Minustako yrittäjä?

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

|

Mitä nykyajan ihminen tekee, kun hän saa idean, mutta ei tiedä, miten se valmistetaan? Hän alkaa etsiä tietoa netistä.

Syyskuussa 2018 Anni Koskeli-Ratamaa halusi valmistaa juhlia varten miehelleen pukuun sopivan rusetin tuohesta. Voisi luulla, että internetin syövereistä löytäisi ohjeita tuohirusetin valmistamiseen, mutta koska ohjeita ei löytynyt, hän kehitti ja valmisti rusetin itse.

Tuohirusetti herätti juhlijoissa huomiota, ja pariskunta sai kertoa monelle kyselijälle, että asuste on omaa tekoa. Koskeli-Ratamaa haistoi tuohirusetissa liikeidean, ja Tuohi Design sai alkunsa alle viikon kuluttua juhlista.

– Molemmat vanhempani ovat yrittäjiä, joten kynnys toiminimen perustamiseen oli matala, hän kertoo.

nimi: Tuohi Design
perustettu: 2018
liikevaihto: 32 000 euroa
liiketulos: 12 000 euroa
henkilöstö: 1

Parissa kuukaudessa Koskeli-Ratamaa sai ensimmäiset rusetit myyntiin Pop Up Designkulmaan Joensuuhun, jossa rusetteja myytiin sitä mukaa, kun hän sai niitä tehtyä.

Nykyään tuotevalikoimassa on 21 korua ja asustetta. Niiden lisäksi Koskeli-Ratamaa on tehnyt tilaustöitä muun muassa hääpareille ja yrityksille.

Suunnittelutyö tapahtuu taustalla yrittäjän omassa päässä.

– Idea uudesta tuotteesta saattaa muhia päässä kauankin, ennen kuin teen siitä ensimmäisen prototyypin. Prototyyppi saattaa joutua uudelleenkehitykseen monta kertaa, jos en ole siihen täysin tyytyväinen.

Esimerkiksi Osma-tuohirusetti vaati vuoden verran tuohen opiskelua, kuten Koskeli-Ratamaa tuohen käsittelyä kutsuu. Osma-rusetti nähtiin vuoden 2019 Linnan juhlissa Euroopan Metsäinsituutin johtajan Marc Palahín kaulalla.

Jotkin tuotteet taas syntyvät ikään kuin nappia painamalla. Alusta loppuun kerralla valmiiksi muotoutuivat esimerkiksi Lumme-korvakorut, joista ensimmäiset yrittäjä antoi lahjaksi kummitädilleen.

Prinssi räjäytti pankin

Yrittäjyys on Koskeli-Ratamaalle edelleen sivutoimista, ja päätyökseen hän työskentelee Joensuun kaupungilla vastaavana palveluneuvojana. Hän kokee olevansa onnellisessa asemassa, sillä perheen talous on turvattu päivätyöllä.

– Tuotteiden kysyntä on niin sesonkiluonteista, että en ole uskaltanut hypätä kokopäiväiseen yrittäjyyteen. Viime vuoden liikevaihdosta noin puolet tuli joulumyynnistä ja ruokaa pitäisi kuitenkin ostaa joka kuukausi.

Koskeli-Ratamaa valmistaa kaikki tuotteet ja hoitaa verkkokaupan itse.

– Etenkin joulun alla kaikki aika meni verkkokaupan pyörittämiseen ja tuotteiden toimittamiseen jälleenmyyjille, enkä ehtinyt valmistaa yhtään uutta tuotetta. Näin vuoden alussa verkkokaupassa on hiljaisempaa, joten olen pystynyt keskittymään tuotteiden valmistukseen ja varastojen täydentämiseen.

Jälleenmyyjiä tuotteilla on 12. Suurin osa myyjistä on löytänyt Koskeli-Ratamaan sosiaalisen median kautta tai törmättyään tuotteisiin muiden jälleenmyyjien kaupoissa.

Tuohi Design Anni Koskeli-Ratamaa
Yrittäjä Anni Koskeli-Ratamaa oivalsi liikeidean, jota ei voinut jättää toteuttamatta. Alkunsa sai Tuohi Design. Kuva: Maria Hiltunen

Kysynnän lisääntymiseen saattavat vaikuttaa erikoisetkin sattumukset. Ennen joulua Iltalehti uutisoi, että Ison-Britannian prinssi Charles oli saanut lahjaksi Tuohi Designin rusetin.

Sinä päivänä nettisivujeni kävijämäärät kahdeksankertaistuivat normaalista ja rusetit myytiin verkkokaupasta ja lähes kaikilta jälleenmyyjiltä hetkessä loppuun. Myyntiä olisi varmasti tullut reilusti enemmänkin, mutta varastoa oli muun joulumyynnin takia jäljellä enää vähänlaisesti, Koskeli-Ratamaa kertaa tapahtumia.

Jälleenmyyjiltä Koskeli-Ratamaa on kuullut, että prinssi Charlesista puhutaan edelleen kaksi kuukautta uutisen jälkeen, ja se näkyy myös kassassa: vuoden 2020 tammikuun liikevaihto on ollut jo kolmannes koko edeltävän vuoden liikevaihdosta.

Yksi asia johtaa toiseen

Yrityksen perustaminen on aina iso päätös.

Kun Koskeli-Ratamaa kävi läpi perustamisvaihetta, hän haastoi itsensä menemään niin pitkälle kuin rahkeet riittävät ilman isoja riski-investointeja. Yritystoiminnan rivakan alkukiihdytyksen vuoksi hänelle ei kuitenkaan ole jäänyt aikaa yrityksen kasvun pohtimiseen.

Toistaiseksi yrittäjä on ehtinyt valmistaa jokaisen tuotteen itse, mutta hän on miettinyt esimerkiksi rusettien nauhojen teettämistä suomalaisella ompelijalla.

Usein kynnys työntekijän palkkaamiseen nousee korkeaksi: liikevaihdon pitää nousta jopa yli kaksinkertaiseksi, jotta työntekijään palkkaaminen kannattaa.

Mutta jos kasvu jatkuu loppuvuoden nykyisenlaisena, Koskeli-Ratamaa aikoo vakavasti harkita sesonkityöntekijän palkkaamista verkkokaupan pyörittämiseen joulun alla.

Tuleva kevät näyttää valoisalta ja vauhdikkaalta. Koskeli-Ratamaa toimittaa palkinnot ampumahiihdon maailmancup-kisoihin Kontiolahdelle maaliskuussa, ja lisäksi hän on saanut useita tiedusteluja tuotteiden toimittamisesta suomalaisten yritysten liikelahjoiksi.

– Vuoden sisällä olen konkreettisesti oppinut sen, että yritysmaailmassa yksi asia johtaa toiseen, ja kohta käsissä voi olla sellaisia asioita, joista ei ole osannut edes haaveilla, Koskeli-Ratamaa summaa.

Fakta

Anni Koskeli-Ratamaan vinkit oman työtaakan hallintaan

Ulkoista. Jos jokin asia vaatii kohtuuttomasti aikaa ja saa sinut kerta toisensa jälkeen turhautumaan, mieti, voisiko työn ostaa toiselta yrittäjältä. Se voi tulla jopa halvemmaksi kuin itse tekeminen, sillä pystyt itse keskittymään siihen, missä olet parhaimmillasi.

Ratkaisuja on saatavilla. Puhu asioita ääneen ja pyydä apua, sillä ratkaisu saattaa löytyä ihan eri paikasta, kuin etukäteen olisi uskonut: esimerkiksi yrittäjäverkoston avulla tai jopa omasta lähipiiristä.

Ennakoi tulevia sesonkeja. Käsityöalalla joulu on ylivoimaisesti suurin sesonki ja siihen on valmistauduttava koko pitkä ja hiljainen syksy. Vaikka välillä olisi tilausten suhteen hiljaisempia aikoja, jatka sinnikkäästi tekemistä, äläkä luovuta. Jos kaiken jättää viime tippaan, täytyy kynttilöitä varmasti polttaa sesonkina molemmista päistä.

Vähennä kuormitusta myös kotona. Mieti, mikä tuntuu arjessa kuormittavalta ja mistä nautit. Meillä listattiin kotona asioita iloa enemmän ja vähemmän tuottaviin, ja päädyttiin listan perusteella ostamaan robotti-imuri – eikä ostos ole kaduttanut!

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yritysmuodot vertailussa: Kenelle sopii toiminimi? Entä osakeyhtiö tai kevytyrittäjyys?

Yrittäjän tavoitteet vaikuttavat yritysmuodon valintaan: toiminimi on hyvä valinta yksinyrittäjälle ja osakeyhtiö kasvuun tähtäävälle. Ota haltuun eri yhtiömuodot.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle.

Yrittäjyyden opetus: Aseta tavoitteet riittävän korkealle

Yrittäjyydessä kiehtoo se, että tekemällä yhden asian hyvin voi päätyä tekemään vaikka mitä, kirjoittaa KoruMies Arvi Martikainen.

Palkittu live-kuvittaja elää unelmaansa: ”Hauska nähdä kuuden äijän firmoja, joilla on sama liikevaihto kuin itselläni”

Linda Saukko-Rauta on menestynyt yksinyrittäjä, joka teki heti tämän haastattelun jälkeen päätöksen ensimmäisen työntekijänsä palkkaamisesta.

Toiminimestä osakeyhtiö – Toimi näin, niin vältät virheet

Toiminimen vaihto osakeyhtiöksi on teknisesti helppoa. Varaa aikaa suunnitteluun ja jälkitöihin.

Kevytyrittäjänä liikkeelle – milloin kannattaa perustaa oma yritys?

Kevytyrittäjyys on tapa kokeilla siipiään yrittäjänä. Yrityksen perustaminen kannattaa kuitenkin viimeistään, kun toiminta vakiintuu ja kasvaa.

Toiminimen verotus: Mätkyt uhkaavat, jos et ole hereillä

Toiminimen verotuksessa yrittäjän yksi suuri kompastuskivi liittyy ennakkoverojen maksuun.

Hoitolayrittäjä ei kilpaile vaan palvelee: ”En osaa olla mustasukkainen asiakkaista”

Anne Vuotari on yksinyrittäjä, joka on kerännyt ympärilleen muiden yrittäjien muodostaman yhteisön.

Lataa lisää