Minustako yrittäjä?

Suurkaupunki vaihtui pikkukyläksi – Paluumuutto vei yrittäjäksi

Suurkaupunki vaihtui pikkukyläksi – Paluumuutto vei yrittäjäksi

Yrittäjä: Suomessa byrokratia Saksaan verrattuna todella pientä.

|

Yrittäjyys on monelle kotiseudulle takaisin kaipaavalle ainoa vaihtoehto. Pienillä paikkakunnilla työpaikkojen määrä on rajallinen.

Lumia Huhdanpää-Jais päätti muuttaa takaisin lapsuudenkotiinsa, Pälkäneellä sijaitsevaan parinsadan asukkaan kylään Laitikkalaan pari vuotta sitten. Paluu teki hänestä myös yrittäjän.

Huhdanpää-Jais oli viettänyt miehensä Dominik Jaisin kanssa viimeiset kymmenen vuotta maailmalla, ensin Irlannissa ja myöhemmin Saksassa. Kotiseudulle houkuttelivat maaseudun rauha ja luonnonläheisyys.

– Idea paluumuutosta kutkutti, koska halusimme lähemmäs luontoa. Pitkät työmatkat Pälkäneeltä Tampereelle tai Helsinkiin eivät kuitenkaan innostaneet, joten päätimme, että kokeilemme siipiämme yrittäjinä, Huhdanpää-Jais kertoo.

Huhdanpää-Jais oli aiemmin palkkatöissä it-alalla, kun taas hänen miehellään oli Saksassa oma verkkosivuja ja markkinointiviestintää tekevä yritys.

Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä ei silti ollut aivan helppo. Pariskunta oli asunut kahdeksan vuoden ajan Essenissä, aivan suurkaupungin keskustassa. Nyt vastassa oli täysin toisenlainen toimintaympäristö.

– En ollut koskaan aiemmin ajatellut palaavani Pälkäneelle, puhumattakaan siitä, että muuttaisin takaisin aivan lapsuudenmaisemiini.

Verkostojen rakentamista

Nyt pariskunta tunnetaan kylässä ennen kaikkea yrittäjinä. Heidän Chase&Snow-niminen markkinointiviestintätoimistonsa on toiminut Pälkäneeltä käsin noin vuoden ajan.

Yritystoiminta on lähtenyt Huhdanpää-Jaisin mukaan käyntiin hyvin. Vaikka verkostojen kasvattaminen on täytynyt aloittaa alusta, töitä on riittänyt alusta saakka.

– Kylällä oli toki vanhoja tuttuja, mutta hekin tunsivat minut vain lapsena. Aikuisuuden kontaktit paikkakunnalle ja suomalaiseen yritysmaailmaan piti luoda uudelleen.

Huhdanpää-Jais on kasvattanut verkostoaan sekä sosiaalisen median että paikallisten yrittäjäjärjestöjen kautta.

Aluksi yrityksen oli tarkoitus keskittyä vain verkkosivujen suunnitteluun ja toteuttamiseen, mutta kaksikko on sittemmin laajentanut myös muuhun graafiseen suunnitteluun, sisällöntuotantoon ja sosiaaliseen mediaan liittyviin töihin. Se on ollut hyvä ratkaisu pienellä paikkakunnalla toimiessa.

Tavallinen arki on muuttunut yritystoiminnan seurauksena valtavasti. Huhdanpää-Jaisin mukaan eron huomaa esimerkiksi työtahdissa.

– Suomalainen yrityskulttuuri on ainakin omien kokemusteni mukaan paljon rennompi kuin Saksassa. Saksalainen työkulttuuri opetti tekemään työt täydellä teholla, joten yrittäjyys on ollut tietyllä tapaa jopa helpompaa.

Koko kylä yrittää

Kotiseudulle paluu on sujunut Huhdanpää-Jaisin mukaan hämmästyttävän hyvin.

– Lapsuudenmaisemiin oli yllättävän helppo solahtaa mukaan. Pelot siitä, että meillä olisi sopeutumisongelmia, olivat onneksi vääriä, hän sanoo.

– Kunta on muuttunut omista nuoruusvuosistani todella yrittäjäystävälliseksi. Paikallinen yrittäjäyhdistys on erittäin aktiivinen, ja lisäksi olemme saaneet paljon apua kunnan elinkeinotoimen puolelta.

Pariskunnan yritys on Laitikkalassa ainoa laatuaan, sillä suuri osa paikallisista yrityksistä työskentelee ruoantuotannon parissa. Chase&Snow:lla on asiakkaita ympäri Suomea, mutta yhteistyötä on tehty myös oman kylän yritysten kanssa.

– Täällä on vähän asukkaita, mutta lähes 30 aktiivista yritystä. Vaikka tulemme eri alalta, olemme päässeet tekemään muun muassa verkkosivuja muille paikallisille yrittäjille.

Huhdanpää-Jais kertoo yllättyneensä kaiken kaikkiaan siitä, miten helppoa yrityksen perustaminen oli.

– Paljon puhutaan siitä, kuinka Suomessa on vaikea yrittää. Byrokratia oli kuitenkin Saksaan verrattuna todella pientä. Meidän ei tarvinnut hakea erilaisia toimilupia eikä liittyä oman alan kauppakamariin. Mielestäni olemme päässeet hyvin helpolla.

Fakta

3 x Paluumuuttaja yrittäjänä

Pelko pois. Lumia Huhdanpää-Jaisin kokemuksen mukaan paluumuuttaja törmää usein asenteelliseen ilmapiiriin ja väitteeseen, jonka mukaan muuttotappiopaikkakunnalle tai maalle ei kannata muuttaa. Jos yritysidea on kuitenkin olemassa ja se voi toimia maalta käsin, mikään ei estä yrittämästä.

Puitteet kuntoon. Tarkista, että uusi paikkakunta soveltuu työntekoon ja yrittämiseen. Huhdanpää-Jais huomauttaa, että maaseudulla sijaitsevilla pienillä paikkakunnilla puhelinlinjat on usein purettu, eikä valokuituyhteyttä ole välttämättä vielä saatavilla. Jos nettiyhteys on välttämätön yritystoiminnalle, tarkista etukäteen, että yhteydet ovat kunnossa.

Toimi laaja-alaisesti. Laaja palveluvalikoima saattaa toimia pienellä paikkakunnalla suppeaa paremmin. Siksi Chase&Snow’kin laajensi verkkosivuista muun muassa sisällöntuotantoon. Monipuolisempi palveluvalikoima sopii laajemmalle asiakaskunnalle.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

Lataa lisää