirahaa ei myönnetä, jos…

Aloittavasta yritystoiminnasta arvioidaan tulevan jo alkuvaiheessa niin paljon tuloja, että yrittäjä ei tarvitse starttirahaa kohtuullisen toimeentulon saavuttamiseksi.

Starttirahan myöntämisen arvioidaan vääristävän kilpailuja samoja tuotteita tai palveluita jo ennestään tuottavien yritysten välillä.

Starttirahan hakija on aloittanut päätoimisen yrittäjyyden jo ennen kuin starttirahan myöntämisestä on päätetty.

Starttirahan hakija on laiminlyönyt veroja tai muita lakisääteisiä maksuja tai hänellä on maksuhäiriöitä.

Lattiakauppias Jukka-Pekka Kalliosta tuli Bambumies – ”Nahka pitää luoda vielä monta kertaa”

Itsensä likoon laittaminen ja laaja verkostoituminen ovat olleet toimiva resepti yrittäjyyden alkutaipaleella.

Mistä kumppani yksinyrittäjälle? Yhteistyö johti yhteiseen nimeen

Yrittäjien tiivis yhteistyö edellyttää hyvää henkilökemiaa ja yhteistä visiota.

Vankka kokemus vei yrittäjäksi – valokuvausliike sai hyvän startin

Hanna Ranta uskoo valokuvausliikkeen kannattavan hyvällä palvelulla ja oikealla hinnoittelulla.

Tärkeä oppi: Verkostot auttavat, mutta päätökset on tehtävä yksin

Rovaniemellä jäätelötehdasta pyörittävä Anna-Riikka Lavia hyödyntää paikallista yrittäjäverkostoa.

Yrittäjä ei voi laskea pelkän starttirahan varaan

Starttiraha on äärettömän tärkeä monelle aloittelevalle yrittäjälle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Lataa lisää