Minustako yrittäjä?

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

|

Vielä viime vuonna Juha Itkonen työskenteli Suomen Pankissa ekonomistina ja teki Suomen talouteen liittyviä ennusteita. Työssään hän teki myös tärkeän havainnon.

– Huomasin, että talouden analyyseissa on automatisoinnin varaa. Manuaalinen tietojen siirtely ei ole ekonomistin tai tohtorin ydinosaamista.

Itkonen ymmärsi, että havainnossa on potentiaalia. Parhaiten ideaa saisi vietyä eteenpäin yrittäjänä. Hän oli jo entuudestaan pyöritellyt ajatusta uramuutoksesta ja etenkin yrittäjyydestä.

Yritysidea eteni ajatuksesta toteutukseen ripeästi. Itkonen irtisanoutui työstään tammikuussa ja helmikuussa hän perusti startup-yrityksen ystävänsä Otto Laosmaan kanssa, joka on myös ekonomisti.

Tehokkaampaa tiedon analysointia

Heidän yrityksensä nimeksi tuli Robonomist, joka kuvaa samalla yrityksen tuotetta: robottia, joka tekee ekonomistin puuduttavimmat rutiinityöt.

Itkosen ja Laosmaan kehittämät robotit toimivat pilvipalvelussa omalla alustallaan. Ne keräävät, analysoivat ja julkaisevat halutusta datasta sellaista tietoa, jota asiakas tarvitsee.

Kuka: Juha Itkonen
Ikä: 36 vuotta
Kotipaikka: Helsinki
Tavoite yrittäjänä: ”Haluamme vapauttaa asiantuntijoiden aikaa, jotta he voivat keskittyä olennaiseen.”

Laosmaalla on datatieteilijätausta, ja Itkonen on harrastanut koodaamista pienestä pitäen. Esimerkiksi väitöskirjaansa varten Itkonen joutui käyttämään supertietokonetta laskelmien tekemiseen.

–  Niitä koodaustaitoja, joita työssämme tarvitaan, ei oikeastaan opeteta missään. Kehitämme uudenlaista teknologiaa, joten olemme pääasiassa joutuneet etsimään ja keksimään ratkaisuja itse, Itkonen kuvailee.

Askel riskien maailmaan

Loikka yrittäjyyteen oli valtiotieteiden tohtoriksi väitelleelle kolmen lapsen isälle täysin uusi suunta. Arvostettu työ vaihtui oman liikeidean kehittämiseen ja uudenlaisen liiketoiminnan tekoon. Mitä Itkonen itse ajattelee puolen vuoden yrittäjyyden jälkeen?

– Olihan riskeissä valtava muutos, sillä Suomen Pankki on varsin varma työpaikka, jossa ihmiset tekevät pitkiä työuria. Lisäksi minua mietitytti, pystyykö idean skaalaamaan tuotteeksi, jota asiakkaat haluavat ostaa ja vieläpä maksaa siitä, Itkonen kuvailee.

Yrittäjyys onkin ollut Itkoselle yhtä nousujohteista oppimiskäyrää. Hän ja Laosmaa ovat päässeet puolen vuoden aikaan pisteeseen, jossa robottialustat alkavat olla kypsiä, ja he pääsevät skaalaamaan liiketoimintaa. Tämä on vaatinut tuotekehitystä asiakkaiden tarpeisiin sopivaksi, sillä yrityksillä ei ole ollut vastaavaa käytössä aikaisemmin.

– Ensimmäinen puoli vuotta oli paljolti tuotekehitystä ja pilotointia.

Itkonen kuvailee, että hänellä oli ennen yrittäjyyttään kohtuullinen käsitys siitä, mitä tuleman pitää. Samaan hengenvetoon hän jatkaa, että toisaalta kaikkea ei voi ymmärtää, ennen kuin yritys on oikeasti olemassa.

Tärkein oppi, jonka Itkonen kokee yrittäjänä saaneensa, liittyy siihen, miten tärkeää asiakkaiden suuntaan viestiminen on – asiakaspalvelua unohtamatta.

– Erityisen tärkeää viestintä on, kun tehdään asiakkaiden kanssa tuotekehitystä ja luodaan jotain uutta.

Yrittäjäuran alkutaival on osoittanut Itkoselle, että teknologia toimii ja potentiaalia kasvuun on. Tilauskirjat ovat täynnä, ja kaiken kaikkiaan yritys on nousukiidossa.

– Meidän ei ole tarvinnut markkinoida ollenkaan, vaan asiakkaat ovat soitelleet meille, Itkonen kertoo.

Robonomistin isoimpia asiakkaita ovat Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) ja Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK).

Itkosen ja Laosmaan aiemmissa töissään keräämät verkostot ovat osoittautuneet kullanarvoisiksi erityisesti siksi, että he lähtivät kehittämään jotain täysin uutta.

– Asiakkaiden pitää luottaa siihen, että osaamme asiamme, Itkonen kuvailee.

Työyhteisön luominen inspiroi

Robonomistin ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on loppusuoralla.

– Rekrytointi on kaikkiaan ollut jännittävä prosessi, ja se tuntuu isolta riskiltä. Kauhuskenaariot on tullut käytyä läpi, ja samalla tietenkin toivomme parasta, Itkonen kertoo.

Hänestä on inspiroivaa päästä luomaan työyhteisöä. Tehtävä on monisyinen, sillä siihen linkittyvät niin työntekijän hyvinvoinnista huolehtiminen kuin työnohjauksen ja esimiestyön opettelukin.

– Yksi haaveeni on ollut, että pääsisin luomaan liiketoimintaa, joka työllistäisi muitakin kuin minut. Siinä ikään kuin pääsee luomaan jotain itseä suurempaa. Nyt tämä haave toteutuu.

Tulevaisuuteen liittyy rekrytoinnin lisäksi muutakin uutta.

Robonomistin toimisto muuttaa marraskuussa Helsingin Aleksanterinkadulta entiseen Marian sairaalaan Maria 01 -startup-keskukseen, joka on Euroopankin mittakaavassa merkittävä lajissaan.

Robonomistilla on myös meneillään kansainvälistymishanke, jossa he testaavat tuotteiden kysyntää globaalisti.

Vaikuttaa siltä, että Suomen rajojen ulkopuolellakin toivotetaan robottiekonomistit tervetulleeksi.

– Uuden oppiminen ei siis todellakaan tule loppumaan, Itkonen tiivistää.

Fakta

Juha Itkosen kolme vinkkiä aloittelevalle yrittäjälle

1. Opettele ymmärtämään asiakasta. Itkosen mukaan tämä on erityisen tärkeää, kun hyppää virkamiehestä ja tutkijasta yrittäjäksi. Näissä tehtävissä ei välttämättä opi ajattelemaan, mitä maksava asiakas haluaa.

2. Opettele asettamaan rajat työnteollesi. Itkonen huomauttaa, että intohimoisesti työtään tekevän yrittäjänkin pitää muistaa huolehtia riittävästä levosta ja palautumisesta.

3. Opettele priorisoimaan. Itkonen on huomannut, että yrittäjän syliin kaatuu hirveä määrä sekä pieniä että suuria asioita. On opittava erottamaan suuret ja tärkeät asiat ja keskityttävä niihin, jotta yritys menee eteenpäin.

Controllerista kaupalliseksi taiteilijaksi: Laura Huhtakallio vaihtoi palkkatyön taiteeseen, mutta excelistä hän ei luovu

Nurkissa lojuvat taulut muuttivat Laura Huhtakallion elämän suunnan. Hänestä tuli taiteilija, jonka maalaukset liikkuvat somessa uudelle omistajalle vain minuuteissa.

Nälkä oppia vei yrittäjäkaksikon täysin uudelle alalle

Tiivis yhteys asiakkaisiin on ohjannut vertikaaliviljelyyn erikoistuneen Pinoa Foodsin toimintaa alusta pitäen. Asiakaspalaute ja data ovat tärkeitä kehityksen moottoreita.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Lataa lisää